Саксии за орхидеи: критерии и възможности за избор

Истинската кралица на стайните цветя е орхидеята. Днес тя е на върха на популярността си. Саксии с тези разнообразни и екзотични цветя могат да бъдат намерени във всяка трета къща. Те са обичани заради дългия си цъфтеж, нежния аромат и луксозните гроздове от пъпки. Но по съдържание те са причудливи.

Описание на цветето

Най-често срещаният тип домашна орхидея е фаленопсисът. Има и по-редки в продажба, например дендробиум. Почти невъзможно е да отгледате орхидея от семена у дома без специално оборудване. Можете сами да закупите младо растение и с подходящи грижи то ще радва собствениците в продължение на много години.

Дендробиум

Домашните орхидеи се нуждаят от голямо внимание. Те изискват специални условия, правилно поливане и навременна резитба. Растението е доста причудливо и податливо на стрес. Орхидеите се нуждаят от дифузна слънчева светлина и приблизително еднаква температура през цялото време. За правилното развитие на кореновата система е необходим въздух. Преди да изберете саксия за орхидея, трябва да запомните всички характеристики на отглеждането на цвете.

Критерии за избор на пот

Орхидеите обикновено се продават в тънки пластмасови контейнери. Те може да не продължат дълго. След първия цъфтеж растението се препоръчва да бъде трансплантирано. Кореновата система на орхидеите е добре развита, така че пресаждането не създава особени проблеми. Саксията е от голямо значение за по-нататъшното развитие на цветето.

Условия, които трябва да се поддържат:

  • температурен режим;
  • проветряване на корените;
  • изтичане на влага.

Те са жизненоважни за такова капризно цвете като орхидея.

Температура

Саксията трябва да поддържа оптималната температура за кореновата система, без прегряване или прекомерно охлаждане. Това означава, че в критични ситуации стените на саксията трябва да задържат необходимата топлина за известно време. Комфортната температура за орхидея е 23 ° C през деня и 15 ° C през нощта.

Аерация на корените

Когато се чудите какъв вид саксия е необходим за орхидея, трябва да се помни, че корените на цветето се нуждаят от достъп до въздух. Не се тревожете, ако корените растат нагоре, пълзейки от саксията. И още повече, не ги натискайте и не ги отрязвайте. Това е естественото състояние на растението, тъй като орхидеята е родом от тропиците, въздушните й корени са предназначени за допълнителна подкрепа и хранене. Цветята получават влага и хранене чрез корените.

За ваша информация! Удобно е да се проследява съдържанието на влага в растението по въздушните корени. Ако има нужда от поливане, те придобиват бледозелен или сребристосив цвят.

Влага

Правилното поливане и оптималната влажност на въздуха са гаранция за правилното развитие на орхидеята. Ако едно от условията е нарушено, върху растението могат да се развият различни болести и да започнат вредители, поради което то ще изсъхне. Саксията трябва да може да оттича излишната течност, като същевременно оставя корените да поемат необходимото количество вода.

Важно! Не позволявайте натрупването на влага, тъй като това може да доведе до гниене на корените и растеж на патогенни бактерии.

Видове саксии

Саксиите за орхидеи се предлагат в различни стилове. Те се различават по материала на производство. Най-често:

  • стъклена чаша;
  • прозрачен;
  • двойно.

Всъщност има много повече видове и материали, от които са направени саксиите, но те са по-рядко срещани от основните.

Стъклена чаша

Саксии за орхидеи от стъкло изглеждат стилно и се вписват безпроблемно във всеки декор. Но, за съжаление, те са подходящи само за професионални цветари. В стъклен съд няма да е възможно да се осигури нормално изтичане на влага и аерация на корените. Експертите ще могат да наблюдават оптималното поливане, но за любителите ще бъде доста трудно.

Стъклени саксии за орхидеи

Предимствата на този тип саксии включват и устойчивост. Висока орхидея (цвете в саксия) трябва да фиксира корените и багажника, в противен случай може лесно да се преобърне и да се нарани. Стъклените контейнери са тежки, така че осигуряват надеждна опора дори за най-разпространения екземпляр. Освен това стъклото перфектно насища кореновата система със слънчева светлина.

Прозрачен

Плантатори за орхидеи, изработени от прозрачна пластмаса, ще бъдат истинско спасение за начинаещите животновъди. Тропическите цветя се нуждаят от постоянна слънчева светлина, тъй като корените на растението участват във фотосинтезата. Чрез прозрачна пластмаса е лесно да се видят проблеми в кореновата система. Също така, по цвета на корените можете да определите кога растението се нуждае от поливане.

Важно! Орхидеята не трябва да се отглежда на открито слънце. Лъчите, достигащи до корените, трябва да бъдат разпръснати, в противен случай можете да доведете цветето до смърт.

Недостатъците на прозрачните пластмасови саксии включват тяхната лекота, в резултат на което орхидеята е нестабилна. За да предотвратите преобръщане, можете да поставите такава саксия в сеялка за орхидеи. Това също ще помогне да се предпази цветето от преливане.

Двойна

Този тип също е направен от прозрачна пластмаса и съчетава саксия и сеялка. Той е по-стабилен от предишната версия. Също така двойна саксия помага за по-нататъшното разсейване на слънчевата светлина, осигуряване на воден поток и наблюдение на кореновата система.

Двойни пластмасови саксии

Двойните саксии могат да побират няколко вида материал. Например, вътрешността може да бъде направена от пластмаса, докато отвън може да бъде направена от метал или дърво. Такива саксии са необичайни на външен вид, както и надеждни и практични.

Други видове

Възможно ли е да засадите орхидея в непрозрачна саксия е въпрос, който често се задава от начинаещи, които нямат опит в отглеждането на тези тропически красоти. Да, можеш. Всеки контейнер, дори най-неподходящият на пръв поглед контейнер за тези цели, е подходящ за отглеждане на орхидеи. Професионалните цветари отглеждат растението в керамични, дървени, метални, гумени, циментови саксии. Градинска саксия се отнася и за тези цветя. Има саксии от ракита и дори плетени. Прозрачните плантатори за орхидеи също са популярни. Основното условие за отглеждане в необичайни контейнери е спазването на необходимите критерии: влага, въздух, слънце. Така че на въпроса дали е възможно да засадите орхидея в непрозрачна саксия, има отговор: ако няма опит в отглеждането, тогава не си струва.

Орхидеи в плоски купи

Опции за размер

Размерът на саксия с орхидея е от голямо значение за правилната грижа за цветята. Не е необходим голям контейнер за растението. Често неопитните производители, след като са видели голям брой въздушни корени, са склонни да трансплантират орхидеята в по-голяма саксия. Не е нужно да бързате с това, тъй като кореновата система се чувства чудесно в тесни условия.

Също така, когато пресаждате, не е нужно да избирате голяма саксия. Има еднозначен отговор на въпроса в коя саксия да трансплантирате орхидеята. Трябва да вземете саксия с диаметър, по-голям от предишния само с 1 см.

Забележка! Големи саксии се използват, ако трябва да направите цветна аранжировка, като комбинирате няколко растения на едно място.

Изработване на гърне със собствените си ръце

Орхидеите в ръчно изработени саксии ще изглеждат страхотно.Те могат да бъдат направени от празен пластмасов контейнер. Ако подходите към този въпрос с интелигентност и въображение, можете да получите истинско произведение на изкуството.

Орхидеи в плетени лодки

Размер на гърнето

Когато започвате да създавате ексклузивна саксия, първо трябва да вземете решение за нейния размер. Трябва да се помни, че твърде големият може да доведе до пресушаване на кореновата система, може да се натъпче в малко цвете, което също ще повлияе на правилното развитие на растението.

Най-добре е да се съсредоточите върху размера на саксията, в която се е намирало цветето преди трансплантацията, и да я направите с 1-2 см по-голяма.

Важно! Ако планирате да засадите няколко цветя в домашен контейнер, тогава трябва да се погрижите за вътрешното разделение на кореновата система. Това е необходимо, ако в бъдеще може да се наложи трансплантация на растения. Разделящите се орхидеи могат да увредят преплетените корени.

Производствени материали

Саксии за орхидеи могат да бъдат направени от различни материали. Най-лесният и бърз начин е да направите дупки в пластмасовия контейнер за храна. За да се избегне органично разлагане, бъдещата саксия трябва да бъде попарена няколко пъти с вряща вода.

Привържениците на екостила могат да правят саксии от естествени материали: дърво, кокосова черупка, камък. Когато пресаждате орхидея, трябва да се осигури добър дренажен слой. Това ще попречи на корените да растат до капацитет.

За да създадете саксия, можете да използвате различни строителни отпадъци: остатъци от пластмасови или метални тръби, огради, пирони. Важен момент при производството на контейнер за орхидеи е екологичната връзка на частите.

Важно! Не може да се използва лепило, тъй като токсичните изпарения могат да навредят на растението.

Ако се вземе решение да се излее саксия с цимент или гипс, тогава по време на производството си струва да се направят дупки за аерация и изтичане на влага. След като изсъхнат напълно в този материал, ще бъде почти невъзможно да ги пробиете.

Неща за обмисляне

Когато контейнер за орхидеи се прави ръчно, е необходимо да се гарантира, че са изпълнени условията за растеж на цветя. Отворите за влага, въздух и слънчева светлина трябва да присъстват в достатъчно количество. Не се допуска наличието на остри ръбове и пробивни издатини. Това ще гарантира безопасността не само на централата, но и на собственика. И най-важното е, че не трябва да правите саксията прекалено ярка и привлекателна, в противен случай вниманието ще се измести от флоралната красота към ръчно изработената.

Поради широкия спектър от възможности, саксиите за орхидеи могат да бъдат не само допълнение към екзотично цвете, но и отделен декоративен елемент. Всичко зависи от вкусовите предпочитания и възможностите на производителя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина