Sago palm cicas - домашни грижи

Цикас е дървоподобно растение с дебел ствол и пернати листа, наподобяващи палма на външен вид. Принадлежи към семейство Саговников, обединяващо повече от двеста вида. Естествено расте в Индия, Япония и Мадагаскар. В европейските страни тази екзотична палма се отглежда като домашно растение и се класифицира като доста скъп декоративен елемент.

Грижа за палма от цикас у дома

Грижата за палмово дърво е много интересна, но трябва да се прави, като се спазват всички правила, само тогава тя ще се развива правилно и ще радва с екзотичната си красота всеки ден.

Cicas палма

Домашните грижи за растението Tsikas осигуряват спазване на режима на осветление, поливане, температура и влажност на въздуха, както и навременно хранене и правилна грижа за листата.

Осветление

Палмата цикас е светлолюбиво растение, така че трябва да се поставя на места с добро осветление. За правилното развитие е важно да осигурите на палмовото дърво ярка светлина на пряка слънчева светлина (поне 4 часа дневно). Това важи особено за вегетационния период - от началото на април до края на септември.

Преди 11 часа сутринта и след 16 часа, за предпочитане е да се изложи растението на ярко слънце, по обяд (от 11 до 16) - сянка от активно излагане на слънчева светлина, в противен случай листните плочи ще започнат да изсъхват навън и умират.

Млада сагова палма

През зимния сезон цикасата се нуждае от ярка слънчева светлина през целия ден, в противен случай, ако няма достатъчно светлина, тя ще спре да расте.

Поливане

На палмата cicas трябва да се осигури редовно и умерено поливане. През лятото, когато навън е горещо времето, растението се полива на всеки 7 дни, с леко изсъхване на горния слой на земята. През зимния сезон, когато нуждата от вода намалява, честотата на поливане трябва да се намали и цветето да се полива не повече от веднъж на всеки 10-14 дни.

Поливането на цвете cicas, струва си да се вземат предвид такива важни моменти:

 • За овлажняване на почвата използвайте само мека, пречистена вода;
 • Температурата на водата трябва да е стайна или с -2 градуса по-висока;
 • Когато поливате, струва си да се уверите, че водата не попада върху листата и "бучка" на цикасите;
 • При обилно поливане водата трябва добре да намокри цялата земна бучка, излишната течност да се оттича в тигана през дренажа;
 • След като водата изтече в шахтата, тя трябва незабавно да се източи.

Саго палма на масата

Важно е да се има предвид! Преовлажнена почва е най-големият враг на цикаса. Прекомерното поливане може да доведе до застой на водата в почвата, това може да предизвика гниене на кореновата система.

Температура и влажност

Оптималната температура на въздуха за цикаса се счита за + 20-25 ºC през лятото, през зимата температурата не трябва да пада под + 15 ºC. През зимата, когато няма достатъчно слънчева светлина, в помещението, където се намира палмовото дърво, е необходимо температурата да се намали до + 15 ºC. Ако температурата на въздуха е по-висока, растението ще започне да отделя листата си.

През летните месеци цикадовата палма предпочита горещо, топло съдържание, много обича чистия въздух и не се страхува от леки течение, поради което, ако е възможно, през лятото може да бъде изнесено навън или на балкона.Тук е важно да предпазите цветето от силен порив на вятъра и възможни валежи.

Екзотичните палмови цикас трябва да осигурят повишена влажност на въздуха в помещението, където се намира. Допустимият процент е 70-80%. Можете да увеличите влажността в помещението, като използвате овлажнител. Не трябва да пръскате това цвете, по-добре е периодично да му подреждате топъл душ, след което внимателно да избърсвате листата със суха салфетка.

Допълнителна информация. По време на водните процедури е важно да се покрие добре цялата повърхност на почвата в саксията, за да се предотврати преовлажняването.

Тор

Палмата cicas се нуждае от систематично хранене. През периода на активен растеж (от април до септември), растението се подхранва с органични торове веднъж месечно. Най-доброто от всичко е, че цветето реагира на оплождането с разтвор на конски тор (100 g на 10 l вода) или сух лопен (1 kg на 10 l вода).

Можете също да използвате комбинирани торове, предназначени специално за цикади. Подхранването се извършва веднага след поливането. Количеството на прилагания тор се изчислява в съответствие с инструкциите.

Важно! Не трябва да торите растението през периода на покой през зимата, както и при недостатъчно осветление и ниска температура на въздуха в помещението. Освен това не се препоръчва да се прилага подхранване веднага след пресаждането, както и ако цветето е болно или засегнато от вредители.

Прехвърляне

Младите растения на възраст под пет години трябва да се пресаждат ежегодно. Възрастен храст се трансплантира при нужда - ако стане много тесен в саксията. Най-добре е да се трансплантира в началото на пролетта, преди младата розетка да започне да се формира или след като листата се разгънат напълно. През есенно-зимния период е по-добре да не трансплантирате растението.

Палма с борова шишарка в саксия

Когато пресаждате цвете, струва си да вземете предвид следните точки:

 • Не си струва дълбоко задълбочаване на багажника - само основата на "бум" трябва да бъде заровена в земята;
 • Ако корените са твърде дълги и дебели, те трябва да бъдат съкратени. За да направите това, те трябва да бъдат внимателно нарязани с остър нож, поръсени с въглен и оставени да изсъхнат за 30 минути;
 • Първото поливане след пресаждането се препоръчва само след един ден.

При подготовката на сместа за пресаждане трябва да се има предвид, че палмата cicas предпочита да расте в неутрална или слабо кисела почва. В този случай почвената смес трябва да има добри дренажни свойства.

Присаждане на палмово дърво в нова саксия

Цикас е растение, за което следният състав се счита за идеална почва: фина пемза, борова кора, фин доломитов чакъл, сух торф, въглен и голям перлит. Всички компоненти се вземат в равни пропорции.

Как да трансплантирате закупена палма цикас

Ако палмово дърво, закупено в магазин или разсадник, се нуждае от трансплантация, е много важно да го трансплантирате в съответствие с всички правила за трансплантация. Растението се прехвърля в нова саксия заедно със старата буца пръст. В този случай трябва да извадите цветето от старата саксия, без да повредите корените. Невъзможно е да се отърсите и отмиете почвата, както и да отчупите корените, в противен случай растението няма да може да се адаптира към новата почва и ще умре.

Когато пресаждате цвете, не вземайте твърде голяма саксия - "бучката" на цикасата трябва да бъде свободно разположена на повърхността на почвата.

Грижа за листата и резитба

Няма нищо трудно в грижите за листата, те трябва редовно да се почистват от прах с топла (+ 40 ° C) вода с помощта на влажна гъба, след което да се избърсват старателно със суха кърпа.

Палма от цикас на балкона

За да запазите палмовото дърво винаги да изглежда луксозно, е необходимо периодично да режете листата. По време на резитбата си струва да премахнете всички болни, сухи и непривлекателни листа. Листата, които имат очевидни признаци на заболяването, се забелязват много лесно, те променят цвета и формата си, а също така слизат и започват да висят от саксията.

Нарастващи проблеми

За да отглеждате успешно такова разнообразие от палми като цикас, трябва да имате не само желязно търпение, но и да имате определени знания и умения. Неправилната грижа може да причини заболяване и дори смърт на растението.

Ако листата на цикадата пожълтеят

Листата на Cycas пожълтяват, какво да правя и защо това се случва:

 1. Много често може да се наблюдава пожълтяване на листата на палмовото дърво при продължително излагане на пряка слънчева светлина, особено през деня. Ако растението бъде преместено на друго място и поставено на перваза на прозореца с разсеяна светлина, проблемът с пожълтяването на листата скоро ще бъде решен.
 2. Също така върховете на листата могат да пожълтеят на цветето с недостатъчна дневна светлина. В този случай си струва да се организира допълнително осветление с помощта на флуоресцентни лампи. Това е особено вярно през есенно-зимния сезон.
 3. Листата също могат да пожълтяват при много сух въздух, особено ако цветето се намира в близост до отоплителни радиатори. Можете да спасите растението, като го преместите на друго, по-влажно място.
 4. Често проблемът с пожълтелите листа се крие в излишъка на влага в почвата. В този случай си струва да издърпате растението от саксията и да разгледате корените. Ако има изгнили, отстранете ги, третирайте останалите със стимулант на растежа на корените.

  Листата на палмата изсъхват и пожълтяват

 5. При недостатъчно количество азот в почвата листата също могат да пожълтеят. Решението на този проблем е да се увеличи концентрацията на азотсъдържащи торове.

Не растат нови листа

При правилна поддръжка три листа или една розетка, състояща се от няколко листа, се развиват последователно на палмово дърво за целия вегетационен период. Ако от няколко години на дланта не е израснал нито един нов лист, това означава, че има някои проблеми, които трябва да бъдат решени. Когато се държат на закрито, основните причини за липсата на растеж на листа са:

 • Неспазване на температурния режим - твърде студена температура на въздуха в помещението (под + 15 ° С);
 • Недостатъчно количество слънчева светлина и липса на допълнително осветление;
 • Неправилно прилагане на превръзки или неспазване на тяхната дозировка.

Листата не растат на палмово дърво

Осигурявайки на растението подходящ климат, достатъчно осветление и хранене, то ще възобнови развитието си и ще започне да формира нови листа. Това може да отнеме от един месец до шест месеца.

Размножаване

Палмовото дърво cicas може да се размножава у дома чрез покълване на семена и чрез израстване от странични издънки.

Как да покълнат от семена

Отглеждането на палмово дърво от семена не е лесно, но можете да опитате. Как да го направим:

 • Накиснете семената в топла вода за един ден;
 • Засадете ги в земята, като ги притиснете малко в земята;
 • Поставете контейнера с насаждения на топло място;
 • Поливането е необходимо, тъй като горният слой на земята изсъхва;
 • След 1-2 месеца първото кълно ще се появи на семето, то ще започне да освобождава първата листна плоча. Когато това се случи, той може да бъде трансплантиран в специална почва, подходяща за възрастни палми.

  Размножаване на палма чрез семена

Забележка! Ако семената са напукани, не можете да отчупите черупката - това ще навреди на нейното развитие и нищо няма да поникне от нея.

Странични издънки

Ако палмата цикас расте при благоприятни условия, на ствола могат да се появят млади издънки. Правила за размножаване по издънки:

 • Внимателно отрежете издънката от багажника;
 • Премахнете всички странични листа;
 • Поръсете разреза с въглен и оставете за един ден;
 • След това засадете в лек субстрат и покрийте с филм;
 • Навреме овлажнявайте и поддържайте температурата на въздуха от +30 градуса;
 • Издънката ще пусне корени след 5-6 месеца, след което може да бъде трансплантирана в отделна саксия.

Описание на популярните сортове

Екзотичната палма cicas се предлага в различни видове и форми, като малко от тях са подходящи за домашно отглеждане. Най-добрият вариант се счита за навита цикас и революция цикас.

Накъдрени или с форма на охлюв цикаси (Cycas circinalis)

Височината на този вид палмово дърво достига 3 метра. Листните плочи растат до 2 метра, като правило те се събират в снопове от няколко парчета. Докато листата са млади, те са насочени право нагоре, но когато узреят, се поставят в хоризонтално положение.

Cycas накъдрена или кохлея

Отделни листни плочи съдържат 50-60 гъсто разположени зелени листа с копиевидна форма. Дължината на листата достига 25 сантиметра, те обикновено са не повече от 1,5 сантиметра широки. Листата се сменят много бързо: старата листа отпада и се запазват само млади листа.

Цикада увиснала или цикас на революцията

Палмата cycas revoluta има естествено местообитание - Южна Япония. Растението има дебел стълбовиден ствол с височина до 3 метра. Диаметърът на багажника е около метър. Несдвоените листни плочи растат с дължина до 2 метра. Плочите обикновено се състоят от много светлозелени, леко извити, тесни, кожени листа. Младите листа са леко космат, но когато узреят, те се превръщат в голи, тъмни и лъскави.

Цикада увиснала или цикас на революцията

Мъжките храсти имат тесноцилиндрични конуси с дължина до 80 сантиметра и диаметър до 15 сантиметра. Женските храсти имат хлабави, светлочервени, пухкави пъпки. Домашните грижи Tsikasa Revolution включват осигуряване на растението с достатъчно светлина и умерено поливане. Революционната закрита палма расте много бавно - не повече от 3 сантиметра могат да растат годишно, така че бъдете търпеливи.

Саговата палма изглежда много оригинално в саксия, която може да внесе ярко докосване на тропиците в стаята. Растението не расте много бързо, може да не цъфти, ако се спазват всички правила за грижи, то ще украсява всеки дом в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина