Защо листата на орхидеите изсъхват: причини и методи за справяне с тях

На Земята няма нито едно друго растение, над което природата да е работила толкова внимателно. Орхидеите са известни не само със своята красота, но и с разнообразието си от необичайни форми. Екзотичните растения отдавна са адаптирани в руските ширини и се считат за непретенциозни. Все още има причини, поради които листата на орхидея изсъхват.

Основните фактори на увяхване

Увисналата зеленина на орхидея е доказателство за липса на хранителни вещества.

Увяхнала орхидея

Други фактори, влияещи върху кореновата система и въздушната част на растението, също могат да доведат до увяхване.

Хипотермия

Ниските температури са характерни за зимния период. Ако листата на Phalaenopsis започнат да изсъхват, препоръчително е да проверите температурата близо до прозореца. Не трябва да пада под + 15 ° С, в противен случай плочата ще загуби своя тургор, а тропическото растение ще спре да цъфти и дори ще изчезне.

Прегряване

Интензивната топлина е вредна и за орхидеите. Под въздействието на високи температури водата активно се изпарява от почвата, кореновата система страда от дефицит на влага. Растението е принудено да използва собствените си "резерви", като изсмуква вода от листата.

Недостатъчно поливане

Стайните цветя изпитват липса на влага при неправилно напояване. Някои собственици поливат растенията след определен период от време, независимо от състоянието на почвата.

Измръзване Фаленопсис

Почвата може да изсъхне по-рано поради топлината, известна разхлабеност на субстрата, размера на саксията.

Преовлажняване

Орхидеите обичат да "пият", но излишната влага е вредна за корените - тя предотвратява циркулацията на въздух в почвата. Ако в същото време субстратът е плътен, тогава подземната част става уязвима от болести, може да изгние. В резултат на това листата на орхидеята изсъхват.

Излишната храна

Подхранването е добро в умерени количества. Фаленопсисът е чувствителен към повишена концентрация на активни вещества в почвата. Поради излишък на соли, корените могат да изсъхнат, процесът ще премине към горната част на растенията.

Защо листата се бръчкат

Вторият проблем, който понякога се наблюдава от производителите на орхидеи, е изсъхналите листа. Загубата на еластичност често се свързва с нарушения в биохимичните процеси. Причините, описани по-долу, водят до това.

Проблем с коренната система

Основният орган, който дава сила на цялото растение, е коренът. Ако му е неудобно, наземната част страда. Сред причините, провокиращи тургора на листата, са:

 • липса на хранителни вещества (с други думи, изтощен субстрат);
 • суха почва, която не осигурява на корена влага;
 • тясна тенджера, която предотвратява развитието на системата.

Болни корени

Ако тези фактори не бъдат елиминирани навреме, корените ще изсъхнат, зелената зеленина ще започне да пожълтява, пада и орхидеята бързо ще умре.

Вредители

Екзотичното растение е слабо устойчиво на смучещи насекоми (трипс, кърлежи, скални насекоми, брашници, листни въшки). Паразитите изсмукват сока от листата и плочата веднага започва да се набръчква. В допълнение към загубата на тургор, съществува риск от заразяване с вирусни заболявания.

Болести

Орхидеята може да се зарази не само от вредители. Има и други фактори, които провокират заболявания на тропическо растение.

Основни заболявания на орхидеите

ИзгледиПричинитеПризнаци
Гниене
ЧеренХипотермия, имунитет, отслабен от вредителиТой засяга всички части на растението. Листата не просто се набръчкват, но придобиват черен оттенък.
КафявоПрекомерно поливане и ниски температуриБолестта често засяга млади листа, проявявайки се като светлокафяви воднисти петна
ФузариумВисока влажност, лоша циркулация на въздухаЛистната плочка се набръчква, става отпусната, покрита с розови гъбични спори
СивоНарушаване на режими, неправилно храненеТъмните островчета, опушени със сив цвят, засягат не само листата, но и пъпките и вече отворените цветя
Други заболявания
ЗабелязванеМного пряка светлина в началото на вегетационния период, прекомерно хранене, неправилно поливанеНа листата, загубили тургора, се виждат ясно тъмни мокри петна.
АнтракнозаВисока влажност на въздухаЧерни петна растат върху набръчкани листа и псевдолуковици, след което се появяват вдлъбнатини
Брашнеста манаПарников ефект (висока влажност при високи температури)По листата и пъпките се вижда бял цвят. Повредените зони на орхидеята започват да изсъхват и цветето умира

Вирусните заболявания, внесени във Фаленопсис от вредители, се появяват на набръчкани листа в кръгли петна.

Орхидеен лист, заразен с вирус

Можете да видите и други „изкуства“ на мозаечното зацапване: стрели и ивици.

Трансплантации

Когато премествате орхидеята от един контейнер в друг, растението ще бъде летаргично през първите дни. Ако след 5 дни набръчкването на листата не е преминало и тургорът продължава да пада, трансплантацията е извършена без да се спазват изискванията на селскостопанската технология:

 • субстратът е избран неправилно;
 • нарушен е киселинно-алкалният баланс;
 • в контейнера няма дренажен отвор (например вместо тенджера се използва стъклена поилка).

Забележка! Ако растението не бъде трансплантирано навреме, корените ще отслабнат и те няма да имат достатъчно сила, за да се закрепят в нов контейнер.

Защо листата са меки и набръчкани

Ако листата на орхидеята са меки и мудни, трябва да се търсят причини както в нарушение на режимите, така и при болести. Правилното идентифициране на вредните фактори ще помогне за спасяването на стайно растение.

Прегряване

Тропическите култури са се научили да понасят жегата. Продължителното излагане на високи температури води до прегряване на растението и то активно изпарява влагата. Субстратът също претърпява този процес.

Растението е прегрято

Корените страдат от жажда, стават летаргични. Те не са в състояние да поддържат земната част и зеленината бързо увисва.

Коренни болести

Честа причина, поради която меките листа на орхидея се набръчкват, са проблеми с кореновата система. За да се уверите в това, трябва да разбъркате отслабеното растение. Ако корените са възпалени, цветето лесно ще се поддаде на движение.

Когато изваждате растението от саксията и разглеждате подземната му част, можете да видите кафяви петна, показващи гниене на корените (в здрава орхидея те са светлозелени). Засегнати са и долните листа, които първо омекват, след това отмират.

Липса на влага

Орхидеите принадлежат към епифитни растения и търпят липсата на поливане, като се задоволяват със собствените си резерви. Понякога листното напояване им е достатъчно. Ако субстратът не се овлажнява дълго време, той става по-плътен и корените се улавят в „каменна тъмница“. След като се изтощи, системата няма да може да доставя храна на други части на растението. Това веднага води до летаргия на листата.

Лоша вода

При грижата за орхидея е важна не само честотата на поливане, но и качеството на използваната за това течност. Водата от чешмата тук не е подходяща - тя е твърде солена с примеси. Те постепенно се натрупват в субстрата, запушвайки го с токсини.

Забележка! Кипенето на ситуацията не може да бъде коригирано - имате нужда от мека влага. Ето защо е по-добре да приемате дестилирана вода или да събирате дъждовна вода. През зимата можете да разтопите снега, да премахнете лед от стените на фризера по всяко време на годината.

Лечения с орхидеи

Ако на орхидея се открият мудни листа, трябва незабавно да установите причината за проблема, за да вземете правилните мерки. В леките случаи народните средства са подходящи за лечение. В пренебрегвана ситуация си струва да се обърнете към по-сериозни лекарства.

Традиционни методи на лечение

Не всички проблеми, водещи до увяхване на орхидеи, могат да бъдат отстранени с импровизирани средства. Домашните рецепти ще се справят с някои заболявания в началния етап.

Традиционна терапия за заболявания

ОзначаваКак да готвяКак да кандидатствам
Разтвор на сода· Вода (5 л) се кипва;
· Сода се разтваря (25 g);
· Добавете течен сапун (5 g);
Оставя се да се охлади до стайна температура
С почивка от седмица растението и горният слой на почвата се третират 2-3 пъти на сезон
Калиев перманганатПерманганатът (2,5 g) се разрежда във вода (10 l)Напръскайте орхидеята няколко пъти с почивка от 5 дни
Сода за хлябСодата (1 супена лъжица) се смесва с течен сапун (0,5 чаена лъжичка);
Разреден с вода (4 л)
Растението се пръска 3 пъти на интервал от седмица.
Пепел· Водата (10 l) се загрява до 35 °;
· Изсипете пепел (1 кг);
· Настоявайте 5-7 дни;
· Филтър;
Добавете малко сапун (течност)
Разтворът се използва за лечение на орхидеята в продължение на 3 дни подред
Захарен сиропРазтворете 4 ч. Л. В чаша вода. СахараВечер разтворът се нанася върху долната плоча на муден лист с помощта на широка акварелна четка. На сутринта сладкият цвят трябва да се измие, за да може растението да диша.

Допълнителна информация. Засегнатите участъци от цветния храст трябва да бъдат премахнати, местата на среза трябва да бъдат обработени с натрошен активен въглен или агент, съдържащ мед. Същото се прави и с кореновата система.

За да контролирате ефективно вредителите, ще трябва да вземете предвид вида насекомо. Във всеки случай орхидеята се измива под течаща вода, като ръчно премахва паразитите от нея. В този случай можете да използвате сапунени разтвори.

Народни средства за борба с вредители

НасекомоМерки за контрол
ЩитовеПрепоръчително е да избършете повредените места с етилов алкохол, зехтин, сок от чесън
Листни въшкиНастойката от лукови люспи или цитрусови кори помага много
СкормиМожете да добавите денатуриран алкохол или зехтин към сапунени състави
Паяк акариДобре помага инфузирана отвара от цикламени грудки, която трябва да обработи орхидеята няколко пъти, като поддържа интервал от 5 дни
ТрипсРазтвор от чесън или лук (1 чаена лъжичка каша на чаша течност), както и зехтин, разреден с вода (2 супени лъжици на 1 литър)

Народен контрол на вредителите

Важно! По време на лечението на орхидеята си струва да се изключат всякакви видове хранене. Това може да ускори размножаването на вредители.

Химикали

Ако цветето е засегнато от гниене, използвайте фунгициди (HOM, Kuprazol, Fundazol, меден сулфат), като пръскате болното растение 3 пъти с интервал от 10 дни. За бактериални заболявания се използват гентамицин, фурацилин, стрептоцид.

Забележка! В случай на пълно поражение, орхидеята е по-лесна за унищожаване. Вирусните заболявания също не подлежат на лечение.

Що се отнася до насекомите, тук те избират системни пестициди, които влияят на храната и нервната система.

Инсектициди

Насекомо Наркотици
Щитове След ръчно отстраняване на паразитите растението се третира с Fitoverm или Aktellik, като процедурата се повтаря след седмица
Листни въшки След душ цветето се третира с хлорофос или фитоверм
Скорми Два пъти с интервал от седмица напръскайте долната част на растението и субстрата
Трипс След отстраняване на повредените участъци цветето се напоява с Aktellik или Fitoverm. След 10 дни процедурата се повтаря.

Ефективна терапия

За да не навредите на растението, е необходимо да използвате пестициди стриктно в съответствие с инструкциите, приложени към препарата.

По-нататъшни грижи за орхидеята

Опитвайки се да съживите мудно цвете, не трябва да очаквате бърз резултат. За да се възстанови, на орхидеята ще са необходими поне 3 дни. Правилната грижа за растенията е важна тук:

 • на първо място, те установяват всички режими: топлинен, светлинен, напояване;
 • поддържа оптимална влажност на въздуха в рамките на 60-70%;
 • 10 дни след лечението, подхранването се възобновява, което трябва да бъде умерено;
 • Веднъж месечно орхидеята се къпе под течаща вода;
 • на всеки 30 дни листовете се напръскват с меден сулфат;
 • влагата, уловена в сърцевината на псевдолуковиците и синусите, веднага се отстранява със суха чиста кърпа;
 • редовно проветрявайте стаята, осигурявайки достатъчна циркулация на въздуха около листата на Phalaenopsis.

Ако проблемът е засегнал кореновата система, по-добре е да трансплантирате растението в друга саксия, която е стерилизирана с топлина. Новият субстрат също се дезинфекцира. Пресаждането ще забави цъфтежа, но ще попречи на растението да изсъхне напълно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина