Тор за орхидеи: примери за хранене у дома

Има много видове орхидеи, които правят силно впечатление със своята красота и изтънченост (например Phalaenopsis). Може да се отглежда у дома с внимателно внимание към правилата за грижи. Един от най-важните въпроси при поддържането на това цвете е правилният тор за орхидеите и методите на хранене.

Торене на цветя

Когато извършвате подхранване, трябва да се има предвид, че ако е твърде концентриран, това може да доведе до изгаряния на корените. Не се препоръчва използването на пръчица или хапче под формата на тор за орхидеи, което създава неравномерна концентрация на тор в земята. Следователно се прилагат следните методи.

Внимателната грижа за орхидеята ще ви позволи да отглеждате красиво растение

Листно подхранване

Такова хранене се извършва с помощта на пулверизатор. При извършването му трябва да се спазват следните правила:

 1. Преди пръскане, трябва да разтворите тора във вода.
 2. Необходимо е да се използва пистолет за пръскане, който не образува струя, а пръска на малки капки.
 3. Преди хранене е необходимо да се разклати приготвеният състав.
 4. Необходимо е равномерно да се обработят листата от горната и долната страна. Въздушните корени се напръскват само леко.
 5. Препоръчва се процедурата да се извършва вечер или сутрин.
 6. Не всички части на растението могат да се пръскат. Забранено е да се прави това по отношение на цветя, точки на растеж и корени на издънки.

  Орхидея Phalaenopsis

 7. След обработката цветята не трябва да се поставят веднага на пряка слънчева светлина. В противен случай мокрите листа могат да изгорят.

Допустимо е да се прилагат торове по този начин при температура 18-26 градуса. Водата трябва да е малко по-топла от въздуха. Препоръчително е да го престоите преди пръскане.

Превръзка на корен

Важно! Поливайте растението преди хранене с корени. Повишената влажност ще намали риска от изгаряния от концентрирани торове.

Трябва да направите следното:

 1. Разредете захранването с орхидеи във вода с концентрацията, посочена в инструкциите.
 2. Полученият състав се излива в нисък и широк съд.
 3. Саксията с орхидеята се поставя там за 20-25 минути.
 4. Малко превръзка се напръсква върху повърхността на почвата.
 5. След приключване на обработката, саксията се поставя върху суха тава, което позволява на водата да изтече.

За хранене използвайте само утаена, мека вода, която е малко по-топла от въздуха. Не можете да поставите цвете под пряка слънчева светлина веднага след края му.

Рецепти за торове у дома

Горната превръзка за това цвете може да се направи у дома самостоятелно. По-долу са дадени някои от най-популярните рецепти за хранене на вашата орхидея.

Черупка от яйца

Натрошените яйчени черупки съдържат калциев карбонат, магнезий, силиций, калий, фосфор и други полезни вещества. За да се приготви такъв фураж за орхидеи, стъклен буркан се напълва с черупки и се залива с вряща вода, оставяйки го да се вари в продължение на една седмица.

Утайка от кафе

Това е друга опция за това как можете да храните вашата орхидея. Утайката от кафе е хранително вещество, което е полезно за орхидеите.

Листно превръзка

Съдържа калий, магнезий, калций и азот. Дебелата е полезна за засилване на растежа на орхидеята. Когато го добавяте, той трябва да се смеси с горния слой на почвата. Трябва да се има предвид, че това вещество съдържа малко киселина, като по този начин влияе върху състава на почвата.

Торове от коприва

В това народно лекарство могат да се използват такива рецепти.

Нарязаната коприва трябва да се излее с вряща вода и да се настоява за един час. След това можете да напоите орхидеята с инфузия. Преди това обаче първо го залейте с вода.

За втората рецепта за наторяване на орхидея копривата се нарязва и се слага в бъчва, след което се залива със студена вода. Препоръчително е да добавите малко валериана, за да премахнете миризмата, която се появява по време на ферментацията. Съставът се влива в продължение на една седмица. След това копривата се отстранява от запарката.

Забележка! Този метод, как да се храни орхидея, може да се използва в рамките на една година от датата на производство.

Мая

Те съдържат фитохормони, витамини и ауксини. За да приготвите такъв тор за орхидеи у дома, трябва да направите следното. В един литър вода се разреждат 10 грама мая и три супени лъжици захар. След цялостно смесване, оставете да се влива 2-3 часа.

Аспирин

Ако разредите таблетка аспирин в литър вода, тогава този състав може да се напръска с орхидея, за да се повиши жизнеността й и да се подобри имунитетът.

Водороден прекис

Излагането на водороден прекис може да помогне при отглеждането на орхидеи по следните начини:

 1. При лечение на гъбични заболявания.
 2. За дезинфекция на листа.
 3. Като средство, предназначено да стимулира растежа и цъфтежа на орхидеите.

Може да се използва за лечение на коренови порязвания или увреждане на стъблата и листата. Тя ви позволява надеждно да дезинфекцирате повредената зона.

Закупени опции за тор

Предлагат се различни видове специализирани торове за цветя за орхидеи. Следва дискусия на най-популярните от тях.

Агрикола

Има няколко разновидности на Агрикола за орхидеи. Те се различават помежду си в съотношението на съдържанието на поташ, фосфор и азотни торове. В зависимост от етапа на цъфтеж се избира желаният състав за хранене. За да приготвите хранителен разтвор, трябва да вземете 5 милилитра концентрат и да ги разтворите в литър вода. Ако се извършва листно подхранване, това количество от продукта се разбърква в два литра вода.

Пръскане

С този инструмент можете да оплождате не само възрастни растения, но и деца, засадени отделно.

Японски торове

Предлагат се в няколко варианта, които съответстват на различни цветове. За хранене на орхидеи се използват синьо и розово.

Първият от тях съдържа калиеви карбонати, фосфати, магнезий, различни биоактивни ензими, витамини В и С. Балансираният състав осигурява активен растеж на орхидеята, подобрен имунитет и пълно развитие на кореновата система.

Интересно! Розово разнообразие от подхранване помага на орхидеите да цъфтят пищно. Съдържа калий, фосфор, магнезий, азот, киселини, витаминни групи, биоферменти и някои други полезни вещества. Този вид японски тор се използва не само по време на фазата на цъфтеж, но и през други периоди от живота на орхидеята.

Компо

Този специализиран тор за орхидеи се произвежда от немската компания Compo. Инструментът е представен в няколко форми:

 1. В течна форма в опаковка с вместимост 500 мл.
 2. Под формата на комплект от херметически затворени ампули от 30 ml.
 3. Под формата на твърди пръчки-стекове.

В последния случай те се вкарват вертикално в земята на ръба на саксията.

Компо за торове

Това се прави така, че части от орхидеята да не могат да влязат в контакт с концентрирания тор.

Време на хранене

Важна характеристика на орхидеята е, че съставът на горната превръзка зависи от фазата на развитие на цветята.След това ще говорим за това как правилно да оплодим цвете в различни периоди от живота му.

Фаза на активен растеж

През периода, когато растението активно расте, то трябва да се опложда два пъти месечно. Това ще позволи на цветето да натрупа нужното количество хранителни вещества за развитие. В този случай използването на азотни торове е от особено значение, което позволява на орхидеята да натрупва вегетативна маса. Трябва обаче да се има предвид, че тази превръзка инхибира развитието на цветя.

Когато растението започне да образува пъпки (това се случва два месеца преди цъфтежа), то започва все по-често да се нуждае от поташ и фосфорни торове. Такова подхранване помага за подобряване на въглехидратния и протеиновия метаболизъм, помага на растението да диша, прави цъфтежа по-буен.

Периоди на цъфтеж и латентност

Важно! По време на цъфтежа и в непосредствено предшестващия го период използването на азотсъдържащи торове трябва да бъде сведено до минимум. Те насърчават растежа на зелената маса, но ограничават развитието на цветни пъпки.

През този период можете да използвате сложни торове Bona Forte, Effect, Flora или Effect. Една от характеристиките на тяхното използване е увеличаване на периода на цъфтеж. В същото време тя може да достигне своята продължителност от шест месеца.

По това време е необходимо веднъж на всеки две седмици да се храни растението с полезни вещества и минерали. Тогава е забранено да се прилага коренна превръзка. Ако това правило не бъде спазено, тогава растението може да не започне да цъфти.

Когато цъфтежът приключи и последното цвете изсъхне, орхидеята започва период на покой. По това време тя е отслабена и се нуждае от подкрепа. През първата седмица трябва да снабдите цветето с всички необходими вещества и микроелементи, необходими за неговото възстановяване и придобиване на сила.

Цветята се нуждаят от течни торове

През зимата храненето с азот и фосфор е особено важно за орхидеята. За да направите това, можете да използвате торове Lux, Rosop или Mister Tsvet. През периода на покой трябва да оплождате растението ежемесечно.

Как правилно да храним орхидея

Когато цвете е донесено от магазин, то трябва да се адаптира към новите условия на живот. Отначало не се препоръчва наторяване на земята, тъй като орхидеята ще изпита стрес от това. Ако това правило бъде нарушено, резултатът може да бъде увяхване, в някои случаи - смърт на растението.

Често е възможно да закупите растение на място за продажба по време на периода на цъфтеж. Ако изчакате, докато свърши и едва след това извършете горната превръзка, тогава ще бъде по-полезно за орхидеята.

В някои случаи е възможно повтарящ се цъфтеж, който ще настъпи почти веднага след предишния. В този случай не трябва да чакате, докато свърши, трябва да оплодите растението три или четири месеца след закупуването на орхидеята.

Добрата превръзка помага да цъфти луксозно

Има общи правила за грижа за орхидеите. Ето най-важните:

 1. Оплодете орхидеята само с помощта на течни торове. Твърдо вещество - не може да се използва поради факта, че висока концентрация може да причини изгаряне в растението.
 2. Не е разрешено да се храни растение, което е отслабено в резултат на заболяване или нападение от насекоми вредители.
 3. Съставът на използваните торове трябва да се коригира в зависимост от етапа на развитие на цветето.

Важно! Смята се, че ако една орхидея е недохранена, тя ще бъде по-малко опасна от прекомерно количество тор.

Правилно направеното хранене на орхидея ще ви позволи да отглеждате здраво и красиво цъфтящо растение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина