Как растат датите, как изглеждат финиковите палми

Финиковата палма е ценна плодова култура, използвана от хората като изключително ценен хранителен продукт; сушените плодове се продават. За да видим как датите растат и ежегодно дават обилна реколта от 60-80 кг плодове през целия период на развитие от 60-80 години, ще се окаже в естественото им местообитание. Дърветата дават плод през 4-тата година на растеж.

Как растат датите

В дивата природа фурмите могат да растат по дървета и храсти.

Финикова палма в дивата природа

Растението се развива бързо в климатичните условия на тропиците, в пустините на топлите страни.

В кои държави

Северна Африка и страните от Близкия изток имат естествена среда за развитие и плододаване на фурми. Преселниците от съвременна Саудитска Арабия, Тунис, Мароко и Египет отглеждат растения от семейство Палмови повече от 6 хиляди години. В същото време индийците оспорват твърденията на африканците, считайки техните предци за пионери в отглеждането на фурми.

Настоящият списък с държави, в които растат датите, включва Ирак, Бахрейн, Алжир, Иран, Обединени арабски емирства, Тунис и Сирия. Палмите се срещат в САЩ, Египет, Калифорния, Мексико и Австралия. Саудитска Арабия е безспорен лидер в износа на фурми, отглеждани в собствените си земи.

Разпространение в дивата природа

Палмите виреят на пясък, глина и тежки почви с умерена соленост. Растенията могат да издържат на дълги периоди на суша, но някои видове изискват стабилно използване на водата. Нуждата се задоволява лесно чрез периодични речни наводнения и подпочвени води.

Интересно! Идеалната температура за цъфтеж и образуване на плодове е + 17 ° C. Мъжките и женските екземпляри цъфтят от февруари до ноември.

Датите се размножават чрез семена. Опрашва се от вятъра. Необходими са 200 дни, за да узреят плодовете. Как изглеждат узрелите фурми на дърво - текстурата на прясно събраните твърди фурми е суха и влакнеста, с кафеникав оттенък.

Къде растат фурмите в Русия?

Храстите с фурми се нуждаят от влажен климат за растеж и плододаване. В субтропичните райони на Закавказието, както и прилежащите субтропици на Иран, летният период е знойно и сухо. През зимата средиземноморските циклони преминават от северната страна, а иранските циклони в югоизточната. Отглеждането на финикови палми на юг от Кавказките планини дава добри резултати.

Интересно. Възможно е да се любувате на екзотични палми в Сочи, но поради липсата на комфортни условия за растението, качеството на плодовете в храстите е ниско. Колекции от ботанически градини, където се отглеждат гори и забранени дати, се намират в субтропичната част на Краснодар, но тези сортове не са получили широко разпространение.

Израства в страните от бившия СССР

В постсъветския период са проведени много експерименти за аклиматизация на датите на пръстите в СССР. Успешният растеж и плододаване на палмата обаче е отбелязан в сухите субтропици в южната част на Туркменистан. Изобилието от плодове в Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан се внася от южните страни. В субтропиците на Черно море палмите растат слабо и бързо умират в условия на висока влажност.

Канарските дати са по-устойчиви на прекомерна влага, широко се отглежда като декоративен храст в Краснодарската територия, Абхазия и Грузия.

Дати на зреене в Адлер

Някои екземпляри от канарските палми растат в южната част на Крим и в Азербайджан (Баку, Ланкаран). Засаждането на финикови палми в откритите земи на Украйна е неуспешно, дори със зимен подслон.

Описание на плодове от финикова палма

У дома най-старата култура от фурми расте с колонен ствол с височина до 2,5 м, кората на палмовото дърво е покрита с остатъци от дръжки. За пълното развитие на коронките датите периодично се обръщат в различни посоки към светлината. Растителните листа са зелени, пера, дълги до 2-6 м, извити в дъга. На палмово дърво растат до дванадесет нови листа годишно.

Младите палми в природата създават гъсти и непроницаеми гъсталаци с бодливи, силни и стърчащи в различни посоки листа. Съцветия - дълги до метър, с мъжки и женски уши. Чашката на цветята е малка, има жълт цвят, формата на чаша. В съцветия, 3 венчелистчета.

Дати на етапа на узряване

Мъжките сортове растения са оборудвани с 6 тичинки, женските - 3 плодника и 6 модифицирани тичинки. Броят на тичинковите цветя достига 12 000, опрашващите чашки се събират в 6-9 съцветия, плодните цветя (женски), наброяващи 2 500, образуват плодове - фурми. Фурмите на дърво образуват 100-250 кг плодове с размери 2,5-4 см.

Как се събират фурмите

По-голямата част от фурмите се събира чрез отрязване на целия грозд, който дава плодове. В Северна Африка, където палмовите дървета са местни, берачите на плодове използват раздвоени пръчки или въжета, за да се изкачат на палмата и да отрежат гроздовете, като внимателно спускат клоните до помощниците отдолу.

Жителите на Калифорния и Саудитска Арабия, където финиковите палми растат на изкуствени насаждения, прибират реколтата с помощта на механизирани средства: събиране на седла, прибиращи се стълби, мобилни асансьори. Периодът на прибиране на реколтата продължава от август до ноември.

Канарска финикова палма

Всички дати на един грозд и клони на палма узряват по различно време, трябва да се връщате към едно растение повече от веднъж.

Видове и сортове финикови палми

Как изглеждат датите на различни етапи на зрялост:

 • Кимри. В рамките на 17 седмици след опрашването белите плодове стават зелени, бързо придобиват обем и съдържат 85% влага. Вкусът е горчив и тръпчив, поради високото съдържание на танин.
 • Халал. Повече от 6 седмици жителите на тропиците наблюдават как растат датите на узряване, след което събират първата реколта от твърди жълто-червени плодове с горчив вкус.
 • Рутаб - плодът узрява 5-7 седмици след Халал, върховете потъмняват, нивото на водата спада до 35%, теглото намалява, кожата се втвърдява, пулпата става мека и захар.
 • Tamr (Tamer) - плодовете изсъхват, грубят и потъмняват, достигат пълна зрялост. Съдържанието на влага в фурмите е 20%. Сладките плодове са напълно готови за прибиране на реколтата 3 седмици след Rutab.

Датите се класифицират и по съдържание на влага:

 • суха или твърда - влажност 18% (Turi, Zahedi, Sokari);
 • полутвърд или полумек - 18-23%;
 • мека - влага> 23% (Mazfati, Kabkab, Hasui, Barhi, Anbara, Khadravi, Majkhul).

Твърдите плодове имат срок на годност, но се използват предимно от бедуините. Фурмите се поставят на земята и се сушат на слънце или се погребват в пясъка, увеличавайки срока на годност до 2 години.

Твърди и меки сортове фурми

Пресованите плодове служат като „хляб на пустинята“ - „аджу“. Меките и полутвърдите сортове се продават в комплекти.

Как да се грижим за финикова палма у дома

Възможно ли е да расте от семе

Семената палма ще порасне след 5-6 месеца, но екзотично растение няма да даде плод при закрити условия.Стъблото на датата в естествената й среда достига растеж от 1 м за 4 години, през следващите 2-3 години след засаждането ще има достатъчно място на перваза на прозореца. Екзотично растение ще бъде отличен декор за вашия хол, спалня или кухня. Той също така ще служи като добър подарък за роднини, приятели или служители.

Как да отглеждаме финикова палма от семена

Датата ще бъде получена от костилка, която не е преминала термична обработка; пресните плодове, сушените плодове от магазина са идеални. Често, заради експеримента, хората залепват семе в саксия и то се вкоренява. У дома кълновете се появяват в рамките на шест месеца. Най-доброто време за засаждане на палмово дърво е февруари-март.

Процедурата за отглеждане на палмово дърво е съвсем проста, достатъчно е да се придържате към редица препоръки:

 1. Костите трябва да бъдат почистени и измити, предотвратявайки процеса на гниене. В измито състояние семената се оставят да почиват за един ден до следващия етап - накисване.
 2. Финиковият камък е много твърд, полирането с шкурка ще помогне за ускоряване на процеса на покълване, може и да се вари в гореща вода.

  Финикова палма в закрити условия

 3. Максималният ефект се дава чрез накисване с вата. Чаша памучна вата се навлажнява обилно с вода, поставя се в чиния, полага се кост и се покрива с допълнителен слой навлажнена памучна вата отгоре. Марля, дървени стърготини, хидрогел ще бъдат добра алтернатива на памучната вата.
 4. За покълването е необходимо изобилие от топлина. Удобно е да поставите контейнера с памук върху батерията. Остава да следите нивото на влага ежедневно, да добавяте вода.
 5. Добре подутата кост е готова за трансплантация.

Важно! Ако решите да отглеждате една или повече дати, засаждането на допълнителни семена е правилното решение. Някои издънки ще умрат под въздействието на патогенни микроби или неумели действия по време на трансплантацията, защитната мрежа няма да навреди.

Правила за трансплантация на финикова палма

Палмите на възраст до 4-5 години се трансплантират ежегодно, възрастните растения - след 2-3 години. Направете процедурата през пролетта. След това, веднъж годишно / шест месеца, горният слой на почвата се отстранява, освободената площ се покрива с нова почва. За разсаждане се използва саксия с 3-4 см по-голям диаметър. Бушът се прехвърля внимателно в нов контейнер, кухините се запълват с пръст. При избора на готова почвена смес е подходяща опцията "За палми". След като сте решили да подготвите почвата сами, трябва да се придържате към следните пропорции:

 • 2 части лека глинесто-дерниста почва;
 • 2 части състав от хумус-лист;
 • 1 част торф;
 • 1 част изгнил оборски тор;
 • 1 част пясък;
 • малко количество въглен.

Дата Робелини

Какъв вид почва трябва да се получи: рохкава, мека, влажна и дишаща. На дъното на саксията трябва да се организира дренажен слой, за да се предотврати възможно най-много стагнация на водата. Контейнерът за засаждане не трябва да е широк, а висок, осигурявайки удобно поставяне на дълги корени.

Съвети за грижи

За да бъде къщата украсена с дърво за възрастни на закрито, грижите за нея през годините изискват да се вземат предвид важни моменти:

 1. Палмата се страхува от течение. Когато проветрявате стаята през есента или зимата, трябва да предпазите растението от студени въздушни течения.
 2. За грижата за палмово дърво е подходяща утаена, мека, без хлор вода с температура 20 ° C.
 3. Листата се нуждаят от ежедневно пръскане, избърсване с влажни гъби. Така палмовото дърво ще бъде защитено от вредители, ще придобие добре поддържан външен вид. Седмичната култура е изложена на истинска душа, покривайки земята с филм.
 4. Подрязването или отчупването на върха на палмата е недопустимо. Смъртта на растението е неизбежна.
 5. Палмите се хранят с миньори и органични вещества: на всеки 2 седмици през топлия период и веднъж месечно - през зимата. Лакомства за палми и широколистни растения. Торовете трябва да се добавят за предпочитане към влажна почва, разредена.

Как да се грижим за декоративна среща у дома

Финикова палма от камък може да украси интериора или напълно да унищожи уюта и комфорта.Ако растението е болно, изглежда доста грозно: листата пожълтяват, потъмняват, падат, стволовете стават меки, образува се гнилостна миризма. Болестите се появяват при неправилна грижа или нападение от вредители.

Режим на поливане

След като засадите палмово дърво от камък, докато растението покълне, поливането се изисква рядко, на ръба на пълното изсъхване на почвата. Тъй като се образува млад храст, е важно да се контролира горният слой на почвата (2-3 см), поливането се извършва, докато изсъхне.

Останалата вода в тигана на тенджерата трябва незабавно да се източи. През зимата жизненият цикъл на растението се забавя, влагата е сведена до минимум. Стагнацията на влагата ще доведе до смъртта на кореновата система, датата ще умре.

Изисквания за осветяване

За предпочитане е да се засажда палма на добре осветено място, като постоянно се обръща стъблото към слънцето, всички листа ще участват в процеса на фотосинтеза. Без светлина листата се разтягат, развиват се неравномерно и стават крехки.

Забележка! Оптималната температура през топлия сезон е 20-25 градуса, през есента и зимата - 15-18 ° C. Растенията лесно понасят краткотрайни температурни спадове (до 8 градуса).

Поставянето на дати от батерията през зимата заплашва да прегрее. Мраморният под или перваза на прозореца влияе негативно на чувствителната коренова система на палмата. Декоративните стойки с необходимата височина ще решат проблема. През лятото най-доброто място е на открито без течение. В горещ период растението трябва да бъде засенчено за кратко, предотвратявайки появата на слънчево изгаряне.

Защо листата на финиковата палма потъмняват

Ако листата потъмнеят, свият се в тръбичка и паднат, на повърхността се появят малки кафяви плаки, това са първите симптоми на появата на неочаквани гости. Финиковата палма е уязвима към брашнести червеи, щитовидни жлези, акари. Устоявайте на патогените със сапунен разтвор (по-добре е да използвате обикновен сапун за пране), сок от чесън или Actellika.

Финиковата палма изсъхва

Бледо жълто-зелените нюанси на палмово дърво показват излишък на светлина или щети от червен паяк. Необходимостта от намаляване на поливането се показва от кафяви петна по листата. В случай на недостатъчна влага в почвата, растението ще изпусне листата си, прекалено сухият въздух ще доведе до изсъхване на върховете на листата. Омекотяването на ствола и потъмняването на листата са резултат от прекомерното поливане. Проблемът обикновено е придружен от неприятна миризма.

Ползите и вредите от фурмите

Фурмите са сладко и здравословно лакомство, което може да замести бонбони или захар. Плодовете съдържат витамини от група В, каротин (провитамин А) и витамин К. От минералните компоненти плодовете са особено богати на калий, съдържат калций, фосфор, магнезий и желязо.

Той също така задържа ниски нива на натрий, цинк, мед и манган. Калоричното съдържание на фурмите достига 280-340 ккал на 100 грама продукт, в зависимост от сорта.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина