Как да засадите орхидея: примери в саксия и у дома

Орхидеята е цвете с невероятна красота. За нея се правят легенди и се посвещава поезия, тя се представя като знак за вечна любов и преданост. Като всяка красавица, орхидеята е много капризна и взискателна за грижи и не прощава невнимание.

Развъждането на това красиво цвете не е проста работа. От 20-те хиляди разновидности на това екзотично растение у дома е възможно да се отглеждат и размножават малко повече от 10. Как да засадите орхидея за начинаещ? Може би най-оптималното би било да се опитаме да отглеждаме фаленопсис - пеперудена орхидея.

Phalaenopsis - пеперуда орхидея

Изисквания за засаждане на орхидеи

Ако покупката на цвете се извършва в специализиран магазин, тогава има смисъл да попитате консултанти как да засадите орхидея. Като правило обучен персонал работи в такива магазини и ще може да предоставя подробни съвети по всички въпроси.

Транспортирането трябва да се извършва в затворена торба, като се избягват течения. След като цветето напусне оранжерията или рафта на цветарския магазин и се озове в постоянното си местообитание, е необходимо да му се осигурят условия за адаптация. Не трябва веднага да поставяте орхидеята на други цветя и ако няма място за нея на перваза на прозореца, можете да поставите растението на маса или нощно шкафче.

За ваша информация! Ще отнеме около 14 дни, докато цветето напълно се уталожи на ново място.

Подготовка на почвата

Тъй като орхидеята пеперуда взема хранителни вещества от влагата, която измива корените й по време на дъждове, почвата не служи като източник на храна за растението, а за да го държи изправено. Той трябва да е пропусклив за въздух и влага, да има способността да задържа хранителни вещества и да изсъхне напълно за 3-4 дни. Освен това почвата за орхидеи трябва да се състои от големи фракции, които позволяват на светлината да премине през нея. Това се дължи на факта, че процесът на фотосинтеза във фаленопсис, както и при други представители на орхидеите, се случва не само в листата, но и в корените.

В допълнение към факта, че днес специална почва, която напълно отговаря на всички нужди на растението, може да бъде закупена в специализиран магазин, можете да го направите сами. Това ще изисква борова или дъбова кора с размери 1,5-2 см, корени от горска папрат, нарязан мъх от сфагнум.

За дренаж можете да използвате парчета балсово дърво или въглен, както и кокосови влакна. Също така е позволено да се използват неорганични компоненти - експандирана глина и камъчета.

Важно! В никакъв случай не трябва да използвате земя и торф.

Всички компоненти, предназначени за засаждане на орхидея, изискват внимателна подготовка, особено за кора и мъх. Кората, отстранена от изсушено дърво, трябва да се вари 30 минути. Мосът трябва да се излее с вряща вода и да се остави за 2-3 часа.Корените на папрат трябва да се изплакнат добре. Всички компоненти на почвата с орхидеи трябва да бъдат третирани с противогъбично средство.

Когато полагате пръст в саксия, не набивайте и не смачквайте сместа. Правилно подбраното съотношение на всички почвени съставки е друга необходимост за комфортното съществуване на орхидея у дома.

Почва за орхидеи

Избор на капацитет

И тук има някои нюанси.

Пластмасови саксии

Как да засадите орхидея в саксия? Изборът на саксия за отглеждане на орхидеи е друго важно условие цветето да се чувства комфортно в къщата.За фаленопсис саксия, която отговаря на следните изисквания, ще бъде оптимална:

  • осигурява дренаж на почвата;
  • осигурява циркулация на въздуха;
  • осигурява стабилност на температурата;
  • осигурява способността за извличане на растението без риск от увреждане на корените

Материалът, от който е направена саксията за орхидеи, също е важен. Най-правилното решение за начинаещи би било да избере прозрачен пластмасов съд. Това се дължи на факта, че ще бъде възможно да се направят допълнителни дренажни отвори - дупки в дъното на саксията.

Освен това пластмасата поддържа добре температурата и толерира слънчевата светлина. В полза на пластмасовата саксия е фактът, че тя може лесно да се отреже в случай на обрастване на корените на орхидеята.

За ваша информация! Специална саксия с орхидея с форма на корона е идеален избор.

Пластмасова саксия

Керамични саксии

Препоръчително е да изберете керамични саксии за тези, които имат опит в това как да отглеждат растения с орхидеи и са в състояние да определят състоянието на цветето на око. Въпреки факта, че керамичните саксии имат дренажни изводи и са в състояние да осигурят аерация и контрол на температурата, те имат редица съществени недостатъци.

Първо, възможно е корените на растението да растат до порестите стени на саксията. На второ място, няма начин да се проследи състоянието на кореновата система. Трето, саксия, покрита с глазура, не може да пропуска въздух.

Ако все още е избрана керамична саксия за засаждане на орхидея, трябва по-внимателно да наблюдавате режима на поливане на растението, като избягвате преовлажняването на почвата.

Забележка! Преди да засадите орхидея в керамична саксия, трябва да я изпечете във фурната и да я обработите с дезинфектанти.

Керамични саксии

Стъклени съдове

Орхидеите изглеждат много впечатляващо в стъклени съдове. Образуването на конденз по стените на съда обаче и опасността от появата на зелени водорасли по корените ще изискват допълнителни мерки за създаване на условия за съществуването на растението. Ако изборът е направен в полза на стъклени съдове, тогава ще трябва да замените почвата около 2-3 пъти годишно.

Независимо коя саксия е избрана за засаждане на орхидея, важно е да не се бърка с нейния размер. За да се постигнат оптимални условия на комфорт за съществуването на фаленопсис, височината на саксията трябва да бъде пропорционална на диаметъра на гърлото. Кореновата система трябва да се побира свободно в саксията, като не достига стените с 3-4 см.

Стъклен съд

Други видове орхидеи за домашни условия

В допълнение към пеперудата, производителите на цветя избират следните сортове:

Ванда

Орхидеята Phalaenopsis не е единственият вид орхидея, който може да съществува извън дивата природа. Например орхидеята Vanda, която е родом от Индия, може да се чувства доста комфортно в апартамент.

Как да засадите правилно орхидея ванда? Изискванията за неговото съдържание са малко по-различни от тези, необходими за фаленопсис. Ванда, за разлика от Фаленопсис, който предпочита дифузната светлина, се чувства чудесно на добре осветено място.

За ваша информация! Въпреки това, за да се избегнат изгаряния, трябва да се избягва пряка слънчева светлина върху листа и цветя.

Освен това вандата е изключително термофилна. Най-приемливата температура за тези орхидеи ще бъде 16 ° C през нощта и до 30 ° C през деня. Оптималната влажност на ванда зависи от температурата: колкото по-висока е температурата, толкова по-висока е влажността. И за да се предотврати загниването на корените, трябва да се осигури постоянен приток на чист въздух. Подобно на фаленопсис, вандата е епифит, което означава, че изискванията към почвата са еднакви. Поливането на ванда може да се извърши по няколко начина:

  • потапяне. За няколко секунди поставете саксията с растението в съд с вода и отцедете излишната течност;
  • напояване с топла вода. Това е предпочитаният метод за Ванда.Това се случва така: вандата се поставя във вана и се залива с топла вода от душа, докато корените станат зелени. След час е необходимо листата да се изсушат от влага;
  • пръскане. Някои развъдчици на ванда предпочитат този метод на поливане, тъй като в този случай водата от корените бързо се изпарява. За да не страда растението от липса на влага при този метод на напояване, е необходимо да се увеличи честотата на пръскане.

При подходящи грижи вандата може да цъфти до 12 седмици. Чрез намаляване на интензивността на цъфтежа или бавен външен вид, растението ще даде да се разбере, че нещо не е наред.

Орхидея ванда

Дамски чехъл

Друг представител на орхидеите, който е в състояние да се чувства нормално у дома си, е папиопедилум или, както се нарича заради особения си вид, пантофката на дамата. Как да засадите орхидея, подобна на богиня?

Тази орхидея е литофит, предпочитаща изпълнени с хумус скални пукнатини. За поставяне на тази орхидея е предпочитан прозорец, ориентиран на североизток или северозапад. Освен това пантофката на дамата е в състояние да издържи леко потъмняване. Температурата на съхранение на тази необичайна орхидея е 18-25 ° C. За съдържанието на папиопедилум можете да изберете керамичен или непрозрачен пластмасов съд.

За ваша информация! Изискванията към почвата обикновено са същите като при другите орхидеи. Чехълът на дамата обаче ще отговори с благодарност, ако към почвата се добавят въглища и предварително дезинфекциран едрозърнест речен пясък.

Тази орхидея предпочита често и обилно поливане. Важно е обаче корените да се изсушават редовно, за да се избегне гниене. Влажността, която предпочита дамската чехъл, варира от 60-80%. Осигурява се чрез поставяне на саксията върху палет с вода и експандирана глина.

По правило чехълът на дамата цъфти в края на есента. Всяка розетка образува единичен дръжка с една обувка. Наличието на отварящо се цвете показва, че растението е напълно доволно от условията на задържане.

Дамски чехъл от орхидея

Развъждане на орхидея у дома

Развъждането на орхидея е възможно по няколко начина - стъблени потомци (деца), резници и семена. Вкъщи първият вариант е за предпочитане.

Бебетата са млади издънки, които се появяват на кореновите пъпки. Посадъчен материал, който вече има началото на собствената си коренова система, е за предпочитане. Бебето е готов за трансплантация процес, който има оформена коренова система и 3-4 листа.

След като бебето е внимателно отделено от майчиното растение, е необходимо разрезът да се поръси с въглен. Това се прави, за да се избегне развитието на болести и гниене на корените. Изсечената палуба, след изсушаване в продължение на 3 часа, трябва да бъде засадена във влажна земя.

През първите няколко дни трябва да се въздържате от поливане, ограничавайки се до пръскане от фино разпръснат спрей. Когато младата орхидея е напълно вкоренена, можете да се грижите за растението както обикновено.

Бебета от орхидеи

Грижи и поддръжка

Условията за отглеждане на орхидея в апартамент се различават значително от естествените. Понякога обгрижваното растение отказва да даде цвят. Причината може да е липсата на определени хранителни вещества. Подхранването на орхидеите трябва напълно да компенсира липсата на елементи като калий, фосфор, азот, бор и др. В торове, специално предназначени за епифити, всички необходими вещества се съдържат в балансирано съотношение. Също така е важно да се придържате към графика за хранене.

Важно! Стриктното спазване на инструкциите за използване на торове е друг фактор, който осигурява дългосрочното съществуване на орхидеята.

Засаждането на орхидея у дома, наблюдаването на нейния жизнен цикъл е очарователен процес, от една страна, подобен на сложен научен експеримент, от друга, като чудо, резултатът от който ще бъде цвете с невероятна красота.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина