Защо пъпките на орхидеите падат: основните причини за отпадането

Днес все повече екзотични цветя на орхидеи се появяват в домовете като „зелени фаворити“, дори могат да бъдат закупени в супермаркет. Един от най-красивите и популярни видове е орхидеята Phalaenopsis. С подходящи грижи, той може да зарадва собственика с буен цъфтеж почти през цялата година. Разнообразие от красиви цветя цъфтят от пъпките, разположени на цветните дръжки, изхвърлени от растението. Случва се обаче пъпката да падне или да изсъхне, без дори да цъфти.

Основните причини за падането на пъпките

Начинаещите производители на цветя често се питат: защо цветята на любимата им орхидея падат и какво да направя, за да помогна на цветето.

Прекрасни цветя на орхидея цъфтят от пъпки

Причините за това явление може да са няколко, много от тях се крият в неправилна грижа за цветя преди и по време на цъфтежа.

Орхидеята може просто да остарее, както и целият живот на Земята. Ако стъблото се приближи до границата на средната продължителност на живота на растението, тогава то просто няма да има сили за процеса на цъфтеж. Усиленото хранене и други процедури за грижи няма да помогнат.

Ситуацията, когато орхидеята е събрала пъпки, но те не цъфтят, може да се развие в резултат на рязка промяна в микроклимата, например при покупка на растение, както и в случай на некачествен субстрат, който не позволява корени на орхидеята, за да се хранят напълно или поради плътността блокират достъпа на кислород.

Важно! Механични повреди от падания, действията на деца или домашни любимци също могат да доведат до неспособността на орхидеята да задържи пъпките. Невъзможно е да се спрат тези последици.

Растението може да изхвърли неразцъфнали пъпки поради увреждане от различни инфекции, предимно сиво гниене и брашнести червеи, както и други гъбични заболявания. Неправилно организираната вентилация и прекомерното хранене на орхидеята с азотсъдържащи съединения правят Фаленопсис по-уязвим към тези нещастия.

Най-честите причини за падането на пъпките са както следва.

Неправилно поливане

Това важи особено за начинаещите колекционери на орхидеи. Струва им се, че домашният любимец "недопива", в резултат на това поради прекомерно поливане корените гният и растението може да загуби не само цветя, но и листа.

Важно! Трябва да се научи, че за пълен цъфтеж почвата в саксията трябва да изсъхне, не можете да я поливате непрекъснато.

Стайна температура

Като се има предвид техния далечен тропически произход, всички орхидеи са много чувствителни към студ. Основният цъфтеж в северното полукълбо се случва точно през зимния период, поради което придобиването на орхидея по това време изисква допълнителна подготовка.

Прекалено високата температура също е неблагоприятна за цъфтяща орхидея. Например, когато се повиши до 30 градуса (например по време на летните горещини), първо отпадат старите пъпки на цъфтяща орхидея, а след това нови, които току-що са започнали.

Падащи орхидеи пъпки

Не само лятната жега провокира проблеми със здравето на цветето, през зимата субстратът с корените в него (а след това листата и цветовете) изсъхва поради факта, че саксиите често се поставят на первазите на прозорците над отоплителните радиатори .

Проектите, особено тези със студен въздух, също са вредни за пъпките, които са на път да се отворят. Те или падат или цъфтят за много кратко време.

Важно! Черновите не трябва да се бъркат с необходимата вентилация на помещението, което е необходимо за добрия растеж на орхидеите.

Липса на осветление

През есента причината, поради която пъпките на една орхидея отпадат, може да бъде намаляване на продължителността на светлата част от денонощието: на едно светлолюбиво цвете просто липсва светлина. Опитните цветари се измъкват от ситуацията с помощта на допълнителни лампи за осветление, периодът на тяхната работа е не по-малко от половин ден. В същото време не е нужно да се притеснявате от вече цъфнали цветя.

През лятото не забравяйте, че пряката слънчева светлина от прозореца може да обгори нежни неотворени пъпки.

Забележка! Понякога падането на цветните яйчници може да настъпи от близостта на орхидеи с някои растения, които им влияят негативно. На първо място, това са домати и банани, както и ябълкови дървета и ядки.

Възможности за обработка на цветя

Една от основните причини, поради която орхидеята може да изхвърли неразцъфналите пъпки, са различни заболявания, които се проявяват като петна и подутини по листата: те могат да пожълтеят и да изсъхнат. Възможно е да се борите с тях, като извършвате обработка на цветя, за да предотвратите развитието на патологии и размножаването на паразити върху тях.

Допълване на орхидеи с лампи

В продажба има много видове продукти за третиране на вредители, както специални химикали (включително многобройни фунгициди срещу гъбични инфекции), така и биологични продукти, органични съединения. Освен това можете да се възползвате от вековния опит на народното цветарство.

Химикали

Това са средства за бърза и много ефективна реакция. Те са разделени на 4 класа на опасност, те трябва да се използват стриктно по предназначение и да се спазва дозировката, в противен случай можете да навредите както на себе си, така и на зеления домашен любимец. Най-популярни сред любителите на орхидеите са лекарства като:

 • Fitoverm;
 • Инта-Вир;
 • Aktara;
 • Танрек;
 • "Конфидор".

По-ефективни, но и по-токсични са "Actellik", "Karbofos", "Vertimek".

"Fitoverm" - химичен препарат за лечение на орхидеи

Фунгицидът "Fitosporin" работи добре срещу гъбични инфекции на орхидеи, които също могат да се използват за профилактика по време на трансплантация на растения и последваща резитба.

Заедно с химикалите се произвеждат биопрепарати за защита на цветята. Растенията не ги натрупват, вредителите не развиват устойчивост. В допълнение, биологичните агенти служат за повишаване на имунитета на орхидеите. Цветарите препоръчват бързодействащи препарати:

 • "Бикол";
 • "Bitoxibaccillin";
 • "Лепидоцид";
 • "Вертицилин";
 • "Аверсектин С";
 • "Nemabakt".

"Lepidocid" - биологичен продукт за обработка на цветя

Народни средства за защита

Ако не искате да прибягвате до химия, можете да се спрете на народни средства за обработка на цветя:

 • Сапунен разтвор: от 1 литър вода и 1 супена лъжица. лъжици течен сапун (или настърган домакински сапун), с които се избърсват стъблата и листата.

Допълнителна информация. Ще работи и обикновеният препарат за миене на съдове.

 • Тютюнева тинктура: за 1 литър вода вземете до 40 грама тютюн, смлян на прах, настоявайте за 24 часа, след това прецедете и напръскайте Phalaenopsis от спрей.
 • Инфузия на лук, намачкана и излята с 1 литър вряща вода, настоява за 7 часа и се прилага върху листата и стъблото. Курсът е 3-4 дни, не трябва да се увличате, в противен случай растението може да изсъхне.
 • Изсушените цитрусови кори (100 грама) се заливат с литър вода и се вливат в продължение на няколко дни, с тази инфузия болното растение се напръсква на всеки няколко часа в продължение на една седмица. Сухи кори от портокал и мандарина могат да се използват за покриване на почвата в саксия.
 • Добре известният водороден прекис се използва за лечение на орхидеи и други стайни растения, за да дезинфекцира листата и субстрата от микроби, акари и насекоми вредители.

Съвети. Когато използвате това лекарство, трябва да се спазват умереност и предпазливост, в противен случай растението ще започне да увяхва пред очите ни.

Правилен цъфтеж на орхидея

Орхидеите цъфтят с множество съцветия, до 8 дузини цветя на всяко растение. Гамата от цветове и аромати е много разнообразна. Цъфтежът започва в момента, когато пъпката е готова да цъфти. Отваря се постепенно в рамките на 24 часа, започвайки от страничните горни венчелистчета.

Първите, които цъфтят, са пъпките в краищата на дръжките на орхидеята. Цветето расте активно в продължение на няколко дни, след което орхидеята се счита за напълно узряла.

Водородният прекис е популярно народно лекарство за лечение на орхидеи.

При подходящи грижи и благоприятни условия цъфтежът на Phalaenopsis продължава 3-4 месеца: новите съцветия се отварят, старите изсъхват, след което растението "почива" няколко месеца и отново изхвърля пъпките.

Грижа за цветя в бъдеще

След като определи причините, поради които орхидеята изхвърля пъпките си, е необходимо да разберете какво да направите, за да не се повтаря ситуацията, цветето е здраво и радва с цъфтежа си.

Грижата за цъфтяща орхидея включва осигуряване на нормално осветление, оптимално поливане и подходящи температурни условия от 22-26 градуса. Необходимостта от овлажняване на цвете се съди по наличието или липсата на конденз по стените на саксията. В този случай поливането се извършва чрез поставяне на саксия за цветя в съд с вода.

Въздухът около орхидеята също трябва да се овлажнява с пулверизатор, препоръчително е влажността на въздуха да се поддържа на 45-60 процента.

Забележка! Ако цъфтежът на Phalaenopsis отговаря на стандартите и радва окото, не е нужно да прехвърляте цветето на друго място - това може да служи като стрес за него и пъпките ще започнат да падат.

Подхранването е много важен момент в грижите за това екзотично цвете. Орхидеите трябва да се хранят по време на интензивен растеж и изхвърляне на цветни дръжки, като същевременно се използва специално хранене, специално предназначено за този вид растения. Цветето се накисва директно в саксията, концентрираната смес се добавя към водата и се оставя за 10-20 минути, след което излишната течност се отцежда. Препоръчително е да се извършва такава манипулация веднъж на всеки две седмици.

Цветята на орхидеите са приятни за окото и ухаят прекрасно. Въпреки това, под въздействието на някои фактори (обикновено от дефекти в грижите), не настъпва нормален цъфтеж. След като разбраха защо неразцъфналите пъпки изсъхват в орхидея и какво да правят, производителите трябва да подобрят грижите за растението, за да избегнат грешки в бъдеще, но да се насладят на цъфтежа на пъпките на любимото си цвете.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина