Орхидея Miltonia: възможности за пресаждане и грижа за цвете у дома

Един от най-известните и широко разпространени видове орхидеи в закритото цветарство - Милтония - се появява в Русия от горите на Бразилия и Колумбия, където расте свободно в естествени условия. Цветето, което не е много трудно за поддържане, прилича на елегантна екзотична пеперуда.

Милтония: популярни сортове

Голям асортимент от сортове и хибриди на милитони се продава. Формата на цветето е малко като теменужки, само че е много по-голяма. Цветовите вариации на кадифените венчелистчета са от всякакъв вид: бяло, бежово, жълто, розово, лилаво. Ароматът е осезаем и приятен. Разнообразието се основава на 20 основни вида, от които са получени над 40 хибрида.

Miltonia morris кестен

Епифитната орхидея има удължени коренища и едночленни псевдолуковици, сплескани от двете страни. Листата растат в два вида - коренищни и апикални. Съцветията са странични на дълги стъбла.

Важно! Miltonia не трябва да се бърка с Miltoniopsis. Това са тясно свързани орхидеи, наброяващи шест вида и доскоро съчетани с рода Miltonia. Но научните изследвания доказаха генетичните им различия.

Милтония микс

Посадъчният материал се продава под това търговско наименование, при което сянката на бъдещите цветя не е известна предварително. Това са различни варианти на розови, лилави, бели и червеникави цветове. Трябва да се грижите за тях по същия начин, както за другите видове, като наблюдавате висока влажност и разсеяно слабо осветление.

Милтония микс

Милтония жълтеникава

Растението се простира на височина до 50 см. Периодът на цъфтеж е от септември до януари и от април до юни. Дръжката с дължина до 1 м обикновено има 7-15 пъпки, цъфтящи във звездни венци с бяло-жълтеникав оттенък с ширина до 8 см. Устната с вълнообразен ръб има 4-6 червеникаво-лилави ивици.

Сортът се нуждае от голяма разлика в дневните температури (15-17 ° C през нощта, 25 ° C през деня). За кратко време може да толерира по-сериозно спадане на температурата на въздуха. Овалните жълто-зелени псевдолуковици са разположени върху пълзящото коренище на разстояние 3 см една от друга. Тесните листа с форма на колан са с дължина до 30 см. През периода на активен растеж се нуждае от седмично подхранване. Оптималната влажност е 80%.

Miltonia flavescens

Милтония Морел

Дълго време се смяташе, че това е брилянтна вариация на милитонии, но днес се счита за независим вид. Цветята са по-ярки от тези на брилянтните и по-големи. Псевдолуковиците са още по-сплескани. Коренищната част на летораста е покрита с люспести листа. Размерът на цветята е сливово-лилав със светло петно ​​в основата до 10 см в диаметър. Дължина на устните 5 см, цветът му е по-светъл - розово-лилав с тъмни надлъжни вени. Периодът на цъфтеж на всяка пъпка е шест седмици.

Милтония Морелиана Хенфр

Милтония брилянтна

Този вид се характеризира с яйцевидно удължени псевдолуковици с дължина до 10 см. Тяхната сянка е зеленикаво-жълта. Формата е сплескана отстрани. Коренищата на леторастите са добре развити. Дължината на корените е до 10 см. Листът е с форма на линеен колан със заоблен връх със зеленикаво-жълт оттенък, дълъг до 15 см. Дължината на съцветията е до 25 см, върху които има са до 20 пъпки.

Има различни нюанси: от наситено сливово лилаво до бяло.Устната е голяма (до 5 см дълга и 4 см широка), удължена леко стеснена в основата, има тъмни надлъжни ивици и избелен вълнообразен ръб. Периодът на цъфтеж е пролетта и втората половина на лятото. Всяко цвете трае до четири седмици.

Miltonia Spectabilis

Милтония Варшевич

Орхидеята е родом от Централна Америка. Листата със заоблени краища са дълги до 14 см. Образува многоцветно съцветие, понякога разклонено, с цветя с диаметър до 4 см. Чашелистчетата и венчелистчетата са сходни, с продълговата форма с удължение в края. Боядисани в червено-кафяви, бели и жълтеникави цветове. Лилаво-лилавата устна е широка, билобатна с бял ръб. В центъра има червеникавокафяв диск. Продължителността на цъфтежа е от август до април. Най-активните пъпки цъфтят от февруари до март.

Miltonia Warczewiczii

Орхидея Miltonia: домашни грижи

Този многогодишен епифит предпочита прохлада и висока влажност, варираща от 50 до 90%. Не поставяйте саксии в близост до отоплителни уреди. През деня трябва да поддържате температурата от 24-26 ° C, а през нощта - да я понижите до 15-17 ° C. По-тежкото застудяване води до замръзване на листата, което дори може да изсъхне от псевдолуковицата.

Влажност

Обикновено орхидеята се полива през ден или веднъж на 3 дни. Режимът се избира въз основа на влажността в помещението. Идеалното състояние на почвата в саксията е постоянно влажно, но въздухът преминава свободно през нея. За поливане е най-добре да се използва дестилат, в който периодично се въвежда подхранване. Но филтрирана, преварена и затоплена до стайна температура вода също е подходяща. Процесът на поливане изглежда така: саксията се потапя на половината от височината в контейнер с подготвена вода и мъхът, разстлан отгоре, се напръсква. След това слагат тенджерата върху поднос и изчакват, докато цялата излишна вода изтече. След това се поставя върху сух палет.

Показател за здравето на растението са листата му. Ако изведнъж придобият релеф на акордеон, това показва преовлажняване. За да помогнете на корените да се възстановят, трябва да преместите саксията на топло и сухо място за ден-два.

Забележка! С пълното унищожаване на корените, накисването на псевдолуковицата ще помогне за отглеждането на нови. Поставя се в съд с вода и нови корени чакат повторното израстване. Водата се сменя всеки ден.

Оптималната влажност на въздуха за милитонии е 60-80%. Стаята обаче трябва да е добре проветрива. Ако влажността е твърде ниска, листата започват да се навиват. Не можете да ги пръскате, можете само да овлажнявате въздуха наоколо. За това гърнето се поставя върху палет с мокра експандирана глина. С преовлажняване с хипотермия започват процеси на гниене. При първия знак всички повредени участъци се отстраняват незабавно и орхидеята се трансплантира в прясна почва.

Съвети за осветление

В дивата природа милтониите се срещат в Аржентина, Парагвай, североизточна Бразилия, Перу и Централна Америка. В джунглата расте на височина 200-1500 м, но по-голямата част заема височина 600-900 м. Цветята цъфтят в сенчести области на гората и в осветени места, но никога на пряка слънчева светлина.

Слънчевата светлина трябва да се разсейва, докато най-ярката светлина е достатъчна само за 2-4 часа, а през останалото време е достатъчна частична сянка. Колкото повече осветеност, толкова по-леки са листата и при липса на слънце придобиват тъмнозелен цвят. Зачервяването и пожълтяването показват, че саксията трябва да се отдалечи от прозореца, тъй като листата са изгорени.

Подхранване и почва

Почвата за милитони е най-важното нещо. Обичайните субстрати не са подходящи за него. Най-добре е да приготвите сместа сами. За целта вземете големи парчета борова кора, кокосови влакна, мъх и торф. Всички в равни пропорции. Резултатът е хлабава смес, през която въздухът преминава безпрепятствено. Саксията се пълни, като кората се поставя на дъното, а мъхът - отгоре. В краен случай можете да си купите готова почва.

По време на периода на дестилация на цветоносите, торенето се извършва със специални торове за орхидеи. Някои видове се нуждаят само от едно хранене на всеки 2 седмици, но други се нуждаят от тях всяка седмица. По-добре е да се консултирате с продавача на посадъчния материал. Концентрацията на разтвора е четири пъти по-малка от препоръчаната от производителите. Прекомерното количество хранителни вещества е изключително вредно за милитоните. Тя се нуждае от азотно-фосфорно-калиев комплекс с формула 18-18-18 или 20-20-20. Към края на новия растеж храненето се спира, което позволява на орхидеята да премине в латентно състояние.

Как да трансплантирате милитонии

Експертите настояват: трансплантацията трябва да се направи незабавно, веднага щом закупената саксия с орхидея бъде доставена в къщата. Най-доброто време за закупуване е пролетта. Почти всички орхидеи не обичат много, когато техните корени са нарушени, но е невъзможно да се направи без него. Важно е не само да извадите цветето от субстрата, но и да проверите всички негови части, за да откриете и отстраните изгнилите участъци навреме. Ако болестта се е уталожила и коренът е изгнил, тогава той става мек на допир и придобива тъмнокафяв цвят вместо здрав зеленикаво-белезникав.

Старата почва може да се използва само за мулчиране в градината, без да се използва повторно. Можете да трансплантирате само възрастни растения, които са завършили напълно цъфтежа (цветоносите са изсъхнали). Важно е внимателно да третирате инструментите, използвани в работата, с алкохол или да поръсите със сяра на прах. Орхидеите се заразяват много лесно, затова трябва да се внимава да се предпазят от бактерии.

Важно! Всички порязвания и повреди се поръсват с натрошен активен въглен на прах.

Препоръчително е да си купите нова саксия с прозрачна, за да проследите състоянието на корените и да им позволите да не спират процеса на фотосинтеза. На дъното трябва да има големи отвори за оттичане на вода. Всяка следваща саксия се избира по-дълбоко и по-широко с поне 2 см, но се ръководи от обема на кореновата маса. Препоръчва се презасаждане на всеки 2 години.

Процес на трансплантация на етапи:

  1. Извадете орхидеята от саксията.
  2. Корените се измиват в купа с чиста вода. Ако са заплели парчета кора, тогава те се оставят такива, каквито са.
  3. Мъртвите или изсъхнали листа, както и изсъхналите съцветия се отстраняват.
  4. Размножаването се извършва чрез разделяне на участъци от коренището с три здрави псевдолуковици.
  5. Почвата се излива леко влажна, но не се уплътнява. Сфагнумът е положен отгоре, създавайки оптимален микроклимат.

Важно! Частично кореновата система ще умре по време на трансплантацията, това не може да се избегне. Ще отнеме около 6 месеца, за да се възстанови.

Цветът на Miltonia в грижите е малко по-труден от фаленопсиса, тъй като е по-взискателен към температурата и влажността. Ще са нужни търпение и известен опит. Ако производителят на орхидеи има възможност да осигури разлика в температурата на въздуха между деня и нощта от около 8-10 ° C, тогава цъфтежът му няма да очаква дълго и ще ви зарадва с разкош и ярки цветове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина