Орхидеите имат капки по листата - причини

Производителите на орхидеи понякога забелязват, че растението „плаче“ - на листата се появяват сладки лепкави капки. Това явление се обсъжда на форуми, излагат се различни предположения. Струва си да разберете защо орхидеята има лепкави листа и какво да направите с това.

Лепливи капки върху орхидея: какво е това

Ако орхидеята има капки по листата, това може да е извънцъфтящ нектар, отделен в резултат на реакция на външни условия. Няма причина за безпокойство. Такъв нектар е примамка за опрашващи насекоми, но все пак трябва да премахнете плаката, така че да не стане място за размножаване на патогени.

Прекрасна орхидея

Забележка! Лепливият цветен нектар върху листата не е вреден за растението.

Ако на дъното на листа се появи вискозна и лепкава плака, това е сигнал за собственика на орхидеята. Условията на задържане не са подходящи за Phalaenopsis или вредителите са се заселили по леторастите. Ако не предприемете никакви мерки, цветето може да умре. Растението трябва незабавно да бъде изолирано от другите.

Основните причини за появата на капки

Болестта на любимо растение винаги причинява безпокойство сред производителите на цветя, така че те се стремят да идентифицират вредителя, да открият причината за болестта, за да се възхищават отново на цъфтящата орхидея. Необходимо е да се инспектират всички растения, да се анализира състоянието на влажност, температурния режим в домашната оранжерия.

Болна орхидея

Причините за появата на лепкави прозрачни капки могат да бъдат:

 • Поливане. Цветето се полива обилно. В палета постоянно блести вода, която няма време да се изпари, застоява в земята. На горния слой на почвата се появява бял цвят. Ниските стайни температури могат да допринесат за това състояние. Необходимо е горният слой на почвата да се изсуши добре или да се замени почвата с прясна, изсипете дренаж от малки тухли на дъното на саксията.
 • Слънцето. Яркият, слънчев цвят също може да причини лепкаво покритие. Спешно трябва да пренаредим саксията от перваза на прозореца.
 • Торове. С излишък на тор се появяват кафяви петна по листата. Те могат да се покрият с лепкаво покритие.
 • Глутен. Лепилото може да бъде оставено от вредители, които са се заселили върху орхидеята.

Важно е да знаете! Когато се появят насекоми (кърлежи, люспи, червеи, листни въшки), са необходими спешни мерки. Те могат да причинят лепкавост в листата на орхидеите.

Брашнестата мана може да се появи и като капчици по листата. Растат малки капчици и листът става напълно оцветен. Лечението трябва да започне незабавно, в противен случай пробата ще изсъхне.

Залепващо покритие върху листата

Признаци на заболяване

Всяко стайно растение може да се разболее. Цветар трябва да се погрижи за връщането на цветето в предишния му вид.

Ако сред прозрачните капки се виждат черни петна, струва си да алармирате: образува се брашнеста мана. Причинителят на брашнестата мана присъства във всяка почва, но активирането на активността става само при условията:

 • ако почвата има високо съдържание на азот;
 • нарушение на поливането - цветето се полива често;
 • саксиите са твърде претъпкани - орхидеята няма достатъчно въздух;
 • причинителят е самият гостоприемник.

Допълнителна информация! На първо място, всички повредени листа трябва да бъдат отстранени върху болното растение.

Изчерпателни мерки срещу петна от листа:

 • изолиране на цветето от други видове, избор на постоянно слънчево място;
 • отказ по време на лечението от торове, след заболяване, за възстановяване на орхидеята, ще са необходими фосфорно-калиеви съединения, но не и азот;
 • болното растение не изисква голямо количество влага;
 • необходимо е да се замени почвата, тъй като колониите от гъби се разпространяват в горния слой;
 • по време на трансплантацията стъблото трябва да се напръска с лекарства и здравословно изливане, корените да се държат в разтвор на лекарствения продукт;
 • обработката на саксията и палета няма да навреди.

Когато Phalaenopsis се нуждае от помощ

Потенциални вредители

Причината за лепкавите капки върху листата на орхидеите могат да бъдат външни прояви на вредители:

 • Mealybug. Може да се обърка с щит. Може да се появи не само на растението, но и наблизо, на почвата. Ларвите и възрастните хапят листа и стъбла и изсмукват сока. След тях остават лепкави следи. Токсичните ензими, секретирани от червея, попадат в съдовете на растенията. Растението отслабва и може да умре.
 • Листни въшки. Можете да го разпознаете по усукан лепкав лист, изсъхнали дръжки. Листните въшки изсмукват сока от листата, поради което постепенно отмират. Ако не се полагат грижи, може да възникне вторична инфекция от сажди. По-добре е да унищожите вредителя с инсектицидни препарати, но преди това измийте издънките с разтвор на сапун и тютюн.
 • Миниатюрна бяла пеперуда - белокрилка. Той прегризва горния слой на орхидея и изсмуква сока. След него остават прозрачни нектар и жълти петна. Много производители спасяват орхидеи, като окачват мухарче около него, но ако нямате време, пеперудата, която се е настанила на растението, снася яйца и борбата с него става по-трудна. Всеки инсектицид ще помогне срещу белокрилка. След пръскане растението се поставя под филм, така че да умрат не само възрастните, но и ларвите на вредителя.
 • Щит. Вредителят се размножава много бързо, женските съхраняват яйцата си под черупката. Излюпените ларви са в състояние да се движат. Те пълзят по издънките, търсейки място, където да се закачат с хоботчето си и да останат до зряла възраст и снасяне на яйца. Храната на скалното насекомо е сладкият сок от фаленопсис. Ако поливате почвата в саксия с ентеричен инсектицид. Щитът ще изсмуче отровения сок, което ще провокира смъртта му.

Вредители на орхидеи

Какво да направите, ако има лепкави капки върху орхидеята

Забелязвайки лепкави капчици върху орхидеята, какво да правя? На първо място, трябва да идентифицирате активен вредител. Можете да третирате орхидея от брашнеста мана с помощта на фунгициди:

 • Топаз, Фундазол, Витарос унищожават гъбичните спори.
 • Понякога производителите на цветя използват лечение със силни контактни отрови, например Fozalon.
 • Aktellik, Aktara са посочени като чревни отрови. Вредител, който се храни със земни издънки, е отровен.
 • Фосфамидът е системна отрова. Първо, отровният разтвор навлиза в растението. Насекомите, които смучат сока, се заразяват и умират.
 • Promanal AF Neu е средство на маслена основа, използвано срещу глисти. Вредителят умира в рамките на 24 часа.

Важно е да знаете! Орхидея, обработена с отрова, трябва да бъде поставена далеч от слънчевата светлина, в противен случай листата ще придобият жълт оттенък.

Алтернативни варианти могат да бъдат биологични продукти, които са абсолютно безвредни за околната среда. Fitosporin, gamair, planriz инхибират растежа на гъбички.

Ако бяха взети предвид всички препоръки за грижа за вътрешния екземпляр (броят на торене и напояване се намалява, листата се измиват с топла сапунена вода) и продължават да се образуват лепкави капки, са необходими по-ефективни мерки.

Забележка! Трябва да приложите собствени мерки за контрол срещу определен вредител по растенията.

Брашнеста мана по листата на орхидеите

Ножна битка

Ножницата е най-често срещаният вредител фаленопсис. Мерките за борба с тях са както следва:

 1. Изолиране на инфектиран образец и създаване на специални условия за неговата рехабилитация.За производител на цветя, който обича да отглежда орхидеи у дома, можете да поставите саксията в найлонова торбичка. Такава мярка ще създаде повишена влажност около цветето. Тази „оранжерия“ трябва да се излъчва ежедневно.
 1. Изплакнете растението под течаща вода с помощта на четка за зъби. С четка за зъби можете да премахнете лепкава подложка, да премахнете възрастните млади насекоми, които все още нямат собствен щит.
 2. След тази процедура растението трябва да се третира с инсектицид Aktellik или Fitoverm.

Когато работите с отрова, трябва да следвате инструкциите. Можете да използвате народни средства:

 • Етиловият алкохол може да се използва за лечение на растения с дебели листа. Трябва да накиснете памучен тампон в алкохол и да избършете листата на образеца.
 • Обелете стъблото и листата на скилидките чесън: просто разтрийте неравностите. Този метод се използва при леки инфекции.
 • Ако смесите зехтин с вода (2 супени лъжици на 1 литър) и нанесете разтвора върху заразените зони, вредителите ще изчезнат.

Важна информация! Орхидеите не трябва да се хранят едновременно с процедурите за контрол на вредителите. Някои лекарства могат да насърчат растежа на паразитите и да попречат на цветето да заздравее.

Щит вредител

Борба с листни въшки

Листните въшки са опасно насекомо, тъй като освен че вреди на растението, то служи и като носител на инфекции. В борбата срещу листни въшки е приложимо:

 • отстраняване на повредени цветя, пъпки, листа;
 • измиване на листни въшки под течаща вода;
 • третиране на растението със сапунена вода или разредена течност за миене на съдове.

След като горните листни остриета са изтрити със сапунена вода, трябва да напръскате издънката Aktar или Fitover и почвата с интоксикация.

Заразената с листни въшки орхидея може да се напръска с 3% разтвор на хлорофос. Народните средства помагат да се справите с листни въшки:

 • Пригответе запарка от ситно нарязан лук (залейте с вряла вода и оставете за 8 часа). Прецедете разтвора. Пръскайте заразеното растение 3-4 пъти на ден в продължение на една седмица.
 • Ако има изсушени цитрусови кори, пригответе ежедневна инфузия от тях (вземете 100 g от съставката, залейте 1 литър вряща вода). Напръскайте болната орхидея с получения състав в продължение на няколко дни 5-6 пъти на ден.
 • Може да се напръска с запарка от тютюн (30 g тютюн на 1 литър вода).

Забележка! Преди започване на лечението, заразеният летораст трябва да се съхранява в разтвор на Alirin-B (2 таблетки на 1 литър).

Листни въшки на орхидея

Контрол на Mealybug

Червеите се крият и скриват своите ларви под слой вещество, наподобяващо памучна вата. Борбата с тях е усилена ежедневно:

 • Производителят на цветя ще трябва да събира червеите всяка вечер и да избърсва местообитанието на вредителите със салфетка, потопена във всеки препарат.
 • Пръскането на долните издънки и почвата с Fitoverm ще помогне на орхидеята.
 • Горещият душ и лечението с чревни агенти, които включват масло, спасяват брашнестата брада. Д-р Фоли ще бъде ефективно лекарство. Трябва да обработите долните издънки и почвата няколко пъти, като направите почивка за 10 дни.

Има интересни народни средства за унищожаване на червея:

 • Смес от 2 с.л. л. зехтин и 1 литър вода. След пръскане на заразените издънки вредителят ще изчезне.
 • Алкохолен разтвор: 15 g течен сапун, 10 ml денатуриран алкохол и 1 литър вода.

Сухи цитрусови кори могат да се използват за покриване на почвата в саксия с орхидея. Можете да опитате да лекувате орхидеята с народни средства: смесете растително масло и ситно нарязан чесън. Разтрийте листата и издънките със смес.

Вредители от орхидеи (мушици, бъгове, насекоми) се забелязват при внимателно разглеждане. Трябва незабавно да започнете да се борите с тях, в противен случай популацията на паразитите ще се разпространи и ще бъде трудно да се справите с тях.

Орхидея вредител

Превантивни методи

Превантивните мерки срещу вредителите от фаленопсис са както следва:

 1. Нови копия трябва да се купуват само от специализирани магазини. Не забравяйте да огледате издънките, за да не получите заразени екземпляри.
 2. Саксията трябва да бъде поставена под карантина, за да се уверите, че е здрава.
 3. Колекцията от стайни растения трябва да се проверява периодично.
 4. Трябва да се запознаете с правилата за грижа за фаленопсис. За отглеждане на цвете у дома са необходими: топла, светла стая, висока влажност (60%), поливане и торене с торове.

Допълнителна информация! Паразитните насекоми не кацат върху здрави екземпляри от стайни цветя; те атакуват отслабени сортове. Листата на орхидеите трябва да се избърсват с влажна кърпа на всеки 10 дни и да се изплакват веднъж месечно под течаща вода.

Прекрасен подарък - орхидея

За да може цветето да радва с цъфтежа си дълго време, трябва да спазвате правилата за грижи. Ако изведнъж по листата на тропическа красавица са се образували лепкави капки, трябва незабавно да намерите причината. Ненавременната помощ може да доведе до смъртта на растението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина