Как да се грижим за палмово дърво у дома

През последните десетилетия палмите започнаха да печелят популярност сред феновете на декорирането на домовете си с екзотични растения. Големите тропически красавици преобразяват стаята и ненатрапчиво напомнят за морския бряг, хармонията и релаксацията. Можете да изберете както клъстерни, така и едноцевни опции. Разнообразието от резби на листа ще ви позволи да намерите любимия си от огромен брой опции.

Как да се грижим за палмово дърво у дома

Много почитатели на големите растения си отказват удоволствието да заселят южна красавица в апартамент, защото не знаят как да се грижат за палмово дърво. Има дори мнение, че палмите растат само в онези къщи, където собственикът има "лека ръка". Притеснението обаче е неоснователно, палмата не е трудна за поддържане.

Вътрешна длан

Интересно. Много собственици на тези растения интуитивно ги "уреждат" далеч от други цветя, някъде в противоположния ъгъл на стаята, това е правилно. Палмите не обичат непосредствена близост. Усещането за простор и много въздух около тях са важни за тях.

Те растат най-добре в оранжерии и зимни градини с високи тавани и достатъчно място за цялата флора.

Избор на местоположение, температура и осветление

Интуитивният навик да поставяте палма в гол ъгъл има смисъл, особено ако през целия ден е осветено с естествена дневна светлина през прозорец. Сянката на стаята, като неосветен ъгъл, е неподходяща за поставяне на саксия, тъй като липсата на светлина ще се отрази негативно на нивото на фотосинтеза, което означава цвета на листата. Някои сортове палми са способни да живеят на сянка, докато повечето просто умират или спират да растат.

Поставяне далеч от растенията

Дори при такива екземпляри, устойчиви на липса на светлина, листата значително избледняват и размерът им намалява.

Поливане и влажност

Там, където палмата расте в естествената си среда, тя е достатъчно влажна и топла. Следователно трябва да го поливате, така че почвата в саксията да е винаги влажна, но не и подгизнала.

Внимание! Състоянието на саксийната почва не трябва да прилича на блато. Ако водата остане на повърхността на почвата и се превърне в локви, такава земя не е подходяща за палмата, изисква се смяна на почвата, източване на саксията и оборудването й с палет.

Тъй като през летните месеци растението се нуждае от обилно поливане, но в същото време се страхува от застояла вода, е необходимо да му се осигури капацитет, който да събира излишната влага. Необходим е и дълбок палет, така че по време на отоплителния сезон събраната в него вода да се изпарява, осигурявайки влагата близо до палмата с влага.

През зимата количеството поливане трябва да се намали, ако стаята стане хладна и влажна. В случаите, когато качеството на отоплението се справя с поддържането на стайната температура над + 22˚C, броят на напояванията не трябва да се намалява, тъй като микроклиматът е сравним с летните показатели.

Важно! Изключение правят Washingtonia и Brachea, за които е важно да се намали температурата през зимата до + 10˚C.

Растението обича влажния въздух, диша го през голяма повърхност на листата си. За да може палмовото дърво да получи достатъчно въздух и влага от околната среда, се препоръчва да пръскате цялата зеленина всеки ден.По време на периоди, когато влажността на помещението се превръща във влага, не е необходимо допълнително да се навлажнява растението (това обикновено се случва през пролетта и есента, когато отоплението все още не е включено (или вече е изключено) и отвън температурата не се повишава над + 13˚С).

Избор на почвата

Палмите растат добре в леки, дишащи субстрати, които не се натрупват, което означава, че те свободно пропускат излишната вода в картера. Правилната грижа за палмово дърво у дома започва със състава на субстрата. Не е необходимо самостоятелно да се търсят съставните части на правилната почва, да се измерва количеството вещества и да се месят. Повечето цветарски магазини продават готови смеси за саксии за палми. Те са универсални за всички сортове и са напълно готови за употреба.

Внимание! Преди да засадите палмово дърво в саксия, трябва да покриете дъното с дренаж, който ще премахне излишната влага от корените.

Необходим дренаж

Ако искате самостоятелно да подготвите почвата за тропически домашен любимец, можете да използвате следния състав:

  • 1 част пясък;
  • 2 части плодородна земя;
  • 1 част хумус.

Торене и подхранване

Не е необходимо да храните или презасаждате новозакупена палма през първите 14 дни. Растението се нуждае от адаптация към нови условия. След две седмици тор може да се внесе чрез предварително навлажняване на почвата.

Палмите обичат органичната материя, получена от процесите на гниене на растенията, подобно на естествения процес, който се случва в субтропичните ширини на континента Южна Америка, както и на островите и в тропиците, когато падналите зелени растения покриват почвата, загниват и се превръщат в естествен тор.

Много производители препоръчват накисване на кравешки или птичи тор в големи контейнери, като се държи 5-7 дни, филтриране и торене на палми с този разтвор. Методът на хранене е ефективен, но какво трябва да направи градският жител, който иска да нахрани палмата си и не знае откъде да вземе кравешки тор? Има решение.

Съвременните цветарски магазини продават пилешки тор под формата на гранули, които са без мирис и приличат на компресирани дървени стърготини. Те са чудесни за хранене на зелени красавици през периода на активен растеж - от април до октомври.

Допълнителна информация. Различните производители на торове препоръчват собствена доза за разреждане. Преди употреба трябва да прочетете информацията на опаковката и да следвате получените препоръки.

Причини за увреждане на листата и методи за лечение

Гордостта на всяка палма е нейната зеленина. Ето защо, когато външният вид на зеленината се влоши, домакините започват да анализират ситуацията в търсене на отговор на въпроса защо листата на палмата започват да пожълтяват.

Листата пожълтяват

Има биологична причина, която няма нищо общо с болестта или неправилната грижа - старите листа изсъхват и отсъстват, докато новите растат едновременно. Това е естествен процес. За да поддържате привлекателен външен вид, можете да отрежете пожълтялата проба.

Пожълтяване и изсъхване на върховете на листата

Когато жълтите връхчета започнаха да се появяват на голям брой листа, струва си да се търси причината в условията на растението. Грижата за палмово дърво у дома трябва да гарантира, че няма течения.

Начинаещите производители на цветя често заливат тропическите красоти поради излишък от грижи за растенията, страхувайки се, че почвата ще изсъхне. Корените на палмите наистина обичат влагата, но в същото време се страхуват от заблатяване, поради което при първите прояви на пожълтели листни върхове трябва да се анализира режимът на напояване.

Сухият и затворен въздух в помещението може да съсипе палмовите листа. При липса на овлажнител е необходимо листата да се пръскат често с мека вода. Веднъж седмично, ако е възможно, растението може да се къпе, избърсвайки го от прашни отлагания, които пречат на дишането.

Бял цвят по листата

Най-честата и безопасна причина за бял цвят по листата е използването на твърда вода. Влагата от повърхността се изпарява, а варовикът или солевите отлагания остават и запушват порите на растението, влошавайки състоянието му. Ако във водопровода има твърда вода, тя трябва да бъде защитена за поливане и пръскане на палмите. Ще трябва да започнем отделна кофа, в която винаги ще има чешмяна вода, от която хлорът ще се изпари и примесите ще се утаят на дъното.

Бял цвят от гъбички

Втората причина за появата на бял цвят на палмово дърво е гъбична инфекция. Развива се, когато във въздуха има излишък на влага, тоест когато стаята е хладна и влажна. За да се предотврати гъбична инфекция, палмите не се пръскат извън сезона.

Допълнителна информация. Можете да се отървете от вече получена инфекция, като лекувате с фунгициди и подрязвате заразените листа.

Инструкции за размножаване на дланта

Методът на размножаване на палмово дърво зависи от вида му. Цъфтящите породи, произвеждащи семена, могат да бъдат покълнати по естествен начин - от семена и семена. Нецъфтящите сортове се размножават вегетативно.

Вегетативно размножаване

Много производители искат да знаят как палмовото дърво се размножава вегетативно, ако най-често има само един ствол. Дори такова растение може да се размножава вегетативно. За да направите това, достатъчно е да отрежете горната част на издънката, отделяйки дъното на полученото рязане от листата. Поставете потомка в плодородна саксия, навлажнете и задръжте на стайна температура. За да ускорите процеса на вкореняване, можете да създадете оранжерия, като покриете растението със стъклен буркан или филм. След появата на корените оранжерията се разглобява.

Отглеждане от ями или семена

Отглеждането на нова палма е лесно от семена. За да направите това, не е необходимо да чакате съседно растение за възрастни да цъфти - семена и семена се продават в магазини за цветя. Ще бъде възможно да се размножава палмово дърво само от пресен посадъчен материал, така че определено трябва да обърнете внимание коя година на опаковане е посочена - ако са изминали повече от две години, по-добре е да откажете такъв комплект.

Узряване на семената

Как да отглеждаме палмово дърво от семена, инструкции стъпка по стъпка:

  1. Нарежете внимателно плътната обвивка на семето или семето, без да повредите ядката.
  2. Поставете семето в топла вода.
  3. Очаквайте подуване на семената, за да увеличите процента на покълване, сменяйте водата веднъж на ден.
  4. За да се задълбочи набъбналото семе в плодороден субстрат, вода, покрийте с фолио.
  5. След появата на кълновете филмът може да бъде премахнат.

Внимание! Палмовите семена покълват дълго време, не е нужно да изхвърляте семенния материал, ако не е поникнал дори за един месец.

Какво да изберем: гърне или вана

Саксия за палмово дърво, както и за други растения, е за предпочитане да се вземе от естествени материали. Такъв капацитет ще позволи на корените да дишат, няма да създаде условия за поява на гниене.

Допълнителна информация. Ако саксията вече е закупена и е пластмасова, не трябва да се отървете от нея, защото можете да трансплантирате и палмово дърво в нея. В този случай ще трябва редовно да разхлабвате земята, осигурявайки обмен на въздух за корените, за да избегнете среща с гъбичките.

Голяма дървена вана е идеална за растение за възрастни; в нея можете да засадите многогодишно палмово дърво, което е тясно на предишното си място. Присаждането на млади растения обаче трябва да се извършва в контейнери, съответстващи на размера на кореновата система.

Засаждането на палмово дърво в стаята е не само красиво, но и полезно. Той перфектно обновява състава на въздуха, обогатявайки го с кислород, външният му вид напомня за релаксация и пълно отсъствие на грижи. Някои видове храстовидни палми могат да бъдат засадени в няколко саксии и да получат тропическа гора, което ще придаде на интериора свеж вид и ще информира собствениците за външния му вид, ако въздухът в стаята започне да изсъхва.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина