Как се полива орхидея: в саксия и у дома

Орхидеята е взискателна към влагата в почвата. Преди и по време на цъфтежа, трябва да знаете как да поливате растението. От това зависи здравето и външното състояние на цветето. През този период не трябва да се допуска увреждане на корените.

Честотни фактори за поливане на орхидеи

Този критерий се определя от такива фактори:

 • сезон;
 • жизнен цикъл;
 • температура на въздуха и относителна влажност;
 • осветление;
 • състав на почвата;
 • метод на отглеждане.

Как се полива орхидея

Забележка! Колкото по-тъмно е разположението на растението, толкова по-ниска е температурата на въздуха и колкото по-плитък е субстратът, толкова по-рядко поливате орхидеята.

Пръскайте разсад, засаден в окачена система, по-често - 1-3 пъти на всеки 12 часа. А цветята на блока се напояват по-редовно, отколкото екземплярите в саксии. Но скоростта на усвояване и усвояване на водата при различните сортове е различна. Мократа почва е подходяща за такива растения: Phalaenopsis, Cymbidium.

Можете да определите необходимостта от поливане по следните признаци:

 • ако по стените има конденз, тогава няма нужда да добавяте вода. Напротив, сухите части на растението показват, че е необходимо да се навлажни почвата;
 • много зелен цвят на корените показва голямо количество влага. Ако корените са бели, е важно да добавите вода;
 • ако при повдигане на саксията се усеща голямо тегло, няма нужда да се полива цветето. Ако е лека, тогава я поливайте.

Фаленопсис

Няма точен график за овлажняване. Това поливане е подходящо за всички видове орхидеи: 1-3 пъти през 7 дни през лятото и до 2 пъти през седмицата през зимата. В периоди на екстремни горещини субстратът изсъхва бързо, така че трябва да се навлажнява по-често.

Осветление

Препоръчително е да осигурите на орхидеята светлина, като я поставите до прозорец на разстояние най-много 1 метър. Важно е да се гарантира, че слънчевите лъчи не проникват в растението.

Фаленопсис до прозореца

Ако светлината не е достатъчна, останалите "пъпки" няма да се отворят и листата ще растат твърде бързо, което ще доведе до изсъхването им.

Температура

Орхидеята е родом от тропиците, но не обича топлината. При високи температури той ще започне да цъфти, но бързо ще изпусне пъпките си и ще стане спокоен. Следователно, подходяща температура за растението е 22 ° C.

Размер на резервоара

Саксията с орхидеи не трябва да е голяма. Трябва да използвате тесни контейнери, в които можете да поберете цялата коренова система. Идеалните стойности за диаметъра и височината на саксията са оптимални. Големите обеми на контейнера водят до неравномерен приток на вода към корените, които започват да гният. Високите и тесни саксии се обръщат поради липса на подходяща опора.

Фаленопсис в саксия

При избора на подходящ размер на контейнера е важно да се съсредоточите върху саксия, в която цветето ще бъде малко претъпкано.

Опции за поливане

Поливането на орхидеи у дома обикновено се извършва по следния начин:

 • трябва да поставите саксия с растение в леген;
 • вземете съд с течност и напойте растението обилно, като същевременно го оставите да престои във водата за около 15 минути;
 • растението трябва да е във водата най-малко 3/4 от височината на съда и е добре, ако течността достигне раменете на саксията - това е 1 см до границата;
 • Навлажнете кората по цялата височина на нивото на водата в саксията и я навлажнете възможно най-пълно. Това е достатъчно за една седмица.

Поливането повдига много въпроси: коя вода е по-добре да полива орхидея, кога и колко?

По време на цъфтежа

Графикът за поливане трябва да се гарантира, че се поддържат естествените условия. Когато орхидея цъфти, се появяват семена. Те са малки и летливи. Когато отглеждате растение у дома, трябва да излеете вода върху корените, но не е нужно да ги пълните, преди да се появи локва.

Забележка! Ако стаята е суха, е важно да напръскате листата, но се уверете, че в центъра на растението няма вода. Поливайте орхидеята само със сух екстракт, а през зимата следете температурата в областта на корените да не е под 14 градуса. Ако первазите на прозорците са студени, тогава можете да поставите пяна под саксиите с цветя.

Ако се вижда, че по вътрешните стени на саксията няма конденз, а корените на орхидеята са станали сребристи, това означава, че е време да се полива.

Поливане на орхидеята. Продължителността на процеса варира: цветята с добре развити корени изискват пресаждане в 2-литрови саксии. Поливането им отнема повече време, отколкото на малките в тенджери от 0,3 литра.

Лято и зима

Можете да използвате вода с температура около 24 градуса през лятото, а през зимата - по-топла, част от която трябва да се отцеди след поливане. Трябва да поставите растението в саксии и да излеете остатъците, така че да няма преовлажняване, загниване на корените.

Важно! Ако в колекцията има болни орхидеи, те трябва да се поливат отделно от другите, за да няма замърсяване на здрави видове.

Поливането на орхидеи през лятото и зимата е различно. През зимата, при лоша светлина, физиологията на растенията се променя, така че интервалите на влага трябва да се увеличат.

Препоръки на специалист:

 • важно е да се гарантира, че в централната част на растението няма влага, така че трябва да го премахнете с хартия или да огънете растението и да оставите водата да се търкаля от листата;
 • през пролетта, с увеличаване на светлата част от денонощието, растежът на цветята се активира, след което увеличете честотата на поливане. Но ако е недостатъчно, тогава някои части на растението, листата се свиват. Важно е това да се предотврати. Степента на изсъхване зависи от структурата на растението, размера на саксията и разлагането на субстрата;
 • през лятото се препоръчва да се овлажнява растението 2 пъти седмично, а през зимата само веднъж на всеки десет дни (това са нормативни препоръки, но няма точен график, тъй като необходимостта от поливане във всеки случай се определя индивидуално, зависи от влажността на относителния въздух и вида на цветето).

Важно! Растение, което дълго време е било в латентно състояние, ще изисква малко вода. Орхидеята е взискателна към състава на течността.

Методи за поливане

Най-лесният метод е с лейка. Налейте мека вода на повърхността по границата на саксията. Филтрирайте го предварително, докато на дъното не остане вода. Орхидеята ще абсорбира останалата течност.

Поливане на цвете от лейка

Препоръки за любителите на фаленопсис от услугата komnatnie: важно е да се запознаете с особеностите на грижите за вида растение, което искате да отглеждате. Ако растат множество орхидеи, най-добре е да ги поливате една по една. Това елиминира прехвърлянето на микроорганизми от едно растение в друго. Необходимо е да се вземат предвид промените в растежа на фаленопсиса, за да се разбере как да им се осигури режим за нормален цъфтеж и растеж.

Трябва да се има предвид, че кореновата система на тези цветя не се намира в земята, а в хранителна среда, състояща се от части от кората, така че водата се излива върху субстрата и се стича надолу. Преди да поливате цветето, корените може да нямат време да абсорбират течността равномерно и да бъдат наситени.

През палета

Важно е да изберете подходящ размер за този контейнер и да подредите цветя в него. Поливането трябва да става от лейка по границата на саксията или директно в тигана. Налейте предварително подходяща концентрация на тор.

Забележка! Такова поливане е удобно за спестяване на време и не изисква поддръжка. Методът има недостатъци. Ако растението се разболее, болестта ще премине през водата към други цветя. Всички орхидеи в палета могат да се разболеят.

Горещ душ

Редувайте се да внасяте растенията в банята и да ги изливате с поток от душ. Този метод е полезен за орхидеи.Той симулира тропически валежи и премахва праха от листата, като отваря устата и порите. След 5 дни фаленопсисът може да изсъхне, така че трябва да го поливате отново.

Важно е да оставите цветята да се утаят, за да получат повече влага в банята, след което да ги върнете на място. След извършената процедура не трябва да остане вода в частите на растението. Методът с горещ душ през топлия сезон се препоръчва да се извършва 1 път на 30 дни.

Метод на потапяне

Можете да поливате този метод около веднъж на всеки 7 дни. За да направите това, изсипете утаена вода с температура 24 ° C в контейнер, след това потопете саксията, така че водата да не влиза в контакт с шията на растението, и оставете в това състояние до насищане.

Оставете излишната течност да се отцеди след поливане. Можете да върнете орхидеята на мястото й. Направете същото с друга партида цветя. Удобен за използване за овлажняване на саксии. Трябва да вземете прозрачни продукти, по-големи от саксия. Можете да напоите орхидеята чрез потапяне директно в тази сеялка и след това просто да източите остатъчната течност.

Поливането у дома в отделни саксии

Този метод за поливане на Phalaenopsis е безопасен, ако има много растения. Налейте малко вода на дъното на плантатора (височината му не е по-висока от 2 см) и освободете саксията. Цветето ще отнеме толкова течност, колкото е необходимо, а излишната влага, останала на дъното, не трябва да навреди на корените и на самото растение.

Забележка! Преди да поливате цветя на орхидеи у дома, важно е да изберете плантатор, който е малко по-голям от саксия за всмукване на въздух. Този метод се различава от другите варианти по това, че в съда има по-малко вода, така че коренът да го абсорбира равномерно и в определен обем. Достатъчно е да добавяте течност на всеки 7 дни.

Поливането на орхидеи в отделни саксии е по-безопасно, защото вътре в палетите или в леген, през водата, болестите не се разпространяват върху други цветя и всички растения имат свои собствени саксии.

В затворена система

Ако цветето се намира в затворен съд без допълнителни дупки, тогава го навлажнете по този начин: изсипете вода до върха на растението и изцедете след половин час. Контейнерът ще съдържа достатъчно течност за абсорбиране.

Забележка! За орхидея, растяща в кора, всеки от тези методи е подходящ, с изключение на пръскането.

Оранжерия у дома

Това е прозрачна поликарбонатна кутия. Той ще пропуска светлината добре, ще бъде нарязан на парчета. За разлика от стъклото, той е по-лек и топъл.

Оранжерия, направена от този материал, отговаря на дизайна на апартамента, ако изберете правилния размер.

Интелигентен избор на метод за напояване

Има различни фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на правилния метод.

 • субстрата, в който расте цветето и неговия състав;
 • вид растение;
 • контейнерът, в който живее цветето;
 • влажност в помещението;
 • твърдост на течността.

Забележка! Не е необходимо дълго време да се използва течност със стайна температура за поливане на орхидеи. По време на изпаряването на хлора тази вода е място за размножаване на патогенна микрофлора: просто помнете зеления цвят на съда, в който се намира водата от водопровода. И ако някои цветя могат да възприемат този коктейл нормално, орхидеята може да реагира зле на тази вода.

Помислете за често срещани грешки, които градинарите правят, като например поливане твърде често. Не е нужно да правите това, защото корените няма да имат време да изсъхнат, но ще изгният от излишната вода.

Спрей с водороден прекис

Може да се използва концентрация на пероксид 3%. За да увеличите полезната консумация на лекарството, използвайте микро спрейове във флакони от 50 ml със спрей. Това устройство ще даде малка струя.

Забележка! Всички вегетиращи части на растението трябва да се пръскат: листа, стъбло, корени. Обработете видимата част на основата. Преди това е важно да се уверите, че няма прах върху растението.

Процедурата трябва да се извършва при слънчево време или сутрин или вечер, така че да не се появят изгаряния.Температурата на въздуха трябва да бъде в рамките на 22 градуса. По време на обработката е важно да опитате, така че капките да не се стичат по стъблото, да се избягва падането върху цветята. След пръскане инспектирайте растението за вода в пазвите на листата и сърцевината. Отстранете излишната течност с хартиена кърпа.

Най-важното нещо, което трябва да знаете, за да отглеждате успешно орхидеи, е, че техните корени са различни от корените на например кактус и следователно изискват съвсем различен подход към поливането.

янтарна киселина

Това е подхранване, използвано само за подпомагане или възстановяване на растението в такива случаи:

 • липса на растеж на цветя;
 • обработка на фаленопсис;
 • наличие на признаци на потисничество (не се появяват дръжки или бавно растение);
 • реанимация на умиращи цветя.

Забележка! В заключение можем да кажем, че често не е необходимо да се овлажнява орхидеята. Препоръчва се внимателно да се следи реакцията на растението към действието на храненето. Честотата на лечение с янтарна киселина е до два пъти седмично за възстановяване и веднъж месечно за профилактика.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина