Орхидея Лудизия: основните видове и възможности за домашна грижа

Лудисия скъпоценна - един от представителите на семейство Орхидеи. Той се отличава с шикозни големи листа, които радват производителите на цветя със своите цветове. Особено завладяващо е рисуването на сребристи линии на фона на тъмната сянка на листа. Цветята са малки, наподобяващи перли. Родината на този тип орхидеи са горите на Централна и Източна Азия. Почвата или стените на пещери, които са обилно покрити с мъх, са подходящи за нея. Оттук и второто му име - земна орхидея.

Видове орхидеи от лудизия

В природата лудизията съществува само под една форма. Благодарение на животновъдите са отгледани много подвидове на растението, които се отглеждат у дома. Всеки от тях има свой вкус, който покорява любителите на орхидеите.

Лудисия скъпоценна - представител на семейство Орхидеи

Лудизия многоцветна

Многоцветната лудизия е представител на скъпоценни орхидеи, характеризиращи се с пълзящи стъбла, на върха на които има от 3 до 6 листа. Основният им нюанс е тъмнозелен, разреден със светли вени. Клон със съцветия расте до 20 см дължина, върху който са плътно разположени бели цветя с ярки прашници в средата. Устната на цветето е леко наклонена отстрани.

Обезцветяване на Лудисия

Ludisia discolor е единственият екземпляр, открит в природата. Има пълзящи стъбла, завършващи с розетка с наситени зелени листа. Като декоративно растение се представя в няколко форми:

  • Dawsoniana се отличава с големите си форми. Височина около 30 см. Цветът на листата е червено-кафяв с шарка от розови вени;
  • Odina - тъмнозелени отливки с контрастни сребристи линии, преплитащи се в оригиналния модел;
  • Кадифе - има характерен цвят и листна структура. На допир листата наподобяват кадифе, надарено с контрастен модел.

Ludisia декоративно широколистни

Разновидностите на декоративни листни орхидеи имат очарователен модел върху листата, завладяват с разнообразни нюанси:

  • Makodes Petola е зелена орхидея със смарагдово преливане. На този фон парадира рисунка от златни жилки, свързани помежду си с орнамент "паяжина". Листата растат до 9 см дължина и 5 см ширина. Съцветието има от 8 до 15 бордови минибутона със синя устна;
  • Goodayera - има плътни и цветни листни плочи, чиято повърхност е украсена с пигментен модел в зелени нюанси. Освен това листата са украсени с ивици жилки от светлочервени, бели и синкави цветове.

Цветът на листата на Лудизия покорява с оригиналния си цвят

Как да се грижим у дома

Семейство Орхидеи се състои от огромен списък от сортове и видове. Повечето от тях са причудливи, изискват специални условия за отглеждане и размножаване. Ludisia е непретенциозно растение, така че грижата за него е проста. Но въпреки това има случаи на внезапна смърт на цвете. За да предотвратите неприятности, трябва да разберете какъв вид лудизия за домашни грижи изисква.

Температура

Ключовото условие за комфортното развитие на растението е спазването на температурния режим. Ludisia е способна да се развива при температури от 10 ° C до 37 ° C. Но е препоръчително да не се стига до такива различия у дома. Най-добрият вариант е от 20 ° C до 29 ° C. В същото време индикаторите трябва да са с няколко градуса по-ниски през нощта, отколкото през деня.Това е предпоставка за развитието на цвете, образуването на цветни пъпки. През студения сезон температурата трябва да бъде приблизително 18 ° C. Ако са изпълнени всички условия, цъфтежът на орхидеята ще бъде изобилен и дълготраен.

Влажност на въздуха

Ludisia се чувства комфортно при високи нива на влажност. Оптимално 70%. Важно е да поддържате правилно желания режим в къщата. Строго е забранено да се пръска растението. Капките по повърхността на листата и цветята оставят непрезентабилни следи, след като водата се изпари. Невъзможно е да се отървете от тях.

За да поддържате правилно нивото на влажност, по-добре е да поставите съд с вода в непосредствена близост до цветята. Наличието на мокра експандирана глина в палета с растението помага много.

Важно! В никакъв случай орхидеята не трябва да се поставя близо до отоплителни батерии. Това има пагубен ефект върху цветето: върховете на листата започват да изсъхват, венчелистчетата на съцветията се ронят по време на цъфтежа.

В допълнение към поддържането на правилното ниво на влажност, поливането играе специална роля в грижите за лудизия. Не трябва да се допуска изсъхване на почвата. Трябва да е постоянно влажно. Но прекаляването с вода също не си заслужава. Застоялата течност в саксията с орхидеи води до загниване на корените.

Обърнете дължимото внимание на водата, която се полива върху орхидеята. Температурата му трябва да е стайна. Поливането се извършва по оригинален начин: саксията със субстрата се потапя напълно в контейнер с вода за няколко минути и след това се отстранява и инсталира на мястото, познато на растението.

Повърхността на почвата трябва да бъде покрита с мъх, който трябва постоянно да се навлажнява

Правилно осветление

Орхидеята Ludisia принадлежи към растенията, които обичат сянката. Трябва да се поставя на места с слабо осветление. Обикновено това са прозорци, обърнати на запад и север. Често този тип орхидея се поставя в задната част на стаята. В тези случаи осветяването се осигурява чрез фитолампи. С този трик се постига необходимата продължителност на светлата част от денонощието, тоест 12-14 часа.

Подхранване

От време на време е необходимо да оплодите растението:

  • по време на интензивен растеж - 2 пъти месечно;
  • в обичайния период - торене на орхидеи се прилага веднъж месечно.

Торът се закупува в специализиран магазин за цветя.

Грундиране

Разхлабената почва с неутрална киселинност е подходяща за орхидеи. Субстратът трябва да е идеално пропусклив за влага и въздух. Няколко вида почва имат тези характеристики, които могат да се използват за засаждане на лудизия:

  • борова кора, нарязана на фини парчета, комбинирана с полуразлагаща се зеленина и торф. Пропорциите са 1: 1: 2;
  • настъргани корени от папрат, едър пясък, торф и сфагнум. Тези компоненти трябва да се приемат в същото количество;
  • борови иглички, торф, сфагнум, листна почва, брезови въглища, полистирол. Този набор се формира в съотношение съответно 4: 4: 4: 4: 1: 1.

За ваша информация! Контейнерите за засаждане трябва да са ниски и широки. Първият слой винаги е дренаж. В качеството му се използва пяна или експандирана глина. След това се излива почва за лудизия и върху повърхността се полага мъх. Състоянието му трябва да се следи, постоянно да се овлажнява.

Примери за размножаване на лудизия чрез резници

В домашни условия размножаването на лудизия чрез резници е често срещана практика. За да направите това, изберете сегменти, които имат поне три издънки.

По стъблата на орхидеята, под листата, могат да се идентифицират леки туберкули. От тях се появяват нови издънки в растение за възрастни. За да получите дръжка, е необходимо да отрежете върха на дръжката няколко милиметра под такава грудка. Полученият материал се поставя във вода и се очаква да се появят корените. Те обикновено започват да пробиват след 10-14 дни. След това резниците се засаждат в почвата като независимо растение.

За покълване резниците се поставят в чаша вода или се поставят върху мокър мъх

Важно! Не само върховете на стъблата с три издънки могат да действат като резници. По принцип, ако стъблото е дълго, тогава може да се нарязва на няколко парчета. Основното е, че всеки от тях има поне две туберкули - аксиларни пъпки.

Не е необходимо да поставяте резници в чаша вода за образуване на корени. Те могат да се разпространяват върху влажен мъх или кокосови влакна. След това контейнерът се затваря, за да се създаде парникова среда. Състоянието на резниците се следи непрекъснато, основата редовно се проветрява и навлажнява.

По този начин орхидеята ludisia е доста добър вариант за отглеждане в домашни условия. Основното е да наблюдавате поливането и температурата и когато дойде времето, вземете резници, за да размножите сортовете, които харесвате, и евентуално да се обогатите, като ги продадете на други производители.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина