Как да отглеждаме орхидея от семена у дома

Орхидеите са прекрасни цветя и стават все по-популярни сред производителите на цветя. В повечето случаи хората купуват готово саксийно растение. Доскоро се смяташе, че е почти невъзможно да се получи красиво цвете от семена. Но технологиите не стоят на едно място, поради което със силно желание този процес може да бъде осъществен, въпреки че е доста трудоемък и отнема много време. Струва си да дадете отговор на въпроса как да отгледате орхидея от семена и да получите красиво растение.

Особености на отглеждането на орхидеи от семена

Въпреки факта, че отглеждането на орхидея от семена е доста труден процес, с правилната подготовка е напълно възможно да се постигнат положителни резултати.

Орхидеята със семена е трудна, но е възможна

Подготовка на посадъчен материал

Основният фактор за успех при засаждането на орхидея е посадъчният материал. Семената могат да бъдат закупени по желание. Много производители на цветя любители предпочитат самостоятелно да подготвят посадъчен материал.

 1. Необходими са две цъфтящи растения. Поленът се събира внимателно от тичинките на един. С помощта на четка и прехвърлете на друга.
 2. След известно време ще бъде забележимо, че опрашената реколта е започнала да изсъхва. Това е нормално, но цветето не трябва да пада.
 3. Ако всичко е минало добре, семенната шушулка ще започне да се формира след няколко седмици.

Всяка шушулка съдържа повече от милион семена - в култура те са невероятно малки, почти невъзможно е да се види как изглежда семето на орхидея. Ето защо в повечето случаи семената все още се купуват от доставчици от Китай.

Семената на орхидеите имат някои други характеристики, които ги правят трудни за покълване и използване. На първо място им липсва хранителният слой, който е необходим за по-доброто развитие на ембриона. Бъдещият кълн няма способността да извлича хранителни вещества директно от почвата. По същата причина китайската орхидея реагира остро на всякакви негативни промени. Следователно отглеждането от семена е сложен процес, който изисква стриктно спазване на всички условия.

Семената на орхидеите са много малки. Понякога е трудно да ги видиш

Необходим инвентар

За да покълнат семената, ще ви трябват специални стъклени колби. Позволено е да се използват стъклени съдове за химически реагенти с обем 200-300 ml и тясна шийка. Можете също да използвате стъклени буркани с херметически затворени капаци на винт. На капаците са направени няколко отвора с диаметър от няколко мм и те са плътно запушени с вата. Също така, за покълването ще са необходими лакмусови хартии, спринцовки за еднократна употреба, водороден прекис 2%. Редовните саксии и контейнери за семена са напълно неподходящи и дори не трябва да се използват.

Избор на субстрат

Нито обикновената почва, нито специалната почва за орхидеи не е подходяща за отглеждане. Някои хора се опитват да покълнат семена в мъх, но този материал е трудно да се поддържа стерилен. По-добре е да изберете специална хранителна смес, която включва няколко компонента:

 • "Агар-агар" е лек прах с естествен състав, който след реакция с вода се превръща в желеобразна маса. Ще отнеме 10-15 g.
 • Дестилирана вода - приблизително 200 мл.
 • Глюкоза и фруктоза - по 10 g от всяко вещество.
 • Разтвор на калиев карбонат.
 • Ортофосфорна киселина.

Последните две вещества се използват за определяне на киселинността на субстрата. Те могат да бъдат заменени с лакмусови тестове. Оптималната киселинност е 4,8-5,2 pH.Рецептата е доста проста за приготвяне на сместа:

 • Агаровият агар се разрежда в чаша обикновена вода. Оставете за няколко часа.
 • Фруктозата и глюкозата се изсипват във вряща дестилирана вода. Разбъркайте в една посока.
 • Загрейте, докато сместа стане еднородна и желеобразна.

След като подготвите почвата, можете да започнете да сеете семена.

След известно време се появяват малки издънки

Схема за отглеждане у дома

Преди засаждането на семена на орхидеи трябва да се предприемат редица предварителни стъпки. На първо място, стерилизирайте всички инструменти, съдове и пръст. Процедурата се извършва за половин час във фурната. След това субстратът се поставя в подготвените контейнери, плътно затворени с капаци. Когато полагате пръст, трябва да бъдете внимателни и да се уверите, че тя не попада върху стените на кутията. В противен случай могат да се развият вредни бактерии.

Кутиите се стерилизират два пъти дневно. Семената се почистват в разтвор на белина (10 g на 100 ml дестилирана вода). Посадъчният материал се оставя в него за 15 минути. Бурканът се разклаща периодично.

Сеитба

Засяването на семена е много по-лесно в сравнение с подготвителния процес. Стерилитетът е важен. При правилно засаждане покълването на семената е възможно след седмица и половина, но в някои случаи това може да се случи само след шест месеца.

Сеитбата се извършва съгласно алгоритъма:

 1. Мрежа или друго устройство, върху което е монтиран буркан с пръст, се фиксира върху контейнер с вряща вода. Капакът е оставен до него.
 2. Семената се отстраняват внимателно от разтвора с помощта на стерилни инструменти, разстилат се по земята, но не го докосвайте. Процедурата се извършва възможно най-бързо.
 3. Контейнерите се разклащат внимателно, за да се разпределят по-равномерно семената, покриват се с капаци и се съхраняват на подходящо място.

Това завършва засаждането на орхидеята. Сега е важно да се грижите правилно за разсад.

Грижи за сеитбата

След сеитбата е важно внимателно да се следи състоянието на субстрата и семената. След известно време те ще започнат да поникват и ще се забележи образуването на малки зелени топчета. Тогава върху тях ще се появят малки косми. Освен това се образуват малки листа. Кореновата система при младите растения се появява последна. В затворен контейнер разсадът остава около година.

Допълнителна информация! В същото време не се препоръчва да отваряте бурканите, за да не нарушите стерилната среда.

След известно време разсадът се отстранява внимателно от сместа с клещи. Корените се измиват внимателно.

Можете да получите "децата" по друг начин. Малко количество дестилирана вода се излива в контейнера, леко се разклаща. Това прави основата по-мека и по-течна. След това съдържанието се изсипва внимателно в друг съд и растенията се изваждат от него.

Кълнове могат да се появят дори след шест месеца.

Засаждане на кълнове в саксия

За засаждане на малки растения е най-добре да използвате прозрачни пластмасови чаши. Те се пълнят със специално подготвен субстрат:

 • 1 част нарязана кора от иглолистни дървета, сфагнумов мъх и коренища на папрат;
 • 10 таблетки натрошен активен въглен.

В дъното на чашите се поставя дренаж, след което се изсипва почва. След това в тях внимателно се засаждат малки орхидеи. Отначало кълновете не се нуждаят от поливане. Леко се напръскват, за да се поддържа необходимата почвена влага.

В това състояние растението трябва да се отглежда в продължение на шест месеца, след което може да бъде засадено на постоянно място.

След една година в контейнера ще се появят узрели растения.

Важно! Необходимо е да се следи състоянието на малките растения, не ги преовлажнявайте, за да се избегне загниването на корените, които са доста крехки в орхидеите.

Цъфтежът на култура, засадена със семена, в повечето случаи настъпва едва на 4-5 години.Отглеждането на орхидея от семена у дома е трудно, но е възможно. Ако желаете и спазвате всички правила, можете да се сдобиете с нови растения, които скоро ще ви зарадват с красиви цветя. Важно е да запомните, че културата е капризна в млада възраст, изисква подходящи грижи, висококачествено поливане и осветление.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина