Синя орхидея - описание, сортове, грижи

Орхидеите са добре дошли цветя в апартаменти и селски къщи. В магазините за цветя има много видове и сортове от това растение. Можете да изберете за всеки вкус и цвят. Съвсем наскоро магазините се попълниха с нови продукти - ярки представители на семейството със сини и сини цветове. Това опит за измама на купувача ли е или наистина е истинско чудо? Как да разбера дали синята орхидея е оцветена или не? Съществуват ли сини орхидеи в природата?

Как изглежда синята орхидея, към кое семейство принадлежи

В природата няма богата синя орхидея, но има и други членове на семейството с приблизителен цвят на пъпките. Трудно е да се разберат всички видове. Огромна индустрия работи върху създаването на нови сортове, включително Phalaenopsis Blue.

Външен вид на синя орхидея

Систематизацията и класификацията на семейството продължава. Животновъдите са свършили чудесна работа по отглеждането на хибриди, които при подходящи грижи и създаване на приемливи условия на закрито могат да се отглеждат у дома.

Често срещани сортове

Истинско естествено цвете от сорта Phalaenopsis magic blue има люляков или лилав цвят с много светли точки. Каттлея е представител на семейство орхидеи с естествен цвят на пъпките. В сравнение с Ванда, растението е по-малко взискателно за грижи. Има приятен аромат. Може да се отглежда в саксии у дома.

Люлякова ванда - украса на всяка градина

Заслужава си да се знае! Процесът на отглеждане на Ванда е сложен. Не всички опитни градинари са в състояние да създадат подходящия микроклимат за него.

Сортове орхидеи:

 • Phalaenopsis Royal Blue. Синята орхидея е популярна сред любителите на цветята. Растението има чифт дръжки, дълги 70 см, големи корени, наситени сини листа. Периодът на цъфтеж е почти два месеца.
 • Фаленопсис на Афродита. Отгледан от японски животновъди. Намерен във Филипините, Тайван. Разпространен в северната част на Австралия. Дръжки с малка дължина - 40 см, листа със среден размер - 15 см. Има различни нюанси - от синьо до наситено лилаво.

Как изглежда здравата орхидея на Афродита?

Кратка информация от историята на появата

Phalaenopsis Blue е представен за първи път от Silver Vase на редовно изложение за цветя във Флорида през януари 2011 г. Три месеца по-късно холандците направиха публиката на конкурса за цветя Forall Holland с ново чудо. Royal Blue Orchid беше представен от детската стая Geest Orchideen и получи висока награда в категорията концепция за продажби.

Интересно! Производителите не крият неестествения цвят на пъпките. Тайната на оцветяването не се разкрива.

Японците надминаха всички през 2013 г. и отгледаха синята орхидея. Описаният по-горе фаленопсис на Афродита е взет за основа, в който е въведен генът за цветето комелина.

Характеристики на домашните и зимни грижи

По време на покупката растението не изисква незабавна трансплантация в нова саксия. Синята орхидея обича вниманието. Трябва да го наблюдавате известно време и едва след това да вземете решение за мястото на слизане, капацитета, почвата.

Условия за отглеждане на сини орхидеи

Температура

Растението не обича резки температурни промени. Допустими колебания в рамките на 5 ℃.Трябва да се разбере, че правилно зададеният температурен режим ще има благоприятен ефект върху развитието на цвете. По време на растежа синият фаленопсис изисква топлина, а в покой - прохлада.

Важно! Топлината или студът са разрушителни за едно цвете. Изменението на температурата причинява различни заболявания.

Помещението, в което се отглежда орхидеята, трябва да бъде добре проветриво. Това важи особено за зимния и есенния период, за да се предотврати загниването на кореновата система.

Осветление

Светлината е важна за цветята. Идеалната точка за отпадане е западната част на стаята. Това ще изключи пряката слънчева светлина. Също така е допустимо да поставите цветето от южната страна, но е необходимо да наблюдавате растението и, ако е необходимо, да създадете лека полусянка за него в жегата. Важно е да усетите почвата, така че да не е суха. Ако растението е от северната страна, е необходимо допълнително осветление.

Заслужава си да се знае! Липсата на лилава пигментация от вътрешната страна на листа означава, че растението няма достатъчно светлина или слънчева светлина.

Поливане

Поливането на орхидеи е необходимо, тъй като влагата се изпарява. Режимът се определя независимо. Всичко зависи от местоположението, почвата и температурата в стаята. Невъзможно е да се превиши допустимото ниво на водата, за да не изгният корените. Растението понася добре и друга опция за поливане:

 • саксия с орхидея се поставя в леген с вода за половин час или за един час;
 • след това го изваждат и източват водата през специални дупки.

Пръскане

Растението е хигрофилно, поради което е препоръчително да избърсвате листата с влажна кърпа след всяко поливане и да напръсквате самото растение с вода. В този случай условията за отглеждане ще бъдат оптимални.

Грижите за орхидеите трябва да бъдат правилни и редовни.

Влажност

Препоръчителните условия за микроклимат предполагат влажност от 70% за нормалното развитие на орхидеята. Допустимият диапазон на колебания е 5-7%. Внезапните промени са вредни за растението. Ако помещението е сухо, може да е необходимо пръскане или поставяне на палети с вода или навлажнена експандирана глина.

Грундиране

Изкуствените орхидеи, получени чрез боядисване, са под стрес. Те трябва да бъдат трансплантирани в нова саксия с прясна почва. Подходящ вариант е субстратът от борова кора. Предпоставки са рохкава почва и подходяща саксия с вентилиран материал. Препоръчително е да добавите малко въглища към почвата.

Подхранване

Има два вида превръзки:

 • за корени;
 • листно.

Можете да ги купите в магазин за цветя. През топлия период храненето се въвежда 2 пъти месечно. През хладния сезон можете да оплождате веднъж на всеки 30 дни. Важно е да се полива едновременно с подхранването на корените. Препоръчва се редуването му с листно.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Blue Phalaenopsis има сезонни модели на грижи. През лятото е важно да се контролира влажността на почвата и честотата на пръскане. Не позволявайте на растението да влиза в контакт с парещите лъчи на слънцето. Премахнете топлината в стаята. Най-добрият вариант за защита са дифузионните завеси.

През периода на покой и есенно-зимния сезон е важно да осигурите на растението светлина. За това се използват специални фитолампи или други осветителни устройства. Поливането по това време се извършва по-рядко, но като се има предвид предотвратяването на изсъхването на почвата.

Phalaenopsis цъфтят у дома на перваза на прозореца

Кога и как цъфти

Обикновено при условия на домашно отглеждане културата цъфти през хладния сезон. Всичко зависи от сорта, вида и условията на задържане. За нормална орхидея цъфтежът ще бъде от ноември до март. Образуването на цвят на орхидеята Cattleya се извършва през пролетта и продължава до настъпването на студеното време. Непрекъснатият цъфтеж може да продължи до шест месеца, а при някои видове и до 8 месеца.

Подрязване

Подрязването трябва да се извършва с дезинфекциран инструмент. Изсушена стрела се отрязва.За да даде нови цветя през следващата година, е необходимо да се остави дължина около 3 см от пъпката. В този случай ще бъдат изпълнени условията за възстановяване на растението в бъдеще.

Как се възпроизвежда синята орхидея

Размножаването на синя орхидея не се различава от обикновения фаланпсис. Това са издънки, които се отделят с появата на корени. Важно е "бебето" вече да има листа с диаметър 3 см, а дължината на корените да достигне поне 5 см.

Описание на процеса:

 1. Бягството е разделено.
 2. Секциите се дезинфекцират с въглен на прах.
 3. "Бебетата" се поставят в прозрачен съд.
 4. Препоръчително е да излеете вряща вода върху основата за няколко минути.
 5. Охладеният след "дезинфекция" субстрат се изсипва в саксия с издънка и леко се натрошава.
 6. Необходимо е да се грижите за "децата", както за възрастни орхидеи.

Прехвърляне

Не трябва да бързате да трансплантирате закупено синьо цвете. Ако орхидеята е боядисана преди това, тя вече е в стресово състояние и не се нуждае от допълнителни внезапни движения. Наблюдавайте цветето известно време. Когато едно цвете е болно, пъпките му ще започнат да падат. В този случай ще ви трябва:

 1. Отрежете цветния дръжка.
 2. Почистете корените от субстрата и ги изплакнете с вода със стайна температура.
 3. Отрежете зацапаните или изгнили корени.
 4. Дезинфекцирайте нарязаните места с натрошен въглен на прах или канела.
 5. Изсушете растението.
 6. Подгответе контейнер за засаждане и пресен субстрат.
 7. Засадете ревитализирана синя орхидея.

Правилната трансплантация на орхидея е ключът към нейното здраве

Вредители и болести

Гъби, акари и гниене са често срещани сред основните вредители на орхидеите. Гъбички Може да се появи както на листата, така и в субстрата. Лекува се чрез лечение с противогъбичен разтвор като фитоспорин.

Кърлежите се размножават бързо, като се хранят с растителен сок и за кратко време могат да изтласкат цялата „жизненост“ на цветето. Препоръчва се редовно пръскане със специален разтвор или накисване на цветето заедно с корените за 10 минути в инсектицид.

Синята орхидея изисква особено внимателна поддръжка през лятото, тъй като през този период гниенето се развива интензивно. Инфекцията се разпространява бързо. За да не загубите красиво растение, е необходимо да обработите корените и да премахнете заразените области. След това смажете секциите със специално вещество - фон дьо тен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина