Орхидеята е избледняла какво да прави със стрелката: възможности за грижи и подрязване

Орхидеята е избледняла, какво да правим със стрелката е въпрос, който от време на време се появява при всички градинари и любители на цветя. Тази статия ще отговори на нея и също така ще анализира дали дръжките трябва да бъдат отрязани и дали растението ще умре, ако дръжката стане жълта.

Същността на процедурата

Въпреки че орхидеята се счита за стайно растение, тя може да расте и на открито (например в градина). Препоръките, дадени в тази статия, се отнасят повече за стайни растения. Процесите, протичащи по време на цъфтежа на орхидея обаче са идентични. Тук ще бъдат дадени съвети за това как да режете цветно стъбло, как да се грижите за орхидея, след като тя избледнее и колко време е необходимо, за да се възобнови цъфтежа.

Как цъфти орхидеята

Защо изобщо трябва да режете дръжка? Факт е, че след като орхидеята (или, научно, дендробиум или фаленопсис) избледнее, върху нея могат да се появят нови пъпки. Въпреки това е малко вероятно тя да се хареса на другите. Първо, цветето ще се развива дълго време (много по-дълго от скъсеното). На второ място, тя няма да започне нови пъпки. Тоест, обикновено дендробиумът дава няколко цветя на клон и в този случай това ще бъде само едно.

За ваша информация! Дори да има няколко пъпки на клон, няма 100% гаранция, че всички те ще цъфтят. Растението изразходва енергия за поддържане на тези пъпки, вместо да пусне нова цветна дръжка. Освен това по-дългите стъбла изискват повече енергия.

И така, какво да правим с орхидеята след цъфтежа, подробностите са по-долу.

Условия за необходимост от подстригване

Подрязването на дръжките е силно желателно (ако не е необходимо), особено ако се наблюдават следните „симптоми“:

  • жълти листа;
  • изтощение;
  • изсушаване на цветето.

Важно!Дръжката може да пожълтява, да изсъхне или да остане зелена - всичко това са естествени процеси и в тези случаи няма нужда да се плашите.

Въпреки това, зелените стъбла и пъпки могат да объркат, както споменахме по-горе, растението вече може да даде нов цвят, но за красив цъфтеж е необходимо да го отрежете. Това е необходимо, за да й се даде почивка (като се изпрати в така наречения период на покой): да расте листата, кореновата система, да се подготви за следващия цъфтеж.

Подрязване на дръжката, за да стимулира новата стрелка

Можете напълно да отрежете стрелката от листа, където е било цветето, но това не е най-добрият вариант: тогава, когато се появи нов, той ще наклони целия дръжка и няма да изглежда много красиво. По-добре е да преброите 3-4 пъпки отдолу и да направите разрез там (желателно е той да не е по-висок от 20-30 см от саксията). Трябва да се подстригва на около 1-1,5 см над бъбрека. Ако клонът е бил зелен, по време на резитбата може да излезе сок. Ако вече е изсъхнало, не забравяйте да го отрежете под това място, тоест отсечете изсушеното място, оставяйки зелено издънка.

Подрязване

Подрязването трябва да се извърши над пъпката, защото дръжката на среза ще започне да изсъхва. Така че, ако го отрежете точно в близост до бъбрека, съществува риск от изсушаване (а именно, вероятно от него ще излезе нова стрелка).

Изрязване на стрелка за размножаване

Има малък трик как да забавите процеса на сушене: можете да запечатате стъблото с восък. За да направите това, ви е необходима свещ (за предпочитане неутрално бяла).Всичко, което е необходимо, е да го запалите и да сложите няколко капки восък върху среза, така че само горният разрез да бъде запечатан.

Восък

Забележка! Не е нужно да востите цялото стъбло. Благодарение на тази обработка, восъкът ще задържа част от влагата в дръжката. Трябва да се отбележи, че дори след това дръжката може да изсъхне. Не се страхувайте и не се паникьосвайте, просто орхидеята реши, че вече не се нуждае от нея. Сега в саксията ще има място за нови издънки.

Времето на появата на нов дръжка

Средно (в зависимост от средата, в която се намира растението) са необходими около два месеца, за да цъфти цвете. Скоростта на растеж се влияе от много фактори, един от които е количеството светлина: колкото повече има, толкова по-бърз ще бъде растежът. Ето защо има смисъл да поставите саксията с растение в стая, която получава най-много слънчева светлина.

Най-доброто време за орхидея е сутрин, когато слънцето е достатъчно ярко и дава много топлина, но не изгаря. Понякога не трябва да поставяте саксията директно на перваза на прозореца, можете да помислите за други опции: маса близо до прозореца (или просто преместете цветето малко по-нататък, ако вече е на плота на масата). В северните райони, където дневните часове са по-къси, може да се наложи допълнително осветление.

През есента цъфтежът обикновено се забавя, растението преминава в период на покой, почива и се подготвя за новия сезон.

За ваша информация!Страничното стъбло, като правило, се формира много по-бързо, отнема 1-1,5 месеца, за да произведе цветя.

Орхидеята е избледняла: какво да правим след това и как да се грижим

Сега е моментът за почивка на орхидеята. Този период на грижа за цветята е специален. Ако орхидеята е все още млада, най-добре е да се въздържате от всякакви торове.

Забележка!Когато цветята са в магазин, те трябва да имат пазарен вид, следователно те се оплождат активно, подчертават се. Поради това той се захранва много силно, така че около шест месеца след покупката не можете да го торите.

Да, и по принцип, торовете трябва да се третират внимателно. Растението ще вземе основните хранителни вещества от околната среда, от водата, която се полива върху него, от кората в саксията и от много други източници.

Ако цветето е вече на няколко месеца, можете да го оплодите, ако желаете. За това са подходящи универсални комплекси. Торовете обаче не вземат предвид условията, при които расте фаленопсис, така че, разбира се, не трябва да злоупотребявате с тях.

През този период - след резитбата - най-подходящи са специални торове за отглеждане на листа и корени. Младите орхидеи имат отделен период на цъфтеж и растеж на листа и корени, така че за известно време няма да има цветя. Но след това ще започне нов период на цъфтеж и ще има възможност за неговото размножаване.

За ваша информация! При възрастния фаленопсис тези два процеса протичат паралелно, тоест растат зеленина и цъфтят едновременно.

Растението трябва да създаде специални условия: поливайте го по-често и го напръсквайте с вода, можете да включите овлажнител (ако стаята има много ниска влажност) или да поставите контейнери с вода около орхидеята. Периодите на поливане трябва да се избират въз основа на състоянието му: в зависимост от количеството влага в саксията и съдържанието на влага в самата кора. Сигналът за поливане е сухотата на кората и корените; по саксията не трябва да има изпарения.

Корени

По-добре е да овлажнявате въздуха, отколкото да организирате излишък на влага за растението. Ако саксията е прозрачна, тогава състоянието на корените и кората се вижда ясно през нея. Освен това по теглото и заетия обем става ясно дали растението се нуждае от поливане сега или си струва да се изчака. При температури от около 23-25 ​​° C метаболизмът на растението се забавя и тук, основното е да не се прекалява с поливането, в противен случай водата просто няма да се абсорбира. По-бавният растеж не винаги е причина за безпокойство.

За да контролирате влагата в почвата, можете да поставите дървена пръчка (например от суши) в саксията за няколко часа.Ако абсорбира влагата, значи има достатъчно в почвата и е по-добре да изчакате с поливане.

Важно!Корените, които са по-близо до повърхността, често са по-сухи от тези в долната част на саксията, така че трябва да се съсредоточите върху долните.

Как да се грижим за една орхидея, след като тя е избледняла

Препоръчително е да се въздържате от трансплантации през първите шест месеца или една година. Дори растението да е цъфнало за първи път, има смисъл да го оставите в същата саксия за друг цъфтеж. Пресаждането в друга саксия винаги е стресиращо за орхидеята.

Има добра и проста техника за поливане: трябва да вземете купа, да поставите там саксия с цвете и да я поливате с около един литър утаена вода при стайна температура. След това трябва незабавно да извадите саксията от водата, да оставите излишната влага да се оттече и да я върнете на мястото си. Така корените ще поемат необходимото количество вода, но не и пренаситени с нея.

Забележка!Ако в саксията има торфена торбичка или пяна, също ще отнеме малко влага, достатъчна за хранене на растението, но не прекалено.

Кратко резюме на горното:

  • след като орхидеята избледнее, трябва да я отрежете и да я оставите да си почине;
  • подрязването е необходимо във всеки случай, независимо дали дръжката е жълта или зелена;
  • избледняване и изсъхване на леторастите е естествен процес, не е нужно да се страхувате от него;
  • през периода на почивка растението се нуждае от активно поливане, така че трябва да осигури достатъчна влажност в помещението;
  • докато орхидеята избледнее поне 2 пъти, по-добре е да не я трансплантирате, за да не повредите кореновата система и да развалите растението;
  • не поливайте растението всеки ден / всяка седмица / на всеки една седмица и половина. Необходимо е да изберете честотата на поливане в зависимост от състоянието на корените. Излишната влага е също толкова разрушителна за растението, колкото и недостигът.

Така вече стана ясно какво да правим с орхидеята след цъфтежа у дома. Основното нещо, разбира се, е да не изпадате в паника и просто да се грижите за растението както обикновено. Доста е неизискващо да се грижите, важно е просто да го отрежете навреме. С необходимото внимание фаленопсисът може да цъфти в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина