Защо листата на орхидеите пожълтяват

Капризното разположение на орхидеята се компенсира от красота и прекрасен аромат. За да може екзотиката винаги да се чувства добре, тя изисква грижи. Освен това производителите трябва внимателно да следят състоянието на растението, защото всяко отклонение от нормата може да показва проблеми. Например, важно е да знаете защо листата на орхидеите пожълтяват. Има много причини. Ако ги разбирате, можете да спасите растението от смърт навреме.

Основните причини за жълтите листа

Опитните производители на цветя знаят, че преди да говорите за това защо листните плочи са започнали да изсъхват, трябва да разберете къде можете да видите пожълтяване. Именно местоположението на пожълтелите плочи ще ви разкаже за същността на проблема или неговата липса. Съответно след това ще бъде възможно да се вземат правилните мерки. В противен случай неправилната диагноза и подходящото лечение ще доведат до още по-голямо потискане на цветето.

Орхидеята е едно от най-нежните, но капризни цветя

Забележка! Зеленият цвят на листата показва достатъчно количество хлорофилен пигмент в тях. Пищните зелени плочи са знак за здравето на растенията. Появяват се пожълтяване, сухота поради липса на хлорофил.

Пожълтяване на долните плочи

Естествен процес

Орхидеята има ли жълти листа на най-ниското ниво? В същото време изумруденият цвят е загубил само едно или две листа? Ако самото растение изглежда здраво, силно, тогава производителят е изправен пред естествен процес. Ето как цветето хвърля стара зеленина. Вместо това се появява нов. Обикновено такъв процес може да се наблюдава за първи път, когато цветето навърши 1,5-2 години. Освен това, от време на време, изпускането на мъртви листа ще се повтаря. В този случай няма нужда да се паникьосвате. Не трябва да се извършват допълнителни превръзки, които могат да повлияят негативно на растението. Не се препоръчва да се променя нещо в грижите.

Неестествен процес

Друг е въпросът, ако долните листа не само придобият светъл слънчев или тъмножълт цвят, но и загубят тургора си, започнат да изсъхват. Честите причини включват:

 • липса на осветление;
 • силна слънчева активност;
 • твърде обилно поливане;
 • прехранване или липса на полезни елементи;
 • инфекция;
 • необходимостта от трансплантация.

Цвете, което се готви да хвърли стара зеленина

Липса на осветление

Някои видове домашни орхидеи, като Phalaenopsis, са чувствителни към липсата на подходящо осветление. В природата тези растения растат предимно под дървета и слънчевата светлина прониква до тях в разсеяна форма, но това е напълно достатъчно за добро развитие. Наличието на осветление е важно и за цвете в апартамент. В този случай е най-добре светлината да пада върху цветето за поне 12 часа. Именно поради липсата на слънчева светлина долните листа започват да губят хлорофил.

Силна слънчева активност

В този случай на листата се появяват белезникави изгаряния, които водят до жълт оттенък. Изсъхналият лист пада по-късно.

Твърде много поливане

Тази причина се посочва не само от жълти листа, но и от високото съдържание на влага в почвата и конденз по стените на прозрачна пластмасова саксия.

Полезни елементи

Друг отговор на въпроса "защо долните листа на орхидея пожълтяват?" е липсата на полезни елементи в субстрата, почвата. Например, без калий, желязо, азот, растението бързо ще изсъхне. Това важи особено за вида Dendrobium.

Внимание! Прехранването с орхидеята е строго забранено.

Инфекция

В този случай ще има повече от един жълт лист. Освен това на стъблото ще се появи пожълтяване.

Прехвърляне

Домакинските орхидеи могат да уведомят собственика за необходимостта от трансплантация само чрез пожълтяване на долната листа. Това се случва, когато корените станат твърде тесни в малък контейнер.

Пожълтяване в основата на листните плочи

Ако при изследването на орхидеята се оказа, че листните плочи не променят напълно цвета си, а само в основата, тогава тук въпросът е по-сериозен. Флористите знаят, че проблемите в основата на плочите сигнализират за някакъв вид неизправност в кореновата система. Наред с други:

 1. гниене на корените;
 2. изсъхването им.

Пожълтяването на основата на плочата показва проблеми с корените.

Причини за падането на дръжки, пъпки

Друго нещастие, което притеснява производителите на цветя, е внезапното падане на цветя преди предписаното време. Не се притеснявайте, ако цветята опадат естествено, например след дълъг период на цъфтеж. Растението обикновено цъфти от 1 до 6 месеца. След това нежните цветя изсъхват, губят предишната си яркост и падат.

Случва се неотворени пъпки да отпаднат. Те могат да паднат по различни причини. Някои имат нещо общо с причините за пожълтяването на листните плочи. Всички те в резултат водят до факта, че растението изпитва стрес и се отървава от цветята, поради навлизане във фазата на оцеляване.

Честите причини включват:

 • стареене;
 • смърт, разпадане на кореновата система;
 • да сте на студено място;
 • рязка промяна в пейзажа;
 • липса на необходимо осветление;
 • неправилно разпределение на влагата;
 • неприятно съседство с други растения и др.

Допълнителна информация. Всеки вид има свой собствен период на цъфтеж. Някои, като Oncidiums, Miltonias и Miltoniopsis, са способни да хвърлят пъпки през цялата година или няколко пъти в годината.

Стареене

Всяко растение има своя собствена продължителност на живота. В една орхидея е на 6-8 години. Старото растение просто няма сили да създаде цъфтящ ореол. Дори старото цвете да се опита да изхвърли пъпките, те изсъхват и падат. Процесът не може да бъде предотвратен.

Кореново гниене

В този случай цветята или пъпките също ще отпаднат. Не може да бъде спряно. Необходимо е да се извърши сложна работа с корените.

Студ

Един от основните врагове на екзотично цвете е студът и течението. Ако има рязка промяна в температурата, дори за кратко, пъпките неизбежно ще отпаднат.

Листата на орхидеите могат да пожълтеят от студ

Промяна на обстановката

Дори постоянните и най-популярни видове Phalaenopsis ще изпитат стрес, ако по време на цъфтежа той бъде преместен на друго място, саксията е поставена неправилно по отношение на слънцето или е пренесена от стая с достатъчно влажност в стая със сух въздух.

Осветление

Красавицата ще хвърли цветя, ако има твърде малко разсеяна светлина. По време на периода на цъфтеж този фактор е най-подходящ.

Поливане

Неправилното разпределение на влагата води до загниване на корените или сухота. В резултат на този процес цветята и пъпките падат. Спешно е да се коригира ситуацията. В противен случай орхидеята може не само никога повече да не цъфти, но и да умре.

Неприятни съседи

Цветарят трябва да обърне специално внимание на съседите на своя домашен любимец. Факт е, че някои плодове отделят органично вещество от класа на алкените - етилен. Съединението има отрицателен ефект върху тялото на орхидеята. В резултат на това дръжките могат да изчезнат.

Важно! Сред плодовете, които отделят етилен в големи количества, ябълките са на първо място, кайсии, круши са на второ място, а манго, праскови и домати са на трето място.

Орхидеята и ябълките са лоши съседи

Екзотични козметични процедури

Сушилни плочи

Листата на орхидеите пожълтяват, какво да направя? Опитните производители на цветя отговарят на този въпрос, че отново всичко зависи от причината. Така че, ако листът изсъхне и пожълтява според естествения цикъл, тогава не можете да докоснете листната плоча. Въпреки състоянието си, тя продължава да храни растението. Трябва само да изчакате, листът трябва да изсъхне и да падне сам.

Друг е въпросът дали изсъхващите листа показват по-сериозни проблеми, например инфекции.

В този случай трябва да се използва широкоспектърен антибиотик. Подходящ е фунгицид, например:

 1. Алирин;
 2. Микосан;
 3. Меден сулфат;
 4. Течност от Бордо;
 5. Квадрис и др.

Необходимо е да се третира растението, като се ръководи от съветите на инструкциите. Предварително изсушеното листо се отстранява.

Признаци на инфекция

Възстановяване на жълти листа

Ако листата изобщо не са изсъхнали и причините не са инфекции, а грешно съдържание, тогава не е трудно да се възстанови растението в този случай.

Осветление

Липсата на осветление е сред основните причини за пожълтяване на листата. В този случай растението се поставя на светла площ, най-добре от източната или южната страна на апартамента. Необходимо е малко засенчване. През есента и зимата е необходимо допълнително осветление под формата на флуоресцентни лампи.

Премахване на слънчевата активност

Ако хлорофилът вече не се произвежда поради слънчево изгаряне, растението се пренарежда на друго място. Ако листът е силно повреден, той се отстранява.

Забележка! Изкуственото осветление също трябва да бъде инсталирано правилно. Не можете да поставяте лампите спрямо растението на разстояние по-малко от 15-25 cm.

Организация на правилното поливане

Ако растението получи по-малко вода, корените му започнаха да изсъхват, трябва да се вземат мерки. Най-добре е да извадите цветето от контейнера със субстрата и да го потопите в съд с топла вода. Потапянето става само в кореновата система. Не можете да мокрите зелената маса.

Също така е възможно да се спаси растението, което, напротив, е било наводнено. За целта коренището се изважда от саксията и се изследва за гнилостно разрушаване. Ако те не са там, тогава корените се изсушават леко и се трансплантират в саксия с нова почва.

Работа с фуражи

Ако растението е прехранено, то се изважда от саксията, корените се измиват в топла вода и се трансплантират в нова почва. След 14 дни се разрешава добавяне на комбиниран препарат за орхидеи със слаба концентрация. Ако листата пожълтеят поради липса на елементи, тогава трябва да се организира храненето.

Прехвърляне

Важно условие за здравето на екзотична красавица е намирането на оптималния обем в саксията. Жълтите листа могат да показват необходимостта от трансплантация. В този случай растението се прехвърля в по-голям контейнер.

За да се даде здраве на цвете, то трябва да бъде трансплантирано навреме.

Лечение на коренища

Цветето ще изчезне, ако не се лекуват изгнилите корени. Първо се изследват корените. Кафявият цвят и крехкостта показват предстояща гибел. Необходимо е незабавно да се третира растението:

 1. Корените се почистват внимателно от субстрата на ръка.
 2. Взима се остър нож. Дезинфекцира се с алкохолен разтвор.
 3. С нож се отрязват влакнести, изгнили, мъртви части на коренището.
 4. Всички места, които ножът е докоснал, са обработени с брилянтно зелено. Вместо това може да се използва пепел.
 5. След това растението се трансплантира в нова почва.
 6. Поливането през първите 3-5 дни е забранено. Най-добре е да поставите леген с вода до него. Водата ще овлажни въздуха около екзотиката.

Съвети за грижи

Далечен роднина на орхидеята предпочиташе тропиците. Следователно производителите на цветя трябва да вземат предвид, че цветето е топлолюбиво и не може да бъде в стая със сух въздух. Сред основните фактори за грижа за красотата са следните:

 • компетентен състав на почвата;
 • оптимална температура;
 • влажност;
 • правилно поливане;
 • подхранване.

Състав на почвата

Най-добре е да закупите готова почва за орхидеи, която се продава в магазините. Можете да го допълвате:

 • частици пяна;
 • дъбова кора;
 • въглища;
 • мъх;
 • перлит и др.

Допълнителна информация. Преди да се смеси основната почва с добавките, те се измиват старателно, ако е възможно, се пекат във фурната.

Температура

Най-добрата температура на въздуха през деня трябва да бъде на ниво от + 20 ... + 25 градуса. През нощта - не по-ниска от +17 градуса. Exotic не трябва да се поставя в стая с климатик, или има течение.

Влажност

Цветето ще бъде удобно с влажност от 55% до 75%. Можете да създадете такъв индикатор, ако поставите овлажнител наблизо. Друг изход е периодичното пръскане от спрей бутилка.

Здравето на орхидеите зависи от правилната грижа

Поливане

Тя трябва да бъде умерена, постоянна. След като горната част на субстрата изсъхне, орхидеята трябва да се полива. Можете да засадите цвете в прозрачна пластмасова саксия с дупки отстрани. След това поливането се заменя с поставяне на саксията в леген с вода за 3-6 минути. В този случай коренището ще поеме толкова влага, колкото е необходимо.

Подхранване

Основните елементи за здравословния растеж на екзотично цвете са желязо, азот, фосфор. Специални минерални торове с тези компоненти се продават в магазините. Подхранването се извършва на всеки 1-1,5 месеца.

Въпреки капризната природа, не е трудно да отгледате здрава орхидея. Основното е да се разберат възможни проблеми, включително пожълтяване на листата и падане на цветя и пъпки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина