Areca palm chrysalidocarpus - домашни грижи

Малцина знаят сложното латинско наименование на това растение; самото то е добре известно на любителите на цветарството. Areca chrysalidocarpus или домашната палма е растение, което е обичано със своята непретенциозност и привлекателен външен вид.

Палмата е чудесна за озеленяване на офис пространство или отглеждане на дом. Растението толерира добре сухотата в апартамент, не страда от температурни промени, не се нуждае от много светлина. Като цяло, почти идеално растение за създаване на красив интериор в тропически стил.

Популярни типове

Палмата хризалидокарпус няма нито един ствол, като класическата палма, позната на всички. Вместо това - храст със зелена маса от листа. Според правилата това растение не може да се нарече палмово дърво - листата са вечнозелени, красиви, подобни на палми, които образуват гъсти и тънки гъсталаци. Ето защо това растение се нарича "тръстикова палма".

Много хора знаят това растение, палмата отдавна е пуснала корени в апартаменти и обществени места

Тя идва от Мадагаскар, расте в тропиците на Азия и Океания. Палмата арека хризалидокарпус често се отглежда у дома. Вътрешните екземпляри, дори и с най-добри грижи, никога няма да се доближат до височината на естествените си колеги, които в естествени условия достигат 6 метра. Стайните видове обаче могат да растат до 2 метра височина, радвайки окото със сочни дълги тесноланцетни листа.

Що се отнася до цветята на хризалидокарпуса, в къщата ареката рядко цъфти, ако това се случи, тогава в аксилите на листата се образуват метлички с необичаен вид и те се самоопрашват там, произвеждайки семена. Тези семена са отровни и могат да причинят стомашни заболявания, когато се консумират.

Външният вид на Арека е подобен на тръстика: същият ярък, винаги зелен, с мощна сочна маса от листа

Сред видовете, популярни в цветарството на закрито, има три основни:

 • Хризалидокарпус жълтеникав (Chrysalidocarpus lutescens) - това растение има интересен цвят на стъблата с дръжки - зелено-жълт. Листата са големи, могат да растат до 2 метра дълги и до 60 см. В аксила на съцветието, по време на цъфтежа има четка, обрамчена с жълтеникави цветя;

Това растение се отглежда в разсадници за продажба

 • Chrysalidocarpus madagascariensis (Chrysalidocarpus madagascariensis) - този вид е най-подобен на класическата палма. Той има дървовиден ствол, разширен близо до основата. Листата са много наситено зелени, плътни;

Височината на растението може да бъде до 9 м в естествени условия

 • Chrysalidocarpus lutescens, или chrysalidocarpus Lutescens - палмово дърво расте в буен храст без ствол. Дълги дръжки с листа, дори у дома, растат до един и половина метра, като цяло растението може да се простира до тавана. Тази палма понякога се нарича още жълтеникав хризалидокарпус заради леко жълтите си върхове на листата.

Отглеждане на хризалидокарпус от семена

Има начин да отглеждате растения от корени. Те се образуват близо до корена, могат да се използват за размножаване чрез трансплантация. Има обаче още по-интересен вариант, тъй като хризалидокарпус лутесценс може да се отглежда от семена.

Важно! Светлината е много важна за покълването на семената и растежа на разсад, така че сеитбата се извършва, когато се установи достатъчно дневна светлина.

За да направите това, вземете семена и направете това:

 1. Семената се накисват в топла вода за няколко дни.
 2. Торфено-пясъчна смес се изсипва в плитки кутии, семената се засяват във влажна почва на дълбочина 2 cm.
 3. Разсадът трябва да се появи след 3-4 месеца, през цялото това време температурата на въздуха трябва да е топла, земята да е влажна.
 4. Когато се появят първите истински листа, младите издънки трябва да бъдат трансплантирани в саксии с по-голям диаметър - 10-12 см. През пролетта и лятото разсадът ще стане по-силен, в изхода ще започнат да се появяват нови листа.

Домашни грижи

Не е трудно да се грижите за това растение, достатъчно е да знаете общите основи на домашното цветарство.

Осветление

Палмата понася добре слънцето, то е не само топлолюбиво, но и доста удобно на пряка слънчева светлина. В същото време, ако е много горещо, тогава е по-добре да се организира вентилация в стаята и да се засенчи короната поне малко.

Хризалидокарпус, домашни грижи

Често растението се изнася в градината за летния период, оставя се на улицата, тогава няма проблеми със силна топлина. През зимните месеци обикновено се пренарежда на най-светлото място в апартамента; в тъмните помещения настройката за южна палма може да се подобри с флуоресцентни лампи.

Поливане

Палмата е хигрофилна, живее много добре във влажна среда, поради което от време на време растението се нуждае от леко пръскане с топла вода. Можете да инсталирате контейнер с вода до саксията. През лятото растението реагира добре на изливането на прясна вода върху листата. Водата отмива праха и освежава листата. През зимата къпането не е необходимо, достатъчно е периодично да се избърсват дръжките и листата с влажна чиста кърпа.

Поливането трябва да е обилно и често. Въпреки това, на когото трябва да се остави земята да изсъхне малко отгоре през лятото, през зимата, оставете я да изсъхне до половината саксия. Температурата на водата трябва да бъде над стайната с няколко градуса, а самата тя трябва да бъде добре уредена.

Температурен режим

Изключително ниската температура за палмово дърво е плюс 16, невъзможно е да се понижи, тъй като растението ще изсъхне. През лятото е допустимо цветето да се поддържа при плюс 22-25.

Избор и наторяване на почвата

Грижата за хризалидокарпуса ще бъде по-лесна, ако първоначално изберете подходящата почва за него, след което внесете торове своевременно. Палмите растат добре на леки и плодородни почви, така че земята за тях трябва да съдържа богат състав, включващ 2 части копка земя, две части хумус, 1 част торф и изгнил тор, 1 част пясък и половината въглен. Тази смес може да се използва и за трансплантация на растение от по-малка саксия в по-голяма саксия.

Съвети. За да нахраните растението, можете да си купите готова смес от минерални торове за палми и декоративни широколистни култури. Ще трябва да се прилага ежемесечно, като торът се свежда до една подхранка през есенно-зимното време и се подхранва два пъти месечно от април до октомври.

Причината за пожълтяване и изсушаване

Случва се листата на хризалидокарпуса да пожълтеят и да започнат да отмират. Цветарите питат какво може да бъде.

Често жълтеникавият хризалидокарпус Lutescens става непривлекателен, когато се грижи у дома. Обикновено загубата и пожълтяването на листата са свързани с нарушена грижа. Прояви на големи грешки:

 • от липса на влага или, напротив, от прекомерно поливане, растението може да започне да пожълтява;
 • с прекалено сух въздух в стаята, листата започват да изсъхват;
 • застоялата вода в саксията води до кафяви петна по леторастите и листата.

  Понякога върховете на листата изсъхват върху растението.

Премахването на тези нарушения отново ще излекува растението и ще го направи жизнеспособно.

Болести и вредители

Неправилната грижа провокира появата на гъбични заболявания, както и други заболявания на това растение. Такива проблеми включват например гъбична инфекция или кореново гниене, които първо се появяват като кафяви петна по листата, след което се разпространяват в цялото растение. За да се предотврати разпространението на болестта, засегнатите области се изрязват, самото растение се третира с разтвор на фунгицид.

Паразитите под формата на паякови акари също пречат на развитието на палмовото дърво. Има прост метод за борба с тях чрез избърсване на листата и издънките с алкохолен разтвор. Можете също така да третирате палмово дърво с химически инсектициди, това е по-ефективен инструмент от обикновено избърсване. Третирането със спрей трябва да се извършва два пъти с една седмица между тях.

Възможно е да отглеждате палма арека, дори ако нямате опит със стайни растения. Той е непретенциозен, достатъчно добър и подходящ за озеленяване, както у дома, така и за създаване на зелена площ в офиса.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина