Възможно ли е да се трансплантира цъфтяща орхидея: броят пъти и необходимостта от процедурата

Известни са над 35 хиляди вида орхидеи. От гръцки език „орхидея“ се превежда като „подобна на пеперуда“. Това е красиво тропическо цвете, което изисква малко поддръжка. Фаленопсисът е най-често срещаният вид за отглеждане в домашни условия. При подходящи грижи може да цъфти почти през цялата година. Подобно на много стайни растения, орхидеите се нуждаят от презасаждане. Но е важно да знаете дали една орхидея може да бъде трансплантирана по време на цъфтежа.

Орхидея

Причини за трансплантация

На всеки 2-3 години домашна орхидея се нуждае от смяна на субстрата и саксията. Но има ситуации, когато е невъзможно да се колебаете с трансплантация, тъй като растението може да умре. И така, какви причини могат да повлияят на времето на трансплантация на цветя:

Гниене

Дори растението да изглежда здраво на пръв поглед, това не е показател, че с кореновата система всичко е наред. Поради факта, че орхидеите се засаждат предимно в прозрачни саксии, не е трудно да се наблюдава състоянието на корените.

За ваша информация! Здравата коренова система има богат зелен цвят, тя е гъста и еластична. Ако корените на орхидея са с тъмен цвят, това не означава, че те започват да гният. Но причините за потъмняването все пак си струва да се разберат.

Фактът, че се развива гниене, може да се види от състоянието на самото цвете:

 • листата и цветът забавят развитието или изцяло спират да се развиват;
 • листата започват да променят цвета си, пожълтяват;
 • по листата се появяват кафяви петна;
 • цветята и пъпките започват да изсъхват и да се рушат.

Процесът на кореново гниене започва, тъй като цветето често се полива. За здравословно функциониране корените трябва да изсъхнат преди следващото поливане. Осветлението също влияе. При липсата му растението няма да поеме необходимата влага. Ако субстратът е твърде плътен или с лошо качество, това води до недостатъчно проникване на въздух до корените, от които кореновата система се „задушава“.

Орхидея гниене

Вредители

Има няколко вида вредители, които могат да се размножават на закрито върху стайни растения:

 • брашнести и коренови бъгове;
 • листна въшка;
 • трипс;
 • щит и фалшив щит;
 • белокрилка;
 • паяк и плоска юница;
 • гъби комари.

Един от най-трудните за премахване паразити е брашнестата брадавица. Това насекомо прилича на сив пух с размер 5 мм. Възрастните женски или ларви са вредни. Те пробиват растението и извличат хранителни вещества от него. При пробиване в растението навлизат ензими, които влияят негативно на метаболитните процеси в растението. При заразяване растението става податливо на всяка инфекция.

Коренният червей е с размер 2-4 мм, светлосив или жълтеникав. Този вредител може да увреди както кореновата система, така и надземната част. Храни се със сок от орхидеи. Когато е повредено от този вредител, растението започва рязко да отслабва.

Листните въшки са лесно видими на растението. Тя е много малка и се размножава бързо. Има листни въшки, които са светложълти или зелени. Може да се утаи на всяка част от цветето. Той пробива горния слой на растението и се храни с клетъчния сок.

Забележка! Листните въшки могат да бъдат разпознати по лепкава роса върху листа или цветя.

Ако на листата на орхидеята се забелязват малки черни точки и неравни малки жлебове, това означава, че трипсът е засегнал растението. Това са особено устойчиви паразити, които се заселват по листата или в цветята на орхидеята.Те са много малки и имат крила, с помощта на които могат да летят от едно растение на друго, разпространявайки различни болести.

Скалата или фалшивата скала обикновено се появява на клонки или стволове. Тези паразити изсмукват сока, като същевременно отделят лепкава субстанция. Той запушва порите на растението, което затруднява дишането и развитието на орхидеята. Когато се заразят с тези паразити, листата на орхидеите започват да пожълтяват и падат.

Бялата муха е малко насекомо, с дължина 1 мм, с леки крила. Изсмуква сок от растителни тъкани. По повърхността на листата остават жълтеникави ивици и захарен нектар. Цветето отслабва и спира да се развива.

Най-често срещаният растителен паразит е паякът. Най-често се появява там, където има закрити рози. Ако растението има бели точки и тънка мрежа, то е заразено с кърлежи. На гърба на листа се появяват ухапвания и сребрист цвят.

Вредители

Проблеми с коренна система

Болестите на кореновата система на орхидеите са разделени на три категории:

 • вирусен. В този случай е засегнато цялото растение. Кореновата им система е покрита с петна или ивици;
 • бактериална. При такова заболяване на кореновата система се появяват язви с изтичаща от тях течност;
 • гъбични. В случай на такива заболявания корените са покрити с жълт или розов цвят.

Забележка! Ако кореновата система е засегната от болест, това не винаги се отразява в горната част на растението. Ако навреме се открие заболяване, орхидеята все още може да бъде спасена.

Процесът на трансплантация у дома

Важен въпрос, който задават начинаещите производители на цветя: възможно ли е да се трансплантира цъфтяща орхидея? Орхидеята фаленопсис няма ясен период на покой. Той има постоянен процес на растеж: или листата растат, или настъпва цъфтеж.

Най-благоприятното време за разсаждане е пролетта. Но понякога има обстоятелства, например растителна болест, при която е необходима спешна трансплантация, независимо дали орхидеята цъфти или не. Може ли орхидея да бъде трансплантирана по време на цъфтежа? Можете, ако не нарушите кореновата система.

Поливане

За да отговаряте на всички необходими условия за влага, трябва да разберете следното:

 • ако пресадите цвете, без да повредите и почистите корените, без да смените почвата, само в нова саксия, орхидеята практически не забелязва тази промяна, не спира да цъфти. Можете да продължите поливането, според нуждите на растението, по старата схема;
 • когато се извършва трансплантация с подрязване на повредени корени, промяна на почвата, е необходим специален режим на напояване.

Веднага след пресаждането можете да поливате цветето, ако новата почва го изисква. Ако почвата е стара и първоначално е била мокра, не трябва да ревностте с поливането, по-добре е да изчакате 4-5 дни, за да изсъхне добре. Ако трансплантирате растение през лятото, тогава първото поливане трябва да се извърши след 24 часа, ако трансплантирате орхидея през зимата, след 2-4 дни.

Поливане

Избор на капацитет

По-нататъшното здраве на това растение зависи от правилния избор на саксия за орхидея. Въздухът и осветлението трябва да текат към кореновата система на това цвете, това трябва да се вземе предвид преди всичко. Корените не трябва да растат по стените на контейнера.

Забележка! Най-добрият вариант е прозрачен пластмасов или стъклен съд. Те са матови и цветни, обикновена пластмаса или декоративно стъкло.

Каква трябва да бъде правилната саксия за орхидеи:

 • в дъното на саксията трябва да има голям брой дренажни отвори. През тях ще тече излишна вода за напояване, както и вентилация на корените. Ако в гърнето има малко дупки, които харесвате, можете да ги пробиете сами;
 • за трансплантация на орхидея трябва да изберете саксия, която е с няколко сантиметра по-голяма от предишната. На дъното на саксията трябва да има 3-5 см дренаж;
 • не трябва да избирате твърде големи контейнери, тъй като цялата сила на растението ще бъде насочена към кореновата система, за да запълни цялата саксия. Такава орхидея ще цъфти изключително рядко. А също и в големи контейнери, субстратът ще изсъхне по-дълго, което може да доведе до гниене на корените.

Важно! Ако орхидеята расте в прозрачна саксия, върху нея не трябва да попада пряка слънчева светлина, в противен случай ще се създаде парников ефект и кореновата система ще започне да отмира.

Трансплантирайте почва

Орхидеята е тропическо растение, което паразитира върху дърветата. Тя няма да расте в нормална почва. За да расте правилно цвете, е необходим подходящ субстрат. Магазините продават специални смеси, които включват кора. Допълнителни съставки като мъх, въглища и корени от папрат също могат да бъдат добавени.

Основният показател за правилната почва за орхидея е нейната разхлабеност. Трябва да е добре проветриво. Кората не трябва да е много голяма, но не и твърде малка. Малък субстрат няма да позволи на въздуха да премине добре и да изсъхне дълго време, което може да увреди корените на растението.

Почва за орхидеи

Можете сами да подготвите почвата за цветето. Това изисква:

 1. Съберете борова кора от паднали дървета.
 2. Изплакнете го добре с течаща вода.
 3. Накълцайте на 1,5-6 см парчета с помощта на режеща ножица.
 4. Вари се няколко минути. Това е за дезинфекция.
 5. След като заври, изплакнете отново и отново кипете.
 6. Изсушете го, но не напълно.

Забележка! Можете да добавите мъх сфагнум, който се продава в цветарските магазини, към борова кора. По този начин се получава здрава почва за пресаждане на орхидея, в която тя ще даде плод и често ще цъфти.

Разцвет на орхидея

Най-често орхидея влиза в къщата точно по време на цъфтежа. Времето, когато орхидеята цъфти, и броят на цветята в орхидеята фаленопсис може да са различни. Цветовата схема е много разнообразна. Цветето може да бъде едноцветно или с цветни жилки или петна.

Колко често цъфти

Честотата на цъфтеж на орхидея зависи от възрастта на растението. Съвсем малките не са в състояние да образуват дръжки. Но ако растението е вече на 1,5-2 години, то трябва да цъфти. Броят на листата също влияе на цъфтежа на орхидея. Ако тя вече е оформила 5-6 силни листа, тя е напълно готова за формиране на пъпки.

За ваша информация! Средно здравото растение за възрастни цъфти поне 2-3 пъти годишно. Има сортове, които могат да цъфтят целогодишно.

Има моменти на спокойствие, когато орхидеята не иска да зарадва с красивите си цветя. Ако този период се удължи, можете да "шокирате" растението, например да преместите саксията на ново място. Това ще стимулира растежа и развитието на цветето.

Колко дълго

При подходящи грижи и благоприятна среда орхидеята може да цъфти няколко месеца. Някои видове от това цвете могат да цъфтят в продължение на шест месеца.

Цъфтежът на орхидея започва от момента, в който се отваря пъпката. След като се отвори напълно, цветето продължава да расте и да расте още няколко дни. Всички пъпки се отварят постепенно.

Когато растението хвърли първите си цветя, някои от пъпките все още може да не се отворят или да са в ход. Така орхидеята цъфти дълго време.

Като правило пъпките, които са по-близо до края на дръжката, започват да цъфтят първи. Отнема 1-2 дни, докато цветето се разгъне напълно. Под тежестта на пъпките и цветята дръжката може да се счупи, за да избегнете това, трябва да залепите пластмасова или дървена пръчка в саксията и да прикрепите дръжката към нея.

Важно! Поставете пръчката в саксията много внимателно, за да не повредите кореновата система на растението.

Разцвет на орхидея

По-нататъшни грижи за цветето

След като цветето е трансплантирано, то трябва да бъде поставено на хладно място, което е защитено от течения и слънчева светлина.Най-благоприятната температура на въздуха за трансплантираното растение е 20-22 ° C. Без нужда не трябва да пренареждате пота поне за първи път, 10 дни. След това орхидеята трябва да се гледа както обикновено.

Температурният режим, осветеността и влажността на въздуха не трябва да се променят драстично. Можете да използвате различни методи за поливане, като например: душ, поливане, лейка или пръскане. През зимата и есента цветето трябва да се полива веднъж седмично, през пролетта и лятото - два пъти на всеки 10 дни.

За ваша информация! Честотата на поливане зависи от сорта, климата, субстрата. Тук е избран индивидуален подход за поливане.

По този начин трансплантацията на орхидея е елементарна процедура, по време на която трябва да се вземат предвид някои нюанси. И след това основното е да се осигурят достойни грижи. Само тогава цветето ще зарадва с дълъг цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина