Areca palm - как да се грижим за растение

Палмата Areca расте естествено в много топли географски ширини, обикновено в тропиците. Но в региони с ниска средна температура се отглежда в стайни условия. Екзотично растение внася уют и свежест в интериора, поради което се съхранява в апартаменти, офиси, зали на образователни институции.

Палма Areca - какво е това цвете

Растението от семейство Arecaceae и рода Palm расте естествено в много влажни тропически гори. Местообитанието му е предимно Малайските и Соломоновите острови.

Грижата за Areca има няколко нюанса

Кратко описание на това как изглежда

Areca Palm или Areca е високо растение, което в зависимост от сорта може да бъде с височина от 40 см до 10 м. Неговите изправени и тънки стъбла имат малки пръстеновидни белези, които могат да останат върху тях, когато листната плоча порасне. Листата са удължени и са разположени по двойки върху по-голямата част от повърхността на стъблата.

Забележка! Палмата Areca има съцветия, от които след това се появяват плодове със семена.

Основните разновидности на Areca Palm

Въпреки голямото разнообразие от видове Areka в природата, само няколко вида се отглеждат у дома.

Areca triandra

Триандра или тристебелен сорт расте естествено в Източна Азия. Растението е с двуцевна структура и достига височина 3-4 м. На повърхността на клоните има сферични белези, характерни за ареката. Правите листови плочи нямат дъгообразен завой като другите разновидности. Плодовете са с дължина не повече от 3 см.

Areca catechu, или бетел ядка

Този вид е известен и под различно име - бетелска палма. В дивата природа културата расте главно на Малайските острови и територията на Индия. Тънкият и висок багажник има диаметър не повече от 10 см, а височината на храста може да достигне 5 м.

Пернатите листа на ареката Katechu са оформени във формата на дъга и висят леко надолу. Листата са доста плътни и плътно разположени по леторастите. В долните широколистни синуси се образуват големи жълти метличести съцветия, на мястото на които скоро се появяват 5-сантиметрови плодове със семена.

Areca пожълтяване (Areca lutescens)

В естествената си среда този вид арека се среща главно в Малайзия. Тънкият му, но много висок ствол е покрит с пръстеновидни люспи. Яркозелените пернати листа са леко извити в дъга и достигат дължина 40 см, а ширината им е само 3 см.

Грижа за Areca у дома

Поради големите си размери и термофилност, храстът изисква внимателна грижа. Дейностите са лесни за изпълнение, но трябва да се извършват редовно и в съответствие с определени критерии.

Осветеност и температурни условия

Основното нещо в грижата за палмите от арека у дома е спазването на определен температурен режим и осветление.

Бушът се нуждае от възможно най-дълго ежедневно осветление, но без дълъг престой на пряка слънчева светлина.За тази цел саксията през лятото е леко отдалечена от прозорците, а през зимата, напротив, е преместена до прозореца, доколкото е възможно.

Цветето Areca може да издържи на топлина от 60 ° C, но спадът на температурата има много отрицателен ефект върху здравето му. Вече при 0 ° C растението започва да пожълтява и изсъхва. Саксия с палмово дърво трябва да се съхранява в стая с температурен диапазон от 30 до 35 ° C.

Правила за поливане и влажност

Палмата не понася прекомерна влага в почвата. Полива се само когато горният слой на почвата изсъхне на 2-5 см дълбочина. Абсолютно неприемливо е да се използва хлорирана вода от чешмата за тази процедура. По-добре е да го оставите да се утаи за 4-5 часа в широк съд.

Важно! 2 часа след поливането е наложително да се отцеди излишната течност, натрупана в тигана.

Areca се чувства добре при нормална стайна лятна влажност. Въпреки това, през зимата отоплението на помещенията изсушава въздуха, така че трябва сами да увеличите стойностите на влажността. През този период трябва всеки ден да пръскате храста с чиста вода.

Подхранване и качество на почвата

Необходимо е храната да се подхранва често и редовно. Това се прави от март до септември два пъти месечно. По-добре е да закупите сложни минерални торове, предназначени специално за палми. По време на цъфтежа е необходимо да се изключи торенето с азотни препарати.

Забележка! В допълнение към дресинга на корените, поне веднъж на всеки 2 месеца трябва да подхранвате горната част на храста, като го напръскате с разтвор за тор.

Съставът на почвата в саксията трябва да бъде както следва:

  • хумус или компост;
  • рохкава влажна почва;
  • перлит или речен пясък.

Тъй като растението не понася прекомерна влага, е необходимо дъното на контейнера да се покрие с дренажен слой.

Размер на контейнера за цветя

Размерът на контейнера зависи от възрастта на растението. Като правило през първите пет години трансплантациите се извършват всяка пролет, като се избира пот, който е по-голям по обем от предишния. Растението има висока и разклонена корона, така че контейнерът трябва да е широк и висок. Прекалено масивната саксия обаче не е подходяща за малко растение; цветето няма да расте в нея поради липса на хранителни вещества.

Грижа за листата

Декоративността на палмата се крие главно в нейните ефектни листа, така че те трябва да бъдат постоянно гледани. Веднъж седмично трябва да ги избършете с мокри кърпички от прах и да ги напръскате с пулверизатор. Изгнилите, пожълтели и изсушени плочи трябва да бъдат отстранени.

Разделяне на майчиния храст на растението

Методи за размножаване на дланта

Areca може да се размножава чрез семена и разделяне на храста. Най-бързият и най-популярен начин е разделянето на храста и кореновата система, но този метод се извършва само с възрастни храсти.

Отглеждане от семена

Преди засаждането посадъчният материал се накисва за около 20 минути в хранителен и дезинфекционен разтвор. Семената на арека се засаждат в кутия с питателен и влажен субстрат. Отгоре те трябва да бъдат покрити с филм, за да се създаде парников ефект. Контейнерът се оставя в тъмно, но много топло помещение.

Важно! Периодично се препоръчва проветряването на кълновете и овлажняването на почвата.

Чрез разделяне на храста

Възпроизвеждането чрез разделяне на храста се извършва, както следва:

  1. Извадете храста от саксията и го разделете на няколко парчета с остър нож.
  2. Веднага се засаждат в отделни саксии.
  3. Навлажнете почвата и поставете контейнерите на топло място, защитено от пряка слънчева светлина.

Болести на арека

Болести и вредители

Поради застоялата влага палмата често се разболява от различни гъбични заболявания. С кореново гниене храстът започва да увяхва и по листата се образуват тъмни петна. Често поради липса на минерали в почвата растението започва да изсъхва и листата му започват да се свиват. Поради продължително излагане на открито слънце, върху него също ще се появят изгаряния.

Чести палмови вредители:

  • Mealybugs - отделят бяла слуз по листата, която след това започва да потъмнява и унищожава месестите части на храста.
  • Ножници - разположени са на листни плочи и изсмукват соковете им.
  • Белокрилките - подобни на малки белезникави молци, са разположени на гърба на листата и провокират нейното изсушаване и извиване.
  • Паяк акари - тъкат тънка мрежа. Те се появяват поради сух въздух, изсмукват соковете от храста, провокирайки го да изсъхне и да спре растежа.

За борба с паразитни насекоми се използват специални химически препарати - инсектициди, сред които Actellik, Fitoverm и Aktara са особено ефективни.

Един от най-декоративните и екзотични сортове палми е ареката, която включва определени лечения у дома. Събитията са прости и начинаещите цветари могат да се справят с тях.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина