Как да отглеждаме корени в орхидея: варианти над вода и у дома

Прекомерното поливане или некачественото съдържание на саксията може да доведе не само до загниване на корените, но и до смърт на растението. Ако кореновата система на орхидеята е нарушена и не се появят нови издънки, те могат да бъдат увеличени. За да активирате растежа на корените, можете да използвате различни методи и стимуланти, които могат да възстановят корените дори при пълното им отсъствие.

Основни методи за увеличаване на корените

Нормалното местообитание на орхидея са горещите тропици, където за растението се създават най-удобните природни условия. Неспазването на температурния режим, недостатъчната влажност и неправилно избраната почва могат да причинят смъртта на цвете или продължителната му болест.

Орхидея Phalaenopsis

Има няколко доказани начина да помогнете за спасяването на растението у дома.

За да определите метода и да разберете как да отглеждате корени в орхидея, е необходимо внимателно да анализирате състоянието на растението и да оцените обхвата на работата. Сред разнообразието от методи определено ще има подходящ и цветето отново ще започне да радва със своята красота.

Затворена система

Основният и често използван метод, който включва пълно потапяне на кореновата система във вода. Този метод може да се използва само ако смъртта на корена не е причинена от прекомерна влага в почвата.

 1. В съда се излива топла чиста вода.
 2. Основата на цветето е потопена в течността.
 3. Контейнерът се поставя на добре осветено място, но скрито от пряка слънчева светлина.

Трябва да сменяте водата веднъж на всеки 7 дни и да я добавяте, докато съдът се източи и корените се открият.

Важно! Струва си да се следи внимателно състоянието на корените, тъй като прекомерната влага може да причини гниене и орхидеята няма да даде нови издънки.

Зелена къща

За да се реанимират корените на растението, е необходимо да се създадат подходящи условия за него. Ако няма начин да се осигури отделна оранжерия за орхидеята, можете да прибегнете до имитация на оранжерия. За тези цели ще отиде нарязан пластмасов контейнер от 5 или 10 литра или аквариум.

Целият смисъл на този метод е да създаде оптимални условия за цветето.

В плавателния съд са положени два слоя. Първият слой е експандирана глина, вторият е сфагнум. Едва след това орхидеята се полага.

Важно! Корените на цветето трябва да бъдат напълно потопени в мъха.

Конструкцията се поставя на място с достатъчно осветление, но защитено от директни лъчи. Вътре се поставя чаша вода, за да се поддържа оптимална влажност. През зимата оранжерията трябва да се проветрява веднъж на ден за 10-15 минути, а през лятото трябва да се оставя отворена през цялата нощ.

Нагоре по корените

Методът включва потапяне във водата не на корените на растението, а на листата му.

Количеството вода се излива в контейнера. Оптималното количество течност зависи от размера на съда и дължината на листата на орхидеята. В идеалния случай водата трябва да покрива една трета от цялата дължина на листа.

При този метод корените остават във въздуха и се пръскат ежедневно с пулверизатор.

Фигура 4. Необходимо е ежедневно да се пръска корените на растенията.

Младите издънки се появяват след около месец.

Съвет! Преди да поставите растението във вода, трябва да добавите няколко таблетки активен въглен към него.

Над водата

Друга техника, която ще помогне за образуването на корени, е поставянето им над водата. Растението се поставя в съд с вода с кореновата система надолу. Важно е орхидеята да не докосва течността. Контейнерът трябва да бъде затворен отгоре. Веднъж на ден орхидеята трябва да се отстранява и да се накисва в подсладена вода за 60 минути.

След определеното време корените трябва да се изсушат и да се поставят отново над водата.

Въздушни корени

Когато растението не може да бъде излекувано, въздушният метод, наречен "изсушаване" от градинарите, ще помогне.

За да може растението да даде нови издънки, трябва да редувате вода и въздух. Орхидеята се поставя в съд с вода, където прекарва цялото денонощие. През нощта корените трябва да бъдат отстранени от течността и поставени над водата. Повтаряйте стъпките всеки ден, докато проблемът не бъде разрешен.

Важно! Веднага след като растението покаже нови корени, то трябва да бъде засадено в мека, питателна почва.

На дървесна кора

С правилния подход и следвайки всички препоръки, можете да видите резултата след няколко седмици.

 1. Третирайте кората с фунгициди (вещество, което инхибира развитието на гъбички) и изсипете в подходящ съд.
 2. Подгответе растението. Премахнете всички нежизнеспособни части на кореновата система и оставете само здрави.
 3. Засадете орхидеята в контейнер, така че зоната за растеж на цветята да е в контакт с кората.
 4. Напръскайте кората с обикновена вода от спрей бутилка.

Кора за изграждане на корени на орхидеи

Първите резултати ще се появят след 3-4 седмици, но само ако се поддържа оптималната температура - поне 24 градуса, а влажността - поне 50%.

Допълнителна информация! За да увеличите индикатора за влага директно около цветето, поставете чаша вода до него, която се напълва при необходимост.

В мъх

Сфагнумният мъх има антисептични свойства и добре задържа влагата, така че съживяването на орхидеята по този начин ще бъде най-бързият начин.

 1. Поставете мъха в контейнер, подходящ за поставяне на орхидея (ако сфагнумът е сух, първо трябва да се напръска с вода).
 2. Вкоренете растението в приготвения мъх. Необходимо е да закрепите орхидеята достатъчно плътно, така че да не се огъва или да се клати.

Покълването на корена ще се случи след 3-7 седмици, след което цветето трябва да бъде трансплантирано в хранителна почва.

Други методи

Ако нито един от описаните методи не е подходящ, можете да се обърнете към други методи. Всички те имат доказан резултат, но се избират за всеки конкретен случай поотделно.

В субстрата

Този метод е подходящ за растения с малки коренови издънки (2-3 см). Като субстрат се използва смес от експандирана глина, сфагнум и кора. Разширената глина в този случай се използва като дренажен слой.

 • поставете субстрата плътно в контейнер;
 • закрепете растението плътно в композицията и го поставете на осветено място;
 • през целия период на растеж трябва да наблюдавате съдържанието на влага в почвата и да избягвате пренасищане на субстрата с вода.

Формирането на нова коренова система с този подход ще отнеме от 1 до 2 месеца.

Варианти за стимулиране на растежа

За да се подобри състоянието на корените на орхидеята и да се стимулира растежа им, ще помогнат специални средства, многократно тествани от градинарите на собствените им растения.

Специални средства ще помогнат за подобряване на състоянието на корените.

Цитокининова паста

Цитокининовата паста е хормонално лекарство, което насърчава клетъчното делене. Преди да използвате продукта, трябва да носите ръкавици и да запомните, че съставът на пастата може да навреди на здравето на градинаря.

Препоръчително е да използвате пастата, когато трябва да ускорите растежа на цветето и да активирате спящи пъпки.

За да постигнете ефекта, трябва:

 1. Изберете подходящ бъбрек. Обикновено отгоре или отдолу - те са най-добре развити.
 2. С остър нож отстранете люспите от него, но не увреждайте затворената част и стъблото.
 3. Нанесете тънък слой паста върху открития бъбрек. Повтаряйте процедурата веднъж седмично.

Важно е да знаете! Категорично е забранено да се прилага веществото върху корените на растението - това е записано в инструкциите за приготвяне и доказано от недоверчиви производители.

янтарна киселина

При реанимацията на цветето ще помогне янтарна киселина. Лекарството се използва като антиоксидант и перфектно помага да се възстанови силата на орхидеята. Торенето с веществото също ще помогне за формирането на нова коренова система.

Продуктът се отпуска без рецепта и се предлага в няколко форми: таблетки, прах, ампули и капсули. Дозата киселина под всякаква форма е непроменена, така че когато избирате, трябва да отдадете предпочитание на най-удобната консистенция.

В арсенала на градинарите има 3 начина за работа с янтарна киселина.

Накисване в разтвор

Методът е подходящ за растения, които се планира да бъдат трансплантирани в нови контейнери. За да приготвите решението, ще ви трябва:

 • разредете 1 таблетка в литър вода и разбъркайте, докато се разтвори напълно;
 • поставете растението с корени в кехлибарен разтвор и оставете да престои 2-2,5 часа;
 • след края на процедурата изсушете корените и ги засадете в земята.

Важно е да знаете! При продължително накисване периодично отстранявайте цветето за 10 минути, за да се насити с кислород.

Прахообразна обработка на резниците

Когато ни попитат как да отглеждате корени в орхидея фаленопсис, която е останала без корени, струва си да се обърнете отново към янтарна киселина:

 • натрошете 1-2 таблетки на прах;
 • поръсете резника равномерно, след това засадете растението в почва, подходяща за отглеждане - в този случай саксията трябва да е прозрачна и снабдена с дренажни отвори;
 • поливайте третираното цвете, без да докосвате третираната дръжка.

Важно е да знаете! През целия период на процедурата е необходимо да се третират листата на растението с разтвор на янтарна киселина.

Ежедневна обработка

Ежедневното пръскане на проблемни зони с разтвор на янтарна киселина ще помогне да се увеличи скоростта на растеж на нови корени и да се подобри общото състояние на растението.

 • Пригответе разтвор. За целта разредете 1 таблетка на литър вода.
 • Напръскайте проблемните зони или леко ги поливайте с лекарството.
 • Повтаряйте процедурата всеки ден в продължение на месец.

Необходимо е ежедневно да се пръскат корените на растението.

Корневин

Kornevin е хормонално лекарство, което ускорява узряването на дръжката. Може да се използва и за уголемяване на бебета. Лекарството се произвежда под формата на течност и прах.

 • Отрежете частта от растението с точката на растеж и оставете на топло, светло място, докато срезната точка изсъхне.
 • Пригответе разтвора на Kornevin според инструкциите и спуснете кълна за 10-20 минути.
 • Добавете 1 таблетка активен въглен към преварена вода и поставете третираното кълнове.
 • След няколко месеца такава орхидея може да бъде засадена в земята.

За справка! Въпросът как да се отглеждат корени във фаленопсис има подобен отговор. Цветето фаленопсис принадлежи към семейство Орхидеи и всички горепосочени методи лесно се прилагат към него.

Основните грешки при изграждането

Удължаването на корените не става без грешки, които понякога могат да доведат до окончателна смърт на цвете. Струва си да се обърне внимание на често срещаните ситуации и тогава увяхващото растение ще възвърне цъфтящия си вид.

С правилния подход можете да превърнете увяхващото растение в цъфтяща орхидея.

Осветление

За максимален комфорт орхидеите трябва да се поставят от северната страна. Можете да подредите цвете на перваза на прозореца от другата страна, но за предпочитане е северът. Важно е да се следи състоянието на растението през топлите месеци, за да се избегнат увреждания на чувствителните листа.

Прехвърляне

Пресаждането на растения е крайна мярка и не трябва да се използва ненужно.Ако промяната в почвата е неизбежна, е необходимо внимателно да се обработят корените и да се отстранят повредените издънки. Здравите издънки се третират с активен въглен преди засаждането в нова саксия.

Влажност

Трябва да се помни, че орхидеята обича високата влажност и функционира нормално само на 50 процента. Не бива да се пренебрегват допълнителни начини за повишаване нивата на влажност.

Орхидеята е капризно и придирчиво цвете, но това няма да попречи на любящия цветар да отгледа корените си и да даде на растението нов живот. Резултатът няма да закъснее, но е важно не само да имате търпение, но и да следвате всички съвети и инструкции. Не забравяйте, че можете да спасите растението дори в най-пренебрегвания случай.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина