Как да размножаваме орхидея у дома

Орхидеята е билка, принадлежаща към семейство Орхидеи. В естествени условия цветето може да се намери във влажни топли гори. Растението има 3-6 широки листа, които са разположени последователно на стъблото. Гъвкав дълъг клон - дръжка - расте между листата. Всеки сорт има свой цвят на цветята. Изобилието на цъфтежа зависи от качеството на грижите и разнообразието на растението.

Орхидеите са много красиви цветя, така че след закупуване на растение, производител определено ще иска да попълни колекцията си. След овладяване на основите на грижата за цветята възниква въпросът как да размножавате орхидеи у дома.

Кога да се размножава

За да се получи положителен резултат върху резултата от размножаването на орхидеи, е необходимо да се спазват някои важни правила.

Размножаване на орхидеи

Преди да започнете да изучавате материала за това как се размножава орхидеята, трябва да решите времето за засаждане, температурния режим, степента на влажност и също така да изберете растение, от което цветето ще заеме посадъчен материал.

Решаващи фактори за благоприятно размножаване:

 • Най-доброто време за размножаване на орхидея е в края на фазата на цъфтеж. В този момент избледнелото растение е максимално готово за размножаване. Понякога цветето се отглежда през пролетта, след период на покой.
 • Идеалната влажност за разплод е 50-80%. Понякога производителите на цветя извършват процедурата дори при влажност от 25-85%, но нарушаването на оптималните показатели може да има лош ефект върху растението.
 • Струва си да се погрижите за температурния режим. Най-добре е процедурата да се извършва при 28-30 ° C. Допустимо е леко да надвишите нормата, но не се препоръчва да я понижавате.
 • В размножаването могат да участват само здрави цветя. Той е противопоказан за болни растения с почерняла листа, покрита със слуз или жълтеница. При наличие на такива симптоми процедурата се отлага, докато цветето излекува напълно.

Методи за размножаване на растения

Орхидеята се отглежда по различни начини. Най-популярното размножаване чрез резници и разделяне, но някои производители използват семена за това, въздушни слоеве или засаждат цвете с помощта на деца.

Чрез разделяне

Това е доста прост и универсален метод за разплод. Разделителното размножаване е подходящо за повечето видове цветя. Преди процедурата трябва да се погрижите почвата в саксията да е добре наситена с влага.

Размножаване на орхидеи чрез разделяне

Важно! Цветето трябва да е доста голямо и да има поне четири фалшиви луковици.

Алгоритъм на действията:

 1. Внимателно извадете цветето от контейнера за засаждане.
 2. Почистете корените от земята и ги нарежете така, че всяка от половинките да има 3 псевдолуковици. Не си струва да разделяте орхидеята на по-малки части.
 3. Обработете резените на растението и го засадете в почвата. Въгленът обикновено се използва за преработка.

Този метод на размножаване е най-подходящ при пресаждане на растение или когато на повърхността на почвата се появи псевдолуковица.

Резници

Размножаването на орхидеи чрез резници е по-сложен метод. Но въпросът как да се размножава орхидея у дома по този начин, сред производителите на цветя, звучи много по-често от други.

Процедурата за размножаване чрез резници:

 1. Пригответе няколко 10-15 см странични издънки. В същото време е важно да разберете как правилно да вземете издънка от орхидея.Обеззаражете режещия инструмент (например нож) с алкохол и отрежете горния издънка с него.
 2. Нарежете филиите на майчиното растение и самото рязане с въглен.
 3. Засадете резниците в саксии с резени в земята.
 4. Грижете се за издънките, сякаш са пораснали цветя.

Въздушно наслояване

Някои видове вътрешни орхидеи се размножават най-добре с въздушни слоеве. Този метод се използва най-често при отглеждане на сортове Dendrobium, Epidendrum и други собственици на високо, постепенно голо стъбло.

Размножаване по въздушни слоеве

Метод за размножаване на орхидеи по въздушни слоеве:

 1. По време на активния растеж наклонете удълженото, голо стъбло към подготвената саксия и го фиксирайте добре там.
 2. За да подготвите субстрата, трябва да използвате мъх сфагнум, кокосови влакна и малка борова кора.
 3. Поставете саксията в оранжерията. Уверете се, че в горната част е изрязан отвор за стъблото.
 4. Проветрявайте периодично оранжерията и навлажнете (напръскайте) стъблото.
 5. Когато на листата, които са израснали от пъпката и се развият 5-сантиметрови корени, се появят 2-3 листа, той трябва да се отдели и да се депонира в друг съд.

Деца

У дома е възможно да се размножават орхидеи от коренни деца, но за това е необходимо да се организират оптималните условия за отглеждане на растението, както по време на процедурата, така и след нея.

Размножаването от деца е подходящо за моноподиални видове орхидеи:

 • Фаленопсис;
 • Ванда;
 • Ванилия;
 • Брасавола.

Начинаещите производители често се затрудняват да отглеждат орхидеи от корените и не винаги разбират как да засадят орхидея в този случай. Много е трудно да отгледате цвете от корена по естествен начин, поради което процедурата често се извършва, когато орхидеята умре или нейното подмладяване.

Внимание! Предпоставка е корените да имат достатъчен запас от сила и да са разположени върху останалата част от ствола - „пън“.

Размножаване на орхидеи от деца

За да получите бебета с корен, трябва да разделите храста хоризонтално. Методът се счита за екстремен, затова е важно да се придържате към правилата:

 • Необходимо е кореновата маса на растението да е здрава.
 • Багажникът трябва да има поне 3 въздушни 5-8 см корени.

Развъждане на орхидеи от деца:

 1. Извадете цветето от саксията и огледайте корените.
 2. Очертайте зоната за подрязване - оставете 2-те долни листа и отрежете горната половина с въздушни корени.
 3. Третирайте секциите с антисептик. Фитоспоринът или натрошеният активен въглен са най-добри.
 4. Засадете корените с листа в стар съд със стара почва. Намалете поливането с 50%.
 5. Вкоренете горната част в нова саксия със субстрат.
 6. За първи път можете да поливате горната част само след четири дни. Подхранването се извършва един месец след засаждането.
 7. Можете да подкрепите разделеното растение с янтарна киселина (избършете или напръскайте листата). Това ще му позволи да се размножава по-добре и по-бързо.
 8. Грижете се за него като за обикновено цвете. След появата на първите зелени издънки на "пънчето", растението трябва да се подхранва с кореновия метод веднъж на всеки две седмици.

Отглеждане от семена

Този метод е сложен и отнема много време. Семената на орхидеите са много малки и им липсва хранителна тъкан.

Отглеждане от семена

В дивата природа покълването се случва в резултат на хранене от кореновата гъба. Не е лесно да се постигне това изкуствено, но е възможно.

Процедура:

 1. Опрашва цветето и изчаква семенната капсула да узрее.
 2. Посейте семената в хранителна среда.
 3. В зависимост от вида на растението първите издънки ще започнат да се появяват след 3-8 месеца.

Забележка! Не е възможно да се извършат всички етапи от процедурата за възпроизвеждане на цвете чрез семена у дома. По-добре е да отглеждате семена в лаборатория.

Грижи след трансплантацията

За да бъде успешен периодът на възстановяване на цветята, трябва да се организират определени условия.Препоръчително е да поставите саксията с растението на сенчесто място (за предпочитане от източната страна), предпазвайки орхидеята от излагане на слънчева светлина. Оптималната температура за поддържане на цвете е повече от 21-22 ° C.

Първото поливане се извършва само 4-5 дни след разсаждането. Листата се нуждае от влага, така че периодично трябва да пръскате цветето с пречистена и топла вода. След 30-35 дни орхидеята се подхранва с полезни торове.

Възможни грешки при развъждане

Развъждането на орхидеи не е лесно. Някои нередности по време на развъдната процедура могат да доведат до незадоволителни резултати.

Възпроизвеждане на грешки

Най-честите грешки на неопитни цветари:

 • Въвеждане на инфекция. Ако не спазвате правилата за изрязване на резници, по време на процедурата можете да внесете инфекция, която ще доведе до гниене на майчиното растение. За да се предотврати това, преди да отрежете необходимите части на цветето, е необходимо да дезинфекцирате всички режещи инструменти и да третирате клоните с активен въглен на прах.
 • Неправилно разделяне на деца. Необходимо е много внимателно да се отделят бебетата от майчиното цвете. В противен случай рискът от увреждане на растението, а след това и смърт, се увеличава. Преди засаждането трябва да отделите децата от дръжките, в противен случай, когато останалата част от дръжката се разпадне, те също ще започнат да гният.
 • Грешки в грижите за младите цветя. Особено важно е да се спазват нормите за влажност, честота на поливане, температура и осветление. Бебетата на орхидеите са по-малко устойчиви на външната среда, отколкото възрастните растения. Неправилната грижа може да ги унищожи.

Размножаването на орхидеи е процес, който влияе върху развитието на тропическо цвете, от което зависи бъдещият живот и здравето на растението. Правилната грижа за младите потомци ще им позволи да преминат по-бързо през периода на възстановяване.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина