Ванилова орхидея: основните видове и възможности за домашна грижа

Ванилова орхидея е единственият сорт Орхидея, който дава плодове. Принадлежи към лиани, по време на растежа стъблата му се извиват, нараствайки до 30 м дължина. В местните тропически условия той расте на дървета, издънките на растението се преплитат помежду си, като по този начин си осигуряват подкрепа. Характеризира се с удължени тъмнозелени листа. По цялото стъбло се образуват въздушни корени, които допълнително фиксират цветето върху ствола на дървото, скали. Дръжките са с голям цвят на липа или лимон. През деня се отварят цветя, които се опрашват от пчели или колибри.

Основният подвид на ванилови орхидеи

Има повече от сто подвида на ванилова орхидея. От тях около 20 се отглеждат у дома.

Обичайните условия за развитие на ванилови орхидеи - тропици

Ванилия пъстра

Ванилия Planifolia Variegata е растение с дълги стъбла, които образуват голям брой въздушни корени. Пъстрата орхидея се характеризира с продълговати-епилептични сочни листа, пръстеновидни лимонови цветя с неправилна форма. Те имат пет венчелистчета, шестият образува устна. Вътре има една тичинка и плодник, което затруднява опрашването. Само специален вид тропически пеперуди могат да се справят с тази задача, поради което те често прибягват до изкуствено опрашване. Плодът е с цилиндрична триъгълна форма, дълъг от 10 до 30 см.

Ванилова орхидея дава плодове под формата на цилиндрични шушулки

Ванилия плосколистна

Родината на ванилия плосколистна е Западната Индия, но днес тя се среща в тропиците на Флорида, Централна Америка и в северната част на Южна Америка. Характеризира се с елипсовидни продълговати или яйцевидни листа. Съцветието има до 6 цветя със зелено-бели и жълто-зелени нюанси. Цъфти в края на пролетта и началото на лятото.

За ваша информация! След цъфтежа той дава плод - цилиндрична шушулка, от която се извлича ванилин. Получените шушулки съдържат до 2% ванилия - най-ценната добавка, използвана в готвенето, главно при печене на сладки продукти.

Ванилията се прави от шушулки на ванилова орхидея.

Други видове

Няколко описания на видовете представители на ваниловата орхидея:

  • Ванилия Помпона се отглежда естествено само в Мексико, Коста Рика и Панама. Най-добре се чувства на височина 270-300 м над морското равнище. Не принадлежи към годни за консумация видове, поради което не се използва в готвенето. Шушулките ванилия Помпона се използват само за приготвяне на ванилов екстракт с не особено добро качество;
  • Vanilla Planifolia е известна в тесните кръгове като Vanilla Bourbon. Това е един от най-често срещаните видове. Родината е Централна Америка;
  • Vanilla Planifolia е кръстоска между Vanilla Planifolia и Vanilla Pompona. Известен като ванилов таити. Досега сред животновъдите има спорове за произхода на този вид: той е бил изкуствено или случайно отгледан. Мнозина го смятат за подвид на ванилия Помпона. Но този вид е класифициран като негоден за консумация, докато Таити се използва активно в готвенето.

Забележка! Не бъркайте ваниловата орхидея с декоративното растение Anthurium Vanilla. Този вид има подобни свойства по отношение на местообитанието си, но расте под формата на храст, въпреки че има въздушни корени. Антуриум ванилия има популярно име - "мъжко щастие".

Грижа за растенията у дома

Ваниловата орхидея е катерещо растение. Неговите издънки растат дълго, така че трябва да се грижите за него дори на етапа на засаждане. За да оформите правилно растението и да предотвратите счупването на стъблата, трябва да помислите за опората за тях: използвайте специална тръба с кокосово покритие, стойки за декоративни цветя или саксии. Освен това грижата за орхидеята Ванилия у дома се състои в спазването на още няколко правила.

Когато засаждате орхидеята Ванилия, е необходимо да помислите върху опората за нейните стъбла

Температура и влажност

Ванилията е термофилна орхидея. Чувства се комфортно, когато стайната температура е 28-29 ° С през деня, а през нощта от 20 ° С до 23 ° С. Основната задача на производителите на цветя е да се грижат за стабилността на показателите и да избягват внезапни промени. Въпреки че цвете за възрастни е в състояние да издържа на температурни промени в рамките на 3-4 градуса.

За ваша информация! Оптималната влажност за съществуването и развитието на ваниловата орхидея е 80-90%. Това се дължи на факта, че тропиците са естествен елемент за ванилия.

За да осигурите необходимите параметри, трябва да напръскате вода близо до растението, да поставите саксия с цветя на палет с навлажнена експандирана глина.

Поливане

Ваниловата орхидея изисква системно поливане. Не позволявайте горната почва в саксията да изсъхне. За да го овлажните, използвайте пречистена и топла вода, която не съдържа калций.

Седмичният топъл душ има положителен ефект върху развитието и състоянието на цветето. Понякога производителите на цветя напояват чрез потапяне на контейнера във вода. След края на периода на цъфтеж и растението преминава в латентно състояние, трябва да намалите честотата на поливане. Но не забравяйте да се уверите, че почвата не изсъхва.

Ваниловата орхидея се полива редовно, предотвратявайки изсъхването на почвата

Почва и торене

Ваниловата орхидея се подхранва добре, така че те трябва да се извършват на всеки 2-3 седмици. За тази цел използвайте специални торове, разработени за орхидеи. През годината концентрацията на въведените вещества се променя в зависимост от етапа на развитие на цветята. Такива данни са посочени в инструкциите върху опаковката на закупения продукт.

Важно! Подхранването може да се извършва както в земята, така и чрез пръскане на листата.

Осветление

Ванилията от семейство Орхидеи е доста светлолюбиво растение, но не понася пряка слънчева светлина. Необходимо е да инсталирате цвете в къщата на място, където през целия ден ще бъде осигурена дифузна светлина. През зимния период на годината продължителността на дневната светлина се намалява, така че тя се попълва с изкуствена светлина.

Прехвърляне

С течение на времето почвата в саксията се изчерпва и в нея няма достатъчно хранителни вещества за растението, корените му не се побират в контейнера. Затова от време на време се препоръчва да трансплантирате ванилия в нова саксия. Това обикновено се случва веднъж на всеки три години. Благоприятният период за тази процедура е пролетта.

При пресаждането растението се отстранява внимателно, опитвайки се да не повреди кореновата система.

Като начало растението се отстранява много внимателно от стария контейнер, предотвратявайки увреждане на кореновата система. Ако възникне такава неприятност, тогава при ново засаждане почивките се поръсват с въглен. Това ще предотврати гниене. След това растението се поставя в контейнер, малко по-голям от предишния съд и се покрива с пръст.

Важно! Непосредствено след пресаждането орхидеята е леко ограничена при поливане и силно осветление. Увеличаването на дозата става постепенно.

Размножаване

Размножаването на орхидеята Ванилия у дома се извършва чрез резници. За да отгледате нов екземпляр, ще ви трябват стъблени сегменти, съдържащи поне три възли от въздушни корени.

Важно! За да се постигнат положителни резултати при покълването на резниците, е наложително да се третира със стимулатор на растежа.

След обработката резникът се поставя в саксия с навлажнена почва. Вместо това често се използва пясък.След това те осигуряват парников ефект, като покриват контейнера с полиетилен. Невъзможно е да оставите оранжерията за дълго време при такива условия. Растението се нуждае от достъп до въздух, така че от време на време филмът се отстранява. Веднага след появата на гръбначния стълб, гърнето се отваря напълно.

След като резникът пусне корени и се появят три млади листа, той се засажда в субстрата

След известно време на дръжката ще започнат да се появяват листа. Веднага след като растат 2-3 млади листа, издънката се засажда в субстрата като независимо растение. Саксия за тази цел е избрана прозрачна, с малки размери, но с достатъчен брой дренажни отвори. Освен това веднага се монтира опора за цветните стъбла със съответния размер.

Така Vanilla Orchid е истинска екзотика в руските апартаменти. След като го засадите веднъж, цветарът няма да спре и да купи всички сортове на сорта. Цветето е наистина необичайно, красиво, мирише добре, а освен това дава и плодове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина