Онцидий: грижа за дома и сортове цветя

Орхидеята Oncidium е разновидност на популярната култура, която се отличава със своите необичайни цветове и красота на цветята. Периодът на цъфтеж е 5 месеца в годината. За постигането на този резултат е важна домашната грижа за онцидиевата орхидея.

Видове и сортове

В допълнение към сортовете, изброени в регистъра, има изкуствено отглеждани хибриди. Те се считат за декоративни растения, които носят най-добрите характеристики на кръстосаните видове. Общо има около 700 разновидности на онцидий.

Растението се нарича „танцуващи кукли“ заради специалната си форма.

Най - известен:

 • Сладка захар. Растението е с малки размери и малки пъпки. Расте с дължина не повече от 35 см, цветя с диаметър не повече от 3 см. Непретенциозен е в грижите и отглеждането. Сортът е отгледан специално за вътрешни условия.
 • Сорт пуканки онцидий. Миниатюрни, високи до 12 см. Диаметърът на пъпките е само около 1,5 см. Лесно се почиства. За отглеждане е подходящ съд с диаметър 6 см.
 • Сорт Oncidium Twinkle Khanna. Това е компактно растение с височина до 150 см. Цъфти 2 пъти годишно на малки пъпки, докато собственикът не изисква много усилия. Броят на цветята достига 100 броя. Цветовата гама включва нюанси от студено бяло до алено. Има приятен аромат на ванилия.
 • Онцидиумът е жълт. Сортът има плътни цветя. Горната част на листата е по-лека от долната. Ароматът е деликатен, фин и ненатрапчив.
 • Сорт Oncidium morenoi. Има меки листа, до 5 цветя растат на дръжка. Ароматът е слаб, приятен.
 • Oncidium е красив. Орхидеите обикновено имат нежни и меки листа. Този сорт обаче има по-твърда зелена маса. На един дръжка се откриват до 20 пъпки, които достигат 6 см в обиколка.
 • Сорт Ланца. Този сорт се отличава с цветя от жълт и кафяв цвят, осеяни с кафяв оттенък. Едно от цветята околоцветник е с розово-лилав цвят, което придава привлекателност на външния вид. Дръжката е плътна с голям брой пъпки.
 • Онцидий "птичи сметки". Компактното растение получи името си от удължената форма на цветята. Пъпките са кремообразни. Ароматът е сладък, силен. Периодът на цъфтеж е през есента и зимата.

Разнообразието от видове ви позволява да изберете правилния за всяка градина или апартамент.

Twinkle Khanna е най-популярният сорт от семейството на орхидеите

Домашна грижа Oncidium

Когато избирате растение, трябва да обърнете внимание, че върху него има поне 3 развити псевдолуковици, а кореновата система е със светлокафяв цвят. В този случай има шанс цветето да расте и да се развива у дома.

Важно. Понякога магазинът изкуствено стимулира растежа на орхидеите, така че у дома може да има проблеми с отглеждането.

За пълното развитие на културата ще е необходимо да се създаде благоприятен климат в стаята.

Осветление

Орхидеята обича пълно осветление. Въпреки факта, че тя не се страхува от пряка слънчева светлина, тя трябва да бъде защитена от яркото лятно слънце.

В зависимост от наситеността на сянката на листата можете да определите необходимото ниво на осветеност. Тъмнозелен цвят показва, че осветеността е недостатъчна. Светлозелени листа с червено петно ​​сигнализират за прегряване. При нормална доза ултравиолетова светлина зелената маса е с класически изумруден оттенък. Особено важно е една орхидея да се слънчеви бани по време на образуването на псевдолуковици и пъпки.

Забележка. Ако орхидеята е поставена на северната страна, не можете да чакате цъфтежа.

Ако периодът на формиране е паднал през студения сезон, трябва да се осигури осветление с фитолампи.

Температурен режим

Хибридите се развиват добре при температури между 14 и 25 ° C. Ако температурата се повиши по-високо, растението ще спре да расте. Също така е важно да се гарантира, че няма внезапни промени.

Поливане и подхранване

Всеки етап от развитието на цветята има свой режим на поливане:

 • Началото на растежа. Кълновете се сгъстяват, образува се псевдолуковица. Поливането трябва да е обилно и системно. Например през лятото почвата ще изсъхне за 3 дни, а през есента ще отнеме до месец.
 • Месец по-късно ще започне да се формира нова псевдолуковица. В този момент напояването трябва да бъде спряно. След края на цъфтежа можете да възобновите поливането, но не толкова обилно.

На бележка. Ако орхидеята се развива в нормални граници, тя ще цъфти веднъж на 8-12 месеца.

Началото на примамката трябва да съвпада с растежа на младите издънки. След появата на псевдолуковици, оплождането се спира. Трябва да се помни, че кореновата система на растенията се влошава от пренасищане на почвата.

Кацане

След закупуването на oncidium twinkle орхидеята е нежелателно да я трансплантирате в нов контейнер без основателна причина. Растението трудно понася смяната на мястото и почвата. Препоръчва се такава процедура да се извършва не повече от 1 път на 3 години. На дъното разстелете кората на иглолистно дърво с фина фракция. След това почвата се покрива.

В какви случаи цветето трябва да бъде трансплантирано:

 • с разпад на кореновата система;
 • орхидеята е тясна в контейнера;
 • субстратът се разпадна.

Важно. Основата на орхидеята не трябва да се заравя в земята.

Растението може да бъде засадено в непрозрачна широка саксия, тъй като корените не изискват слънчева светлина

Методи за размножаване

Има 2 основни начина за размножаване на това растение:

 1. Разделяне на храста. Оптималният период за процедурата е март. Освен това се извършва, ако растението има поне 6 псевдолуковици. Факт е, че цвете, което има 3 псевдолуковици, може да оцелее самостоятелно. Преди да започне разделянето, инструментите, използвани за направата на разрезите, трябва да се дезинфекцират. След това поръсете всеки разрез с натрошени въглища. Сега всяка от двете части може да бъде засадена в отделни саксии със сух субстрат. През седмицата кълновете не се поливат, за да се избегне гниене на местата на разреза.
 2. Отлагане на псевдобулба. Обикновено oncidium блещука самостоятелно се разделя - нов издънка с отделни псевдолуковици просто расте. Освен това е достатъчно да разделите кореновите системи. При този метод също е важно да се използват дезинфекцирани инструменти и да се поръсят с активен въглен разфасовките.

Когато избирате растение в магазин, е важно да обърнете внимание на наличието на 3 псевдолуковици. В противен случай ще бъде трудно да отглеждате орхидея у дома. Тези светлолюбиви растения са най-удобни при температури между 14 и 25 ° C. Освен това, колкото по-топло е в стаята, толкова по-обилно трябва да бъде поливането на почвата. За да проверите съдържанието на влага в почвата, можете да задълбочите пръста си с 4 см. Ако почвата не е суха, е рано за следващото поливане.

Също така трябва да напоявате листата oncidium с вода, загрята до 30 ° C. Подобни манипулации ще имат положителен ефект върху цъфтежа.

Орхидеите трябва да се трансплантират не повече от веднъж на няколко години, тъй като те са чувствителни и реагират негативно на промените в почвата. Тази процедура се извършва само в екстремни случаи.

Онцидий е грандиозна орхидея, популярна сред производителите на цветя. Има повече от 700 разновидности от него. Това са предимно хибриди на холандски животновъди. Тези цветя са популярни със своя привлекателен външен вид, простота и непретенциозност. С подходящи грижи можете напълно да се насладите на красотата на тези растения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина