Кора на орхидея: примери за подготовка и случаи на употреба

На пазара за цветя започнаха да се появяват голям брой субстрати от орхидеи. Той вече е смачкан до желаното състояние и към него са добавени микроелементи, необходими за нормалното развитие. Асортиментът включва не само сфагнум и кора от орхидеи (най-достъпната от най-евтините почви), можете да намерите и кокосов чипс, почви, направени на базата на екзотични растения.

Въпреки всички прелести, представени в магазините за цветя, най-добрият вариант ще бъде борова кора за орхидеи. Той е евтин на цена, растенията се чувстват добре в него, ако е възможно, можете да го приготвите сами. Трябва само да се проучат подробно нюансите на препарата.

Събиране на кора за орхидеи

Необходимо е да се актуализира субстрата:

  • след закупуване на растение в магазин;
  • с планирана трансплантация - необходимо е да се трансплантира веднъж на 2 години;
  • при откриване на коренови болести или вредители;
  • след инспекция на растението, виждайки, че водата започва да застоява, а субстратът вече е напълно разложен.

Видове кора за орхидеи

Има достатъчно видове почва за растения; много производители предпочитат да използват доказан субстрат. Човек трябва само да разбере коя кора е най-подходяща за орхидеи при определени условия.

Най-често производителите на цветя в руските географски ширини използват борова кора като субстрат, някои използват смърч. Има и специалисти, които използват кора от кедър, кипарис или туя. Много редки градинари събират кората на широколистни дървета (акация, топола, дъб или бъз) като основа за почва. Някои производители на орхидеи използват смес от кората на няколко дървесни вида, тъй като всеки от тях съдържа различно количество полезни и необходими елементи за една орхидея.

Борова кора

Можете да си купите готова борова кора за орхидеи в магазина, но ако има възможност за самобиране, тя може лесно да бъде събрана в най-близката гора, най-важното е да се ръководите от правилата за подбор.

Борова кора за орхидеи

Събирането може да се извърши по всяко време на годината. Като основа за субстрата трябва да бъде избрано отсечено дърво.

Полезно. Живите борови дървета съдържат смоли в кората, които могат да навредят на растенията. Събирането от мъртви дървета или разпадаща се кора не вреди както на самия бор, така и на цветето по време на отглеждането.

Струва си да се обърне внимание на парчета кора, ако върху тях има признаци на наличие на корояд - те не трябва да се събират, тъй като скоро субстратът на такава основа ще стане неизползваем.

Преди да съберете различни парчета за почвата, трябва да погледнете субстрата на вашите растения. Това ще ви позволи да разберете какъв вид кора е необходима за орхидея. Не е нужно да събирате големи парчета (те ще трябва да бъдат смачкани), имате нужда от малки фрагменти от 1 до 2 cm.

Смърчова кора

Смърчовата кора се използва по-рядко от боровата кора за засаждане на орхидеи. Това се дължи на факта, че съдържа повече смолисти вещества, освен това е по-трудно да се събира. За да приготвите кората от смърч, тя трябва внимателно да бъде отрязана от дървото, а това не е толкова лесно.

За прибиране на реколтата трябва да намерите наскоро отсечено дърво, да отрежете от него малки фрагменти от кора с нежни движения. Ако попадне дървесина, тя трябва да бъде премахната, тъй като не е необходима за отглеждане на фаленопсис.

Опции за домашно готвене

Независимо какъв вид кора може да се използва за орхидеи, тя трябва да бъде подготвена, подготвена и след това използвана като субстрат.

Приготвяне на кора

Инструменти

Преди да започнете работата по снабдяването, трябва да подготвите инструментите за събиране на кората, а след това за обработката й. За да отидете в гората, ще ви трябва:

  1. Секатори;
  2. Малък капацитет (кофа, чанта, пакет);
  3. Нож (можете да вземете 2 ножа вместо секатори: с дълги и къси дръжки);
  4. Шпатула със заоблен ръб (за предпочитане дървена).

За обработка ще ви трябват няколко контейнера (висок и нисък). Всичко зависи от това кой метод е избран за дезинфекция на кората. Ако кипнете, трябва да подготвите поцинкована кофа, ако сушите, можете да използвате лист за печене, покрит с фолио.

Подготовка на материала

Сега трябва да разберете въпроса: как да подготвите кората от бор и смърч за орхидеи? Всички внесени фрагменти от кората трябва да се проверят отново, да се отърсят от насекоми, след което да се започне смилането до необходимия размер (ако парчетата са събрани големи).

Кора на орхидея, подготовка

Всяко отделно парче се почиства от отломки на ръка, останалата част от дървото се отстранява отвътре, както и всички слоеве, които лесно се отлепват, след което участъците, където кората е започнала да гние, се отрязват. Приготвените парчета се сортират по размер.

Варене и сушене

Преди да използвате кората като субстрат за засаждане на орхидеи, е необходимо да я подготвите. Първо трябва да го варите на умерен огън във вода за един час. Преди готвене парчетата се поставят на дъното на кофа (тенджера), след което се пълнят с вода, така че да бъдат напълно потопени в течността. След това кората се притиска с камък. Това се прави, за да не парчат парчетата по време на процеса на готвене. В края на времето за готвене кофата трябва да се отстрани от огъня и да се остави време течността, в която се намира кората, да се охлади. След това парчетата се филтрират, дава им се време да се отцедят добре.

След това трябва да изсушите бъдещия субстрат. Кората се поставя върху равна повърхност (за предпочитане балкон или веранда) и се оставя за няколко седмици (3 до 5) да изсъхне напълно при естествени условия. Периодично парчетата трябва да се проверяват, да се обръщат и сушените да се вземат от общия брой.

Полезно. Някои производители на цветя не препоръчват варене на борова или смърчова кора, вярвайки, че това ще доведе до смъртта на цялата полезна микрофлора в нея.

Има и друг добър вариант за дезинфекция на субстрата, в която кора се планира засаждането на орхидеята. За да се отървете от насекоми в бъдещата почва, е необходимо да поставите парчета кора в плитък съд и да го поставите в топла фурна. При температури до 100 градуса задръжте парчетата в него за 5-7 минути. Когато правите това, вратичката на фурната трябва да е отворена. Тази процедура трябва да се повтори 3-5 пъти. След това всяко парче кора се проверява, отлепва се на ръка и се сортира.

Засаждане на орхидея

Преобладаващият начин за отглеждане на тези прекрасни цветя е саксирането им. Това е най-удобният метод, тъй като корените на растението са вътре в саксията, а не навън, така че цветето не страда от често изсъхване на субстрата. Най-добре е да развъждате орхидеи в пластмасови контейнери (за тях са направени прозрачни и полупрозрачни варианти), желателно е да имат дупки отдолу (те са необходими, така че растението да се проветрява и така излишната влага да се оттича, корените ще започнат да гният и растението ще умре). Отглеждането на орхидеи в други контейнери не се насърчава, тъй като е неудобно за тях в масивни, но тесни саксии.

Засаждане на орхидея

Важно! Орхидеите са цветя, които не обичат пренаселеността и липсата на проветриви дупки.

Вторият вид отглеждане на орхидеи е засаждането на дървета.Тези цветя в екзотични страни водят епифитен начин на живот, т.е.могат да живеят на дървета, пускайки корени надолу. Тези цветя могат да се отглеждат и у дома. Как да го направим? Трябва да вземете дъска или блок от всяко дърво (много е важно породата да не е смолиста). Растението е временно привързано към щангата, така че да се заключи върху него. С течение на времето орхидеята ще се увие около дървото и ще се привърже към него. За да се случи всичко без затруднения, е необходимо да се осигурят достойни грижи за растението, в противен случай то няма да пусне корени и да умре. За да може цветето да живее в тази ситуация у дома, трябва постоянно да използвате спрей, който редовно ще пръска бара (ако не е навлажнен с вода, орхидеята няма да оцелее) и също така поддържа постоянна температура от двадесет до двадесет и пет градуса по Целзий.

Коя кора е по-добре да се засажда

Въпреки факта, че има достатъчно основи за субстрата, много експерти смятат, че е по-добре да го приготвите от борова кора. Качествено е по-добро в сравнение с други варианти, има по-малко смолисти вещества от смърч и освен това се разлага най-бавно.

Можете да използвате почва на основата на различни породи за отглеждане на орхидеи. Основното е да се изучи методологията за подготовка на всеки от тях. За да не си създавате ненужни проблеми, трябва да се погрижите и да се консултирате с продавачите: каква кора е необходима за трансплантация на закупената от вас орхидея. Това ще улесни процеса на събиране на субстрата и грижи за растението.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина