Как да трансплантирате орхидея: инструкции стъпка по стъпка у дома

Примусът на магазините за цветя, орхидеите фаленопсис, цимбидиум или дендробиум, са спечелили здраво сърцата и первазите на животновъдите. Въпреки това, влизайки в къща или градски апартамент, цъфтящо растение може да изсъхне без навременна трансплантация. Но как да трансплантирате орхидея правилно? В крайна сметка, нарушените цветя могат да наранят дълго време и дори да умрат.

Основните причини за трансплантация на орхидея

Орхидеята не винаги се трансплантира. Това изисква определени условия и причини:

 • изгнила, износена почвена смес;
 • гърнето е станало твърде стегнато за обрасли корени;
 • бебе се е развило върху майчиното растение;
 • разпадане на корени на орхидеи поради прекомерно поливане;
 • инфекция на субстрата с гъбични заболявания или вредители.

Орхидея в природата

Пресаждането на орхидея е сериозен бизнес. Не можете да нарушите растението с този процес, просто защото така сте искали. Това може сериозно да навреди на цветето.

Кога да се трансплантира

Стайните растения трябва да бъдат презасадени в съответствие с естествения цикъл. С пристигането на пролетта периодът им на почивка приключва. Орхидеите постепенно навлизат във фаза на активен растеж - вегетация. Този процес дава възможност за безболезнено преместване на стайни цветя, без страх от загуба или забавяне на луксозния цъфтеж.

Необходимостта от орхидеи от фаленопсис и арборетум за подмяна на почвата е средно веднъж на 2-3 години. Срокът зависи от качествения състав на почвената смес. Субстратът, който се състои главно от мъх, се изчерпва по-бързо. В този случай орхидеята се трансплантира след 1,5-2 години. Кората съдържа значително повече хранителни вещества, така че срокът на годност на такава почва може да бъде удължен до 3 години.

Сигналът за промяна на „местоживеенето“ са въздушните корени, които търсят опора, извисяващи се над резервоара. Корените на орхидея, сгушена в тесен съд, не получават необходимото количество хранителни вещества.

Забележка! Такова растение изглежда депресирано: листата стават отпуснати, върху тях се появяват тъмни петна. Такова растение е малко вероятно да може да цъфти.

Трансфер през зимата

С намаляването на светлата част от денонощието метаболитните процеси във всякакви растения постепенно се забавят. Цветето навлиза във фаза на покой. Не е препоръчително да се притеснява растението през този период. Необходимо е да го трансплантирате от ноември до март само в случай на спешност.

Цветът на корена на здравата орхидея е светло зелен. Ако цветът се е променил, станал сив или кафяв, някои корени изсъхват, това означава, че растението се нуждае от проверка на корените и, евентуално, обработка.

Често има случаи, когато вредители на стайни растения се заселят в саксия или се развият спори на гъбично заболяване. Не е достатъчно да се третира само въздушната част на растението с лекарство. За да се отървете от вредители, трябва да действате по следния начин:

 1. Цветето се отстранява от контейнера за засаждане.
 2. Прегледайте корените, отсечете гнилите, болни и изсушени.
 3. Растението се третира с фунгицид или инсектициден препарат, в зависимост от поражението.
 4. Секциите се дезинфекцират (фитоспорин, фундационазол), секциите се напудрят с натрошен въглен.
 5. Саксията с цветя се дезинфекцира, ако е необходимо, дренажът се сменя.
 6. Почвата за засаждане се заменя с нова.

Дендробиум орхидея

Прехвърляне след покупка

За първи път цвете се трансплантира след покупка. Транспортните контейнери за растения са твърде компактни, те са предназначени за краткосрочно съхранение. Корените в контейнери бързо изместват почвата и растат през дренажните отвори.

За възрастни големи растения контейнерите за еднократна употреба са опасни поради своята нестабилност. Те могат лесно да се преобърнат, да счупят дръжка или да повредят розетка с листа.

Забележка! В случай на закупуване на орхидея, струва си едновременно да закупите контейнер за размера на кореновата система. Трансплантацията, ако е възможно, се извършва през пролетта или през първата половина на лятото.

Присаждане на цъфтяща орхидея

Не трябва да пресаждате цъфтяща красавица без основателна причина. По време на цъфтежа всички сили на растението отиват за подхранване на цветята, поради което небрежната травма на кореновата система може да доведе до продължително заболяване и дори смърт на цветето.

Пресаждането на цъфтящо растение е оправдано само в следните случаи:

 • лезии на болестта (филостиктоза, деформация на листа);
 • разпространението на вредители (акари, трипси, червеи, нематоди, дървеници)
 • гниене на корени поради застояла влага.

В случай на принудителна трансплантация:

 1. Дръжките се скъсяват с 2-3 см.
 2. За да се травмира по-малко корените, растението, заедно с гърнето, се накисва в топла вода за половин час. Можете да използвате кофа или висок леген, водата трябва да покрива контейнера с корени на 2/3 от височината му.
 3. Ако корените напълнят пластмасовия съд, счупете го внимателно и го извадете, като внимавате да не повредите корените.
 4. Корените се изследват, ако е необходимо, извършва се резитба, дезинфекцията на участъците.
 5. Ако причината за трансплантацията е болест или вредители, коренището може да се държи във вана с разтвор на необходимото лекарство, а листата и дръжките да се третират с пулверизатор.

Трябва да засадите растението в чиста почва, след като предварително сте обработили контейнера за засаждане.

Санитарна резитба

Домашна трансплантация

Неопитните хоби производители се съветват да засаждат орхидеи в прозрачни пластмасови саксии. Те улесняват проследяването на състоянието на корените и необходимостта от поливане на растенията.

Избор на пот

Интересното е, че те живеят най-добре в контейнери, изработени от пластмаса. Стъклените саксии са слабо вентилирани и могат бързо да се загреят. Керамичните саксии с корен от орхидеи са травматични. Когато изваждате цвете от глинен съд, можете да откриете корени, прилепени към стените.

Идеалната саксия за орхидеи трябва да бъде добре проветрена и да предотвратява прегряване на корените. Необходими са дренажни отвори, тъй като орхидеята не понася заключване на корените.

За да се премахне излишната влага, дъното на саксията се поставя с дренажен слой от 5-7 см. За това се използват малки камъчета, пясък, натрошена пяна.

Избор на почвата

Редовната почва за орхидеи не е подходяща.

Забележка! Готова смес за засаждане можете да закупите в специализиран магазин или да приготвите сами. В състава на субстрата за орхидеи преобладават 2 съставки: кора и мъх сфагнум.

Качествен микс от орхидеи се състои от:

 • натрошена кора от бор (смърч, дъб);
 • торфен мъх (сфагнум);
 • торф;
 • дървени въглища;
 • корени от папрат, неговият листен хумус;
 • настъргана пяна

Можете да приготвите борова кора за орхидеи със собствените си ръце:

 1. Отлепете боровата кора от падналото дърво. Мокър, с признаци на гниене в този случай няма да работи.
 2. Събраната кора се почиства от чужди частици, смачква се. Оптималната фракция е 1,5–2 см. За големите растения размерът на парчетата може да се удвои.
 3. Дезинфекцирайте кората с инсектициден разтвор. Това е необходимо, за да не се прехвърлят патогени на гъбични заболявания или ларви на вредители от мъртвото дърво. Кората се излива с разтвор, разреден в съответствие с инструкциите и се нагрява.
 4. След това кората се вари на слаб огън в продължение на един час под лек натиск, за да не плава.За кипене можете да използвате поцинкована кофа.
 5. Сварената кора се оставя да се охлади напълно, след което водата се оттича.
 6. Получената суровина се оставя да изсъхне.

Орхидея в тесен саксия

Последователност на трансплантацията

Тъй като ще трябва да трансплантирате орхидея у дома на всеки 2-3 години, струва си да придобиете подходящо оборудване, да закупите препаратите, необходими за дезинфекция и третиране на растения. За да работите с корените, се нуждаете от средно големи остри ножици или ножици за подрязване. Инструментът трябва да бъде остър, преди употреба трябва да се дезинфекцира, а след работа - да се почисти от растителни частици.

За дезинфекция на растението можете да използвате био и химически препарати, разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат) и таблетки с активен въглен.

Тъй като една от ключовите задачи е да трансплантирате орхидеята у дома и да не повредите корените, мекият съд за засаждане се отстранява с ножица.

Забележка! Можете също така да освободите растението, ако внимателно изстискате контейнера, изсипвайки почвата. Постепенно корените ще станат голи, те могат да бъдат премахнати един по един от дупките.

Засаждането на орхидеи се извършва, както следва:

 1. Кореновата система се почиства от стара почва под течаща вода и се извършва проверка.
 2. Изсушените, изгнили и затъмнени корени се отстраняват с остър градински инструмент.
 3. Ако в кореновата част има следи от паразитна активност, коренът се потапя в утаена вода за 3-4 часа преди засаждането. След като орхидеята се постави върху салфетка за сушене в продължение на 6-8 часа.
 4. За да се предотврати разпространението на възможни вредители, инфекции, растението се третира с противогъбични и инсектицидни лекарства.
 5. Местата на порязванията по корените се третират с антибактериални средства.
 6. Подготвеното цвете се поставя в центъра на саксията, като постепенно се запълва почвата, така че да няма пустоти между корените, саксията се разклаща от време на време, но не се набива.
 7. Не е необходимо горната част на коренището да се покрива със субстрат; кореновата система трябва да има достъп до въздух.

След засаждането трябва да осигурите на растението добри грижи.

По-нататъшни грижи за цветето

За аклиматизация орхидеята се пази от слънчева светлина в продължение на 7-10 дни. Прозорците са най-подходящи за поставяне на орхидеи, където има достатъчно светлина, но директните лъчи са опасни за тях. Листата на орхидеите се изгарят при директно излагане на ултравиолетова радиация.

Орхидея Phalaenopsis

Поливане и почва

Можете да поливате растението след засаждане след 4-5 дни. Водата за напояване се защитава или преварява. Контейнерът с растението се потапя в подготвена вода за 30-40 минути. По този начин растението получава правилното количество влага на всеки две седмици.

Температура и влажност

Помещението, в което живее орхидеята, не трябва да е сухо и горещо, оптималната температура за тези цветя е 20-23 ° C. Листата на орхидеите се избърсват внимателно с влажна кърпа или се напръскват с пулверизатор. Основното нещо е да се предотврати натрупването на течност в изхода.

Подхранване

За първи път орхидеите се хранят месец след трансплантацията. На всеки 20-25 дни се внасят сложни органични и минерални торове.

Поддържането на орхидея у дома съвсем не е трудно; в знак на благодарност тропическата красавица ще радва дълго време с изискани китки цветя. И ако знаете как да трансплантирате орхидеи у дома, можете да удължите живота на тези красавици.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина