Въздушни корени на орхидеи: трансплантация и други опции

Орхидеите се различават значително от другите стайни растения по тяхната коренова система, тъй като корените не само растат в почвата, някои от тях са разположени над саксията. Това е тревожно за много производители на цветя и им създава голям брой въпроси. За да получите отговори на тях, трябва да знаете какви са въздушните корени на една орхидея и за какво са те.

Основните причини за появата

Въздушните корени в орхидеята са нормални. Те се появяват поради естествената способност на растението да покълва в дървета или блата. С помощта на тази структура на кореновата система цветето се държи върху ствола на дървото и се храни с микроелементи във въздуха. При закритите видове орхидеи няколко въздушни корена растат в резултат на недостатъчна грижа за растенията.

Орхидеята ще украси къщата с необичайния си цъфтеж

На външен вид кореновата система на орхидеите прилича на гъба, засадена върху дебел и дълъг процес. Това покритие се нарича веламен, той взема активно участие в процеса на хранене на растенията. Чрез гъбестата мембрана цветето абсорбира влагата. Под веламена има снопове съдове, които се пълнят с влага и я разпределят в цялото растение.

Ако на всеки два месеца в орхидеята се образуват нови въздушни корени, това означава, че цветарът се грижи неправилно за това.

Важно! Ако върху орхидеите се появят голям брой въздушни корени или те напълно липсват, режимът на напояване трябва да бъде преразгледан.

Основните причини корените да излязат от саксията са:

 • висока температура на въздуха в стаята;
 • кореновата система постоянно се излива;
 • суха саксийна почва;
 • няма достатъчно светлина за фотосинтеза;
 • висока плътност на почвата.

Трансплантация на орхидея

Растението се трансплантира в такива случаи:

 1. Орхидеята е нараснала значително и вече не се побира в саксията, въздушните корени се разпространяват все повече и повече по повърхността.
 2. По време на напояването с твърда вода в субстрата се отлага голямо количество сол.
 3. В саксията има мъх, който не позволява влагата да се изпари напълно. Това води до образуване на гниене на кореновата система.

Повечето производители на цветя ще бъдат искрено изненадани, откъде идва мъхът? Поливането се извършва съгласно правилата, веднъж седмично, за да може почвата да изсъхне. Причините се крият в условията, при които растението е отглеждано в разсадника. Най-често мъх сфагнум се използва за покълване на разсад. След образуването на пълноценна коренова система, цветето се трансплантира в кората, мъхът се оставя сред корените. Всичко това се прави така, че орхидеята да се чувства комфортно, когато се транспортира от детската стая до дома на купувача. По-късно сфагнумът изсъхва и става плътен, което започва да провокира образуването на гниене.

Въздушните корени на орхидеите участват във фотосинтезата

Къде да поставите въздушни корени

Важно! Когато пресаждате орхидея, трябва да се отбележи, че процедурата се извършва най-добре, когато растението е в покой. В противен случай цветята и пъпките ще отпаднат.

За работа трябва да подготвите:

 • субстрат;
 • прозрачни съдове за трансплантация на орхидеи;
 • Активен въглен;
 • секатори;
 • самото растение.

Процесът на трансплантация трябва да продължи, както следва:

 1. В тенджерата трябва да се направят дупки, за да може да се отцеди излишната течност.
 2. Корените на цвете в стара саксия се поливат, за да им се придаде еластичност.
 3. Растението се отстранява от съда и се изследва кореновата система.
 4. Изгнилите и сухи корени се отстраняват, местата на среза се обработват първо с вода, след това с активен въглен.
 5. Корените на растението се поставят на дъното на съда и се покриват със свеж субстрат.
 6. Орхидеята е фиксирана в саксията в центъра, като се уверите, че кореновата шийка е на повърхността, самите корени не са повредени.
 7. Накрая растението се полива и се излага на топло място.

Мнозина се интересуват от въпроса: необходимо ли е да се погребе коренът на орхидеята? Въздушните корени на орхидеята не трябва да се погребват в саксийната смес. Те трябва да бъдат разпределени по повърхността и да се запълни само кухината между стените на съда и процесите.

Как да трансплантирате орхидея, когато има много корени

Ако растението има голям брой издънки, тогава в никакъв случай не трябва да се отрязват. В този случай ще ви трябва по-голяма саксия. В крайна сметка наличието на голям брой процеси показва дискомфорта на растението на този етап от неговото развитие.

На първо място, трябва да запомните, че орхидеята не обича да е близо до радиатори през зимата, тъй като изсушават въздуха много. Следователно растението пуска корени в търсене на влага и хранителни вещества. За да коригирате тази ситуация, е достатъчно да преместите цветето на друго място.

Изрязване на корените

Повечето неопитни производители, опитвайки се да направят орхидеите привлекателни, отрязват въздушни корени. В никакъв случай това не трябва да се прави, защото именно благодарение на тях растението се храни и съответно живее.

Подрязването се извършва, когато корените започнат да изсъхват или да гният. Тук е необходимо да се реанимира растението, като се освободи от болните части на кореновата система.

Основният компонент на почвената намазка е борова кора

Можете да различите здравия корен от болния по външния му вид. Здравият корен е зелен, защото подобно на листата участва в фотосинтезата. Мъртъв - има затъмнен цвят и не позеленява при потапяне във вода.

Важно! Живите корени не могат да бъдат отсечени. Тази процедура наранява растението и му пречи да се храни.

Тънкостите в грижата за растенията

За да може стъблото на цветето на орхидеята да украси стаята, цветарът трябва да знае как правилно да се грижи за растението. Препоръчително е да се обърне повече внимание на поливането, осветлението и почвената смес.

Грундиране

За да може орхидеята да се чувства комфортно, трябва да подготвите специална почва. Можете да го купите в магазин за цветя или да направите свой собствен. За това ще ви трябва:

 • дървени въглища;
 • борова кора;
 • кокосови влакна;
 • полистирол;
 • експандирана глина;
 • торф;
 • коренище на папрат;
 • сфагнум;
 • перлит;
 • вермикулит;
 • Шишарки;
 • хумус.

Осветление

Орхидеята се нуждае от много светлина. В този случай осветлението трябва да бъде разсеяно, тъй като пряката слънчева светлина може да има пагубен ефект върху цветето.

Поливане

Тъй като орхидеята в естествени условия не расте в почвата, а на дървета, тогава тя се храни с кората на дърво, през което тече дъждовна вода. Въз основа на това можем да заключим, че растението се нуждае от умерено поливане. В саксията трябва да има дупки, за да се отцеди излишната влага.

Има сортове, които, напротив, харесват по-влажна почва. Те включват:

 • Фаленопсис;
 • Цимбидиум;
 • Odontoglossum;
 • Пафиопедилум.

През лятото всеки от сортовете трябва да се полива малко по-често, отколкото през зимата.

Орхидея ще се превърне в декорация на къщата, ако се грижите правилно за нея, създайте удобни условия за развитие. В знак на благодарност растението ще цъфти и ще мирише дълго време.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина