Орхидея Vanda: основните сортове и възможности за домашна грижа

Доскоро се смяташе, че Ванда не може да се отглежда у дома. Като цяло орхидеите са много капризни растения и изискват много внимание, но напоследък производителите на цветя все по-често започват да отдават предпочитание именно на тези цветя. Известни са много сортове и сортове, които се различават по форма, цвят на цветята, размер и характеристики на отглеждане.

Основните видове сортове орхидея Ванда

Ванда принадлежи към кралските сортове орхидеи. Името си дължи на индианците, които кръстиха това изключително красиво цвете с голи корени, висящи надолу. Към днешна дата вече са известни над 20 000 вида орхидея Ванда, които са в състояние да растат не само в дивата природа, но и в закрити условия.

Орхидея Ванда

Отличителни черти на тази група орхидеи са:

 • мощна коренова система, която е способна да абсорбира влагата както от растенията и стволовете на дърветата, така и от околния въздух;
 • височината на стъблото достига 1 m или повече;
 • зеленината има овална, подобна на колан форма;
 • дръжки, увиснали или изправени;
 • на всяко растение се образуват от 2 до 15 големи цветя;
 • цветята са боядисани в различни нюанси, имат приятен аромат.

Уанда Боулс

Отличителна черта на този сорт са цветя с диаметър 5 см с неравен тъмносин цвят.

Ванда in vivo

До 20 от тях се събират в съцветия. Корените на растението са много добре развити. Листата са големи, височината на стъблото достига 1 m.

Уанда Прат

Уанда Прат е орхидея с красиви червеникаво-люлякови големи цветя, която няма период на покой. При подходящи грижи цъфти няколко пъти в годината. Стъблото е плътно, високо до 1 м. Листата са ланцетни, дебели.

Ванда синьо

Стъблото на този вид е изправено, достигащо височина до 1 м. Листата са с овално-коланна форма, растат в 2 реда. Висящите корени са сиво-зелени на цвят. Цветната стрела се простира на височина 0,5-1 м, в края оформя пискюл с 6-12 големи цветя. Диаметърът им е около 10 см, цветът е синкаво-сив, вените са боядисани в по-тъмен нюанс.

Всяко цвете излъчва изключителен, много приятен аромат. Този сорт има характерна особеност: с течение на времето цветът на цветята се променя до по-светъл цвят.

Синя ванда

Първоначално производителите на цветя я наричат ​​Wanda тъмносиня.

Уанда Даей

Високо растение с типични за този вид листа. Орхидеята образува около 3-6 нежни цветя с диаметър около 10 см. Леките листенца имат лека вълнообразност по ръба. Многобройните корени на този сорт просто висят във въздуха.

Други сортове

В допълнение към изброените, има много повече сортове орхидеи Ванда, които могат успешно да се отглеждат на закрито. Те включват:

 • Суарес;
 • Гребен;
 • Страхотен;
 • Уанда Отони (Отони)
 • Ванда Фукс;
 • Ванда Гордън Дилън;
 • Ванда Култана;
 • Vanda Roberts Delight;
 • Ротшилдиана;
 • Sansai Blue;
 • Чудовище;
 • Преподобни Масао Ямада;
 • Триким и други.

Сорт Ванда Триколор

Sandera и Vanda трицветни (трицветни) са особено популярни. Трицветна орхидея от вида Vanda достига височина 1,5 м. Листата са големи, разположени на 2 реда спрямо стъблото. Цветята не надвишават диаметър от 7 см. В съцветието се образуват 7-10 цветя с много пъстър, необичаен цвят.

Сортът Сандера образува красиви цветя с диаметър до 12 см, нежен розов цвят с бяла граница. Устната има както червени, така и жълти нюанси, размерът му е около 15 см. Корените са плътни, добре развити.

Грижа за Ванда у дома

Уанда Орхидея е красиво растение, много взискателно за грижи. Доста е трудно да го отглеждате у дома, особено за начинаещи цветари. Още по-трудно е растението да цъфти няколко пъти в годината.

Популярната Ванда Сандера

В случай на нарушаване на условията на отглеждане и неправилна грижа, растенията се разболяват, понякога изобщо умират.

Стайна температура и влажност

За успешното отглеждане на Wanda, температурата на въздуха в помещението трябва да се поддържа най-малко + 25 ° C. Нивото на влажност трябва да бъде около 70-90%. В същото време продължителността на светлинните часове се осигурява най-малко 12 часа. За осветяване се използват специални фитолампи. Препоръчително е да поливате растенията по два начина:

 • пръскане на корените;
 • организацията на баните с орхидеи Ванда.

 Важно! В този случай определено трябва да знаете, че всеки метод за поливане се използва само сутрин, така че преди да се стъмни цветето да има време да изхвърли цялата излишна влага. Ако това не се случи, тогава растението започва да боли, спира в растежа и развитието си. Поливането през лятото се извършва ежедневно, през студения сезон - през ден или дори по-рядко.

Почва и торене

На всеки 3 месеца орхидеята Wanda трябва да се храни с лимонов сок, за да укрепи имунната си система и да стимулира образуването на цветя. За да направите това, трябва да разредите 1 чаена лъжичка сок в 1 литър вода.

Също така в магазините купуват специални превръзки, които се препоръчват да се използват веднъж месечно. Някои цветари съветват торенето на Ванда с вода, в която банановата кора преди това е била накисната.

Оранжерията с жезлите изглежда невероятно.

Streptocarpus (орхидея) Wanda се различава по това, че не изисква задължително засаждане в земята. При естествени условия расте в подвижен вид. За отглеждане на закрито можете да използвате голяма кошница.

Ако този метод на отглеждане обърква производителя, тогава можете да вземете широка купа и да излеете в нея стандартен субстрат за орхидеи. В този случай е задължително да се направят голям брой отвори в съда, така че корените да бъдат снабдени с необходимата вентилация.

Не толкова отдавна стана известно за нов метод за отглеждане на Ванда в стъклена колба, който беше демонстриран от холандците. За да реализирате тази идея, ще ви трябва голяма прозрачна ваза с широко дъно. Тук е изключително важно спазването на правилата за грижи.

Орхидея Ванда расте и се развива без почва

С този необичаен метод на отглеждане орхидеята се спуска до дъното на стъклена ваза. За поливане водата се излива директно в съд и се изчаква, докато въздушните мехурчета спрат да се издигат на повърхността, което показва, че Ванда (цвете) е пияна. Останалата течност се източва внимателно.

Прехвърляне

Орхидея Ванда, грижи и отглеждане в обикновени домашни условия, за които много проблеми се доставят на производителите на цветя, не изисква чести и задължителни трансплантации. Ако има нужда да го преместите в по-голям контейнер или просто да замените субстрата, тогава цветето първо трябва да се напои добре, така че парчетата кора да са по-добре отделени от корените.

Разцвет на орхидея

Орхидеята Wanda няма период на покой, поради което при подходящи грижи тя радва с цъфтеж няколко пъти в годината. Периодът на цъфтеж продължава 1 до 3 месеца. В условия на кратък светъл ден растенията трябва да организират допълнително осветление, като използват няколко лампи: червена, синя и стандартна LED.

Ванда орхидея цъфтят

Сами те не дават никакъв ефект, следователно тези осветителни устройства трябва да се използват изключително в комбинация.

Методи за размножаване

Развъждането на орхидеята Wanda включва два основни метода, но у дома производителите на цветя предпочитат да използват най-достъпните и ефективни - странични процеси (или деца).

Чрез разделяне

Ако въздушните корени се образуват в горната част на орхидеята Ванда, тя внимателно се отрязва, засажда се в контейнер със специална почва за тези цветя и се поставя на топло, влажно място (можете да изградите оранжерия), като се избягва пряка слънчева светлина. Работата се извършва с предварително дезинфекциран инструмент, мястото на среза се обработва с натрошен активен въглен.

Младото растение не се полива, само пръскането се извършва, докато се вкорени добре и започне да расте. След това можете да се грижите за него по стандартния метод.

Странични издънки

Орхидея от необичаен сорт Ванда и Катлея, дори и с перфектни грижи, изключително рядко образува странични издънки, наречени бебета. Дори да се случи такова чудо, тогава няма нужда да бързате да отделяте младото растение от майката. Кълновете трябва да достигнат височина най-малко 5 см и да образуват собствен корен.

Размножаване на орхидеята Vanda чрез странични издънки

Едва след това бебето може да бъде отрязано от основното стъбло, засадено в саксия с почвена смес за отглеждане на орхидеи и поставено в оранжерия, където влажността на въздуха се поддържа на 85%.

След 2 седмици младото растение започва бавно да свиква с климата на апартамента. Когато достигне височина от 20 см, тя се трансплантира в по-голям контейнер. Наложително е всички разфасовки да се третират със смляна канела или въглен.

Отглеждането на Phalaenopsis Wanda на закрито е много трудно, процесът е обезпокоителен и изисква внимателни и внимателни грижи. Усилията на производителите на цветя обаче със сигурност ще бъдат оправдани, след като любимото цвете ще зарадва не само с луксозни пъпки, но и ще изпълни стаята с приказен аромат. Освен това изглежда много необичайно и екзотично, затова е доста подходящо за онези цветари, които са отегчени от обикновените класики.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина