Pakhira: домашни грижи и примери за популярни сортове

Pachira Aquatica е много интересно и малко странно закрито дърво от семейство Баобаб. Поради способността си да натрупва влага, той принадлежи към сукулентите. Тъмните му кожени листа много приличат на листата на кестен, а стволът е оформен като бутилка. Ето защо в някои каталози това растение може да се намери под името "дърво за бутилки".

Ако на това закрито цвете се осигурят подходящи грижи, тогава водната пакира, както се нарича още, може да нарасне до един и половина метра. Животновъдите оценяват растението не само заради екзотичния му вид, но и заради много впечатляващите му метличести цветя от бял или светлорозов цвят, които имат деликатен аромат, напомнящ на ванилия. Периодът на цъфтеж обикновено започва в началото на пролетта и продължава до ноември. Пакира акватика обаче цъфти изключително рядко у дома.

Грижа за Pakhira у дома

Pakhira: домашни грижи

Ако това необичайно растение пакира се е появило в къщата, тогава трябва да помислите къде да го поставите, така че да се чувства комфортно и макар и бавно, но все пак да дава стабилно увеличение. На първо място, препоръчително е да се извършат карантинни мерки: първо, незабавно трансплантирайте растението от временна почва в постоянна, и второ, за да се избегне инфекция с вредители, е необходимо да се изключи съседството на дървото с други закрити растения за около две седмици.

Едно цвете пахир у дома може да се чувства доста комфортно. Как да се грижа за него? Мненията на производителите на цветя по въпроса за грижата за пакира бяха разделени. Някои вярват, че дървото пакира е непретенциозно растение, което не се нуждае от специални грижи, други смятат, че ако не му се осигурят специални условия на задържане, то може да забави растежа си за дълго време или дори да умре изобщо. Във всеки случай, пакира водни грижи и внимание със сигурност ще оценят и ще украсят къща или апартамент за дълго време.

Цвете Pakhira

Условия за отглеждане на пакира

Както и да е, пакира е светлолюбиво цвете, но все пак трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина. Ако поставите пакирата на западния или източния прозорец, цветето ще бъде доста щастливо. Ако освен южния прозорец нямаше друго място за пакира, тогава по обяд тя трябва да бъде засенчена. Но температурата, при която едно домашно дърво ще се чувства добре, ще расте и ще се развива нормално, е 22-24 ° C през лятото и 16-18 ° C през зимата.

Забележка! Pakhir трябва да бъде защитен от изсушаващия въздух на радиаторите през зимата и от силните течения през лятото.

Тъй като дървото пакира има тенденция да натрупва влага, прекомерното поливане може да му навреди. Най-доброто за пакира е да добавите вода в тигана, от която растението ще вземе толкова влага, колкото е необходимо. Ако обаче се забележи, че почвата е суха и напукана, цветето трябва да се полива. Много е важно да не се допуска дълго отсъствие на влага в почвата, в противен случай растението ще изхвърли листата си.

За ваша информация! Торенето на растението е разрешено, но с повишено внимание. Ако прехраните пакира, тогава корените й ще изгорят и растението ще умре.

Пакира

Трансплантация на Pachira

Обикновено пачирата, подобна на палма, изисква презасаждане на всеки три години.В този случай трябва да изберете саксия с около 5 см по-голяма от предишната. Ако дървото е младо, тогава трансплантацията се извършва веднъж годишно. Като пълнеж изберете почвена смес, подходяща за драцени и палми. Такава почва се различава по това, че не е претоварена с хранителни вещества и има леко повишена киселинност.

Ако желаете, можете сами да направите почвата за пакира. За да направите това, е необходимо да вземете дерниста почва и пясък в равни пропорции, след което да се разбърка добре. Тъй като цветето има повърхностна коренова система, не е необходимо корените да се задълбочават твърде много в земята при засаждане. Това ще предотврати загниването на кореновата система в бъдеще.

За да не загуби короната на домашно дърво декоративния си ефект, трябва да отрязвате пакира от време на време. Като правило това е пролетна процедура. Преди да започнете да отрязвате обраслите клони, трябва да се уверите, че клоните са достатъчно здрави и могат да понасят резитба без повреди.

Трансплантация на Pachira

Как да сплетете растително стъбло

Вероятно мнозина са виждали колко впечатляващо изглеждат преплетените стволове на няколко растения. Това изобщо не е трудно да се направи. За да направите това, желаният брой издънки с еднаква дължина се засаждат в една саксия на същото разстояние един от друг. Докато растат, стъблата се сплитат или усукват на спирала и се образува общ ствол. Горната част на стъблото е фиксирана с връв или градинска скоба.

Забележка! Задължително е да се провери дали укрепването не затяга твърде много багажниците. Ако циркулацията на дървесния сок бъде нарушена, растението ще умре. Ако кората се отстрани в точките на контакт на стъблата, те ще растат заедно и фантастично преплетеният ствол ще изглежда още по-интересен.

Преплетена шахта на Pachira

Потенциални проблеми и вредители

Вредителите по някаква странна причина много обичат да атакуват това цвете. Ножни кори, трипси, паякови акари и листни въшки могат да застрашат растението. На помощ ще дойде обикновен универсален инсектицид, закупен в супермаркет. Най-вероятно обработката ще трябва да се извърши няколко пъти с интервал от 7-10 дни.

Забележка! Ако не е достатъчно внимателно да се грижите за миниатюрно домашно дърво, тогава можете да се сблъскате със сериозни проблеми.

Листата на Pakhira пожълтяват и падат: какво да правя

Това може да се дължи на недостатъчно съдържание на хранителни вещества в почвата. Струва си да се подхранва с течен тор и да се наблюдава растението. Цветето също може да загуби листа поради твърде голяма саксия.

Листата на растението изведнъж стават кафяви

Най-вероятно това се дължи на пряка слънчева светлина, която е причинила изгаряния. В този случай трябва незабавно да прехвърлите саксията с цветя на сянка. И ако само върховете са сухи, тогава най-вероятно растението е в проект.

Освен това от време на време трябва да проверявате еластичността на цевта. Ако тя е станала твърде гъвкава, тогава причината се крие в преовлажняване на почвата, което е причинило гниене на корените.

Болести и вредители

Размножаване

Pakhira може да се размножава чрез резници и от семена. За да размножите цвете чрез семена, трябва да вземете много свеж посадъчен материал. Факт е, че семената на това растение бързо губят кълняемостта си. Семената трябва да бъдат поставени върху навлажнена почва, леко поръсени отгоре и покрити с фолио, създавайки ефект на оранжерия. Подходящата температура за разсад е 35-30 ° C. Също така е необходимо ежедневно да се пръска и проветрява растението.

Забележка! Първите издънки трябва да се появят след около 20 дни. Пресаждането на млади разсад трябва да се извършва само когато те са достатъчно силни.

Pakhira може да се размножава чрез резници. Най-подходящото време за това е края на лятото. Взема се апикалното изрязване. Нуждае се от поне един лист и една пъпка на растеж върху него.Стъблото лесно ще пусне корени, ако се постави в торфено-пясъчна смес и се осигури температурен режим 25-30 ° C.

Освен това ще е необходимо да покриете кълновете с пластмасова капачка и да осигурите достатъчно ниво на влажност чрез редовно поливане или изливане на вода в тигана. Ежедневната проверка на домашна оранжерия е важна.

Семена от пакира

Вкореняване във вода

Можете да опитате да вкорените издънката във вода. За целта отрязаният апикален кълн трябва да се постави във вода, след като се постави във фитохормонен разтвор за около един ден. Не е необходимо да се допуска преовлажняване на водата, в противен случай долната част на растението просто ще изгние. Първите корени трябва да се появят след две до три седмици. След като достигнат достатъчна дължина, резниците трябва да бъдат засадени в земята.

Колкото и капризна да е пакирата, размножаването на това цвете не е много труден процес.

Вкореняване на пакира във вода

В допълнение към добре познатата водна пакира, други видове от това растение могат да се отглеждат у дома. Например, пакира с кръгли листа. Този вид има заоблени листа и пълзящи дълги издънки, така че обикновено се отглежда в висящи кошници. Друг често срещан вид на това цвете е сребристата или Nurutdin pakhira. Различава се от обикновения воден по сивия нюанс на листата.

Любимо растение на всички континенти

Интересни факти

През 1968 г. на о. Един прост тайвански шофьор излезе с идеята да отгледа няколко малки дървета в една саксия, сплитайки стволовете им в странна спирала. След известно време модата за пигтейл дървото обхвана цяла Азия. На изток пакира е надарен с мистични свойства, които привличат финансов успех. В Япония това растение, завързано с цветни панделки, обикновено се поставя във фабрики. Китайците вярват, че всяко острие на петлистно листо означава един от елементите: огън, въздух, вода, земя и дърво. Ето защо е обичайно да държите това дърво у дома, за да внесете хармония и мир.

Забележка! На американския континент плодовете на пакира се ядат с удоволствие. От тях се пече хляб, пържени като кестени, варени и се приготвят напитки, напомнящи на горещ шоколад. Някои хора предпочитат салата, приготвена от листа и цветя на това необикновено растение.

По-консервативните европейци с ентусиазъм формират прекрасни бонсай от този представител на баобабите, състезавайки се в тъкането на причудливи стволове.

По този начин това е универсално цвете, което не само радва окото с необичайния си външен вид, но и носи ползи според световните вярвания. Не е трудно да го отглеждате, основното е да се придържате към елементарните правила, описани по-горе.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина