Ohidea в природата в естествената среда: къде и как растат

Необичайно красиви и изискани, грациозни и дори въздушни - всичко това е за орхидеите, които са много популярни в домашното градинарство. Но не много хора знаят как орхидеите растат в природата, когато са се появили в Европа и как са стигнали до Русия.

Как расте орхидея в природата

За жителите на мегаполиса орхидеите най-често се представят на рафтовете на магазините, первазите на апартаментите или на изложбите. Те изглеждат екзотични, местни в горещите гори на Амазонка.

Орхидеи в дивата природа

Всъщност орхидеята в дивата природа е доста често срещано и издръжливо растение, лесно се адаптира към всякакви условия. Растенията се срещат почти по цялата планета, във всички климатични зони, с изключение на Антарктида. На територията на бившия СССР има около 49 вида от тези растения.

Несъмнено повечето от тях се намират в тропическите гори, където природата е създала най-благоприятните условия: висок процент влажност, циркулация на въздуха, защита от парещото слънце.

За ваша информация! В тропиците преобладават сортовете епифитни видове, растящи нагоре, а в умерения климат - сухоземни видове трайни насаждения с добре развито коренище-грудка.

Къде растат орхидеите?

Обикновено територията на растежа на орхидеите е разделена на четири зони:

  • първата група включва САЩ, Централна и Южна Америка и други райони, разположени в близост до екватора. В тази климатична зона са създадени всички условия за растежа на цвете, така че всички видове орхидеи могат да бъдат намерени там;
  • скалисти райони на Андите и бразилските планини, територията на цяла Югоизточна Азия. В тази климатична зона не е толкова горещо, но нивото на влажност остава високо, така че тук се срещат и всички видове орхидеи. Именно тук расте най-често срещаният фаленопсис в дивата природа;
  • третата природна зона на растеж на цветя включва степи и плата с по-неблагоприятен климат, отколкото в тропиците или при екватора. Има сухоземни видове, второстепенни видове епифитни растения;
  • в четвъртата зона с умерен климат орхидеите не са толкова широко разпространени, както във всички други зони. Тук се срещат само няколко сухоземни вида и то в ограничен брой.

Районът на разпространение на орхидеи е голям

Първи споменавания

Днес орхидея може да се отглежда в къща без затруднения, но откъде е дошла в мегаполисите? Самата страна на произход на цветето не е известна със сигурност, но първите споменавания се срещат в ръкописите на Китай, датиращи от 500 г. пр. Н. Е. д. Според историческите справки известният философ Конфуций пише, че миризмата на цвете наподобява думите на любовта към любящите сърца.

Също в Китай учените откриха ръкопис от 700 г. пр. Н. Е. Пр. Н. Е., Която описва подробно как художникът В. Мей отглеждал цвете в малка саксия. Оттогава хората по целия свят са научили за това невероятно цвете, за неговата красота, мирис и лечебни свойства.

Но, вероятно, най-красивото име за цветето е дадено от древногръцкия Теофраст, философ и мислител, след като е намерил растение с псевдолуковици, той го е нарекъл "Орхида". В превод от езика на древните гърци това се превежда като „тестис“. И всичко това се е случило през 300-ти век. Пр.н.е. д.

Първото споменаване на орхидея е записано в Китай

Жизнен цикъл

Въпреки факта, че орхидеите се различават по сортове и видове, жизненият им цикъл е дълъг - средно от 60 до 80 години. Но в природата има и дълготрайници, чиято възраст може да надвишава сто години, е малко вероятно да бъде възможно да се отглеждат такива къщи.

В същото време растенията са непретенциозни и доста годни за живот. Те не се страхуват от температурни промени, а липсата на светлина, напротив, се възприема като добра.

Забележка! От дните на древен Китай той се отглежда в домовете на знатни семейства, предавайки го по наследство, което също показва дълголетието на орхидеите.

Кога и как растението е представено за първи път в Европа

Орхидеята е пренесена в Европа през 18 век, когато моряците откриват нови острови и земи. Именно оттам беше донесено това екзотично растение на заможното благородство. Има дори легенда, че английски ботаник е получил като подарък почти изсъхнала грудка от орхидеи. Но вниманието и подходящите грижи доведоха до факта, че тя оживя и поникна.

За ваша информация! Именно този случай се счита за отправна точка в Англия за модата на орхидеите, а след това и в Европа.

Ако говорим за това откъде е донесено цветето в Русия, то е дошло от Европа в началото на 19 век. И известната фирма Sandler го направи. Цветето беше подарено на самия руски император и семейството му.

И така, през 1804 г. дори е публикувана книга по въпросите за грижите и отглеждането, размножаването на орхидеите. Например в книгата е описано цвете, което е кръстено в чест на съпругата на водещия руски орхидофилус К. Енгелгард.

Втората вълна на популярност на цветята в Русия се нарича следвоенния период, когато екзотично цвете е донесено от Германия, където е специално отглеждано в оранжериите на Геринг. Всички растения бяха прехвърлени с чест в Московската ботаническа градина.

Орхидея Phalaenopsis в естествена среда на дърво

Според официалните документи орхидеята Phalaenopsis за пръв път е дошла в Европа в началото на 18 век. Фаленопсисът в природата направи незаличимо впечатление на откривателите, след което се озова в домовете на много почитатели на необичайни растения.

Красотата му изумява мнозина и производителите полагат много усилия, за да растат в оранжерии, но всички те се провалиха и се провалиха. Но само след век и половина този вид орхидея, растяща на дърво, се появи на первазите на много любители и почитатели на това невероятно цвете.

Важно! За отглеждането на този вид орхидея са важни подходящата температура и влажност. Но обикновена оранжерия няма да помогне тук, тъй като растението се нуждае от постоянен поток от въздух.

Орхидея Phalaenopsis в естествена среда на дърво

В природата никой не се е занимавал специално с размножаването на този вид, те растат и се размножават сами. В тропиците те могат да бъдат намерени на почти всеки ъгъл, те могат да висят от всяка повърхност, в която можете просто да фиксирате корените. В самата розетка от листа трябва да се избие дръжка, върху която ще бъдат разположени или цветя, или семена.

Кореновата система на епифитите е мощна, има някои удебелявания, в които се натрупват влага и хранителни съединения. Тропиците се считат за най-благоприятния регион за отглеждане, когато природните условия, температурата и влажността, изобилието от светлина създават истински произведения на флоралното изкуство, поразителни в цветове и форми.

Важно! Това растение също се намира на дърво, но не е класифицирано като паразитен вид.

В естествената си среда този вид орхидея се е приспособил да живее без почва, използвайки дървета и лозя като опора, абсорбирайки максимално влага и хранителни компоненти с тяхна помощ. Но такъв тандем не изключва факта, че фаленопсисът може да расте по планински склонове и в скалисти терени. Основното е изобилието от влага.

Сравнение на диви и домашни растения

Домашните екземпляри могат да бъдат не само тези, които растат в естествената им среда, но се отглеждат и хибридни сортове.Те често са резултат от продължителна и старателна работа на животновъдите.

Освен това условията, които съществуват за цвете, не могат да бъдат пресъздадени у дома в апартаменти и къщи. Преди това любителите на тези цветя създадоха условия, максимално близки до естествените условия за поддържане и развитие на цвете, но това беше твърде старателна работа. Ето защо постепенно животновъдите извадиха нови сортове, които са по-малко взискателни към условията и могат да се чувстват комфортно в апартамента.

Забележка! Днес в къщи и апартаменти можете да намерите видове орхидеи, които са се приспособили да растат не на дървета, а в земята. И ги ценят както заради красотата им, така и заради непретенциозността им.

По същия начин домашните видове орхидеи имат по-кратък жизнен цикъл. И ако в природата животът на една орхидея варира между 60-80 години или дори 100, тогава домашните хибридни сортове живеят около 8-10 години.

Друга разлика между закритите орхидеи и тези, които растат в естествената им среда, е буйният и обилен цъфтеж. Често домашните цветя избиват дръжка през почти цялата година, когато дивите орхидеи цъфтят само през лятото.

Разликата между домашните и дивите орхидеи

В дивите, естествени условия на отглеждане на това невероятно цвете можете да намерите значителен брой орхидеи - оригинални и необичайни, докато други може да са подобни на опитомени сортове. Но независимо дали са домашни орхидеи или диви екземпляри, всички те са невероятно красиви и повечето от тях излъчват приятен аромат. Те дори се използват в медицината и козметологията.

По този начин орхидеята расте практически на цялата територия на планетата, където има подходящи условия за това. Висока влажност и температура, изобилие от светлина - и тук пред цветарите е невероятно творение на природата и ръцете на ботаниците.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина