Areca palm - домашни грижи и размножаване

Много хора предпочитат да украсят интериора с палми. Едно такова домашно растение е ареката. С красив външен вид той може да подобри стила на всяка стая. Освен това, по отношение на растението арека се разглеждат грижите за дома, видовете, характеристиките.

Предоставяйки правилната поддръжка на този член от семейство Палмови, цветарът може да получи бърз растеж и буйна корона.

Видове арека

Култури като тези особено придават уют на големите пространства. Зелените насищат въздуха на офис или стая с кислород. Опитомената палма от арека създава екзотично усещане, напомнящо на тропическата гора.

Арека палма

Листата му, като широки пера, изглеждат много впечатляващи. Размерът и буйната зеленина са изненадващи. Много видове растат успешно в жилища. Примери за това са:

  • Сортове Areca Katechu;
  • Хризалидокарпус;
  • тристъблена длан.

Палма Areca в интериора

Природните зони на видовете арека Катеху са Източна Африка, Азия и тихоокеанското крайбрежие. Има и друго име - Бетелското дърво. Жителите на Малайзия и всички региони, където расте, ядат плодовете на това растение поради стимулиращите му свойства. Според тях това е полза за организма, макар че всъщност при честа употреба такава храна е отровна и причинява отравяне.

Растението се използва за озеленяване на градини, докато расте до 20 метра, със стъбло с дебелина 10-50 см. Листът достига дължина 2 метра. Palm Katechu показва добро приемане като обитател на фоайета на хотели и вили. В затворена стая дървото не дава плодове, расте по-бавно.

Родината на жълтеникавия хризалидокарпус е Мадагаскар. Характеристиките на палмовото дърво са както следва:

  • В природата расте до 10 m.
  • Той има плътни клони в основата, като храст.
  • Зелените са тъмни, листата са до 2 м, подобни на пера, достигащи ширина до 1 метър.

Това растение от рода арека придава изтънченост и изящество на големите зали и офиси.

Тристеблената палма идва от остров Малака. Няколко ствола с дебелина 5 см наведнъж израстват до 3 м. Белите цветя са много ароматни, листата от 1,5 м имат малко увиснал вид.

Забележка! Такава палма може да расте само в много топла стая.

Арека от семейство Палмови има над 50 вида. Те се различават:

  • гъста, перата зеленина, която има ярко зелен цвят;
  • тънко стъбло с белези - пръстени;
  • под короната се получава образуването на съцветия от типа на ушите.

Арека Катечу

Цветето на Арека е малко, с нюанси, близки до бялото, затворена форма. Плодът е костилка не повече от 7 см. Образуват се бяло-розови семена.

Домашни грижи

Декоративните палми са много популярни в цветарството на закрито. Вечнозеленото растение арека в къщата е екзотика, която първоначално е израснала в тропически климат, не изисква сложна поддръжка. Зелените ще радват много дълго време.

Растежът може да се нарече бърз: скоростта е такава, че за 4 години растението достига максималния си размер. Сортовете Areca catechu са особено популярни сред цветарите.

За правилното развитие е необходимо културата да се поддържа с достатъчно светлина и да се осигурява поливане. Най-приемливи са разпръснатите лъчи, въпреки че на полусянка, под пряко слънце, културата също се чувства добре.По време на обяд е препоръчително да предпазите растението от парещата топлина. За нарастване на симетрията контейнерът трябва да се върти два пъти месечно.

Внимание! Прекомерната светлина води до къдрави листа, изгаряния. Особено необходимо е палмовото дърво да се предпазва от пряко слънце до 6 години.

Избор на пот

Като се има предвид коя палма арека предпочита домашните грижи, важно е да се обърне внимание на способността за растеж. Ще са необходими доста трансплантации, тъй като корените изискват увеличаване на пространството всяка година. Засаждането се извършва в добре дрениран съд, в който водата тече свободно през дупките след поливане. Обемът на саксията трябва да има запас от 4 см от ръба, така че корените да са просторни.

Листа на арека

Поливане и влажност

Високата влажност се счита за норма за това растение. Културата също ще толерира умерена стойност, но значително намаляване ще влоши декоративните качества: листните плочи ще станат тесни, върховете ще изсъхнат. Ако следвате правилата за отглеждане, ще можете да получите красив външен вид. Едно от тях е поливане при нужда, когато почвата започне да изсъхва. Излишната влага в почвата води до факта, че корените започват да се влошават, до смърт.

Внимание! Повреда на зелената част може да е резултат от течения. Потъмняването на короната е знак, трябва да намалите количеството влага. От липсата му върховете на листата започват да пожълтяват, отмират. Контейнерът с вода трябва да стои преди процедурата, а течността не трябва да попада върху листата.

Температурен режим

Младото растение толерира за кратко време температури до -6 градуса. Продължителното излагане на 0 Целзий води до щети и дори смърт. Пълният живот предполага температурата на земната буца от кореновата система от 21 до 27 градуса. Въздухът не трябва да се нагрява над 35.

Подхранване и торове

През пролетта и лятото трябва да хранете растението два пъти месечно. Използват се сложни торове. През зимата и есента честотата се намалява до месечна процедура. На възраст до 6 години, през зимата, те дават течно торене три пъти месечно, след напояване на корените. Цъфтежът също се нуждае от подхранване. Пример за готови композиции е „Цветно щастие“.

Палми на открито

Проблеми с отглеждането и пресаждането

Areca трябва да се пресажда редовно. Понякога е необходимо храстът да се раздели на отделни саксии. Веднага след покупката изберете почвата за бърз растеж, осигурете дренаж, така че влагата бързо да напусне и да не застоява. Нанесете перлит, камъчета, пемза. Добавете пясък и торф, дървесни стърготини. Почвата включва борова кора, въглища. Презареждането се препоръчва през април с малко по-голямо гърне. По време на претоварването трябва да се запази земна бучка. Процедурата се повтаря ежегодно или веднъж на 3 години. Развитата коренова система с филцов слой трябва да се подрязва.

Говорейки за особеностите на отглеждането, е необходимо да споменем периода на зимен покой. Не оставяйте растението за дълго време на мразовит въздух. Трябва да се внимава, рядко да се полива, веднъж седмично, като се фокусира върху горния слой на почвата.

Допълнителна информация. По време на почивка трябва да поддържате температура около 16 градуса.

Болести и вредители, характерни за ареката

Както всяка култура, Areca ще ви помогне да се разболеете. Например появата на червено-кафяви или черни петна по листата. Ако не предприемете действия под формата на лечение, увредените области ще се слеят в непрекъсната некроза. Профилактиката е да се осигури адекватно осветление и да се сведе до минимум броят на спрейовете.

Прекомерното поливане води до смърт на корените. Семената и разсадът също са засегнати. Насекомите нападат паякови акари, мащабни насекоми, белокрилки. Ако това се случи, е необходимо да се извърши обработка с инсектицид.

Хризалидокарпус

Методи за размножаване

Цъфти арека под формата на метличка с малки кремави или жълти цветя рядко се среща у дома. Това е възможно само при добри грижи. Ако явлението е възникнало, са необходими достатъчна влажност и осветление, температурата е от 22 до 28 градуса. След това лилавите плодове узряват със семена, които могат да бъдат засети. Друг начин, по който културата може да се размножава, е чрез разделяне на храста.

Семена

Преди сеитба семената трябва да се накиснат в сярна киселина за 10 минути. След това те се засаждат в подготвения субстрат и контейнерът се поставя на полусянка в очакване на разсад. Възпроизвеждането по този метод предполага факта, че семената са отровни, трябва да ги предпазите от деца и животни.

Арека саксия

Чрез разделяне на храста

Бушът се отстранява от контейнера, системата от кора се освобождава от почвата. Няколко растения се изолират ръчно и веднага се засаждат, поливат се. След това трябва да поставите палмовото дърво на светлина при температура 20 или 25 градуса, овлажнен въздух. След това изчакват почвата да изсъхне и я поливат отново. Отнема няколко седмици за вкореняване, след което се прави подхранване.

Арека е екзотично растение, което се отглежда успешно на закрито и украсява къщата. За да се получи всичко, е необходимо да се оптимизират факторите на температурата, поливането и осветлението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина