Финикова палма - как да расте в домашни условия

Можете да срещнете финиковата палма в големи търговски центрове, оранжерии, както и в частен интериор. Непретенциозно и красиво растение се чувства добре далеч от родината си - Африка. Можете да отгледате дата от обикновен камък, ако имате търпение.

Финикова палма: какъв вид растение, описание, как изглежда

Фурмата (лат. Phoenix) е двудомно растение, принадлежи към семейство Палмови (латински Arecaceae). Родът включва повече от 14 вида, повечето от които са известни със своите хранителни и сладки плодове.

Плодно дърво

Някои видове са храсти, но тези, които са по-известни, са онези, които по време на живота образуват висок единичен ствол с буйна корона от твърди, дълги перисто разчленени листа (веела) с тъмнозелен цвят с остри бодли в основата.

По време на цъфтежа растат дълги метликови съцветия, съчетаващи много малки жълти цветчета. Мъжките цветя се различават от женските по своята структура. Женското цвете има 3 плодника и 3 листенца, докато мъжкото цвете има 6 тичинки. Плодът е зрънце с едно голямо семе вътре.

Забележка! Истинска или истинска дата е датата на пръста (лат. Phoenix dactylifera), достигаща височина 30 м. Плодовете й се ядат, а дървесината се използва като строителен материал. Дървото оцелява при студове до -14 ° C.

Прилича на лист от дати

Възможно ли е да се държи у дома

Финиковото дърво е растение, което може да се отглежда в почти всеки апартамент или офис, където има достатъчно свободно място за него.

5-7 годишен екземпляр има размах на листа до 2,5 m в диаметър. Той не се нуждае от специално осветление, а температурата на въздуха е подходяща в рамките на +15 .. + 35 ° С.

Забележка! Колкото по-близки са условията на задържане до естествените - много ярка светлина и висока температура на въздуха, толкова по-бързо ще расте палмата.

Женско съцветие

Сортове финикова палма

В продажба в градинските магазини можете да намерите семена на два от най-популярните сортове фурми. Всеки от тях може да се засява у дома и след известно време да отгледате собствената си длан.

Phoenix roebelenii

Тези дати са дърво с размер на джудже, което често се нарича просто срамежливо. Различава се от останалите видове със своите скромни размери.

 • Височината на възрастно дърво е не повече от 3 м, а дължината на листа е средно 60-120 см.
 • Цъфти с жълти цветя на съцветия с дължина до 45 см.
 • Видът се отглежда в апартаменти, оранжерии и на открито.

За разлика от другите, срамежливият е в състояние да издържи на замръзване до -3 ° C.

Възрастният е срамежлив в градината

Канарска фурма (Phoenix canariensis)

Един от най-разпространените видове в света, роден на Канарските острови, расте в южните страни на Европа, на африканския континент, в САЩ, Бразилия, Нова Зеландия, Австралия.

В Русия канарската дата може да се види по улиците на Сочи, в Крим. Дървото от този сорт може да достигне височина 10-40 м. Листът на възрастно растение достига 4-6 м дължина. Плодът е оранжево сладко зрънце.

Phoenix canariensis

Как да отглеждаме среща у дома

Семена с определен сорт могат да бъдат закупени в специализиран магазин. Освен това костите са лесни за намиране в супермаркета.

Достатъчно е да купите фурми, да ядете сладката пулпа и да засадите семената в земята (сортът в този случай ще остане неизвестен). Най-доброто време за засаждане е февруари.

Забележка! Костите на възраст над 1 година губят кълняемостта си.

Ще отнеме няколко месеца, докато поникне, но този процес може да се ускори.

 1. Прясна кост се поставя в чаша вода, загрята до + 35 ° C и се оставя за няколко дни.
 2. Всеки ден водата се сменя с чиста.
 3. Веднага след излюпването на кълна е време да засадите костта в почвата.

По-нататъшните грижи се състоят в редовно поливане, подхранване през топлия сезон и трансплантации, докато кореновата маса расте.

Къде да вземем разсад

Знаейки как да засаждат фурна с камък, повечето производители на цветя правят това, като искат да размножат грандиозно растение в точното количество. Тези, които не искат да чакат толкова дълго, трябва да се свържат с магазини за цветя. В същото време човек трябва да бъде подготвен за факта, че цената на едно дърво ще бъде висока. Зависи от размера на дланта и нейната възраст.

Например, копие с височина 1,5 м ще струва около 8-9 хиляди рубли.

Как изглежда поникването на датата?

Дълго време след поникването от семето кълновете на фурми изглеждат като твърдо зелено копие, стърчащо от земята. Знаейки как изглежда финиковото дърво, е трудно да повярваме, че палмово дърво ще порасне от това кълнове с течение на времето.

Младите листа не приличат на тези, които ще се появят на дата след 2-3 години. Докато се разгръщат, те приличат по-скоро на къс ветрило с малък брой „пръсти“.

Млади кълнове

Грижа за финикова палма у дома

Дори начинаещ в цветарството на закрито може да организира правилната грижа за растението. Някои трудности са представени само от необходимостта от трансплантация на много голям екземпляр, който изисква голяма вана с обем от 10 литра или повече.

Тази работа обикновено се извършва от двама души: единият държи растението до багажника, а другият покрива корените във ваната с пръст. Това е единственият начин да се избегне грозното накланяне на короната на една страна.

Поливане на растението

Дългите корени на датата й помагат да набави вода от големи дълбочини и да оцелее в най-тежката суша.

Вкъщи той ще се нуждае от редовно поливане. За целта използвайте топла преварена вода. Излишъкът от палета трябва да се източи.

 • От април до октомври се полива веднага щом горният слой почва в саксията изсъхне.
 • През останалото време палмата е в латентно състояние и се полива 1-2 пъти месечно, в противен случай корените могат да изгният.

Как да се храня, какви торове

Можете да си купите храна за фурми във вашия градински магазин. Предпочитание се дава на торове с преобладаване на азот в състава, който е необходим за растежа на зелената маса.

Палмовото дърво ще се възползва най-много от препарати в течна форма, но можете да използвате и сухи прахове, като ги разреждате във вода според инструкциите на производителя.

Забележка! Когато въвеждат подхранване, те се ръководят от принципа: по-малко е по-добре, отколкото повече. Предозирането на торове заплашва корените с химически изгаряния.

От най-простите и достъпни торове, калийният нитрат е подходящ за датата. Разредете го в съотношение: 1 g прах или гранули на 1 литър вода. През топлия сезон торовете могат да се прилагат на всеки 10 дни при минимална доза, но не и след разсаждане.

В нова саксия първото хранене се извършва не по-рано от 2 месеца по-късно.

Фактът, че на едно палмово дърво липсват хранителни вещества, се сигнализира от следните признаци:

 • Липсата на азот се проявява със светлия цвят на листата, забавяне на растежа им.
 • Недостигът на калий се посочва от бронзово-кафяви точки и малки петънца по листата, които по-късно се свиват и изсъхват.
 • Жълтият кант по листата е симптом на липса на магнезий.

Комплексните минерални торове за стайни растения обикновено съдържат широк спектър от вещества, които компенсират липсата им в почвата. Но за по-голяма увереност трябва да редувате различни лекарства.

Как цъфти финиковата палма, периоди

В зависимост от вида и сорта, първият цъфтеж и плододаване настъпва на възраст от 10 до 50 години. В този случай са необходими поне две растения - мъжки и женски.

Периодът на цъфтеж е от февруари до ноември. В естествени условия опрашването се случва от вятъра, но у дома това ще трябва да се извърши ръчно.

Прилича на мъжко съцветие

Присаждане на финикова палма у дома

Препоръчително е да се извърши трансплантационна работа в началото на юни. Те правят това в два случая: корените на палмата са пострадали от залива или са престанали да се вписват в старата саксия.

Нов контейнер за млади разсад се взема повече от предишния с 25 обемни%. Рядко се обработват зрели палми (веднъж на 5 години), така че обемът на новите контейнери се увеличава по-значително - с 30%.

Така изглежда кореновата топка на възрастно растение - тя се пренася само без да се премахва старата почва

На дъното на резервоара за засаждане се поставя 5 см слой малки камъни, счупена тухла, камъчета, развалини. Това е задължително условие, което предпазва корените от застояла вода, която причинява гниене. Почвата се приготвя в пропорции: пясък, копка земя и компост - в равни пропорции. Можете да използвате универсална почва от магазина с рН 5,5-6,5. За разхлабеност в него се смесват малко дървесна пепел, пясък или вермикулит.

Забележка! При пресаждането е важно да се насочи стволът на растението вертикално нагоре, тъй като изкривяването му в бъдеще ще бъде много трудно да се коригира или дори да бъде невъзможно.

Възможни трудности при отглеждане в домашни условия

Грижата за среща не е трудна. Трябва да се отбележи, че това растение е много издръжливо, способно да преживява продължителни суши и недостиг на хранителни вещества. Кореновите заливи и нападенията с вредители могат да причинят най-големи щети. Но дори и в този случай ще бъде възможно реанимирането на засегнатия образец с висока степен на вероятност.

Защо листата на стайна палма пожълтяват

Не се препоръчва използването на чешмяна вода за напояване. Трябва да се защити или филтрира и след това да се вари.

Листата може да пожълтеят поради липса на хранене, трябва да се приложи допълнително хранене.

Фактът, че проблемът е в корените, се показва от характерната миризма на гниене и придобиването на кафяв оттенък от листата. В този случай растението се изважда от саксията, корените се измиват, изгнилата част се изрязва, разфасовките се поръсват с натрошени въглища и се засаждат в прясна почва.

Типичен симптом на проблеми с корените

Защо листата изсъхват

Съхнещите върхове на листа показват липса на влага. Стайната температура е твърде висока и влажността е твърде ниска. Необходимо е да се увеличи честотата на поливане и да се увеличи влажността на въздуха, можете да прибегнете до пръскане на листата.

Изсушаването на долните листа е често срещано явление, съпътстващо узряването на дървото. Младата зеленина расте само на короната, а старите листа постепенно изсъхват и падат.

Внимание! Тревожен знак е изсушаването на младите листа, което показва появата на болест или поливането с твърде студена вода.

Вредители

Накъдрянето и изпускането на листа показва появата на вредители. Датата често засяга паякови акари, нематоди, брашнести червеи, мащабни насекоми, трипси.

Малък брой вредители могат да бъдат измити със сапунена вода; пръскането с настойки от чесън или тютюн също помага.

 • Запарката от чесън се приготвя, както следва: 4 глави се вливат в 1 литър вода в продължение на 5 дни и след това се използват.
 • Тютюнът се настоява в пропорция: 40 g на 1 литър вода и излагането е 2 дни.

След обработката на следващия ден листата се измиват с чиста вода.

Нападение от паяк акари

Забележка! Най-опасното поражение са нематодите, много е трудно да се отървете от тях и вредителят лесно се установява в съседни саксии със стайни растения.

Следните лекарства помагат срещу повечето вредители: Fitoverm, Aktellik, Aktara, Confidor. Всяко лекарство се използва стриктно в съответствие с инструкциите. По време на обработката почвата в саксията е покрита с торба и помещението трябва да бъде добре проветрено.

Отглеждането на финикова палма у дома е забавно. Расте бавно, но е още по-удивително да забележите след година-две колко по-красиво става това необичайно растение с възрастта. Със самото си присъствие в стаята той създава невероятна атмосфера.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина