Орхидеен субстрат - кой е по-добър за отглеждане

Красивите орхидеи са капризни растения. Както всеки епифит, те са много чувствителни към състава на почвата. Трябва да изберете правилния субстрат, така че тези екзотични растения да радват с цъфтежа си.

Какви са изискванията към основата

Каква почва е необходима за орхидея се определя в зависимост от вида на цветето и условията за поддържането му, по-специално от влажността. Колкото по-сух е въздухът в помещенията, толкова по-абсорбираща влагата трябва да бъде почвата.

Субстрат от орхидея

Почвата за орхидея трябва да отговаря на следните изисквания:

 • Стерилитет. Почвата не трябва да съдържа патогенна флора и фауна. Колкото по-малко полезна е микрофлората в субстрата, толкова по-добре за орхидеите. В живата природа те растат върху стволовете на дърветата, където такъв микрокосмос като в почвата практически не се образува.
 • Непроменяща се структура. Почвата не трябва да гние и да се разлага, това може да бъде фатално за цветето.
 • Леко кисел състав. Най-оптималното ниво на рН е 5,5-6,0. За някои видове тя може да достигне 6,5 рН, но не повече. Киселинността на почвата се определя с помощта на лакмусова проба. За да направите това, поставете малко субстрат в чист съд и го напълнете с дестилирана вода. Лакмусова хартия се потапя там за 30 секунди. В зависимост от киселинността, тя ще промени цвета си. Има и специални измервателни уреди за киселинност на почвата, те се продават в магазините за градински доставки.
 • Способността да задържа влага, когато въздухът е сух.
 • Лекота и ронливост, способността да се осигури лесен достъп на въздух до корените на епифита.

Измервател на киселинността на почвата

Забележка! Съставът на почвата за орхидея не трябва да съдържа никакви токсични елементи, тя трябва да бъде безопасна и екологична.

Може ли да се използва обикновена земя

На този въпрос не може да се отговори еднозначно. Има много орхидеи и сред тях има не само епифити, растящи по дървета, но и литофити, живеещи на голи скали. Литофитите включват някои видове папиопедилум („Венерини обувки“), познати на всички фаленопсиси и буйни дендробиуми. Всички те могат да растат като епифити.

Има и сухоземни видове орхидеи. Това са calante, bletilla, cymbidium, част от papiopedilum и playone. Можете също така да засадите Makodes, Gemaria, Gudaira, Anectochilus в саксия с пръст.

Цимбидиум

Важно! Необработената черна почва от градински парцел като почва за орхидея няма да работи. Преди употреба ще трябва да се стерилизира и да се добавят редица компоненти, за да се олекоти структурата, тъй като субстратът не може да се състои само от пръст.

Сфагнумният мъх като субстрат за орхидеи

Флористите постоянно спорят за използването на този материал като почва за орхидеи. Той има своите плюсове и минуси.

Предимствата на мъх от сфагнум (торф):

 • Наличието на сфагнол - фенолно съединение с бактерицидни свойства. Такъв субстрат ще се окаже стерилен, което е необходимо за отглеждането на орхидеи.
 • Способността да се натрупва и съхранява влага. Водата в сфагнума се разпределя равномерно.
 • Мосът може да се използва както пресен, така и сушен, свойствата му не се променят.
 • Сфагновата почва е добра, лека и рохкава, което е оптимално за епифитите.
 • Когато водата се изпарява, на повърхността се отлагат магнезиеви и калциеви соли, което пречи на цветето да се развива нормално. Мулчирането на сфагнум предотвратява бързото осоляване на субстрата.

Отрицателните страни на материала се появяват само ако той се използва неправилно.

Недостатъци на сфагнума като почва за орхидеи:

 • Недостатъчно изсъхналият или подгизнал мъх може да развие насекоми вредители.
 • Материалът се разлага бързо. Трябва да се сменя поне 2 пъти годишно.
 • След известно време мъхът може да се компресира. В тази форма затруднява кислорода да достигне корените на растението.
 • Сухият сфагнум е способен да абсорбира вода, 20 пъти по-голям от обема му. Това затруднява изчисляването на течността за поливане.

Сфагнум мъх

Важно! Насекомите вредители се чувстват отлично в сфагнума, поради което, преди да го използвате, той се попарва с вряща вода или се накисва за дълго време.

Борова кора

Най-близо до естествен субстрат. Кората изпарява влагата, корените на епифита я абсорбират. Орхидеите се придържат добре към почвата от борова кора и лесно поддържат изправено положение.

Дъбовата кора е още по-добра, но това вече е премиум клас, тъй като е по-трудно да се отдели от багажника от боровата кора и има по-голяма здравина.

Борова кора

Направете си сам субстрат от борова кора за орхидеи е напълно достоен заместител на готови смеси за магазини.

Низинен торф и въглища

В чист вид торфът като субстрат за орхидеи не се препоръчва да се използва дори за сухоземни видове.

Нисък торф

В момента кореновата система на цветето се разпада. Ниско разположения торф може да се използва само като добавка в смес, комбинирайки го с кора, въглен и други компоненти.

Корените на папрат

Корените на осмунда роял са били използвани за отглеждане на орхидеи много по-рядко от борова кора, но те не са били по-лоши за тях. Сега тази папрат е включена в броя на защитените видове и е строго забранено да се пуска върху субстрата. По-често срещаните растителни видове имат същите качества:

 • не торти;
 • задържат влагата добре;
 • пропусклив за въздух и светлина;
 • съдържат много микроелементи, полезни за орхидеите.

Забележка! Фаленопсисът категорично не харесва този компонент. Подходящ е за сортове орхиди, цимбидиум, дракула, дамска обувка.

Почвата не може да се състои изцяло от корени от папрат, те са същата добавка като торф.

Корените на папрат

При голямо количество от този компонент субстратът става твърде влагоемък, което допринася за загниването на корените.

Почва

В магазините за цветя често можете да намерите така наречената почва за орхидеи ("Flora Orchid", "Plan Terra"). Експертите не го харесват много и не го препоръчват за употреба дори за сухоземни видове, които предпочитат по-тежък субстрат. За фаленопсис, чиито корени участват активно във фотосинтезата, такава гъста, финозърнеста почва изобщо не е подходяща.

Най-популярните закупени субстрати и почви

Серамидите за орхидеи са малки глинени гранули с биодобавки (фосфор, калий и азот). Тези. и земя за орхидеи и тор едновременно. Съставът на субстрата, освен глинести частици, включва и кора от бор или лиственица.

Този грунд е за многократна употреба. Дори след като растението умре, то може да се приложи чрез просто изплакване и калциниране във фурната.

Фаленопсисът го обича. Бебетата им се вкореняват в тази смес много бързо.

Почвата лесно поддържа необходимата влага, но кореновата система в нея не гние. При използване на сместа не са необходими чести трансплантации на орхидеи.

Серамис все още не е разкрил отрицателни свойства.

Серамис

Орхидеята за орхидеи е направена от специално обработена настъргана кора от сияен бор от Нова Зеландия. Почвата не изисква специално третиране, полезна е за въздух и влага, не съдържа токсини и вредни микроорганизми. За разлика от серами, той не може да се използва повторно.

Орхиата

Био ефект за орхидеи. Включва:

 • Кора от ангарски бор;
 • микроелементи: желязо, магнезий и цинк;
 • груб торф;
 • дървени въглища;
 • кокосови влакна.

Когато се използва такава почва, растението е лесно да се запълни, защото задържа твърде много влага, което допринася за гниене на корените.

Био ефект

Обработка на субстрата

Ако по някаква причина не е възможно да закупите готов субстрат за орхидеи, можете сами да приготвите субстрата. Самосглобяемите компоненти, като борова кора, трябва да бъдат внимателно обработени.

Избраните идеални парчета кора трябва да бъдат почистени от замърсяване и изпратени на студено място, за да се накиснат, за да се отърват от насекомите.

След това се извършва термична обработка:

 1. Начупете голямо парче кора на няколко по-малки парчета и ги сложете на дъното на ненужни съдове (стара стоманена или алуминиева тава, както и поцинкована кофа, ще свършат работа).
 2. Отгоре кората се притиска с павета или друг гнет, така че бъдещата почва да не изплува нагоре.
 3. Контейнерът се пълни с вода, като не достига около 5 см до ръба. Поставете на огън, оставете да заври, намалете огъня и гответе поне час.
 4. След това водата се източва и кората се изсушава старателно във фурна при 100 ° С.

Направи си сам подготовка на почвата

Някои производители предпочитат да приготвят орхидейна почва у дома. Така те са сигурни в използваните компоненти и тяхната правилна обработка.

И така, почва за орхидеи: направи си сам композиция. Включва:

 • мъх сфагнум;
 • ниско разположен торф;
 • корени от папрат;
 • борови шишарки и кора;
 • въглен (По-добре е да се събере този, който е останал след пожара; закупените въглища могат да бъдат допълнително обработени със запалимо съединение. Ако огънят е бил запален със специална течност, въглища не могат да бъдат взети от него);
 • вермикулит;
 • експандирана глина;
 • перлит;
 • доломитово брашно;
 • кокосови влакна.

Някои хора също добавят пяна тук, но има мнение, че при определени условия от нея се отделя стирен, който е вреден за орхидеите.

Забележка! Листата на прасковата могат да бъдат полезен компонент. Те са фунгицидни и предотвратяват растежа на плесени в субстрата.

Съставките, изброени по-горе, не трябва да се използват наведнъж. Можете да направите композиции от някои вещества:

 • въглища и борова кора (1: 5);
 • кора + сфагнум + въглища (5: 2: 1);
 • кора + торф + експандирана глина + въглища + доломитово брашно (3 + 1 + 1 + 1 + 1).

Инструкции стъпка по стъпка за подготовка на основата:

 1. Гответе и подредете всички съставки.
 2. Сварете кората.
 3. За да сортирате сфагнума, изхвърляйки всичко ненужно.
 4. Смесете съставките в правилните пропорции.
 5. Проверете киселинността.
 6. Изсипете почвата в саксиите.
 7. Засадете цвете.

Въпреки цялата капризност на орхидеите, у дома можете да направите почва, която няма да бъде по-лоша от закупената. Ако се придържате към тези правила, тропическият обитател ще ви зарадва със здраве и буен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина