Дамски чехъл: популярни видове и условия на грижа за цветя

Цветът на пантофките на дамата получи необичайното си име благодарение на древната легенда за богинята Венера. Докато се разхождала по Земята, тя случайно забравила обувките си в гората. След известно време те се превърнаха в красиви цветя, които ярко се открояват на фона на друга растителност.

Описание на пантофката на цветната дама

Дамският пантоф (Cypripedium Calceolus на латински) е многогодишна билка. Той има кръгло сочно стъбло с пубертета, достигащо височина до половин метър, на което листата са продълговати със заострен край, върху които има розетки. Коренището е късо с много коренови клони. Стъблото е ярко зелено, листата са зелени с белезникаво-сив оттенък или мраморен модел.

Дамски чехъл

За ваша информация! Чехълът на дамата принадлежи на семейство Орхидеи и затова цветята му са необичайно ярки с приятен аромат на мед или ванилия.

Сладкият аромат на това цвете привлича насекоми, които го опрашват.

От всяка листна розетка се отделя дръжка с дължина 30-40 см, в края на която цъфтят един или повече цветя. Венчелистчетата се сгъват заедно с чашелистчетата в един вид торба, докато няколко венчелистчета оформят пъпката и приличат на панделки на обувка.

Цветът на това цвете е доста разнообразен: можете да намерите ярко жълти, бледо розови, лилави, червени, бели или зеленикавокафяви екземпляри. На венчелистчетата често могат да се видят ивици или петна от по-ярък нюанс.

Дамски чехъл на петна

Интересни факти за дамската обувка

С произхода на това цвете се свързват много удивителни легенди. Във всеки регион на растеж (а в орхидеята от тип обувки има няколко - Европа, Сибир, Южна Азия, Северна Америка) има своя собствена версия за появата на това растение на Земята и няколко от имената му.

Например можете да намерите следните имена:

 • дамски обувки;
 • ботуши на девата;
 • обувки с кукувица;
 • Главата на Адам.

Забележка! Сега орхидеята на чехлите е включена в Червената книга, тъй като популацията на растенията бързо намалява. Това се дължи на дългия период на отглеждане, от навлизането на семето в почвата до цъфтежа на ново растение, може да отнеме повече от 10 години.

Много видове от това красиво цвете могат да се видят само в природните резервати.

Още няколко интересни факта за това цвете:

 • в семената на дамската обувка няма допълнителни вещества, поради което те не могат да покълнат сами. Тяхното развитие започва само в симбиоза с гъбни хифи, които проникват в семето и активират процеса на развитие в него;
 • в рамките на 3-4 години след началото на симбиозата семето се развива в почвата. Едва на четвъртата година се появяват първите издънки;
 • за животни и птици сокът от растението може да бъде отровен, но хората го използват за медицински цели.

За ваша информация! Описанието на биологичния род Paphiopedilum, състоящ се от повече от 50 вида, е съставено от известния ботаник К. Линей още през 18 век.

Основните видове и сортове растения

Не всички видове от дамската обувка, открити и описани преди векове, днес могат да бъдат намерени в природата. Много от тях са изгубени, но други са успешно култивирани и сега се отглеждат у дома.

Често срещани видове дамски обувки, както в природата, така и в цветарството:

Присъства

Чехълът на дамата, наречен истински, може да се намери в гори и блата или в цветните лехи на народните лечители. Смята се, че соковете от това растение могат да излекуват много психични заболявания, мигрена. Можете да различите видовете по цвета на цветето - ярко жълта кошница с кафяви външни венчелистчета.

Истинска дамска чехъл

Paphiopedilum Maudiae

Един от най-популярните хибриди сред цветарите. Цветоносът е нисък с едно голямо цвете и кокетна розетка от тъмнозелени листа. Цветът на обувката на Мауди е сочно зелен с бял; можете да видите петна вътре в пъпката и леки ивици по листата.

Забележка! Подобен хибрид с ярка петниста пъпка е американският папиопедилум.

Pafiopedilum Maudi има необичаен бяло-зелен цвят

Paphiopedilum Delenatii

Това е растение с продълговати месести зелени листа, дръжки с височина до 40 см, в краищата на които цъфтят 1-3 големи цветя. Венчелистчетата са боядисани в млечен цвят, самата обувка е бледо люляк с тъмно бордо или лилава устна. По време на цъфтежа орхидеята papiopedilum Delenati излъчва приятен сладникав аромат.

Обувката на Деленати има много нежен цвят

Едроцветни

Този тип дамски обувки с право носи това име, тъй като цветята му могат да достигнат до 10 см в диаметър. Цветът им, в зависимост от сорта, варира от розово до тъмно червено, както и бяло. Само едно цвете цъфти на къс цветонос - ярко петно ​​сред тъмнозелените ивичести листа на растението.

"Обувките" с големи цветя изглеждат особено ярки на фона на зелената горска растителност

Paphiopedilum Rothschildianum

Друг едроцветен тип обувки за орхидеи, чийто диаметър на цветя достига 30-45 см. На един дръжка могат да цъфтят до четири съцветия едновременно. Цветът им варира от жълто-зелен до кремав, по горните венчелистчета има ярко лилави ивици, долните са покрити с жълто-червен градиент.

Интересен вид на цветето придават страничните ивичести листенца със заострена форма, разперени като крила на екзотично насекомо.

Забележка! Дамският пантоф на Ротшилд е изключително рядко растение, което за първи път цъфти само 15 години по-късно. Невъзможно е да го купите за домашна градина, само с незаконни средства за много пари.

Екзотичен Ротшилд Пафиопедилум

Класът папиопедилум включва много повече видове, хибриди и сортове. Прогресивните технологии направиха възможно извеждането на най-непретенциозните в домашни грижи и често цъфтящи. Те могат да бъдат намерени на рафтовете на магазините за цветя. В дивата природа не можете да изкопаете дамски чехли, това е незаконно.

Paphiopedilum: домашни грижи

Чехълната орхидея, при условие че е правилно засадена и се грижи за нея, може да се отглежда и у дома. Ако планирате да засадите растението в земята, то то трябва да е на сенчесто място. В случай на цветна градина на апартамент, струва си да изберете доста широка саксия или саксия, тъй като кореновата система на пафиопедилума е хоризонтална.

Класическата домашна грижа за всяко цвете обикновено включва честа борба с вредителите и предотвратяване на болести. Но чехълът на дамата практически не е податлив на заболявания на обикновените стайни растения и те трябва да бъдат защитени само от паяк (липсата на който се осигурява от обикновените редовни грижи за цветето).

Важни условия за отглеждане на дамска обувка:

 • осветление. Тези цветя са сенчести. Пряката слънчева светлина трябва да се избягва дори през зимата. Ако орхидеята се държи в апартамента, тя може да бъде поставена в задната част на стаята, далеч от прозореца, при условие че има еднакво изкуствено осветление. За улично цветно легло е подходящо място под разперено дърво или в постоянната сянка на сграда;
 • температура и влажност.Универсалният температурен режим за отглеждане на венерически обувки в основния период е 18-25 ° C, през зимата - най-малко 10 ° C, през лятото - не повече от 33 ° C. В същото време въздухът трябва да е с висока влажност, тоест препоръчва се редовно пръскане на цветето, особено в горещия сезон;
 • поливане. Субстратът (или почвата) никога не трябва да изсъхва; растението трябва да се полива особено обилно през лятото. По-добре е водата да се утаи, така че да достигне стайна температура. В същото време влагата не трябва да пада върху основата на стъблото, в противен случай тя ще изгние;
 • почва и торене. Идеалният вариант за цветя на орхидеи ще бъде субстрат, съдържащ мъх, парчета кора и въглен. Големите частици трябва да са на дъното на контейнера или отвора, малки субстрати - по-високо. Подхранването се извършва през всички сезони с изключение на зимата веднъж на две седмици с обичайния комплексен минерален тор.

Важно! Зачервяването на листата на дамската обувка често сигнализира, че има твърде много осветление за нея и тя трябва да бъде засенчена.

Не слагайте чехъл на дамата си точно до прозореца.

Струва си да се помни, че в градински и вътрешни условия различните видове орхидеи могат да се чувстват по различен начин. Има по-топлолюбиви цветя, които няма да цъфтят навън, но има по-устойчиви на атмосферни условия. За градината си струва да изберете онези сортове обувки на Венера, които естествено растат в района на засаждане.

За зимуване е важно мястото за кацане на дамската обувка да се покрие със суха слама или парчета пяна или друг изолационен материал. В същото време не трябва да се допуска влиянието на силен вятър върху растението.

Дамската чехъл се съчетава добре с други градински цветя

Цъфтяща дамска чехъл

Цветето, наречено пантофка на дамата, има дълъг период на цъфтеж, от няколко месеца до целогодишно, в зависимост от сорта. За да се гарантира развитието и цъфтежа на цветята у дома, трябва да се спазват няколко важни нюанса.

Орхидеята papiopedilum цъфти след период на покой. Първо се появява дръжка от центъра на листната розетка, след това върху нея цъфти едно цвете (не избледнява в рамките на 2-4 месеца), или няколко цвята последователно (в рамките на 6-7 месеца). Един дръжка може да произвежда цветя само веднъж, така че се подрязва в края на периода на цъфтеж.

Как правилно да отрежете дръжката

През периода на покой, започвайки от октомври-ноември, растението трябва да се поддържа при температура не повече от 15 ° C. В същото време субстратът просто се напръсква с топла вода, не се извършва подхранване. Този режим е особено важен за обувки с петнисти листа, тъй като неправилната хибернация може да доведе до факта, че цветето не цъфти. Периодът на покой приключва, когато се появи педалът.

Важно! Някои видове венерически обувки трябва да имат нощни температурни спадове от 10-15 ° C. Орхидеите отлично набират сила за цъфтеж именно поради малки колебания в температурата на въздуха, а съцветията в този случай могат да цъфтят по-рано.

Възможности за размножаване на пафиопедилум

В природата орхидеята с чехли се размножава с помощта на семена. Те узряват на цветя към края на лятото и приличат повече на фин прашец. Въпреки огромния им брой, само една част ще достигне почвата и ще се утаи в нея, останалата част просто ще се разпръсне във вятъра.

Може да отнеме повече от една година от момента на попадане в почвата до началото на покълването на семето. Следователно, в домашните и градински условия, чехълът на дамата се възпроизвежда чрез разделяне на храста.

Размножаване на орхидеи чрез разделяне на коренището

Принципът на възпроизвеждане на цвете чрез разделяне:

 • чехълът трябва да седи след образуването на много изходи;
 • във всяка саксия трябва да има поне три гнезда за листа;
 • добро време за тази процедура е началото на период на почивка;
 • част от отделеното коренище се засажда плитко в почвата, поръсвайки със земя;
 • важно е определен брой дъщерни пъпки да останат на отделената част;
 • процесът на засаждане трябва да се извършва възможно най-внимателно, тъй като всяко увреждане на коренището и други части на растението може да доведе до развитие на гниене и неговата смърт;
 • засадената част се подготвя за цъфтеж веднага след зимуването, когато е в състояние да отглежда нов дръжка.

Забележка! С разделението на коренищата на дамската чехъл се запазват всички специфични характеристики на новото растение. Препоръчително е да презасаждате напълно цветни видове орхидеи около веднъж на всеки две години. Това се прави и извън периода на цъфтеж.

Отглеждането на типа дамски чехли в условия на закрито или в градината не е лесна задача, но по силите на опитен цветар. Основната задача е да се създадат условия, максимално близки до естественото местообитание на растението. А навременната и компетентна грижа ще помогне да се постигне редовен дългосрочен цъфтеж на дамската обувка.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина