Листата на орхидеите загубиха своя тургор и бръчки: какво да направите, за да възстановите

Луксозният царствен вид на цъфнала орхидея дава на хората радостта от съзерцаването на красотата. Увисналите отпуснати листа на цветето предизвикват огорчение. Възниква въпросът: листата на орхидеята са загубили своя тургор и бръчки, какво да правим?

Основните причини за загубата на тургор

Външни признаци на загуба на тургор на листа:

 • летаргия;
 • набръчкване;
 • обезцветяване.

Орхидея Phalaenopsis цъфти

С развитието на този процес листът се отделя, независимо от местоположението му върху стъблото и възрастта. По-често този проблем застига начинаещите производители на цветя, но се среща и сред опитни любители на екзотично цвете.

Какво да правим, когато една орхидея загуби тургор на листата? Необходимо е да се открие причината за появата на набръчкани листа, едва след това да се започне възстановяването на цветето.

Това може да доведе до:

 • разпадане на кореновата система и нейната смърт поради прекомерно поливане;
 • недостатъчно поливане, което засяга метаболитните процеси на растението;
 • инфекции, гъбични и бактериални;
 • не е извършена трансплантация след покупка - висока плътност на почвата в транспортния контейнер;
 • поставяне на саксия с орхидея близо до отоплителни уреди или на силно осветена перваза на прозореца.

Влажност

Орхидеята е много чувствителна към количеството и редовността на влагата. Неопитни производители започват да поливат орхидеята като обикновено цвете на закрито, което често води до нейната смърт.

Важно! Орхидеята не расте в обикновена почва, а в субстрат, състоящ се предимно от дървесна кора, която не натрупва влага и бързо изсъхва. За начинаещите цветари това е грешен сигнал за следващото поливане, което води до преовлажняване.

Съдържанието на влага в саксийния субстрат и околния въздух в помещението трябва да се поддържат на постоянно ниво, благоприятно за Phalaenopsis.

Сухият въздух ще доведе до пожълтяване и загуба на тургор в орхидеята.

Когато субстратът се поддържа дълго време сух, кореновата система губи способността си да абсорбира влагата и да снабдява цялото растение с нея. Това води до нарушаване на метаболитните процеси в клетките, обемът на тяхната цитоплазма намалява и налягането върху клетъчните стени намалява. Това засяга предимно листата: те пожълтяват, губят своята еластичност, т.е. тургор.

Появата на орхидеята се влияе от прекомерната влага в почвата, което води до загниване на корените, в резултат на което самото растение се разболява.

Резултатът от преовлажняване е загниването на корените

Ако при пръскане на орхидеята не избършете листата и не отстраните водата, която се задържа в пазвите на листата, те започват да гният.

Плътна почва

Кореновата система осигурява на всички части на растението кислород, хранителни вещества и влага в субстрата. Ако има недостиг от тях, в листата също навлиза недостатъчно количество вещества и листата губят своя тургор.

Цветето трябва да се трансплантира след 2-3 години поради уплътняването на субстрата. През този период субстратът се сгъстява и става по-плътен, малките му парченца с времето стават още по-малки и плътни, което води до задържане на влага в него и намаляване на подаването му в растението, като същевременно субстратът се разпада.

Листата на орхидеята изсъхват и се свиват

Запечената почва не позволява на въздуха да премине към корените, тяхното участие в процеса на фотосинтеза спира, което води до отслабване на цялото растение, докато листата изглеждат мудни и набръчкани.

Прегряване на корените

Директната слънчева светлина върху саксията и разположението на орхидеята близо до нагреватели може да доведе до прегряване на основата. Когато субстратът прегрее, влагата бързо се изпарява от него и корените усещат липсата му.

Забележка! За удобно състояние кореновата система и надземната част на растението трябва да имат еднаква температура. Различните температури водят до факта, че изпарението и абсорбцията на влага в корените и надземните части се случват с различна скорост, това се отразява негативно на състоянието на листата и цялата орхидея.

Допълнителна информация. През лятото, когато цветето е инсталирано на открито, се препоръчва да погребете саксията в земята или да я покриете със слой мъх, за да предотвратите прегряване на субстрата от слънчевите лъчи.

Други

В допълнение към изброените по-горе причини има и други фактори, които влияят върху тургора на орхидеите:

 • Привикване към нови условия на живот, когато растението се прехвърля от условията на влажна оранжерия в жилищни сгради - с по-сух въздух;
 • Естествено самоподмладяване на цветето, при което има намаляване на тургора на долните листа, те губят своята жизненост, стават жълти, отпуснати, постепенно изсъхват и отмират;
 • Прекомерното отстраняване на корените по време на трансплантация, което води до пренасяне на по-малко хранителни вещества и влага от субстрата през корените. Липсата на хранене засяга функционирането на клетките на листовките;
 • Нарушаване на правилата за грижи и нейната нередност;
 • Въвеждането на прекомерни и чести превръзки, които нарушават метаболитните процеси. Излишните торове остават върху парчета от субстрата, вътрешните стени на саксията, корените, което може да доведе до тяхното нараняване и да причини изгаряния;
 • Продължителен цъфтеж, изчерпване на растението, когато липсващата храна за цветята се взема от листата;
 • Натрупването на прах върху листата намалява поглъщането на светлина, което затруднява фотосинтезата. Най-горният слой на листа изсъхва и с времето се набръчква.

Забележка! За подхранване трябва да използвате течни торове, предназначени за орхидеи. Наблюдавайте концентрацията на разтворите съгласно приложените инструкции.

Допълнителна информация. Инструкциите посочват концентрацията за растение за възрастни. Превишаването на концентрацията може да причини летаргия на листата, докато недостигът на хранителни вещества може да бъде коригиран с допълнително хранене.

Опции за възстановяване на Тургор

Орхидеята е загубила тургора на листата, какво да правя? Първо, те внимателно изследват всички части на растението, проверяват дали мястото, където е поставено цветето, отговаря на изискванията за отглеждане на орхидеи.

Всички възможни варианти за загуба на тургор се анализират на свой ред:

 • недостатъчно и ненавременно поливане;
 • липса на пръскане;
 • липса на хранене;
 • състоянието на кореновата система.

Как да възстановим успешно тургора на листата в орхидеята Phalaenopsis е разгледано по-долу. Необходимо е да се приложи правилният режим на поливане. Ако след известно време след поливане външният вид на цветето се подобри, тогава това беше причината. Пръскането доведе до появата на еластичност и блясък на листата - факторът се елиминира. След хранене листата изглеждат здрави, което означава, че цветето не е имало достатъчно хранене.

Засегнати листа на орхидея

За да проверите корените, ще трябва да извадите цветето от саксията, да разгледате внимателно корените, за да откриете и отстраните изгнилите и изсъхнали, като обработите участъците с канела на прах или въглен. Наличието на солни отлагания от торове се отстранява по същия начин. Можете да възстановите кореновата система по-бързо, като използвате стимулант на растежа на корените.

Необходимо е да се уверите, че основата е в добро състояние, ако не съвпада, заменете я с нова. Променете мястото на монтиране на цветето, ако то е силно осветено от слънцето или се намира в близост до отоплителни уреди.

Допълнителна информация. Когато извършвате всички проверки, препоръчително е да избършете листата с воден разтвор на янтарна киселина, можете да добавите малко от нея във водата за напояване.

За да се върне бързо тургора и здравия външен вид на цветето:

 • към водата се добавя янтарна киселина, за известно време там се спуска изсушено растение;
 • засегнатото от преовлажняване растение се изсушава, поставя се в нов субстрат.

След трансплантация

Ако закупената орхидея не бъде трансплантирана веднага, това обикновено води до заболяване и смърт.

Забележка! Закупената цъфтяща орхидея се трансплантира незабавно, без да се чака края на цъфтежа.

Най-често магазинният субстрат съдържа торфен съд или уплътнено парче сфагнум. Те добре задържат влагата, която дори без поливане може да причини гниене на субстрата и корените.

Въпреки че външно цветето ще изглежда доста здраво за известно време, гъбичките вече са заразили корените и други тъкани. Възстановяването му е трудоемко и не винаги успешно упражнение.

Ако цветето е трансплантирано навреме, а листата губят своята еластичност и изсъхват, е необходимо да се анализира напоителната система, да се провери вентилацията и времето за изсъхване на корените. Неизправност в системата (често поливане) ще доведе до постепенно израждане на корените в централната част на резервоара, тъй като вентилацията е по-лоша в него.

Лечение и грижи за орхидеи

Не е толкова често възможно да се получи здраво растение в магазина. Обикновено закупеното цвете има признаци на преовлажняване, гниене на корените и долната част на стъблото. Дори се забелязват признаци на гъбични и бактериални заболявания.

Наличието на тъмни и светли петна, ивици по листата говори за болести по растенията.

Вирусните инфекции са най-опасни и нелечими, появяват се при използване на заразено оборудване. Бактериално - отслабените екземпляри обикновено страдат, това се случва доста рядко, но води до смъртта на цветето поради смъртта на корените.

Появата, в допълнение към петна, на плака върху листните плочи говори за гъбични заболявания, които се появяват по-често с понижаване на температурата. Преовлажняването води до бързо развитие на микоза - опасно гъбично заболяване, по-късно към него се присъединяват бактериални инфекции.

Болест на листата на орхидеите

При сухо съдържание развитието на микозата е бавно, ако растежът и повторният растеж на корените вървят по-бързо, отколкото гъбичките се разпространяват, тогава орхидеята може да живее доста дълго време. Основният симптом на заболяването е бързата скорост на увяхване на долните листа.

Основният начин за борба с микозата провеждане на превантивни мерки:

 • след трансплантация, задължително лечение с противогъбични средства;
 • изключване на използването на обилно напояване със застояла вода, душ.

Ако растението е болно, е необходимо да се извършат същите операции, както с цел профилактика:

 • намалете честотата на поливане;
 • намаляване на влажността на въздуха;
 • използвайте противогъбични лекарства.

В такива случаи използването на фунгициди ще бъде ефективно, със задължителната резитба на засегнатите области и обработката на участъците с канела или въглен.

Други средства се използват за борба с бактериалните инфекции, например меден сулфат.

Условията в апартамента са коренно различни от тези на оранжерията и оранжерията. Закупеното цвете трябва да свикне и да свикне с новото местообитание. По това време орхидеята може да загуби 2 долни листа и донякъде да намали тургора върху останалите. Но с появата на свежи корени и листа орхидеята придобива здрав вид.

Важно! Състоянието на цялото растение трябва да бъде постоянно наблюдавано, за да не се пропусне моментът на появата на някакви отклонения, тъй като редовните грижи при спазване на земеделските техники няма да отнемат толкова време, колкото периода на възстановяване на болно цвете.

При транспортиране през зимата или отглеждане на орхидея при температура от + 16 ° C е възможно да се видят следи от измръзване върху листните плочи под формата на слузести желеобразни петна, които се увеличават по размер. За да запазите растението, трябва спешно да започнете да възстановявате цветето.

Измръзнали листа и цвете

Листата с такива петна не могат да бъдат възстановени. За да се предотврати разпространението на петното върху багажника, трябва да се отстрани от багажника възможно най-скоро, за това:

 • направете разрез в края на листа;
 • внимателно издърпайте половинките в различни посоки;
 • извадете ги от багажника;
 • мястото на отстраняване се поръсва с дървесна пепел.

Такова отстраняване на измръзналата листна плоча не оставя остатъци, които се разлагат под въздействието на влага, което ви позволява да запазите орхидеята.

Спазването на правилата за грижи и прилагането на селскостопански техники ще ви позволи да отгледате цвете, което ще украси интериора на къщата за дълго време с великолепно цъфтящите си стрели.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина