Сортове и видове орхидеи - описание и грижи

Сортовете орхидеи растат по цялата повърхност на планетата, имат повече от 3 хиляди вида в асортимента си, много от тях могат да се отглеждат у дома. След това ще говорим за най-популярните форми на растението.

Орхидея Phalaenopsis

Отнася се до рода на епифитните растения. Тези култури живеят върху стволовете на други дървета, но не се хранят с техните сокове. Phalaenopsis на латински означава "подобен на пеперуда", цветето получи това име за сходството на венчелистчетата с крилата на молец. Първият екземпляр е открит през 17 век от холандски ботаник на остров в Индонезия.

Орхидея от бял лебед Phalaenopsis

Местообитанието на вида е тропическите гори на Австралия, Филипините и Южна Азия. В плен цветето се използва за украса на оранжерии, сватби, като изложба в ботаническите градини. Това е най-непретенциозният вид орхидея за отглеждане в саксия. В света съществуват около 70 разновидности на орхидеи фаленопсис; в развъждането на закрито има предимно видове без аромат.

Интересно! В дивата природа има много сортове орхидеи, които са служили като материал за създаване на домашни хибриди.

Phalaenopsis е вечнозелено растение, розетка от 6 овални удължени листа с размер до 30 см. Дървото изхвърля въздушни корени, които обичат да растат нагоре.

Цветоносите с дължина 20 см, понякога се разклоняват, след като цветята отпаднат, не е необходимо да се режат, след известно време ще има повторен цъфтеж.

Цветята са нежни, като молци, 5 см в диаметър. Нюансите на съцветия могат да бъдат от всякакъв вид. Най-често срещаните цветове са люляк, бели орхидеи.

Въздушни корени на Phalaenopsis

Сред разнообразието от фаленопсис хората познават само няколко. По-долу са най-зрелищните и популярни.

  • Един от подвидовете е орхидеята Multiflora. Това дърво прилича на фаленопсис, но има дълъг цъфтеж. Цветните дръжки на културата могат да достигнат 60 см и продължават да растат по време на цъфтежа, увеличавайки броя на пъпките.
  • Венчелистчетата на растението могат да бъдат петнисти, този сорт е определен за отделен вид и става известен като орхидея Клеопатра. Повърхността на цветята е бордо, червени, оранжеви петна на бял и жълт фон.
  • Видът Liodoro се характеризира с приятен аромат и дълъг цъфтеж - до 2 години. В природата розовите орхидеи Liodor могат да бъдат намерени само в Северна Австралия и Източен Китай.

Внимание! Phalaenopis е най-неизискващата орхидея в грижите. Те прощават грешките на производителите на цветя и имат най-дълъг цъфтеж от всички епифитни растения.

Орхидея от вида Liodoro

Орхидея Ванда

Видовете орхидеи включват тези, които не се нуждаят от почва, един от които е Ванда. Цялата повърхност на растението е разположена в една равнина. Бушът се състои от месести, обилни корени, прави стъбла, от които в двете посоки растат плоски дълги листа, отгоре има куп ярки цветя, които най-често са с лилав оттенък.

Горската орхидея расте по стволовете на тропическите дървета в азиатските гъсталаци и е моноподиална, тоест едностеблена.

Важно! Въздушните корени на Ванда изискват ежедневна хидратация.

За да отгледате къщата на Ванда, трябва да осигурите най-близките до естествените условия. Цветето е окачено на стената в кошница или на опора, можете да поставите корените в саксия с големи отвори за вентилация.

Няколко пъти на ден короната се напръсква от спрей бутилка или в помещението е инсталиран електрически овлажнител. Безцветното отглеждане не изисква пресаждане.

Тъй като реколтата е без земя, тя трябва да бъде оплодена. По време на периода на цъфтеж храстът се подхранва с минерални торове за орхидеи.

Внимание! Поливайте растението, като потапяте корените за половин час в топла вода.

Сорт орхидея Ванда

Орхидея Cattleya

Местообитанието на растението е разнообразно - среща се в ниско разположени райони във влажни гори и върху скалисти планински клонинги. В зависимост от зоната на отглеждане храстът може да бъде с размер от 5 до 25 см.

Cattleya може да бъде идентифициран по големите си клубени с размер до 15 см, те съхраняват влага и помагат на културата да оцелее по време на суша.

Сортът е поразителен с масивното си цвете в сравнение с малката корона. Сенките могат да бъдат от всякакъв вид, от лилаво-черни до ослепително бели, има и червени орхидеи.

Много хора си спомнят необичайната форма на пъпката. Състои се от 2 заоблени къдрави листенца, 3 заострени и голямо долно, което се нарича устна и винаги се различава по цвят от останалите.

Дендробиум орхидея

Цветето потвърждава произхода на орхидеята с името си. Denrobium в превод от гръцки означава „да живееш на дърво“.

Видове орхидеи дендробиум

Растението е 2-3 прави месести стъбла с височина 40-60 см, по цялата дължина на които са ланцетни листа. В пазвите на листата се полагат пъпки, от които по време на вегетацията цъфтят петолъчни цветя. Диаметърът на пъпките е 5 см, цветовете са лилаво, бяло, жълто.

За справка! Благородният сорт дендробиум е популярен в апартаментите.

За да получите див цъфтеж, трябва да създадете благоприятни условия за културата. Растението се задоволява с нощни температурни спадове, сушене, зимно намаляване на превръзките.

Орхидея Rinhostilis

Орхидеята Rhynchostilis изглежда като отворен ветрило, това впечатление се създава поради факта, че дългите листа в моноподиалната култура растат от една точка на стъблото.

Цветето расте на дървета в тропиците на Югоизточна Азия. Отличителна черта на този вид е луксозният му цъфтеж. На дълги дръжки едновременно могат да цъфтят до 60 цветя. Пъпката прилича на звезда с пресечени ръбове, 2,5 см в диаметър, сянката на венчелистчетата може да бъде бяла, лилава, петниста.

Официалното ботаническо наименование е гигантът Rinhostilis, растението е получено поради буйния си цъфтеж. Грижите за повечето орхидеи са от повишено значение, температура от +25 до +30 градуса, обилно поливане, слаба светлина.

Цъфтящ епифитум Rynchostilis

Орхидея Aganizia

Цветето на дивата орхидея расте в горите на Южна Америка, може да се отглежда у дома. Според описанието, Aganizia е къс храст с дълги листа, които растат последователно от грудки (pseudobulb).

При правилна грижа за растението може да се постигне цъфтеж от края на зимата до началото на лятото. От псевдолуковицата расте дръжка с дължина до 30 см, върху която се образуват до 10 цветя с 6 венчелистчета. Съцветията падат 12 дни след цъфтежа на пъпките. Изборът на нюанси не е голям, това е предимно синьо и кремаво разнообразие, понякога се среща жълта орхидея.

Вие трябва да знаете! Клубените натрупват влага, за да хранят храста, растението трябва да се полива, ако псевдолуковиците се свиват или омекотяват.

За успешното отглеждане на сортова Aganizia се засажда в субстрат от борова кора с добавка на сфагнум. Клубените са важни през вегетационния сезон на храста, те не могат да бъдат заровени в земята, само младите корени са под земята.

Не забравяйте да контролирате поливането - коренището трябва да изсъхне преди следващото овлажняване. Помещенията осигуряват висока влажност, температура +25 .. + 32 градуса и разсеяна светлина.

Лудизия Орхидея

Растението принадлежи към различни орхидеи, които се ценят не заради красотата на цветята, а заради необичайната сянка на листата.

Храстът расте в Суматра и азиатския регион, главно на сушата. Височината на дървото не надвишава 15 см, на стъблата има 5 остри овални листа с кестеняв цвят със зелени жилки.

На дълга 20 см дръжка има съцветия под формата на класове от незабележими малки бели цветя с жълт център.

Сорт орхидея Лудизия

Лудизия принадлежи към орхидеи, които могат да се отглеждат в универсална почва, този вид джудже обича сянката. В апартамент саксията с цветя трябва да се постави на тъмно място, температурата на съдържанието е 20-22 градуса.

Други видове

Orchid Oncidium се превежда от латински като „танцуващи какавиди“. Видовете получиха такава характеристика благодарение на докосващите малки цветя. Бушът е нисък, дълги тесни листа растат от псевдолуковици, 1-2 пъти годишно растението дава дръжка, покрита с ярки съцветия, най-често с жълт оттенък.

В природата дървото расте в тропиците, домашното съдържание на Oncidium също е често срещано, не е трудно да се грижите при подходящите условия. За да стимулира цъфтежа, саксията се наторява обилно по протежение на листата и в земята и температурата в стаята се намалява.

Cellogyne cristata е най-изящният вид с ресни бели цветя с диаметър 7 cm. Бушът е незабележим, състои се от кръгли малки грудки, от които растат удължени овални листа. Само нежните цветя имат декоративна стойност. Не е трудно да се грижите за културата в апартамент, грижи като всички орхидеи. Саксията често се полива, осигурявайки дифузна светлина и проветрива почва. При тези условия саксията трябва да цъфти.

Цъфтяща целогична криста

Luisendorf е внушително лилаво цвете на орхидея с необичайна форма. Това е подвид Zygopetalum, по-лесен за отглеждане от основния вид. Ценен е заради атрактивното си съцветие и приятен аромат. Прилича на малък храст с продълговати листа по клубените. На дръжката може да има до 6 цветя с диаметър до 7 см. Отворената пъпка се състои от 5 заострени венчелистчета и едно долно заоблено. Цветът винаги е тъмен, често едноцветен, от време на време петнист.

Чехълът на Orchid Lady е кръстен така поради сходството на формата на долното венчелистче с дамска обувка. Расте в Източна Азия, диви форми се срещат в руските гори. В апартамент можете да постигнете цъфтеж - като правило това е едно цвете в горната част на гладък тънък дръжка. 3 тесни венчелистчета образуват пъпка с формата на заострена звезда, допълнителното долно венчелистче е много по-голямо от останалите и се различава по сянка.

Внимание! Дивите форми на Дамската чехъл растат на територията на Русия. Срещаха ги онези, които трябваше да посетят резерватите.

Формата и цветът на листата на пантофката орхидея може да се различават в зависимост от хибрида. Това са 6-12 подобни на пояса процеси, те могат да бъдат зелени или сребристи, с тъмни петна или ивици.

Сорт орхидея Венери чехъл

Орхидеята Brassia е малък многогодишен храст, който расте в широколистните планински райони на Южна Америка. Листата на дървото растат от грудки, имат формата на удължен ланцет, няма много от тях, 5-8 парчета. От синусите израства единичен дръжка с дължина до 50 см, по цялата дължина на която има редуващи се до 15 цветя. Пъпката се състои от остри палачинови листенца, създаващи впечатление за голяма бодлива звезда. Оцветяване - светло жълто с бургундски петна.

Орхидеите завладяват сърцата на производителите на цветя със своята необичайна форма на храст и възхитителен цъфтеж. Животновъдите са работили усилено и са създали хибриди, които изглеждат дори по-шикозни от дивите видове. Адаптирани за отглеждане на закрито, много сортове орхидеи могат да се отглеждат в апартаменти. Разнообразие от цветове ще превърне стаята в оранжерия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина