Домашни грижи за орхидеи: възможности за размножаване и засаждане на цвете

Отглеждането на орхидея у дома изисква определени умения и знания. Тя е доста взискателна в грижите и поддръжката. Орхидеята е цвете, което расте върху други растения. Тази характеристика е присъща на епифитите. Като се има предвид този факт, отглеждането му у дома не става по много традиционен начин. По-долу е описано как да се грижите за вашата орхидея у дома.

Правила за грижа за цвете у дома

Орхидеята, за която домашните грижи се различават от грижите за други стайни цветя, е много капризна. Първото нещо, което го отличава, е субстратът, в който расте. Препоръчва се също да обърнете специално внимание на саксията. Орхидея в саксия трябва да се чувства свободна.

Орхидея

Нежелателно е да се използва съд от глина, тъй като нежните корени на орхидеята растат до порестата структура на стените на саксията, което впоследствие изключва възможността за внимателно засаждане на растението.

Дори цветът на саксията е важен за здравословното развитие на растението. Експертите съветват да закупите контейнери със светли нюанси, дори по-добре прозрачни. Това се дължи на факта, че тъмният цвят на саксията привлича слънчевите лъчи, следователно, тя се нагрява повече, кореновата система на цветето страда от това.

Стайна температура и влажност

Оптималният температурен диапазон за орхидея е 16-23 ° C. При температури от 12 ° до 15 ° C растението ще цъфти по-пищно, но цветът няма да издържи толкова дълго, колкото например при по-комфортни условия. Растението предпочита висока влажност, която варира от 60 до 70%.

Важно! Препоръчва се да се гарантира, че показанията за влага не надвишават този праг, тъй като влагата влияе отрицателно върху орхидеята.

Редовност на поливането

Поливането трябва да се подхожда много сериозно. Орхидеята обича топла, утаена вода, чиято температура е 30-35 ° C. Поливането се извършва в палет. Често срещан вариант за насищане на корените с влага е поставянето на саксията с по-широк съд с вода за 20-30 минути. Това време е напълно достатъчно, за да могат корените да поемат необходимото количество влага.

Забележка! Коренният контакт с вода за по-дълъг период може да доведе до разпадане на кореновата система. Поливането се извършва не повече от 2 пъти седмично. В този случай влагата трябва да се подава, когато субстратът, в който се намира орхидеята, е достатъчно сух. При добра влажност броят на поливанията се намалява до едно, тъй като корените на цветето перфектно абсорбират влагата от въздуха.

На тези цветя може да се дава топъл душ веднъж на няколко месеца. Температурата на водата му трябва да бъде около 40 ° C. Орхидеята се полива няколко минути със слабо налягане на водата от душа, след което цветето трябва да се остави да изсъхне. Веднага трябва да се намокри само сърцевината на цветето.

Орхидеята никога не трябва да се полива под пряка слънчева светлина. Също така водата не трябва да попада в самите цветя.

Почвата

Специализиран субстрат, подходящ за орхидеи, можете да закупите в магазините или да направите сами. Кореновата система на орхидеята трябва да е в пряк контакт с въздуха. Най-често борова кора, преработена във вряща вода, се използва за самостоятелно направен субстрат.

Субстрат

След това се смесва със сух мъх и се излага на малък слой върху подготвения дренаж, състоящ се от полистирол. Корените на орхидеите са подредени спретнато. Не бива да ги мачкат с нищо. Поръсете отгоре леко с останалата смес.

Подхранване

Орхидеята е спокойна по отношение на всякакви видове хранене. За цвете са подходящи както специален тор за орхидеи, така и универсален тор, подходящ за всички други стайни растения.

Важно! Количеството подхранване, приложено върху орхидеята, трябва да е наполовина по-малко от това за другите домашни цветя.

В периода на активен растеж на растенията, подхранването се извършва веднъж седмично, веднага след поливането. Едно възрастно цвете се нуждае от оплождане веднъж месечно.

Осветление

Орхидеята обича светлината. Той обаче трябва да се доставя умерено. Растението трябва да бъде засенчено от пряка слънчева светлина. У дома цветето се чувства чудесно на източния или западния перваз на прозореца. Ако на орхидеята липсва слънчева светлина, тя трябва да бъде допълнена с изкуствена светлина. Много е лесно да се разбере, че цветето се нуждае от светлина.

При липсата му листата започват да пожълтяват. В този случай ще бъде достатъчно да поставите растението под 60-ватова фитолампа и сутрин да го напръскате с топла вода. Като правило лампата се използва през есенния и зимния сезон.

Също така, липсата на осветление забавя освобождаването на дръжки.

Грижа за орхидея в саксия след покупка

Най-често срещаната закрита орхидея се нарича Dendrobium Phalaenopsis. Изпъква сред останалите сортове с по-голям цвят и доста силен имунитет.

Карантина на растенията

След като растението бъде донесено у дома от магазина, то трябва да бъде поставено под карантина. Продължава около 14 дни. Това време ще ви позволи да идентифицирате заболявания, ако такива присъстват в орхидеята, и да се отървете от тях, така че другите стайни растения да не се заразят.

Dendrobium Phalaenopsis

Препоръчва се ежедневно да се инспектират стволът и листата на Phalaenopsis за паяжини или вредни насекоми.

Осветление

За току-що закупеното цвете трябва да изберете място, където слънчевата светлина е леко разсеяна. Категорично е невъзможно да се постави орхидея под пряка слънчева светлина, тъй като те могат да обгорят кореновата система на растението или листата му. Има погрешно схващане, че пряката слънчева светлина ускорява вегетационния период.

Допълнителна информация! Фаленопсисът ускорява растежа си при наличие на краткотраен стрес, тази ситуация може да бъде причинена от обратния ефект. Например, поставете орхидеята на сянка за кратък период от време.

Поливане и подхранване

Храненето на растението по време на карантинния период е нежелателно, тъй като може да провокира развитието на гъбични заболявания. Поливането на Phalaenopsis в рамките на 14 дни след покупката също не се препоръчва.

Създаването на такива стресови условия ще позволи на орхидеята бързо да се адаптира към новите условия, както и по-рано да освободи цветни стъбла.

Освобождаване на стъбло на цвете на орхидея

След две седмици можете да започнете да оплождате и насищате цветето с влага. Това трябва да става постепенно, така че растението да се чувства спокойно на новото си място.

Условия за трансплантация на орхидеи

Когато купувате, трябва да обърнете внимание на почвата, в която се намира орхидеята. В повечето случаи цветето не изисква пресаждане. Субстратът трябва да се сменя само когато в него се открие плесен или има примес на торф. Торфът създава влажна среда, в която корените на растението могат да бъдат атакувани от гниене. Сфагнумният мъх добре задържа влагата. Въпреки това, той може да се използва в малки количества при производството на субстрат за Phalaenopsis.

Възможности за размножаване на орхидеи

Има няколко начина за възпроизвеждане на фаленопсис у дома. Най-често срещаните опции за това как да се размножава и как да засадите орхидея:

  • Резници;
  • Покълване на дръжка във вода;
  • Пъпки;
  • Корени;
  • Семена.

Забележка! С всеки от тези методи трябва да имате минимални познания за растежа на орхидеите в дивата природа.

Размножаването чрез резници се извършва съгласно следния алгоритъм:

  • Долните листа трябва да бъдат отрязани от багажника. Местата на нарязване незабавно се дезинфекцират със слаб разтвор на активен въглен.
  • След известно време на мястото на разфасовките ще се появят малки корени. Трябва да се направи нов разрез на разстояние 0,5 см под изникващите корени. Мястото на изрязване се обработва незабавно.
  • Изрязаният резник се препоръчва да се засажда в леко влажен субстрат. Поливането и подхранването през първите няколко дни след засаждането на младо растение трябва да бъдат изключени.
  • След 2-2,5 месеца от резниците се образува ново растение.

Дръжката се отглежда във вода, ако основното растение е нападнато от болест и не може да бъде реанимирана. Цветът е изрязан от такова майчинско цвете. Стъблото трябва да е най-малко 7 см. Дръжката се потапя в топла вода на дълбочина 4-5 см.

Забележка! Бебето се отделя от дръжката в момента, когато корените му са достигнали дължина 3-4 см.

Към водата се добавя 1 таблетка активен или въглен. Ако в рамките на 4-5 дни бъбрекът не се отвори сам, той може да се събуди чрез отрязване на дебелата кожа отгоре. Мястото на среза обикновено се смазва с цитокининов мехлем.

Пъпка се извършва на тези растения, чиято възраст не надвишава 2 години. Бъбрекът трябва да бъде стимулиран. Стимулацията настъпва в края на зимния период. За да направите това, орхидеята е обърната към слънчевите лъчи, така че те да паднат върху бъбреците. През този период растението се ограничава до поливане и торене.

Опция за размножаване на орхидеи

Бебето се отделя от майчиното растение, когато дължината на образуваните корени надвишава 5 cm.

Методът на кореново размножаване е най-лесният и удобен. За това основното растение се отстранява от контейнера. В същото време корените се освобождават внимателно от субстрата. След това е необходимо да се раздели коренището със стерилен нож.

2 псевдолуковици трябва да останат върху корените, за да образуват кълнове. Получените парчета се настаняват в отделни саксии. Засаждането се извършва у дома в сенчеста зона.

Важно! Растенията не се поливат, а се пръскат, докато се появят истински листа.

Семена

Размножаването със семена се счита за най-трудоемкия метод, тъй като е много трудно да се види с невъоръжено око. Ако размножаването се извършва у дома, семената на орхидеите се опрашват сами с клечка за зъби.

След узряване (това се случва средно след шест месеца), те могат да бъдат изолирани от кутията. Освен това тези семена се поставят в хранителна среда. Можете да го направите сами, можете да го закупите в специализирани магазини.

Размножаване на орхидея чрез семена

Такъв посадъчен материал може да покълне в стерилизирани стъклени съдове, които са плътно затворени с капаци. След още 6 месеца в контейнерите могат да се видят кълнове. С помощта на тънка и мека четка те се поставят в субстрат от дърво и мъх.

Тези разсад ще бъде възможно да се засаждат в субстрат за възрастни растения не по-рано от 4-5 месеца. Цъфтежът на тези растения ще започне не по-рано от 5 години по-късно.

Дори опитни собственици на това растение не винаги могат да кажат как да отглеждат фаленопсис от семена, въпреки че знаят от първа ръка как правилно да се грижат за орхидея.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина