Как да вземете издънка от орхидея: опции за трансплантация и примери у дома

Орхидеите са най-популярните и търсени саксийни цветя днес. Те са скъпи, така че такива растения често се купуват като подарък на роднини и приятели. Орхидеите радват с уникалния си вид на рафтовете на магазините, както и в първите дни след покупката. Освен това цветята често умират, ако не им се осигурят подходящи грижи, поради което мнозина отказват да закупят такива растения и напразно. Ако следвате всички препоръки, тогава можете да постигнете успех в тяхното възпроизвеждане и да украсите целия апартамент с тези цветя.

Необходими инструменти за отлагане на придатъка

Преди да започнете процеса на засаждане на издънките от майчиното цвете, трябва да подготвите всички необходими инструменти:

 • нож, секач или ножица, с които се отрязва бебето;
 • алкохол за инструменти за обработка;
 • вода за напояване;
 • пластмасов контейнер за изграждане на оранжерия или стъклен буркан;
 • почва и дренажен материал за засаждане.

Орхидеи

Стиропор

В саксия с кълнове от орхидеи трябва да присъства дренаж, който ще премахне излишната влага и ще осигури на корените кислород.

Стиропорът работи добре като дренаж за орхидеи. Той има много положителни характеристики:

 • не е податлив на образуване на мухъл;
 • има лекота и ефирност;
 • не абсорбира влагата.

Земя

Почвата, в която се планира засаждането на орхидеята фаленопсис, трябва да е влаго- и въздухопроницаема, с ниско ниво на киселинност и умерена консистенция на хранителни вещества.

Основните компоненти на почвата са: борова кора, кокосови влакна, корени от папрат (не повече от 2 см), листна земя.

Готов субстрат можете да закупите в магазин или да го приготвите сами:

 1. Кората и корените на папрата трябва да се варят 10-20 минути, след което се оставят да изсъхнат.
 2. Всички необходими компоненти се смесват в равни количества.

Важно! Ако закупената почва се използва за засаждане, трябва да проверите дали тя позволява водата да преминава добре.

Борова кора

Боровата кора е един от основните компоненти на почвата, който е предназначен за засаждане на орхидеи. Допринася за добра дишане и освен това задържа влагата.

Трябва да го изберете много внимателно. Размерът на фрагментите трябва да бъде в рамките на 1 см. Малък прах или продукт, получен в резултат на смес от разложена кора и торф, не е подходящ за отглеждане.

Забележка! Някои производители предпочитат да използват мъх вместо борова кора. Това обаче не е най-мъдрото решение. Фракцията на кората е по-подходяща и мъхът ще трябва да се полива ежедневно.

Има и експерти, които казват, че мъх сфагнум трябва да се смесва с кората. Тази опция е подходяща, когато става въпрос за сух климат. Ако говорим за домашни условия със стая с влажен климат, тогава е по-добре да не се въвежда сфагнум.

Сфагнум мъх

Можете да поставите мъха върху почвата. Това ще помогне да се предпазят чувствителните корени на орхидеята от поливане и торене.

дървени въглища

Въгленът се използва като антисептик и абсорбент. Той ще абсорбира излишната влага, която орхидеите от дендробиум просто не могат да понасят.

За засаждане се използват относително големи парчета въглища. По-добре е да ги добавите към почвата предварително, три седмици предварително. Този компонент трябва да съставлява около 3-5% от сместа.

Инструкции стъпка по стъпка за отделяне на приложението

Опитните градинари често чуват въпроса: как да вземете издънка от орхидея и кога се появява? Нейните бебета се формират главно на дръжката, след като растението избледнее. Понякога обаче те могат да бъдат намерени в аксила на листа или на ствола близо до кореновата шийка.

За да може процесът да започне и да се развие напълно, той трябва да бъде правилно отделен от майчиното цвете:

 1. Бебето се взема, когато расте три листа и един или два корена с дължина около 5 см. В този момент издънката ще бъде на шест месеца и ще бъде готова за отглеждане в субстрата. Понякога се случва и бебето на орхидеята да остане на стъблото само с листа, но да не изхвърля корените. Тогава не се препоръчва да го докосвате. Можете да завържете мъх на такова бебе и то ще има корени, но този метод не винаги работи.
 2. Ако бебето расте бавно, можете да му помогнете, като ускорите процеса на растеж. За целта люспите се отстраняват внимателно от живия бъбрек и чрез потапяне на памучен тампон в цитокининова паста се нанасят върху бебето. Единственото условие за тази процедура е напълно здраво и силно майчино цвете.
 3. След изрязване апендиксът за 30 минути. оставете да изсъхне.
 4. Мястото на среза се обработва с натрошен активен въглен и ако го няма, тогава можете да използвате канела.

Опции за дома

Как да засадите орхидея от потомък? Има няколко начина за засаждане. Растенията могат да се отглеждат в оранжерии в обикновена почва, както и в саксии с експандиран глинен субстрат. Тази експандирана глина се произвежда по специална технология. За да го направят, те вземат глина, изчистена от соли, и я пекат във фурна. Предимствата на този метод включват:

 • способността да преминават добре вода и въздух;
 • няма нужда от често поливане и невъзможност да се прекалява с количеството вода;
 • дълъг експлоатационен живот, тъй като не се разлага или гние;
 • орхидеите в такава почва изискват презасаждане по-рядко.

Кацане в експандирана глина

В допълнение към предимствата се отличават и недостатъците на експандирания материал:

 • прави саксията по-тежка, следователно не е подходяща за отглеждане на големи растения;
 • опората за цветето е лошо фиксирана в него;
 • тази почва не е подходяща за оранжерии.

Зелена къща

Оранжерията се счита за най-подходящия вариант за развитие на кореновата система. Изграден е от различни материали:

 • стъклена чаша. Изградени са от консерви или аквариуми. Тези структури поддържат висока влажност на въздуха, така че са идеални, ако трябва да съживите разсада и да изградите кореновата му система. Недостатъкът на такава конструкция е само невъзможността да се направят дупки за преминаване на въздух, поради което съществува риск от плесен;
 • пластмасов. Те са направени от контейнери за храна или пластмасови бутилки. Те се използват във всяка ситуация. Те не са имали никакви недостатъци;
 • филм. За да направите рамката, вземете дърво, тел или пластмаса и опънете полиетилен върху нея. Най-вече те са подходящи за отглеждане на резници и деца. Недостатъкът на този дизайн е трудността при производството, както и високият риск от запарване на растенията, ако температурата се повиши навън.

Важно! Оранжерията трябва да бъде направена само от прозрачни материали, които пропускат светлината добре, защото това е необходимо за растеж и пълно развитие.

Що се отнася до бебетата, най-добре е да ги отглеждате в пластмасов съд:

 1. В дъното на резервоара са направени дренажни отвори.
 2. В капака също се образуват дупки, през които ще преминава въздух.
 3. Разширената глина или пластмаса се поставят в контейнер, а отгоре се засаждат деца, чиито корени са покрити със субстрат.
 4. Поставете мъх сфагнум около издънките и покрийте децата с капак.

Забележка! Строго е забранено да се пресаждат цветя по време на цъфтежа!

Трябва да излеете вода отгоре, така че да премине през почвата, а отдолу е монтирана чинийка, така че разсадът да може да абсорбира вода. Цветята се поливат, когато субстратът е сух. През лятото това се прави основно три пъти седмично, а през зимата - не повече от два.

Процес на засаждане и вкореняване

Неопитните производители на цветя често имат въпрос: орхидеята пуска бебето на стъблото, какво да правя? Разбира се, радвайте се и поемете развъдния процес на тези красавици. Издънките, взети от майчиното дърво, трябва да бъдат засадени в специална почва за орхидеи, която можете да закупите в магазина или да приготвите сами.

Орхидеи в прозрачни контейнери

Самият процес на трансплантация и вкореняване е много прост:

 1. Трябва да вземете малък прозрачен контейнер.
 2. В избрания съд се правят няколко дупки.
 3. Бебето се поставя в контейнер, така че кореновата шийка да е на нивото на ръба на саксията.
 4. Корените са изправени и покрити с пръст.
 5. Струва си да почукате малко по гърнето, така че земята да се утаи. Невъзможно е да се набие почвата, тъй като можете да повредите корените.

По-нататъшни грижи за цветето

Ако орхидеята е дала издънка на стъблото, как да се трансплантира вече е установено, сега си струва да се обмисли по-нататъшна грижа за разсада. Има няколко основни правила за отглеждане на орхидеи:

 • почвата трябва да преминава добре вода;
 • гърнето трябва да бъде избрано прозрачно;
 • също така трябва да осигурите редовно поливане и спадане на температурата;
 • за да не започнат мушиците в саксията, трябва да поставите скилидка чесън в нея;
 • дневните часове се увеличават до 14 часа.

Поливане

Поливането на орхидеи трябва да се извършва внимателно, тъй като неправилните действия могат лесно да унищожат растението.

Има пет метода за поливане на орхидея.

 • С лейка. Това е най-лесният начин. Утаената и филтрирана вода се излива по ръба на тенджерата и се изчаква, докато попадне в чинийката. След това поливането се спира. Недостатъкът на този метод е, че всички корени нямат време да се наситят с вода, която бързо преминава през почвата. Влагата е достатъчна само за долните корени, тъй като те могат да я наситят от чинийката. Също така не се препоръчва постоянно да се оставя вода в него. Прекомерната влага ще доведе до загниване на долните корени, докато горните ще страдат от дехидратация и растението може да изсъхне.

Поливане с потапяне

 • Потапяне на тенджерата. Вода със стайна температура се събира в подходящ съд и в нея се потапя саксия с цвете, така че водата да не достига до кореновата шийка. Растението се държи във вода за около 15 минути. Ако преекспонирате орхидеята, тогава няма да се случи нищо ужасно, най-важното е да не забравяте за цветето за един ден. В този случай може да възникне оток на листата, който не може да се лекува. Просто трябва да ги изтриете.
 • Горещ душ. За поливане включвайте вода, която няма да е гореща за вътрешния лакът на ръката. Тази струя ще отмие праха от растенията и ще симулира тропически дъжд. След душа орхидеите се оставят за известно време в банята, след което с помощта на клечка за уши премахват влагата от точката на растеж и пазвите на листата, в противен случай ще започнат да гният.
 • С помощта на саксии. Избран е така, че да е с няколко сантиметра по-широк. Това ще помогне за подобряване на циркулацията на въздуха. На дъното на плантатора трябва да излеете само 2 см вода. Орхидеята ще вземе необходимото количество влага за себе си и няма да се притеснявате за състоянието му.

Важно! Много производители на цветя използват палети за поливане вместо саксии, в които можете да поставите няколко растения наведнъж. Този метод е много удобен, но е опасен за цветята, тъй като в случай на заболяване на едно растение, инфекцията се разпространява по протежение на палета и към други.

Влажност и температура

За орхидея трябва да осигурите дневен спад на температурата. През деня не трябва да се повишава над 28 ° С, а през нощта да пада под 18 ° С. Липсата на температурни спадове привлича вредители. Освен това, в условия на постоянна прохлада или стабилна топлина, цветето ще боли.

За да изглежда орхидеята красива и здрава, трябва да поддържате влажността в стаята.За това растение подходящ вариант би бил 50-70%. Признаци, че на едно цвете липсва влага, са:

 • падащи пъпки;
 • сухи върхове на листа;
 • увяхване на растението, въпреки редовното поливане и хранене;
 • увеличаване на интервала между фазите на цъфтеж.

Ако орхидеята е дала издънка на стъблото, това, което вече е известно да прави, остава само да действа. Трябва да се помни, че тези цветя са придирчиви и трудни за грижи, но те ще зарадват най-търпеливите и грижовни собственици със своята красота.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина