Пахистахи: грижа за дома и възможни проблеми при отглеждане

Да се ​​каже, че цветето пахистахис е красиво стайно растение, означава да не се каже нищо. Това е луксозен вечнозелен цвят с ефектна тъмнозелена зеленина и необичайни цветя, подобни на шипове. Всъщност самата дума се превежда така: пахис е дебел, стахис е ухо. Въпреки очевидната екзотична красота на това закрито цвете, не се среща често на первазите на производителите на цветя. Това отчасти се дължи на факта, че рядко се появява в продажба. От друга страна, много животновъди са предпазливи към растението, тъй като то не може да се нарече лесно за грижа.

Малко история

За Европа, а след това и за Русия, това необичайно растение пристигна от Индия. Освен това цветето расте в американските тропици и в Перу. В дивата природа дължината на леторастите може да достигне повече от 2 метра, но при условия на домашно отглеждане е трудно да се намери растение с повече от половин метър.

Красиво стайно растение

Първите екземпляри от този декоративен храст се появяват в колекциите на ботаниците и в оранжериите на богатите салони още в средата на 19 век. Тогава интересът към това растение беше заменен от дълга забрава. И едва в средата на 20-ти век пачистахите се появиха отново на первазите на апартаментите и в задните дворове на частни къщи.

Pachystachis жълт

Пачистахи и неговите видове

Въпреки факта, че има 12 вида от рода Pachistachis, само три са обект на домашно развъждане. Най-често срещаният от тях е жълтият пахистахис. От март до октомври буйната корона на храста е украсена с изправени жълти "свещи" - съцветия с височина 10-12 см, от които се появяват малки бели цветя. Между другото, те се ронят доста бързо, но дори и тогава пахистахите не губи своя чар. Самата зеленина е доста декоративна и ако храстът се формира правилно, тогава през периода на покой растението ще зарадва производителя, запълвайки празното пространство.

Друг сорт от рода амантус - пахистахис червен, се различава от своя събрат по по-големия размер и цвета на съцветията. Следователно при топъл климат често може да се намери на личен парцел, а не на перваза на прозореца. Бриофитите на този представител от рода на амантите са светлозелени, а цветята са червени или лилави.

Pachystachis червено

И, може би, най-редките видове на това красиво цвете са колосните пахистахи. На практика не се среща в цветните колекции на любителите на домашните растения. Това отчасти се дължи на сложността на грижите за растението. Понякога този вид се бърка с червените пахистахи. Но въпреки това разликите все още са значителни. Класът Pachystachis няма впечатляващи съцветия. Но точно до момента, в който върху тях се появят цветя. Тъй като са яркочервени на цвят, покриват напълно прицветниците, докато традиционното червено пахистахи не показва такова изобилие от цветя. 

Как да се грижим за пахистахите у дома

За да накарате пахистахите да се чувстват комфортно, трябва да му осигурите ярко, но в същото време разсеяно осветление. Прозорците, обърнати на запад или изток, са идеални за това. Ако поставите саксия с цветя на южен прозорец, тогава пряката слънчева светлина може да навреди на чувствителното растение.От друга страна, ако поставите цвете на северния прозорец, то то ще страда от липса на светлина.

Промените в температурата и течението са вредни за този храст, така че трябва да поддържате постоянна температура от около 20-23 ° C и не го поставяйте в силно проветриви помещения. През лятото растението може да бъде изнесено на тераса или балкон, но трябва да се уверите, че температурната разлика не надвишава 4-5 ° C.

Важно! Ако температурата на растението бъде намалена до 14 ° C, тогава растежът на растението може да се забави и да не настъпи цъфтеж. Продължителният престой на пахистахите в условия на ниска температура води до смъртта на растението. 

Как се полива пахистахи

Пачистахисът е тропическо растение, което означава, че влажността трябва да се поддържа на ниво, естествено за местообитанието му, което е 55-60%. Честото пръскане, душ или засаждане на градински фонтан до цвете ще бъде от полза за вечнозелен храст. Ако обаче растението е дало цвят, тогава водните процедури трябва да се правят с повишено внимание или да се изоставят изобщо. Факт е, че жълтите или червените съцветия на цвете могат да реагират зле на излишната влага.

Растението пахистахис е изключително чувствително към режима на поливане, поради което не е подходящо за задържане на тези, които дълго време са далеч от дома. Цветето трябва да се полива на всеки три дни. През зимата честотата на поливане намалява. Ще бъде достатъчно да поливате растението веднъж на всеки 10 дни. В същото време, както при напояване през лятото, така и при напояване през зимата, трябва да изчакате, докато горният почвен слой леко изсъхне

Внимание! Ако се практикува метод за овлажняване на почвата чрез поставяне на саксията във вода, тогава е важно да се спазва хигиената. Трябва редовно да измивате палета и да го третирате с фунгицид.

Важно е да се спазва режимът на поливане

Изисквания към почвата

Много стайни растения са много взискателни към състава на почвата. Пахистахисните цветя не правят изключение. За растеж и развитие те изискват леко кисели, въздухопропускливи почви. Те могат да бъдат намерени лесно в магазин за цветя. Само че да направите почвата сами няма да е трудно.

Състав: тревна почва, речен пясък, листна земя, хумус. Вземете всичко по-горе на равни части и разбъркайте добре. Ако почвената смес е направена самостоятелно, тогава допълнително е необходимо подготвената почва да се третира със слаб разтвор на калиев перманганат, за да се унищожат вредните бактерии и ларвите на насекомите.

Подрязване

За да не може пахистахите на закрито да цъфтят с времето и да дават повече цветя, трябва да се режат редовно. Между другото, цветето толерира тази процедура доста добре. Най-доброто време за спиране на растящите стъбла е ранната пролет. Първото обрязване се извършва, когато се образуват 2-3 междувъзлия. Събира се около 10-12 см от стъблото, за да стимулира растежа на страничните издънки.

Интересно! Подрязването може да се използва като рязане за по-нататъшно вкореняване.

Подрязване на пахистахи

Трансплантация на пахистахи

Трансплантацията на пахистахи се извършва веднъж годишно. Първият сигнал за необходимостта от трансплантация ще бъдат стърчащите корени на растението от дренажните отвори. Ако цветето се чувства нормално, тогава растението може да се трансплантира на всеки две години. Ще бъде правилно да вземете пот малко по-голям от предишния. В саксията трябва да има добър дренажен слой.

Профилактика на заболяванията

Когато се отглежда правилно, това цвете рядко заразява болести. Ако обаче съцветията изведнъж започнат да падат и листата започнат да се навиват, тогава нещо се обърква и трябва незабавно да се притечете на помощ на растението.

Цветето може да е било поразено от вредител. Необходимо е да се предпази храстът от листни въшки, които могат да причинят значителни щети на цветето. Бялата муха, брашнестите бъгове и паяковите акари също могат да харесат пахистахиите.В този случай е необходимо растението да бъде изпратено на карантина, с изключение на възможността за разпространение на тези насекоми върху други растения.

Интересно! Ако растението не е силно засегнато от вредители, тогава ще бъде достатъчно да се третира със сапунена вода. Ако има твърде много насекоми, тогава инсектицидите не могат да се откажат.

Защо листата пожълтяват и се извиват

Понякога пахистахите, към които се отнасят любезно и внимателно и се грижат за тях у дома като по часовник, започват да болят. Причините могат да бъдат няколко, освен атаката на вредни насекоми.

Например, защо листата на пахистахите се къдрят? Опитен цветар знае, че това явление може да се дължи на сух въздух. В този случай си струва да се вземат мерки за овлажняването му. Честото пръскане или преместване на храсти от радиатора на помещението най-вероятно ще коригира ситуацията.

Защо пахистахите не цъфтят, но стъблата му са изпънати? Проблемът е недостатъчно освещаване. Ситуацията може лесно да бъде коригирана чрез преместване на растението в по-осветена зона и подрязване на удължените стъбла.

Пачистахи. Усукани листа

Размножаване на пахистахи у дома

Как да размножаваме пахистахи у дома? Има два варианта: семена и резници.

Семена

Тъй като отглеждането на семена от това вечнозелено растение е много труден и не винаги успешен процес, то рядко се практикува от производителите на цветя. За да отглеждате пахистахи от семена, трябва да вземете продълговата кутия, която обикновено се използва за разсад, да я напълните с хранителна смес и да разпределите семената равномерно по цялата повърхност.

За да се създаде парников микроклимат, саксията трябва да бъде покрита с найлоново фолио, което може да се отстрани при поливане или пръскане. След около 10-14 дни ще се появят първите издънки. Веднага след като разсадът порасне, трябва да засадите цветята в отделни контейнери.

Важно! Покълването директно зависи от качеството на семената.

Резници

Много по-лесно е да отгледате ново растение чрез резници. Можете да вкорените стъблата, които са били отрязани по време на подмладяването на храста. Посадъчният материал, взет при резитба на възрастен храст, трябва да се постави в съд с вода, който трябва да се постави на място, където температурата на въздуха не надвишава 22 ° C.

След 14-20 дни на стъблата се появяват първите корени. След като корените са здрави, младото растение трябва да бъде трансплантирано в отделна торфена саксия или пластмасова чаша.

Следващият етап е засаждането в отделна саксия. Можете също така да вкорените растението, без първо да образувате корени във вода. За да направите това, отрязаната дръжка трябва да бъде обработена с фитохормон и задълбочена в земята, като не достига до долните листа с 2-3 см. В случая на този метод на размножаване на пахистахите, качеството на почвата ще определи успеха.

Резници

Коя саксия да избера

Пахистахите са доста голямо растение, съответно саксията също трябва да бъде с подходящ размер. Най-добрият избор е ниско гърне с широк диаметър. В него цветето ще се чувства комфортно, храсти и ще цъфти обилно.

Ако има желание да се отглежда буйно цъфтящ храст, тогава няколко издънки могат да бъдат засадени в една саксия. В обикновена саксия растението най-вероятно ще има удължени стъбла и ще изглежда неестетично. Този красив храст трябва да се размножава през пролетта.

Внимание! Всички видове амантус са отровни. Трябва да се вземат предпазни мерки при контакт с това растение. Не пресаждайте пахистахи, без да носите ръкавици. Особено важно е да се предпазят децата от контакт с това растение, тъй като поглъщането на растителен сок в тялото може да причини тежко отравяне.

Малко повече за пачистахите

Забелязва се, че с появата на ново закрито растение в къщата животът на жителите му може да се промени. Някои растения са способни да предизвикат безпокойство или, напротив, да носят положителна енергия.Много цветя са в състояние да пречистят заобикалящата атмосфера или да предскажат промени във времето. Както показва животът, пахистахите също имат специално качество.

Това грандиозно вечнозелено растение с ярки цветя може да внесе баланс и мир в живота на тези, които са го придобили, както и да повлияе значително на психологическия климат в семейството.

Интересно! Ако човек е подчертан екстроверт, тогава си струва да му дадете жълти пахистахи. Домашните грижи за този храст със слънчеви „уши“ ще успокоят вътрешно собственика му, изпълвайки душата с хармония и тишина.

За интроверт или човек, който е загубил волята си за живот, червеният представител на семейството на амантите е по-подходящ. Грижата за пахистахите и размножаването на това цвете ще върне на човека волята за живот, оптимизма и ще му позволи да се отвори към този свят.

Ако пачистахите се представят на семейна двойка, тогава мъдростта и взаимното уважение ще се установят в семейството за дълго време, уви, това растение няма никакви лечебни свойства. Но не бива да се разстройвате, тъй като целта му е да създаде атмосфера на любов, радост и щастие.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина