Финикова палма от камък - как да засадите у дома

Финиковата палма е обичано от мнозина растение, но поради високата цена на екземпляр за възрастни не всеки може да си го позволи. Малко хора знаят, че каменната финикова палма може да се отглежда у дома. Приблизително шест месеца след поставянето на костта в земята, очакваната красота ще започне да се появява.

Финикова палма от камък, възможно ли е да расте по този начин

Дървото на фурмите има около 17 различни сорта и всички те могат да бъдат засадени у дома от подготвено семе. Преди да отгледате дата от камък у дома, трябва да знаете някои от нюансите:

 • Костта може да седи в земята няколко месеца. Степента на покълване се влияе от много фактори - качеството и състава на почвата, правилното поливане, околната температура.
 • Само по себе си палмата се развива много бавно, докато до появата на първия пълноценен лист може да отнеме няколко години.
 • Домашното палмово дърво не може да бъде високо. Максималната му височина е до 1,5 м.

Дата е красиво, ярко растение, украса на всеки интериор

Допълнителна информация!Изникващото дърво от камък няма да даде плод. За да ги получите, са ви необходими две дървета от двата пола.

Как да покълнем дадено семе у дома

Преди да засадите растение, трябва да проучите всички нюанси на привидно прост случай. Дървото на датите ще се окаже само ако са изпълнени редица условия и едно от основните е изборът на семена и работата по тяхното приготвяне

Подготовка на финиковата кост за засаждане

Преди да поникнете дата от камъка, трябва да я вземете някъде. Не е трудно - фурмите се купуват, но не се пържат, ядат се, зърната, останали след тях, могат да се потопят в земята.

Фиников камък

Точните дати, от които можете да вземете кост, са пресни плодове, фурми, донесени от други страни, сушени плодове.

Допълнителна информация! Най-доброто време за засаждане на семена е между февруари и март.

Избор и подготовка на посадъчен материал

Появата на палмово дърво е възможно само от онези семена, които не са били термично обработени.

Алгоритъмът стъпка по стъпка за събиране на семената е описан по-долу.

Стъпка 1. Семената се отстраняват от плодовете, измиват се под течаща вода. Ако това не бъде направено, останалите частици от плодовете могат да предизвикат процес на гниене в земята. Измитите семена трябва да се държат поне един ден.

Стъпка 2. Поради факта, че растението има много твърди кости, за тях е трудно да покълнат. За да се ускори този етап, следните методи ще помогнат:

 • надраскайте повърхността на костта с шкурка, за да улесните проникването на влага;
 • направете няколко разреза, така че черупката да се счупи по-бързо;
 • попарете с много гореща вода.

Най-добрият начин за ускоряване на процеса на покълване е накисването на семената във вата. Трябва да поставите вата, обилно напоена с вода, в чиния, да поставите семе в нея, да я покриете отгоре с друго парче мокра памучна вата.

За справка! Вместо памучна вата можете да използвате хидрогел, дървени стърготини или марля.

Стъпка 3.Поставете контейнера с кост от памучна вата на топло място, например върху батерия.

Тъй като памукът изсъхва, той трябва да се навлажни с вода. След като семето набъбне, може да се засади в земята.

За да увеличите шансовете за поява на дърво с финици, трябва да подготвите няколко семена. Някои от тях няма да могат да покълнат.

Стъпка 4. Семената се поставят в земята на дълбочина 1 - 2 см. Всички семена могат да се поставят в един контейнер, така че е по-лесно да се грижите за тях. Преди да се появят разсад, почвата трябва да се полива често, но да не се наводнява.

Внимание! Семето се поставя в почвата в изправено положение.

В контейнери със семена трябва да направите малки дупки на дъното, така че водата да не застоява.

Почвата е питателна почва, препоръчва се към нея да се добавят дървени стърготини или пясък. Стайната температура трябва да бъде между 24 °От до 26 °В. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-дълго ще излита. Понякога отнема до 10-12 месеца.

Поливането трябва да се извършва на такива интервали, така че земята да е влажна, но не мокра. Средно появата на разсад отнема от 1 до 3 месеца. Всичко зависи от качеството на посадъчния материал и спазването на всички препоръки.

Веднага след като пробитото зелено стъбло достигне височина 10 см, можете да го трансплантирате в друга саксия.

Избор на почвата

Преди да отгледате дата от камък, трябва да вземете почвата. Закупената земя, предназначена за палми, е най-подходяща. Можете сами да направите почвата, подходяща за среща:

 • 2 части земя от глина и копка;
 • 2 части хумусно-листна земя;
 • 1 част торф;
 • 1 част изгнил оборски тор;
 • 1 част пясък.

Внимание! В дъното на саксията трябва да има дренаж. Функцията му може да се изпълнява от въглен, експандирана глина, камъчета с малка фракция. Той предотвратява застоя на вода в земята, което е вредно за палмата.

Засаждане на покълнал разсад

Няма нищо трудно в пресаждането на разсад. Но трябва да се има предвид, че финиковата палма третира много зле процедурата за смяна на мястото. Често, доста активно растящите разсад умират, след като са били трансплантирани в друга саксия. За да се избегне това, разсадът се поставя в нов съд с буца пръст, в която се намират корените му. Така палмовото дърво ще се закрепи по-бързо, без да изпитва силен стрес.

През зимата и пролетта палмата ще се развива бавно. Поливането трябва да бъде намалено до минимум, само за да се поддържа влагата в почвата. Храненето на растенията не е необходимо, те няма да ускорят развитието му.

Първите няколко години след пресаждането на разсада палмата изглежда като жилава трева. На 3-та година листата се разширяват, плочите им стават твърди.

Бъдещ рохкав лист

Истински, пълноценен лист ще се появи на растението около 4 години след засаждането. От този момент нататък, за да се развива активно палмата, трябва да се гледа правилно.

Грижа за семената финикова палма в домашни условия

Финиковата палма, която се е появила от камъка, не изисква сложни грижи у дома. За да расте добре, е необходимо да се спазва температурният режим, нивото на влажност, за да се осигури редовно овлажняване на земята и достатъчно осветление.

Местоположение и осветление

Финиковата палма е светлолюбиво растение и съответно трябва да се поставя там, където има достатъчно осветление. Тя не се страхува от пряка слънчева светлина. Ваната трябва да се намира там, където има постоянен приток на свеж въздух. Докато разсадът е малък, препоръчително е да го изнесете на чист въздух през лятото.

Оптималната температура е 10 ° C-15 ° C. През зимата се препоръчва да поставите саксията на перваза на прозореца. Тук температурата ще бъде малко по-ниска от тази на закрито.

Внимание! Ако палмата стои на място, където пряката слънчева светлина постоянно пада върху листата, растението ще трябва периодично да се обръща в различни посоки. Това е необходимо, за да може короната да се развие напълно.

Влажност на въздуха

Влажността от 50% е удобна за финиковата палма.Ако тази цифра е по-ниска, се препоръчва да се пръскат листата с вода няколко пъти на ден.

Поливането на палмата трябва да бъде редовно и обилно. Не бива да се оставя земята да изсъхне, но и да не се препълва. 15-20 минути след поливането водата, която остава в тигана, трябва да се източи.

От изсъхването на земята листата ще увиснат. Ще бъде възможно да се съживи самата палма и да се спаси от смърт, но падналите листа никога няма да възвърнат формата си.

Внимание!Признак, че растението е наводнено, е появата на кафяви петна по листата. Това означава, че поливането трябва да се намали.

Ако цялото растение потъмнее, това показва загниване на корените. Само трансплантация с отстраняване на повредени части от кореновата система ще спаси.

Изисквания към почвата и саксията

За да отглеждате палмово дърво успешно, трябва да подготвите плодородна почва за него. Съставките се смесват на равни части:

 • копка земя;
 • листна земя;
 • хумус;
 • пясък или разлят.

Отдолу трябва да има дренаж, например експандирана глина.

Най-добре е да закупите специализирана палмова почва

Саксията за палмата трябва да е дълбока, защото корените на растението са дълги. При всяка трансплантация диаметърът на контейнера трябва да се увеличи с 3-5 cm.

Колкото по-малко е растението, толкова по-малък трябва да бъде диаметърът на саксията. Не можете да засаждате малки дървета в големи контейнери, тъй като те не само ще се образуват твърде бавно, но могат да спрат да се развиват изобщо.

Условия и технология за пресаждане на отгледано растение

Необходимо е да пресадите палмово дърво през първите 5 години от момента, в който разсадът се появява всяка година. Едно възрастно дърво - 1 път на 3 години, или като саксията е пълна с корени. Не е необходимо да докосвате растението ненужно, трансплантацията има лош ефект върху състоянието му.

Дървото се поставя в нова саксия със земна бучка, така че корените да могат по-лесно да се адаптират към новата среда - това се нарича метод за претоварване. Частта от кореновата система, която образува филцовия слой, трябва да бъде отрязана с много остър нож.

Преди трансплантацията, земната линия трябва да бъде маркирана на багажника. В новата саксия трябва да се поддържа това ниво, до което се пълни почвата.

Ако няма нужда да презасаждате растението, веднъж годишно, през пролетта, трябва да премахнете горния слой на земята и да го замените с нова питателна почва.

Внимание!По време на трансплантацията корените не трябва да бъдат изложени.

Потенциални проблеми с отглеждането на семена

Проблеми с палмово дърво от камък могат да възникнат само при неправилна грижа за него.

ЗнакПричинитеСредства за защита
Върховете на листата са кафяви
 • сух въздух;

 • механични повреди на листата;

 • грешен режим на поливане.

Подрязване на повредени краища, премахване на негативни фактори.
Жълти листаЛипса на поливане през лятото.Установяване на поливане, като се гарантира, че почвата не изсъхва.
Кафяви листаАко долните листа са норма.

Ако всички листа или багажника - преливане.
Установяване на поливане, подрязване на долните листа.
Кафяви петнаПреливане, ниски температури, твърда вода.Премахване на тези фактори.
Палмата спира да расте
 • липса на хранителни вещества;

 • тесен капацитет.

Въвеждане на подхранване.

Засаждане на палмово дърво в по-голяма саксия.
Бледност на листатаПрекомерно осветление.Преместете растението на тъмно място.

Растението може да изсъхне от неправилна грижа.

Какво може да съсипе палмова фиданка

От семето може да се появи пълноценна финикова палма, ако разсадът се гледа правилно и се дават всички условия за развитие. Фактори, които могат да доведат до смъртта на зараждащо се растение:

 • поставяне през зимата на саксия с палма близо до отоплителни уреди;
 • чернови;
 • суша на почвата;
 • прекомерно поливане;
 • често застояване на вода в земята;
 • липса на слънчева светлина;
 • бедна на хранителни вещества почва.

Ако не позволите появата на тези провокиращи фактори, финиковата палма ще се формира, макар и много бавно, но уверено.Вкореняването не е трудно - питателната почва ще помогне за това.

Отглеждането на финикови палми от плодови семена не е трудно, ако не пренебрегвате съветите и препоръките за подготовка на посадъчен материал и по-нататъшни грижи за разсад. След 4-5 години от костта, спусната в земята, ще се появи красиво дърво.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина