Лепливи капки върху листата на орхидеите: причини и лечение

Случва се да се образуват лепкави капки върху орхидеята. Причините могат да бъдат физиологични или патологични. Първото е отрицателното въздействие на околната среда. Патологични причини са различни растителни заболявания. Необходимо е своевременно да се отстрани причината, така че патогенът да не премине към корените или дръжките. Ето защо трябва да знаете какво да правите, когато лепкави капчици се появят на орхидеята.

Причините

За да не се навреди на фаленопсиса, като се използват различни лекарства, е необходимо да се идентифицира първопричината за състоянието. Може да е физиологично, тогава няма нужда от лекарства.

Естествени капки върху листата

Естествените процеси са много вероятни. Обикновено растението е покрито с цветен нектар. Това се дължи на естествения метаболизъм - обработката на захари.

За ваша информация! Образуват се капки със сладък вкус, необходим за привличане на насекоми, които могат да опрашват фаленопсиса. В някои случаи е възможно да привлечете паразити, които се придържат към капаните и не могат да се освободят.

За да проверите дали това е естествен процес, трябва да инспектирате растението за наличие на различни паразити, леко да намалите поливането. Уверете се, че сте увеличили стайната температура.

Причината за образуването на капки може да бъде влошаването на условията на задържане:

 • препълване. Ако производителят излее прекомерно количество вода в земята и тя също се натрупва в палета, това се отразява негативно на растенията;
 • лошо качество на условията на околната среда. Лепливи петна се появяват, когато цвете стои на перваза на прозореца, върху него пада голямо количество слънчева светлина. Състоянието се влошава, ако стайната температура е ниска;
 • некачествено хранене или излишъкът им. Не се появяват лепкави капки, но увреждането на листата все още е забележимо. Образува се пигментация, която не е характерна за растението.

Растението може да бъде атакувано от насекоми:

 • щит. Парчета от лепкави капки се образуват върху листата на орхидеите, деформация и туберкули поради храненето на паразита със сок от орхидея;
 • листна въшка - мушица, която след консумация на сок от растение оставя лепкава роса, живее в коренището или близо до точката на растеж на цветята;
 • брашнеста мана. Първо, на повърхността се появяват капки, които постепенно образуват бял цвят с черни петна.

Проникване на патоген

Домашно отглежданата орхидея е най-капризното растение. Затова трябва внимателно да се гледа, за да се постигне добър цъфтеж и липса на различни болести. Дори ако на листата се появят леки капки или цъфтеж, е необходимо незабавно да промените температурата и влажността в помещението, да премахнете ярка слънчева светлина.

Дори малък брой вредители могат да доведат до смъртта на цвете. Следователно лечението трябва да започне незабавно, като се използват само висококачествени лекарства.

Съставът на лепкавите капки

Ако състоянието е причинено от прекалено поливане, течността ще се концентрира в почвата, както и в различни части на растението. Има толкова много, че не може да се държи вътре. В резултат на това излишната влага се отделя през листата. Образува се голямо количество роса, която човек може да вземе за образование от вредители. Лепилото от течността е минимално, тъй като съотношението захар / вода е по-ниско.

Растението може да отделя течност самостоятелно. Необходимо е да се привлекат насекоми за опрашване или за убиване на паразити.Тогава капките съдържат захарни частици, които привличат насекоми.

Течността може да се образува и поради разпространението на паразити. Те се прикрепят към листата на орхидеята, като започват да изсмукват сока от нея. След това прелитат в друга част на растението. На мястото, където е направена пункцията, остатъците от сок се освобождават. Съдържа и много захар, което го прави лепкав на допир.

За ваша информация! Ако растението е изложено на ярка слънчева светлина, то започва да отделя течност, за да се предпази. Има недостиг вътре в листата, стъблата и ствола. Следователно растението изсъхва, но отгоре се образуват прекалено лепкави капки, като смола. Това се дължи на факта, че в тях има малко вода и много захар.

Възможности за лечение на цветя

Ако орхидеята съдържа само прозрачна лепкава плака, но няма други симптоми на болестта, първо трябва да се променят условията на задържане. Те трябва да бъдат както следва:

 • премахване на ярка слънчева светлина, която може да падне върху орхидеята, разположена на перваза на прозореца;
 • намаляване на количеството вода за напояване (това действие не може да бъде напълно елиминирано);
 • премахване на различни превръзки, които могат да бъдат твърде много, за да се предотврати гниене, смърт на цветя и цялото растение;
 • температурата на околната среда трябва да бъде средна, не повече от 23 ° С;
 • температурата на околната среда винаги трябва да е стабилна, не се препоръчват капки, както и течения;
 • изсушаване на горния слой на почвата в саксията;
 • създаване на дренажен слой за вода, която влиза в саксията по време на поливането.

След това растението се наблюдава в продължение на една седмица. При липса на различни заболявания състоянието на растението се нормализира, лепкавите образувания от листата напълно ще изчезнат. Ако не се наблюдават промени, появяват се допълнителни симптоми на заболяването, е необходимо да се започне лечение. Всички части на цветето трябва да бъдат внимателно изследвани, тъй като паразити и мушици могат да се съдържат в различни области.

Действието на паразитите върху листата

Течността върху орхидеята може да привлича паразитите, които са се заселили върху нея. Когато се придържат към течността, те не могат да се движат, така че постепенно умират. Растението няма да може да се справи самостоятелно дълго време, поради което е необходимо да му се помогне с помощта на различни химикали.

Ако има паразити, следвайте:

 • премахване на възможността за замърсяване на други растения в съседни саксии чрез преместване на орхидеята в друга стая;
 • вземете памучен тампон, с който изтриват старателно всички части на орхидеята отдолу нагоре, за да премахнат мушиците и други паразити;
 • ако някои участъци от листата, ствола или стъблата са силно повредени, те трябва да бъдат премахнати;
 • пръскане с разтвор на инсектициди (нурел-D, фосфамид, актелик), които унищожават патогените, но не увреждат самата орхидея;
 • за обработка на почвата чрез спускане на саксията в съд с течност, към която е добавена инсектицидна таблетка, например алирин-В;
 • за да не се появяват капки отново, трябва да изплаквате старателно саксията, листата, стъблата, цветята веднъж на всеки 10 дни.

Важно! Ако горните мерки не помогнат, можете да използвате химичния циркон. Има висока степен на дезинфекция. За да направите това, разтворете до 5 капки от лекарството в 0,5 литра топла вода.

Прозрачни капки върху листата

Фаленопсисът може да бъде върнат на първоначалното си място само след пълна обработка и премахване на риска от повторно заболяване, така че няма да може да навреди на други цветя.

Ако цветето не е силно засегнато, можете да опитате да използвате традиционни методи за лечение. Те включват следните методи:

 • ежедневно измиване на листата с разредена сапунена вода;
 • ако обикновената сапунена вода не помага, можете да добавите малко количество алкохол или водка към нея за дезинфекция;
 • душ с вода със стайна температура с допълнителна обработка с ароматни масла;
 • използване на смес, която съдържа чесън и масло;
 • приготвяне на тинктура, съдържаща хвощ. Течността се филтрира и растението се третира ежедневно;
 • обработка на различни части от фаленопсис с вода, към която се добавя малко количество сода и йод.

Традиционните методи на лечение имат нежен ефект. Те не увреждат самия фаленопсис, така че той не само ще оцелее, но и ще започне да цъфти по-бързо.

Профилактика на заболяванията

Много по-лесно е да се предотврати негативното влияние на околната среда и действието на паразитите върху цветето, отколкото да се третира допълнително. Ето защо е необходимо да се придържате към правилата за превенция:

 • през лятото температурата на околната среда трябва да бъде не повече от 23 ° C, а през зимата до 18 ° C;
 • през лятото цветето трябва да се полива в по-голям обем (в сравнение със зимата), но в разумни количества, за да не провокира загниване на корените;
 • поливането трябва да се извършва веднъж седмично през зимата и 2 пъти седмично през лятото;
 • водата за напояване трябва да се утаи, не се препоръчва използването на различни добавки за други цели, например сол, примеси;
 • влажността в помещението не трябва да е ниска или прекалено висока, 60% се счита за оптимална;
 • ако трябва да трансплантирате фаленопсис или да го размножите, първо трябва да проверите всички негови части за наличие на паразити, потъмняване, промени в пигментацията, наличие на лепкави петна;
 • ежедневно проветрявайте стаята, така че цветето да получава достатъчно количество кислород;
 • не е позволено да намирате саксията на перваза на прозореца или на друго място, където върху него попада пряка слънчева светлина;
 • торове могат да се прилагат върху почвата не повече от 2 пъти месечно, не забравяйте да правите това по време на периода на цъфтеж;
 • растителната храна трябва да съдържа минерали, особено желязо и калий, благодарение на които фаленопсисът може постоянно да цъфти и да бъде здрав;
 • ежедневно пръскане на всички части на цветето с вода, за да се елиминира възможността от натрупване на прах и появата на вредители.

Ако всички условия са изпълнени правилно, това ще предотврати летаргията на цветята, увреждането, сухотата, гниенето на коренищата и листата.

За ваша информация! Графиките за напояване трябва да се спазват стриктно, тъй като фаленопсисът се влияе отрицателно както от преливане, така и от изсушаване на почвата.

Инсектицидите не се използват като превантивна мярка. Неправилното им използване може да доведе до отравяне на орхидеята и последваща смърт. Следователно продуктът може да се използва само в присъствието на паразитни насекоми.

Грижа за растенията след третиране

След отстраняване на лепкавите капки върху листата на орхидеите трябва да се вземат терапевтични мерки. Това се дължи на факта, че развитието на паразитна инфекция е изложено на риск от рецидив. Тоест, насекомите могат да се появят отново, да се преместят към съседните цветя.

Ето защо трябва да се придържате към следните правила за грижа за орхидея след лечение:

 • ежедневно измиване на стъблото, листата и цветята с памучен тампон, потопен във вода или сапунена вода;
 • трансплантация на фаленопис в друга саксия, за да се елиминира рискът от рецидив;
 • саксията, в която е стояла орхидеята по време на болестта, трябва да бъде старателно измита и дезинфекцирана;
 • поливането се извършва не повече от 1 път седмично с умерено количество вода;
 • торенето с торове се извършва само няколко месеца след възстановяването на растението;
 • не довеждайте влажността в помещението до максимални граници, тъй като такава среда е оптимална за развитието на различни вредители.

Не всеки знае защо орхидеите имат лепкави листа.

За ваша информация! За да се предотврати разпространението на патологичния процес, първоначално е необходимо да се изключат отрицателните условия на околната среда. След това започва лечението.

Ако се направи правилно, Phalaenopsis ще се възстанови през следващите дни. В бъдеще се препоръчва да се спазват правилата за превенция, за да се предотврати рискът от рецидив.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина