Орхидея Cattleya: възможности за домашни грижи и методи за разплод

Има много видове орхидеи: Concolor, Ascocenda, Phalaenopsis, Epidendrum, Nobilior и др. Сред най-красивите е орхидеята Cattleya.

Сортове Cattleya

Има много разновидности на орхидеи Cattleya. Някои от най-популярните са следните.

Каттлеята не е най-капризната от орхидеите.

Cattleya Mossi

Орхидеята Cattleya Mossi (Variegat) е ендемична за Венецуела. Цъфтежът му настъпва през пролетта от февруари до май, в зависимост от конкретното място на растеж.

Най-често цветето се заселва по върховете на дървета и клони в горите на височина от 900 до 1500 метра над морското равнище. Неговият дръжка може да достигне 30 см дължина и носи 4 до 5 цветя с диаметър от 10 до 15 см.

Венчелистчетата на орхидеята Cattleya Mossi могат да имат цветове: бяло, люляково, розово и лилаво, устната най-често е розова, люлякова, бордо, често с ярко жълт център. Цветята издържат средно от 2 до 4 седмици. Периодът на покой на орхидеята продължава от ноември до края на февруари.

Cattleya жълт

Жълтата орхидея Cattleya е доста често срещан вид цветя. Този вид орхидея е националният символ на Колумбия и Венецуела. Изображението на цвете (не винаги в жълто) се среща на гербовете на градовете, както и на пощенските марки.

Cattleya жълт

Жълтото не е най-често срещаният цвят в този сорт орхидеи. Ето защо повечето експерти особено високо оценяват жълтата Cattleya.

Cattleya Valkeriana

Местообитанието на Cattleya Valkeriana е Бразилия. Расте в горите на дървета, на скали в близост до потоци и дори на планински скали. Дръжката на Valkeriana включва 1 или 2 цветя.

Цветът е с диаметър около 10 см, както венчелистчетата, така и чашелистчетата са розово-лилави на цвят. Този сорт се характеризира с неправилен цъфтеж. Орхидеята може да цъфти по всяко време. В този случай цветята издържат около 6 седмици.

Cattleya Astilba Arends

В природата ареалите Cattleya Astilba могат да бъдат намерени в Източна Азия и Югоизточна Америка. Именно там, под влиянието на мусоните, влаголюбивото растение се чувства особено комфортно. Времето на цъфтеж на Astilba Cattleya пада през юли-август. Цветовете имат наситено лилаво-розов цвят. Височината на растението може да достигне 80 см. Някои екземпляри растат до един метър.

Cattleya се предлага в различни цветове

Има и други видове орхидеи Cattleya. Например морски бриз Cattleya, Cattleya Schilleriana, Cattleya Doviana, Cattleya Baudelaire и някои други също толкова интересни сортове.

Домашни грижи

Напоследък цветето Cattleya се търси много. Отглеждането му се практикува от мнозина. За да може растението да цъфти и да радва окото, е наложително да се осигури на Cattleya подходяща домашна грижа.

Осветление

За цвете като Cattleya грижите включват организирането на специално осветление. За да се постигне обилен цъфтеж, се изисква ярка и непряка светлина.

Можете да се насладите на възхитителните цветя на орхидея само ако цветето има оптимални условия за растеж.

С излишък на светлина, листата на орхидеята ще придобият жълтеникав оттенък.През есенно-зимния период се препоръчва да се организира допълнително осветление с помощта на флуоресцентни лампи.

Почва и торене

Почвата, в която е засадена орхидеята Cattleya, трябва да бъде специална. Тя трябва да се основава на средна до малка кора. Преди засаждането на растението субстратът трябва предварително да се накисва (за около два дни), така че съставът на почвата да е достатъчно наситен с влага. За пропускливост на въздуха към субстрата обикновено се добавят мъх сфагнум и фино нарязана пяна.

Важно! Ако растението се планира да бъде засадено в къща или стая със сух въздух, няма да е излишно да добавите малко количество перлит в почвата - това ще помогне да се задържи влагата вътре в почвата.

Тъй като растението не обича трансплантациите, съставът на почвата трябва да бъде подготвен внимателно. В противен случай адаптивният период ще се проточи и орхидеята може дори да се разболее.

Цветето Cattleya периодично се нуждае от оплождане. По време на активен вегетационен период растението трябва да се храни всяка седмица. Съставът за подхранване трябва да включва фосфор и калий.

Във водата за напояване трябва да се добавят азотни торове за онези цветя, които започват да растат след почивка.

Температура и влажност

Тъй като Cattleya е род топлолюбиви растения, по време на цъфтежа температурата в помещението не трябва да бъде по-ниска от +22 градуса (оптимално +25 градуса). Високата влажност е друго важно условие за грижа за растението у дома.

Каттлея у дома

Периодично цветето трябва да се напръсква с вода, като се избягват капки върху съцветията. Препоръчително е да покриете стъблата с влажен мъх - той перфектно задържа влагата.

Други точки на грижа

Когато орхидеята избледнее, тя се отстранява на хладно място при слаба светлина. Не е необходимо да се полагат специални грижи за растението през периода на почивка. По това време не се тори, полива и дори не се полива, за да се избегне образуването на гниене.

Цъфтяща готва

Цъфтежът на Cattleya е моментът, за който се отглежда тази невероятна орхидея. Много (дори опитни) производители на цветя често са изправени пред ситуация, когато по някаква причина Cattleya не цъфти, въпреки че по всички признаци се чувства страхотно.

Най-често проблемът с липсата на цъфтеж на орхидея се оказва свързан с неправилна грижа: температурният режим, параметрите на влажност не се поддържат, растението често се трансплантира от място на място и т.н. Понякога липсата на цветя е свързана с възрастта на растението.

Забележка! Както знаете, само възрастни екземпляри могат да цъфтят. Съответно е препоръчително да се гарантира, че закупеното растение не е отглеждан разсад. Възрастното растение обикновено има четири луковици и следи от цъфтежа.

Размножаване на Cattleya

Има само един начин за размножаване на Cattleya у дома - чрез разделяне на коренището.

Коренището трябва да бъде разделено по такъв начин, че на всяко бъдещо независимо растение да има 2-3 псевдолуковици с достатъчен брой живи корени. Местата на порязвания след манипулацията трябва да бъдат внимателно обработени с дървесен ъглов прах. Алкохолни антисептици не се препоръчват по най-спешния начин.

Засаждане и пресаждане

Описанието на процедурите за качване и трансплантация не се различава твърде много. Няколко часа преди събитието кореновата топка се накисва и се навлажнява със свеж субстрат. След това се изпълняват следните стъпки:

 1. Орхидеята се отстранява внимателно от контейнера.
 2. Отстранете старата основа.
 3. Изправете корените с пинсета или пръчици.
 4. Корените се измиват под течаща вода.

  Трансплантирайте Cattleya трябва да бъде възможно най-внимателен.

 5. Ако има рани, те се третират с въглища.
 6. Дренажът се полага в предварително подготвена саксия, отгоре му - парчета кора (големи).
 7. Разсадът се поставя в саксия.
 8. Коренището е покрито със субстрата, леко натъпкване.
 9. Ако е необходимо, фиксирайте растението.
 10. Поливайте разсада обилно.

Cattleya е невероятно красива орхидея, така че да цъфти и да радва окото възможно най-дълго, силно се препоръчва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че цветето се грижи правилно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина