Орхидея Камбрия: грижи и поддръжка у дома

Хибридите на орхидеите, които се отглеждат умишлено от животновъдите и не се срещат в дивата природа, се наричат ​​общо камбрия. Това е търговско наименование на многобройни родове, при избора на които са използвани сортове като онцидий, милитония, одонтоглосум, брасия и много други. Растенията се отличават с атрактивния си външен вид, те се използват главно за украса на интериора на жилищни и офис помещения.

Основни видове

Наличните сортове растения се различават помежду си по форма, размер и цвят на пъпките. Най-често срещаните сортове са орхидея Colmanara cambria, Nelly Isler, Mix, Multithonidium, Beallara и Burrageara.

Камбрия Бартли Шварц

Камбрия Колманара

Представители на три рода участваха в процеса на създаване на изкуствена орхидея от произход Колманари. В резултат на кръстосването на Multonia, odontoglossum и oncidium се ражда красиво и неизискващо цвете, което получава необичайно име. Орхидеята на Колманар е наречена Тропическа джунгла. Продължителността на цъфтежа му варира от един до три месеца. Венчелистчетата му са оцветени във всички нюанси от жълто до червено.

Растението принадлежи към непретенциозните сортове. В същото време тесен съд с дупки, през които ще изтече излишната вода, е най-подходящ за отглеждането му.

Орхидеята на Колманар

Камбрия Нели Ислер

Непретенциозно растение, което не изисква допълнително стимулиране на цъфтежа. Много ароматен външен вид, няма да остави никого безразличен поради невероятно красивите си съцветия с неописуем нюанс.

Орхидея Нели Ислер

Cambria Mix

Орхидея от този вид е поразителна с външния си вид. Основните му разлики от останалите сортове са структурата на цветята и елегантността. Цветята са оцветени в червено и жълто, а венчелистчетата са оградени с бяло и розово.

Цъфтежът на Cambria Mix продължава от един до два месеца. През този период на стъблото могат да се появят от 5 до 20 цветя.

За ваша информация! Колкото по-стара е орхидеята, толкова повече цветя има.

Cambria Orchid Mix

Домашни грижи и поддръжка

Камбрийската орхидея се нуждае от добри грижи, точно както останалите сортове на това цвете.

Забележка! Камбрия е конвенционалното име за всички хибриди от орхидеен тип.

За да може Cambria да се чувства добре, домашните грижи трябва преди всичко да осигурят на растението оптимално осветление и поддръжка при приемлив температурен режим. Правилното поливане, навременната трансплантация и храненето са от голямо значение.

Въпреки всички горепосочени изисквания, Cambria Orchid е много лесна за поддръжка и грижа. Ето защо такова цвете се препоръчва за отглеждане на начинаещи производители.

Домашни грижи и поддръжка

Честота на поливане

Подобно на всички други сортове орхидеи, Cambria е потопено поливащо цвете. За целта растението се поставя в съд с вода и се оставя в това положение за около 30 минути. В този случай предпоставка, която трябва да се спазва, е цялата течност да изтече от растението.Това е необходимо, за да се предотврати прекомерната влага, която може да доведе до смъртта му. За правилно поливане специалистите препоръчват използването само на пречистена или утаена вода със стайна температура.

Качество на почвата

За да отгледате орхидея от този род, първо трябва да подготвите саксия със специална почвена смес за нея. Основните му компоненти трябва да бъдат финозърнеста борова кора и натрошен сфагнум. При заспиване кората трябва да се вари няколко пъти. Това е необходимо, за да се отстрани излишната смола от него.

Съставът задължително трябва да съдържа малки парченца въглен, тъй като именно те предотвратяват подкисляването, което се получава в резултат на разлагането на кората. Можете да избирате между пемза, експандирана глина или торфен чипс, за да осигурите аерация. Експертите не препоръчват добавянето на парчета от пяна пластмаса в почвата, тъй като при напояване чрез потапяне те не потъват, а се носят на повърхността на водата.

Забележка! За камбрия почва под формата на обикновена почва не е подходяща.

Осветление

За да отгледате красива камбрийска орхидея, домашните грижи трябва да включват подходящо осветление. Растението се нуждае от ярка светлина. В този случай е необходимо да го предпазите от пряка слънчева светлина.

Цветята на камбрийската орхидея ще се чувстват по-добре на прозорци, разположени от западната и източната страна. Когато се постави от южната страна, цветето определено ще трябва да бъде засенчено.

Важно! През зимата е необходимо да се осветява орхидеята със специални фитолампи, като се има предвид, че дневните часове по това време на годината трябва да имат продължителност най-малко 10 часа.

Влажност и температура на въздуха

Този род не се нуждае от висока влажност. За да се чувства комфортно растението, е необходимо да му се осигури съдържание на влага само около 35%. Много е лесно да се поддържат такива показатели: можете да поставите отворен съд с вода в непосредствена близост до цветето или можете систематично да го навлажнявате от пулверизатор.

Що се отнася до температурния режим, орхидеята трябва да поддържа температурата през цялата година в диапазона от 18 ° C до 25 ° C. Също така, по време на отглеждането на камбрия, трябва да се има предвид, че този сорт не се нуждае от промени в дневните температури, за да образува цветни пъпки.

Подхранване

За хранене се препоръчва използването на специален тор за орхидеи. Оцветяването на цветето е необходимо само през периода на растеж и узряване на псевдолуковицата веднъж на 14 дни.

Размножаване на камбрия

Най-често видът се размножава чрез разделяне на храста, но възпроизвеждането от деца все още е възможно.

Размножаване на камбрия

Когато се умножава чрез разделяне на храста, процедурата се извършва по време на трансплантация на растения. Такива действия трябва да се извършват само след като орхидеята спре да цъфти. За да размножите орхидея по този начин, трябва да изпълните следните стъпки:

  1. извадете растението от саксията и го почистете от земята;
  2. внимателно изследвайте кореновата система, ако са идентифицирани болни корени, те трябва да бъдат отстранени;
  3. разделете цветето на няколко части;
  4. третирайте местата на среза с разтвор на калиев перманганат или дървесна пепел;
  5. трансплантирайте части от храстите в отделни саксии.

Предпочитат да размножават камбрийската орхидея у дома от деца. Веднага след като върху децата се образуват няколко листа, те се отделят от майчиния храст и се поставят първо във вода, а след това, когато се появят корени, те се трансплантират в саксии. Освен това не е забранено да се засаждат деца в земята веднага след отделянето от майчиния храст.

Разцвет на орхидея

Орхидеята цъфти в продължение на 5-7 седмици. След това изсушеният дръжка задължително се отстранява. Грижата за избледняващата орхидея е необходимо да можете правилно да режете камбрията на дръжката.Важно е след известно време цветето да продължи да цъфти или да отгледа бебета от чакащи пъпки.

Забележка! Необходимо е да отрежете дръжката само когато зеленият клон започне да пожълтява или зачервява.

Възможни трудности

Основният проблем при отглеждането на камбрия, с който се сблъскват почти всички любители, е, че цветето не цъфти от година на година. Причината за това поведение в камбрия се счита за прекомерна влага, доставяна на растението по време на образуването на псевдолуковици. Това е, което пречи на цветните пъпки да се образуват. Ето защо, за да може Cambria да цъфти ежегодно у дома, е необходимо внимателно да се следи притока на влага.

Болести и вредители

Подобно на Phalaenopsis, Cambria са податливи на заболявания, причинени от гъбички и бактерии. Причината е прекомерна влага на кореновата система и субстрата. Смукащите насекоми могат да провокират бактериални заболявания. Основният признак, че растението започва да умира, са пожълтели листа. Растението може да бъде излекувано само чрез отстраняване на повредените области на корените и поддържане на камбрията в отворена система, преди да пораснат.

Болести и вредители

Когато цветето е повредено от бактериална болест, то започва да се покрива с черни точки. В този случай реанимацията трябва да се извърши незабавно: всички засегнати области се отрязват и цветето се третира с фунгициди.

Вредителите се заселват и върху цвете от този род. Най-често срещаните са следните сортове:

  • червеи - малки пухкави бучки от бяло;
  • белокрилките са малки бели летящи насекоми;
  • трипс;
  • паяк акари.

Опции за реанимация за камбрия без корени

Ако внезапно камбрията е загубила корените си, независимо дали са изгнили от преовлажняване или подкисляване на субстрата, можете да опитате да спасите растението. За да направите това, трябва незабавно да отрежете всички изгнили корени и да оставите камбрията без пръст за няколко часа във въздуха. След това поставете в прясна смес и осигурете на растението поне 8 часа дневна светлина. Освен това се изисква често да се пръска. Тъй като камбрията няма да има опора, трябва да поставите пръчка до нея и да завържете растението за нея. След известно време младите луковици ще дадат корени на цветето.

Орхидеята камбрия е хибрид, чиито цветя приличат на звезди. Този екземпляр стана много популярен сред производителите на цветя поради своята непретенциозност и разнообразие от цветове. Много е лесно да се грижите за него, което е голям плюс за начинаещите в този бизнес.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина