Орхидея - домашни грижи след цъфтежа

Цветето на кралската орхидея ще украси всеки интериор със своето присъствие. Изисканата красота на тези цветя дава на околните само положителни емоции. Продължителността на цъфтежа при различните сортове орхидеи има свое време. С подходящи грижи, след кратка пауза, вътрешната красота ще зарадва собствениците с шикозен и ярък цъфтеж за повече от една година. Грижата за орхидея след цъфтежа се състои в поливане, навременно пресаждане и подрязване.

Период на цъфтеж на орхидея

Времето на цъфтеж на културата зависи от нейния вид, условия на отглеждане и грижи. Някои сортове са способни да цъфтят от 3 до 8 месеца. Има видове, които цъфтят целогодишно. Например, непрекъснатият цъфтеж е характерен за сорта Phalaenopsis. У дома орхидеята може да цъфти от 3 до 10 години с редовни почивки. Ако е погрешно да се грижите за растение в саксия, тогава периодът се намалява.

Орхидея в саксия

Едно цвете цъфти за 3-4 седмици. Ако цветоносът не бъде отрязан след края на цъфтежа, след известно време той може да цъфти отново. За това растението започва енергично да се храни и напоява.

Забележка! Поливайте цветето само с вода със стайна температура. С излишната влага растението не само изхвърля венчелистчетата си, но може и да умре.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Фазата на покой може да продължи до 3 месеца, като по това време е важно да знаете как да се грижите за вашата орхидея след цъфтежа.

Според производителите на цветя за правилното развитие на цвете решаваща роля играе грижа за орхидея у дома след цъфтежа. Подрязването, поливането и презасаждането са от съществено значение.

Трябва ли да режа след цъфтежа

Когато всички листенца отпаднат, трябва да погледнете дръжката. Ако е потъмняло, е станало восъчен оттенък, това означава, че е време да го премахнете. Ако на издънката има пъпки и върхът е все още зелен, тогава не трябва да бързате с резитбата - пъпките може да са завързани.

Сухият дръжка се отрязва напълно и остава само малък пън от около 2 см. Местата на разфасовките трябва да бъдат обработени с брилянтно зелено. Ако на стъблото има пъпки, тогава резитбата трябва да се извършва по-високо, на разстояние 1,5 см от тях.

Подрязването на цветоносите е лесен начин за размножаване на орхидея. Облицовката трябва да се постави в съд с вода и скоро ще се появят корени.

Подрязване

Място за растение след цъфтежа

Деликатното растение не обича смяната на местоживеенето. Всяко движение на саксията може да нарани цветето. Основните фактори за определяне на местоположението са оптималните температурни условия и правилното осветление. През зимата наблизо не трябва да има отоплителни уреди, а през лятото не трябва да има ярко изгарящи слънчеви лъчи.

Важно! В горещ въздух цветето започва активно да отделя влага през листата. По време на покой често е невъзможно да се полива растението, това може да доведе до разрушаване на тъканите.

Режим на поливане

В състояние на покой растението се нуждае от наполовина по-малко вода. Излишната течност трябва да се източи. Редовният застой на вода в съд с растение може да доведе до хипотермия на кореновата система и развитие на заболявания. Пръскането също трябва да бъде сведено до минимум или напълно елиминирано. По-добре е да поставите съд с вода близо до цветето, за да овлажните въздуха.

Хранене и хранене

Правилата за грижа за цъфтящата орхидея са малко по-различни от мерките за растение в покой.Това важи особено за храненето и въвеждането на добавки, които стимулират растежа и развитието на растението. По време на почивка е необходимо да се храни орхидеята с хранителни смеси със следните характеристики:

  • Добавката трябва да съдържа янтарна киселина, аминокиселини и витамини.
  • Орхидеята, както всички стайни цветя, се нуждае от фосфор, калий и азот.
  • Сместа трябва да съдържа минерали, които ще предотвратят натрупването на соли в почвата.

Когато купувате тор, важно е внимателно да прочетете етикета, той трябва да посочва предназначението на тора - за орхидеи.

Храна за орхидеи

Правила за въвеждане на органични и минерални вещества:

  • За да се запази кореновата система на растението, подхранването се извършва след поливане.
  • След трансплантацията в нова почва, въвеждането на добавки трябва да се извърши не по-рано от месец по-късно.
  • Допълнително хранене се добавя в момент, когато цветето е избледняло. Торенето може да съкрати времето за цъфтеж.

Забележка! Не можете да въвеждате два различни вида торове едновременно.

Кога и как да презасаждате

Когато периодът на цъфтеж приключи, трябва да проверите корените на орхидеята. Ако те стърчат от дъното на контейнера и водата изсъхва много бързо след поливане, значи е време да започнете да пресаждате. Цветът се трансплантира, тъй като субстратът се разрушава - на всеки 2-3 години след цъфтежа.

Процедура за процедурата:

  1. Изберете подходяща саксия и почва. Контейнерът не трябва да е прекалено обемно, в противен случай ще растат само листа и не можете да чакате следващия цъфтеж.
  2. Преди да премахнете растението, почвата трябва да се напои обилно с топла вода, след което внимателно да се отстрани.
  3. Корените трябва да бъдат добре почистени от развалени места и остатъци от стара почва.
  4. След това растението се поставя в нова почва.

Основните грешки в грижите през периода на почивка

За да разберете как да се грижите за орхидея след цъфтежа, трябва да знаете, че повечето сортове растения обичат влагата. Това не означава, че цветето трябва да се полива обилно и често. Влагата не трябва да е в саксията, а във въздуха.

Правилното осветление е от съществено значение за периода на цъфтеж. Ако след период на почивка орхидеята е пуснала дръжка, е необходимо да й се осигури допълнително осветление. В противен случай може да няма цветя.

Допълнителна информация! Ако цветето е избледняло преждевременно през пролетта или есента, наложително е да проверите кореновата система. Ако коренът е изгнил, покрит с плесен или гъбички, тогава повредените участъци трябва да бъдат отсечени и растението трябва да бъде трансплантирано в нова оплодена почва.

Цъфтяща орхидея

Всеки сорт орхидея може да зарадва с буйния си и красив цъфтеж в продължение на няколко години. Отрежете дръжките само когато са напълно сухи. Навременната и правилна грижа за орхидеята след обилен цъфтеж у дома ще й помогне бързо да се възстанови и да цъфти отново.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина