Как да режем орхидея след цъфтежа: опции у дома

Всички орхидеи са ценени заради красивите си съцветия. Но какво да правим, когато избледнеят? Този проблем отдавна е спорен сред любителите на цветя. Така че в крайна сметка, необходимо ли е да режете орхидеята след цъфтежа? И ако да, какви видове орхидеи можете да режете?

Ванда

Уанда привлича вниманието с необичайните си листа. Те се предлагат в най-различни цветове, но най-често са лилави. Но всички те са обединени от леки петна по чаршафите. Освен това някои цветя имат деликатен аромат. Съцветията могат да бъдат изправени или висящи. Обикновено ванда има много цветя, но понякога има и едно голямо.

Ванда

За ваша информация! Уанда има дълги и мощни въздушни корени. Те могат да бъдат с дължина до метър.

Това цвете е доста необичайно, тъй като може да расте извън почвата. За тази орхидея е много важно въздухът да тече директно към корените. Най-често такива растения се съхраняват в прозрачни контейнери или дори без тях.

Уанда е доста капризен екземпляр. То трябва да стои само на слънчево място: на прозорец или балкон. Листата бързо показват признаци на липса на слънце. Най-често те се изразяват като бледи петна.

Aganizia

Aganizia е малък вид. Такива орхидеи има само в Южна Африка. Отличителна черта е тънкото и дълго стъбло. Венчелистчетата на цветето са бели. Отвън изглежда като въздушен облак. Aganizia също е доста причудлива. За пълен растеж е необходимо голямо количество светлина и влага. Aganizia предпочита ярко осветление, но светлината трябва да бъде разсеяна. Също така понася добре полусянката. Културата обикновено избледнява в края на лятото. Подрязването се изисква по-близо до началото на есента.

Aganizia

Фаленопсис

Фаленопсисът е много интересен и необичаен вид орхидея. Нейната родина са тропическите гори на Югоизточна Азия, Австралия и Филипините. Тези цветя често растат на дървета, но понякога могат да се видят и на скали. Тази орхидея е лесна за грижи. Цъфтежът е много обилен. Може да бъде по всяко време на годината и да продължи от 2 до 6 месеца. Не изисква трансплантация.

Въпреки това, кореновата система се нуждае от светлина. Тя използва гърнето като опора. Това растение не се нуждае от почва. Цветята на това растение са като висящи камбани. Те обаче могат да бъдат с различни цветове.

Забележка! Струва си да изрежете това цвете много внимателно. Съдържа отровен сок. Контактът с кожата може да доведе до изгаряния. Следователно за всяка процедура трябва да се използват гумени ръкавици.

Този външен вид включва и необичайна резитба. На дръжката има стрелка, някои предпочитат да я отрежат. След това се поставя в чаша вода и върху нея може да се появи бебе.

Фаленопсис

Как да се режат след цъфтежа и различни състояния на дръжката

Всяка орхидея се нуждае от домашни грижи след цъфтежа. Как да отрежете дръжката на това растение? Това не е трудно да се направи. Просто трябва внимателно да разгледате храста и да разберете какво точно трябва да се отреже. Трябва да се разбере в какво състояние е самият дръжка, това ще помогне да не се правят грешки.

Пресъхна

Необходимо е да отрежете сух дръжка, но трябва внимателно да разгледате растението.Можете правилно да отрежете такъв сух дръжка само на мястото, където се превръща в живо стъбло. Не бива да докосвате частта на живо.

Сухи цветя

Зелено

Зелен дръжка се счита за жив. Силно обезкуражено е да го отрежете. Орхидеята оцелява при подобна процедура най-зле и дълго. Вирус лесно може да попадне в такава рана. Последиците от вируса са много различни, до смъртта на цветето.

С изсъхнали цветя

В случай на цъфтеж или увяхване, не можете да отрежете нищо и да изчакате цветята да отпаднат сами. Но това отнема много време. Освен това цветето ще отнеме повече време, за да се подготви за следващия период на цъфтеж. Ако сами отрежете излишното, следващите цветя ще се появят много по-бързо.

Изсъхнали орхидеи

Кафяв

След като дръжката промени цвета си, трябва да се уверите, че е напълно сух. По време на процеса на сушене хранителните вещества, необходими за по-нататъшния живот на културата, попадат в самото растение. Само след пълно изсъхване можете да отрежете това, което вече не е необходимо.

Необходимостта от резитба

Наистина е необходимо да отрежете дръжката. Това просто действие ще ви помогне да влезете в състояние на покой и да наберете сила до следващия цъфтеж, а не да го губите.

Подрязване на корени

Могат ли да се подрязват корените на орхидея? Корените са специална част от всяка флора. Те могат да се режат само при пресаждане на растение. В този случай трябва да извадите растението от саксията, да го почистите от почвата и да навлажните корените с топла вода. Не трябва да се пипат силни зелени корени, но трябва да се изхвърлят сухи или изгнили корени.

За ваша информация! Понякога растенията са пренебрегнати. Тогава страда цялата коренова система. Ако това се случи, изобщо не оставяйте корени. Те трябва да бъдат напълно отрязани и поръсени с активен въглен или зеленина на местата за отрязване. Възстановяването обаче може да отнеме много време. До няколко години.

Подрязване на стъблото

Има няколко правила за подрязване на стъблото:

  • трябва да погледнете цвета на дръжката. Ако е зелено, не бива да го режете. Трябва да изчакате, докато изсъхне;
  • наложително е да се огледа дръжката за подути пъпки. Ако са, тогава цветето също не трябва да се пипа. От тези пъпки могат да изникнат нови цветя;
  • дръжката може да бъде отрязана само ако започне да пожълтява или изсъхва;
  • често се случва няколко издънки или клони да се разклоняват от дръжката. В този случай си струва да отрежете само частта, която е започнала да изсъхва.

Правила за резитба

След като растението избледнее и няма нови цветя, то навлиза във фаза на покой. По това време трябва да отрежете. Ако направите това по време на цъфтежа, можете да повредите цветето. Фаленопсисът обикновено се подрязва през октомври или ноември. В противен случай образуването на млади пъпки по стъблото е неизбежно. Това ще започне отново да цъфти. Опасно е, защото растението ще похарчи твърде много от необходимата енергия.

И така, как да режете орхидея след цъфтежа? На първо място, трябва да знаете точно сорта, както и кога и кой сорт се нарязва. Някои цветя трябва да се режат веднага след цъфтежа, а някои само когато стъблото е кафяво.

Дезинфекция

Задължително е да запомните, че растенията са живи организми, така че можете случайно да заразите раните им. Преди подрязване инструментите трябва да се поставят в белина или да се варят. След това е необходимо да се третират всички инструменти, използвани с алкохол. Само тогава ненужните части могат да бъдат отрязани.

Важно! Цялата процедура трябва да се извършва с ръкавици, тъй като някои видове орхидеи имат достатъчно отровен сок.

Инструменти

Изборът на инструменти трябва да бъде много внимателен. Ако използвате грешните, можете:

  • внася инфекцията;
  • наранете се.

Най-добре е да използвате ножици за подрязване, за да отрежете цветето. Първо, той има по-удобен захват. На второ място, той има по-остри остриета. По този начин има по-малък шанс да навредите на себе си или на цветето.

Обработка на точки и срезове

След като цъфтежът вече е преминал, трябва да извършите визуална проверка на растението. Стъблото на орхидеята може да продължи да се развива или изсъхва. Трябва да го отрежете само ако започне да изсъхва. Със стъблото всичко е повече или по-малко ясно, но възможно ли е да се отрежат листата на орхидея?

Оказва се, че това е не само възможно, но дори необходимо. Подрязването на листата помага на растението да заспи. Въпреки лекотата на такова изрязване, също си струва да се извърши с резачка. И не пренебрегвайте правилата.

След отстраняване на всички излишни, стъблото трябва да достигне височина не повече от 1 cm.

Забележка! Ако отрежете орхидеята, когато цветоносът е още зелен, тогава орхидеята ще се възстанови за много дълго време, до няколко години.

Условия за домашни грижи след резитбата

Орхидеята изисква специални грижи у дома след резитбата.

Влажност

Влажността около цветето трябва да е достатъчно висока. За да направите това, той често и обилно се пръска. Достатъчно е да правите това 2-3 пъти седмично.

Осветление

Орхидеята обича светла стая. Най-добре е да поставите такова растение близо до голям прозорец. Но трябва да сте сигурни, че наблизо няма чернови. Това може да повлияе негативно на цветето. В най-напредналите случаи може просто да не цъфти.

Температура

За да напълнее орхидеята, температурата не трябва да е твърде гореща. Най-добре е да поставите растението в стая близо до прозорец. В този случай си струва да се уверите, че няма чернови. Най-подходящата температура е в диапазона 17-27 ° C.

Почва и торене

Почвата на растението трябва да е питателна. За хранене е разрешено използването на сложни торове, но те не трябва да се прилагат твърде често. Те могат да навредят на растението.

Подрязването на орхидеите е просто, но изисква много внимание. Орхидеите са доста причудливи и капризни и те трябва да се режат само в съответствие с правилата. Най-важният нюанс е, че не можете да отрежете зеления дръжка, тъй като растението все още не е имало време да получи всички вещества, които са се натрупали в него. В противен случай няма ограничения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина