Колко цъфти орхидея - правила за грижи

Един от най-трудните периоди за растенията е цъфтежът. По това време те се нуждаят от специални грижи и внимание. Орхидеите не са изключение. Те се считат за много мрачни цветя. Струва си да разберете колко орхидеята цъфти у дома.

Кога и как цъфти една орхидея

Цъфтежът на различни сортове орхидеи се случва по различни начини. Различен е не само външният вид, но и периодът (продължителността) на цъфтежа. В зависимост от вида, орхидеите започват да цъфтят на възраст 1,5-3 години. Ако възрастта на растението по време на покупката не се отчита, е достатъчно да се преброи броят на издънките. 5-8 издънки са достатъчни за определяне на възрастта. Ранният цъфтеж не е най-благоприятният знак. Причината е проста - растението е все още младо. Не си струва да чакате орхидеята да цъфти след трансплантацията. Има риск той да не се възстанови и да умре след първия цъфтеж.

Цъфтящи бели орхидеи

Когато орхидеята цъфти, пъпките близо до дръжката се появяват първо. Само за един ден пъпките могат да се отворят напълно. След няколко дни цветята ще започнат да растат активно, след което ще се появи зряло цвете. В зависимост от вида на растението, цветът и формата на цветето могат да варират. Красиви цветя, приятни аромати, дълъг цъфтеж - поради тези причини много хора харесват орхидеите.

Период на цъфтеж

При подходящи условия и правилна грижа за растението цветето ще цъфти и ще привлича вниманието в продължение на няколко месеца. Повечето видове орхидеи са приятни за окото 2-3 пъти в годината. Ако орхидеята цъфти, не я премествайте от място на място у дома.

Важно е да знаете!Дългият цъфтеж е основният признак, че околните условия са подходящи за цветето. Процесът зависи и от възрастта на растението.

Появата на цветя

Цветоносите са склонни да растат по най-странните начини. Тя може да се огъне в плитка, след което да започне да расте в произволна посока. Когато цъфналите пъпки на закритите орхидеи поникнат, собствениците трябва да имат минимално въздействие върху тях. Растението не трябва да се трансплантира при никакви обстоятелства. Pedicels винаги започват от точката на растеж.

За опитен производител не е трудно да различи пъпка от корен. Човек без опит не винаги може да определи веднага коя част от растението е пред него и колко цъфти орхидеята. След кратка почивка стайните цветя растат дълго време. Началото на есента е най-благоприятният период за нови пъпки. Това правило важи преди всичко за видовете фаленопсис.

Външният вид на педикела

Сред орхидеите от вида фаленопсис нови листа се появяват най-често през лятото или началото на есента, а стъблата на съцветия се формират в края на есента. Дългостъблените пъпки на голяма цветна орхидея са известни със своите масивни цветя и могат да се образуват чрез изрязване. По време на цъфтежа тези растения трябва да се поставят в еднакъв, влажен субстрат.

Грижи за орхидеи у дома по време на цъфтежа

По време на цъфтежа трябва да организирате правилни грижи за растението.

Поливане

Поливането се извършва по два начина. Чрез поставяне в контейнер с топла вода (за предпочитане преварена) за 10 минути. Друг начин е душ под формата на плавно поливане на растението за 2-3 минути от лейка. Този метод изисква да имате саксия за цветя, за да премахнете лесно излишната влага. Изобилието на вода влияе отрицателно върху растежа. Всеки от тези методи е добър с две основни правила:

 • препоръчително е да се използва преварена вода със стайна температура;
 • за растението е по-лесно да оцелее при липса на вода, отколкото в излишък.

Торове

Важно е да запомните основното правило - трябва да оплодите цветето само по време на растежа. Използвайте торове не повече от веднъж на 2-3 седмици. В този случай основното нещо е да не преуморявате растението. Използвайте само субстрати, специално предназначени за орхидеи. Други видове могат да бъдат вредни.

Осветление и температура

Phalaenopsis е капризно растение. Удовлетворяването на това невероятно красиво цвете е трудно. Периодът на цъфтеж е в пряка зависимост от светлината. При достатъчно естествена светлина расте стабилно. Лесно е да се разбере дали цветето има достатъчно светлина: ако няма достатъчно светлина, листата пожълтяват и в крайна сметка падат.

Допълнителна информация! Пряката слънчева светлина може да навреди на растението. Това е особено вярно през лятото. Подходяща температура за растението е 14-16 ℃ над нулата през нощта и 22-24 ℃ през деня. Цветята не понасят студения микроклимат.

Специална лампа за цветя

Възможно ли е да се трансплантира орхидея

Орхидеите обичат стабилността. Всички промени в околната среда ще се отразят негативно на растението, особено по време на цъфтежа. Колебанията в стайната температура, неправилното поливане и дори преместването на растения из апартамента могат да влошат състоянието на цветето. Опитните градинари препоръчват първо да се погрижите за местоположението на орхидеята след покупката. Това ще помогне на растението да цъфти навреме.

Саксия за орхидеи

Опора на дръжката

Препоръчително е да завържете дръжките, когато са огънати и окачени под нивото на саксията. Важно е да не се повредят корените по време на работа. Те обикновено са преплетени по стените в орхидеи. Когато инсталирате опората, е необходимо да избягвате докосването на корена.

Какво да направите, ако орхидеята не цъфти

Ако фаленопсисът не цъфти, трябва да следвате правилата:

 • Увеличете осветлението. Фаленопсисът обикновено цъфти два пъти годишно. Адекватното осветление е от съществено значение. Най-добре е да поставите саксията от източната страна на стаята. Трябва да има достатъчно осветление. Продължителността трябва да бъде до дванадесет часа на ден.
 • Графикът за поливане е важен. Ограничете поливането, за да стимулирате педикелите. Растенията се оставят да престоят десет дни и след това почвата се навлажнява. Най-добрият начин за пиене на вода за растение е директното поливане от лейка. За да направите това, саксия с орхидея Phalaenopsis се поставя в банята и отгоре се поръсва с много вода. По този начин се решават две задачи наведнъж: плевене на горните и долните корени и изпълнението на санитарни процедури. Ако са изминали десет дни и корените са все още зелени, поливането се спира. Тази ситуация е причинена от конденз отстрани на гърнето. Ако е така, няма нужда да се навлажнява почвата.
 • Осигурете комфортна температура. Най-важното условие е температурната разлика между деня и нощта (в рамките на 4-5 градуса). Топлината само стимулира растежа на гроздето от листа, но не и на цветоносите. През деня комфортната температура е около 20-21 ℃ над нулата.
 • Правилно торене. За да може едно растение да има хранителни вещества за растежа на цветя, трябва да го храните. Разредете основите според указанията на опаковката.

Удължаване на цъфтежа

Дълъг цъфтеж е възможен, когато са изпълнени следните условия:

 • Не си струва да презасаждате растението.
 • Необходимо е да се гарантира температурната разлика между деня и нощта. Средно трябва да се различава с 4-6 градуса. Температурата може да бъде 20-24 ℃ през деня и 14-18 ℃ през нощта. През зимата се изисква вентилация. Орхидеите са чувствителни към течение.
 • Влажност на въздуха. Орхидеите обичат нормална влажност от 60%. Ако няма достатъчно влага, растението спира да цъфти. За да се предотврати това, цветето се напръсква допълнително с вода през сухи периоди. Или се използва овлажнител.
 • Прекомерната влага може да повлияе негативно на способността да се произвеждат нови дръжки в бъдеще. Тук е необходима свята среда.
 • Орхидеята е засадена в прозрачна саксия. Това дава светлина на корените и позволява да се наблюдава здравето на кореновата система.
 • За да се стимулира появата на цветни пъпки, се препоръчва да се използват съединения на основата на фосфор и калий.

Грижи след цъфтежа

Ако се грижи правилно, орхидея ще цъфти отново и отново. Периодът на "почивка" е най-благоприятното време за разсаждане.

Цъфтежът на орхидеите е най-важният период за цветарите. По това време трябва да осигурите максимално удобни условия и добри грижи за растението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина