Грижи за орхидеи: примери за отглеждане на цвете у дома

Има огромно разнообразие от видове и разновидности на орхидеи, които се отглеждат изкуствено. За да може растението да зарадва с красиви цветя и да не изисква реанимация, е необходимо да се полива правилно, да се подхранва почвата, да се зададе правилният температурен режим. По принцип грижата за орхидея е да осигури основни условия за стайни цветя.

Описание на орхидеята

Вариантът на храстите е изключително рядък; на пазара се предлагат стъблени и постни. Всички са свикнали с факта, че орхидеята е стайно цвете, което има уникална структура от листа, стъбла и красиво цъфти, изхвърляйки дълга стрела. В природата растението е прилепнало, което се намира върху стволовете на дърветата.

Цъфтяща орхидея

Има две групи орхидеи - епифити и литофити. Отличителна черта е наличието на подземни грудки или корени, които изпълняват много функции, осигурявайки нормалния живот на растението.

Размножаването се извършва чрез засаждане на деца, които могат да се образуват на дръжката, в корена, на стъблото.

За ваша информация! На мястото на цветята се появяват кутии, в които се поставят няколко милиона семена.

Научно наименование

Когато купувате красива саксия с вътрешно цвете, не много хора се замислят как е правилно: архидея или орхидея, какво е научното наименование на цветето. Ако изучавате литературата по ботаника, можете да намерите името на растението, напълно непознато за широките кръгове - фаленопсис.

Понякога има общо име, което звучи напълно ново дори за опитни цветари, а именно дендробиум. Този вариант на името определя семейство Орхидеи, които принадлежат към рода на тревистите растения.

Външен вид на орхидея

Как изглежда една орхидея?

Мнозина са сигурни, че знаят и ще могат да опишат точно как изглежда орхидеята. Но всъщност има няколко вариации на това растение, които на пръв поглед напълно противоречат на външния вид, представен в саксии на первазите на производителите на цветя.

Външни данни за един от сортовете

Отличителни черти на външния вид на цвете:

 • дължината и формата на стъблото могат да бъдат различни - къси, дълги, прави, постни;
 • листата могат да бъдат овални или леко удължени. Те са плътни, месести, изумрудено зелени или зелени;
 • цветята на орхидеите имат сложна структура. Пъпката се състои от няколко венчелистчета с неправилна форма. Освен това цветът може да бъде много разнообразен;
 • цъфтежът може да се случи в ухо, единично или в четка с няколко пъпки по дръжката;
 • кореновата система е не по-малко ефектна. Издънките са дебели, обикновено зелени или сиво-зелени на цвят. Те приличат на криви тръби.

Цветето на орхидеята изглежда естетически привлекателно на перваза на прозореца, особено през периода на цъфтеж. Благодарение на уникалната комбинация от разнообразни цветя и листа е трудно дори да си представим какви орхидеи има.

Основните видове орхидеи

Има видове орхидеи, които са напълно разнообразни на външен вид и принадлежат към различни семейства. Всеки вид има няколко разновидности.В процеса на избор на растение си струва внимателно да се изучат характеристиките на екземпляра, за да не се купува вредно закрито цвете.

Сортове и видове орхидеи

Забележка! Най-подробната класификация беше предложена от RL Dressler, той предположи, че е по-удобно да се разделят орхидеите на пет подсемейства.

Сортовете орхидеи се различават помежду си по формата и размера на цветето, вида на цъфтежа и външния вид на самия ствол. Изборът може дори да бъде направен според визуалните предпочитания.

Най-популярните сортове цветя:

Орхидея Hisis

Видовете Hisis са растения, които имат яркозелени листа с остър връх. Цъфтежът продължава около шест месеца - от април до октомври. През този период расте цветонос, върху който са разположени около седем пъпки.

Цветовата схема е възможно най-близка до жълтата, оранжевата. Лилавите пъпки са по-рядко срещани. Венчелистчетата са украсени с тъмни петна и ивици.

Орхидея Монца

Отглеждането на Монца е удоволствие. Цветето е голямо и може да достигне повече от 10 см в диаметър, краищата на венчелистчетата са малко по-тъмни от самата пъпка. Самата пъпка има приглушен коралов цвят. Листата са с тъмнозелена овална форма с плътна текстура.

Как изглежда орхидеята Монца?

Крал с диаманти

Най-популярният сорт е Diamond King, който е тъмна и ярка бургундска пеперуда. Понякога има пъпка с черен ръб или тъмна сърцевина. Листата са плътни и големи изумруденозелени.

Орхидея Андора

Името на отличния сорт съответства на външния вид на пъпката. На дръжката се образуват много цветя, които цъфтят едно след друго. Формата на цветето е близка до тази на голяма пеперуда. Венчелистчетата са лилави или люлякови. А по тях има петънца или ивици с по-тъмен цвят.

Орхидеен бижу

Пъпките на бижутата са наситено лилави или люляково на цвят по дължината на дръжката. Цъфтежът продължава повече от шест месеца. Отливките са плътни, имат наситено тъмнозелен цвят. Средни пъпки.

Клас бижу

Сортовете орхидеи са толкова разпространени в развъдната икономика, че е почти невъзможно да се определи кой от тях е станал основа. Различни видове пъпки, които наподобяват пеперуди, колибри, насекоми, могат да се комбинират с разнообразни листа.

За ваша информация! Има около 150 разновидности на селективно отглеждани орхидеи.

Опции за домашна грижа

Неопитните производители често се чудят как да отглеждат орхидея у дома. Важно е да се създадат подходящи условия за растежа и развитието на цветето.

Важно! Трябва да се внимава в съответствие с препоръките, които са приложени към сорта растения.

Има няколко основни нюанса, свързани с температурата, поливането, осветлението, почвата и торовете.

Температурен режим

Отглеждането на здрави и пълноценни екземпляри е възможно само при изкуствени тропически условия. Вкъщи можете също да зададете такъв температурен режим. Тайната се крие в пълно овлажняване на мястото, където расте орхидеята. Можете да сложите чаша вода до него.

Забележка! В покой, тоест през зимата, нормалната температура ще бъде между 15 ° C и 18 ° C. Температурата не трябва да варира в рамките на седем градуса.

Осветление

Растението не понася пряка слънчева светлина, тъй като по листата могат да останат изгаряния. В резултат на това стъблото и другите части започват да изсъхват и след това изсъхват напълно. Препоръчително е да инсталирате саксия на частична сянка или на перваза на прозореца, който гледа към югозапад.

Степен на осветление

В студения сезон светлината и топлината може, напротив, да не са достатъчни, поради което специални флуоресцентни лампи могат да се използват като изкуствен източник.

Почва и торене

В процеса на презасаждане трябва да изберете правилната почва. Обикновено това е смес от ситно нарязана суха кора с парчета мъх. Компонентите се вземат в равни пропорции.Освен това се избира дренажен слой за дъното на саксията.

Външен вид на орхидея

Правилният режим на хранене е важен и за нормалния растеж и цъфтеж на орхидеята. Могат да се използват органични и неорганични торове. Можете да оплождате веднъж месечно, но дозата трябва да бъде няколко пъти по-малка от стандартната.

Редовност на поливането

Коренът на растението е много чувствителен към влага. Тук е важно да не го попълвате и да не оставяте да изсъхне. Не забравяйте да намерите подходящата тенджера с прозрачни стени и дупки, за да премахнете излишната течност.

Принципът на правилното поливане

Важно! Саксията трябва да се постави в купа с вода за 10 минути и след това да остави излишната влага да изтече. Не се препоръчва да се налива вода в саксията върху корените.

Поливането се извършва в съответствие с нуждите на цветето, тъй като изсъхването на субстрата зависи от няколко външни флуорида от местоположението на саксията. Обикновено поливането се извършва веднъж на 1-2 седмици.

Разцвет на орхидея

Орхидеята има причудлив характер по отношение на цъфтежа. Много екземпляри никога не цъфтят. Има няколко начина да накарате орхидея да цъфти. Необходимо е да се създаде стресова ситуация за растението:

 • правят внезапни промени в температурата;
 • спрете поливането за една седмица и след това поставете в топла вода;
 • увеличете дозата на торове по време на хранене.

Характеристики на цъфтящи орхидеи

Но условията на грижи по време на цъфтежа и след него са различни.

Оставяне по време на цъфтежа

Ако правилно се грижите за цъфтящо растение, тогава този период ще продължи дълго. Необходимо е да напоявате цветето навреме, да премахвате изсъхналите и мудни пъпки. Трябва да хранете растението поне веднъж на 2 седмици.

Грижи за орхидеи у дома след цъфтежа

След цъфтежа трябва да прехвърлите цветето в латентна фаза, както и:

 • отстранете дръжката, като я отрежете с остър резач;
 • изсъхналите или изсъхнали листа също трябва да се отстранят;
 • препоръчително е да спрете честото поливане и да намалите количеството на превръзките.

За да спре цветният режим и да се възобнови през следващата година, растението трябва да почива добре през зимата.

Можете да украсите къщата с цъфтяща орхидея от избрания сорт, ако се грижите правилно за цветето. Преди това си струва да изучите всички характеристики на вида и да изберете подходящо място за него в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина