Вредители на орхидеи: възможности за лечение и контрол на паразитите

Орхидеята е едно от най-красивите стайни растения. Той зарадва производителите на цветя любители с невероятен външен вид и се вписва идеално във всеки интериор, създавайки романтична, уютна атмосфера у дома. За съжаление, това растение е доста често засегнато от всякакви болести. Най-често болестите се причиняват от активността на вредители и паразити.

Причини за вредители

Случва се орхидеята изведнъж да започне да изсъхва и да изсъхва без видима причина. В този случай има смисъл да се провери дали в страната са „неканени гости“. Известни са следните причини за появата на паразити:

Орхидеята има много опасни паразити

 • Прекомерно поливане и висока влажност в помещението;
 • Растителна предразположеност към гъбични и вирусни инфекции, слаб имунитет;
 • Липса на минерали (поради нередовно хранене);
 • Инфекция от друго закрито цвете, което е до Фаленопсис.

Най-честата причина е въвеждането на насекоми отвън. Това обикновено се случва, когато неопитен производител постави пръст от улично цветно легло или лятна вила в саксия.

Видове паразити

Фаленопсисът е растение, което има много „заклети врагове“. Най-често срещаните вредни насекоми са:

 • Трипс;
 • Паяк акари;
 • Mealybug;
 • Щит.

Вредителите често се появяват поради висока влажност.

Ако изнесете растението навън, особено в дъждовен и облачен ден, мокриците и гъсениците могат да пълзят в земята.

Mealybug

Белите насекоми по орхидеите не са рядкост. Брашнестата буболечка е добре позната на местните производители като най-често срещания вредител на Phalaenopsis. В хората това насекомо е получило забавен прякор „космата въшка“ заради голямата си подвижност и бяла купчина, която покрива външната част на тялото на паразита. Червеят живее в земята.

Възрастните насекоми не се хранят; младите животни изсмукват сок от стъблата и листата на Phalaenopsis. Лесно е да разпознаете „неканен гост“: когато червей се движи по повърхността на цвете, той оставя след себе си бяла лигава следа. Ако белите буболечки се отглеждат в почвата в орхидея, трябва незабавно да предприемете действия.

Ако се открият малки белезникави насекоми, сухите листа трябва да се отстранят и поливането да се увеличи, тъй като червеят не обича влагата.

Щит

Препоръчва се също така редовно да се избърсват листата на Phalaenopsis с парцал, напоен с топла вода и да се пръска.

Акари

В орхидеята акарите често са паразити. Има много разновидности на тези паразити, най-често срещаният от тях е паякът. Той отива дълбоко в земята, хранейки се с корените на растението, а също така активно изсмуква сока от листата. Кафявите и изсушени листа сигнализират за появата на акара. Основната коварност на този вредител е, че е много трудно да се открие, тъй като дължината на възрастен кърлеж е не повече от 0,5 мм.

Обикновено производителите на цветя забелязват поражение от кърлеж, когато паяжина се появи на орхидея, това вече е последният стадий на болестта. За контрол се препоръчва използването на индустриални инсектициди. Трябва да се редуват различни видове лекарства, защото кърлежът бързо свиква с тях и развива силен имунитет.

Акарът изсмуква всички сокове от растението, източвайки орхидеята

Доста е трудно да забележите кърлеж на възрастно растение.Ако върху листата на орхидеята започват да се появяват кафяви петънца, трябва да ги разгледате отблизо. Подвижните точки са колонии с кърлежи. В този случай трябва да предприемете незабавни действия, тъй като това насекомо се размножава много бързо.

Третирането с какъвто и да е инсектицид трябва да се извършва няколко пъти, на интервали от 5-10 дни. Трябва да се има предвид, че химикалите не действат върху яйцата на насекомите, поради което най-надеждният начин за борба с кърлежа е трансплантацията на растението в нова почва и изгарянето на старата почва, засегната от вредителя. Някои отрови за борба с вредителите могат да бъдат много опасни за деца и домашни любимци.

Щит

Челюстното насекомо е един от най-опасните вредители по орхидеите, поради което растенията, особено младите, могат напълно да умрат. Това насекомо получи името си, защото е покрито с твърда черупка, като щит или броня.

Възрастните и ларвите се хранят със стъбла на орхидеи, лишавайки растението от хранителни вещества и го изчерпват. Пожълтели листа с разцвет на лепкава слуз по тях говорят за лезия с ножница.

Най-добрият начин да се биете у дома е да събирате вредители на ръка и след това да ги унищожавате.

Важно! Тази процедура трябва да се извършва многократно. Известно е, че скалното насекомо не харесва миризмата на катранен сапун, така че разтвор на негова основа може да се използва у дома за пръскане.

Други видове вредители

В допълнение към кърлежа, червеи и люспи, има и други вредители на орхидеи. На първо място, това е листна листна въшка. Фаленопсисът също често се паразитира от:

 • Трипс (малки червеи, които наподобяват пръчки);
 • Нематода;

  Нематода

 • Пеперуди белокрилки;
 • Охлюви и охлюви.

Най-надеждният метод за справяне с тях е събирането и изгарянето, както и подмяна на засегнатата почва. По време на трансплантацията на Phalaenopsis трябва внимателно да изследвате почвата за наличие на насекоми. Ларвите и яйцата могат да се скрият в долните слоеве на почвата, по-близо до корените, и да ги гризат. Засегнатите корени се подрязват внимателно и се унищожават. Инспекцията на цветята трябва да се извършва редовно, за да не се пропусне появата на опасна болест и да се започне лечение навреме.

Домашни грижи и контрол на вредителите

В орхидеите насекомите се привличат главно от стъблата и листата. Правилната грижа е най-добрата превенция срещу вредните насекоми. Контролът на вредителите е по-труден от предотвратяването на вредители. Основните мерки за превантивна грижа включват:

 • Редовно пръскане с вода от спрей бутилка;
 • Избършете листата с влажна кърпа, напоена с вода или сапунена вода;
 • Навременна резитба на растението с отстраняване на изсъхнали и деформирани листа;
 • Превантивни прегледи за идентифициране на заболявания.

Забележка! Пресаждането в нова саксия също има благоприятен ефект върху орхидеята.

След закупуване на орхидея в магазин, цветето трябва да се дезинфекцира. Това е лесно да се направи: саксията се поставя в леген или саксия с вода за 10-15 минути. Ако в субстрата има вредни насекоми, те бързо се отмиват с вода. Този метод обаче не работи с насекоми, които живеят в дълбоки почвени слоеве.

Добри резултати се получават при редовна употреба на инсектицидния агент "Aktara". Това лекарство се разтваря в земята и орхидеята асимилира своите активни компоненти от почвата. Агентът причинява смущения в храносмилането при вредители и паразити, а насекомите умират бързо. Лекарството се нанася върху почвата, можете също да напръскате цвете, върху което паразити паразитират.

Охлювите и охлювите причиняват големи щети на растението. Те са нощни, така че през нощта можете да оставите стръв за тях - малко парче ябълка, круша, краставица. На сутринта вредителите се събират и унищожават. Стръвта трябва да се отстрани незабавно, така че почвата в саксията да не стане плесенясала.

Пръскането често се използва за борба с паразитите и превантивно лечение.

Продукти за растителна обработка

Най-мощното инсектицидно лекарство от новото поколение е Actellik. Той бързо унищожава такива опасни паразити като:

 • Листни въшки;
 • Трипс;
 • Щит;
 • Mealybug.

Продуктът се предлага в ампули, една ампула се разрежда в литър топла вода. Растението се третира с влажна кърпа, напоена с разтвор. След 10-15 минути паразитите започват да умират.

Ако малките насекоми са в почвата на орхидеята, не трябва веднага да прибягвате до „тежка артилерия“ под формата на индустриални инсектициди. Първо трябва да опитате добрите стари народни средства за борба с паразити и вредители. Те със сигурност ще помогнат да се отървете от белите бъгове на орхидеите, ако все още има малко грешки, основното е да се обработва редовно Phalaenopsis.

За лечение можете да използвате разтвори на индустриални инсектициди

Най-често срещаният и достъпен метод за борба с вредителите без химикали е разтворът на сапунен катран. Пръскането с пепел, разредена с вода, също дава добри резултати.

Вредните насекоми не обичат миризмата на лук и чесън. Можете да вземете лук, да го настържете на ситно ренде и да приложите получената каша върху листата, стъблата и цветята Phalaenopsis. След 15-20 минути кашата се измива внимателно с топла сапунена вода. Растението е импрегнирано с аромат на лук и временно става непривлекателно за насекомите. Този метод обаче не работи при всички паразити. Например белокрилката е напълно нечувствителна към силни миризми.

Внимание! Всяко растение, закупено от частни търговци, трябва незабавно да бъде трансплантирано у дома от закупена саксия в нов съд с прясна почва. Почвата в стара саксия може да бъде замърсена с болести и паразитни яйца (ларви).

Унищожаване на вредители без премахване на почвата

За да умрат паразитите на орхидеите, не е необходимо да се отървете от замърсената почва. Ако има малки буболечки в почвата в орхидеята, почвата може да се третира с всеки дезинфектант. Понякога се отстранява само тънък горен слой почва.

Чесънът се счита за едно от най-добрите антипаразитни средства. Със своята остра миризма, тя плаши вредителите, принуждавайки ги да търсят друго убежище за себе си. Ето защо, ако не е възможно да се трансплантира орхидеята в друга почва, трябва да опитате лечението с каустична тинктура от чесън.

За да приготвите тинктурата, вземете половин глава чесън в две чаши топла вода. Карамфилът се нарязва на ситно и се залива с вряла вода. След четири до пет часа получената течност се филтрира, след което се нанася върху листата с четка или стара четка за зъби.

Интересно! Много паразити се страхуват от тютюневия дим, но не трябва да фумигирате орхидея, за да се борите с насекомите. Фаленопсисът е растение, което е чувствително към дим, така че подобни експерименти могат да завършат със смъртта на цветето.

Има моменти, когато е необходима цялостна подмяна на почвата. Орхидеята трябва спешно да бъде трансплантирана в друга саксия, ако корените са силно засегнати. Преди разсаждането корените се измиват старателно в сапунена вода, за да се отмият възрастните насекоми, техните ларви и яйца. Тази процедура има добър ефект, но всяка трансплантация е стресираща за цветето, така че е по-добре да обърнете внимание на превенцията.

Интересно. Понякога всеядна листна листна въшка атакува орхидеята. В този случай не трябва да използвате индустриални инсектициди, защото те имат вредно въздействие върху цветето. Най-добре е да използвате стария метод на "баба" и да събирате листните въшки на ръка с парцал, потопен в разтвор на сапун за пране.

За да може цветето да живее дълго време, да расте и да се развива добре, е необходимо да се създадат подходящи условия за него: следете температурата и влажността в помещението, спазвайте режима на поливане, нахранете орхидеята своевременно и разхлабете почвата в саксията и също така трансплантирайте растението навреме в по-просторен съд. Тогава орхидеята в крайна сметка ще развие силен имунитет срещу вредители и паразити.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина