Hamedorea elegans цвете - отглеждане и грижи

Palm Chamedorea Elegance (Chamaedorea elegance) също има второ име - Chamedorea Graceful. Расте естествено в горите на Мексико. Природните условия предполагат висока влажност. Но домашните любители на екзотичните стайни растения ще могат да отглеждат тази палма у дома.

Как изглежда hamedorea elegans

Първото споменаване на растението идва от Централна и Южна Америка. В древни времена се е смятало, че хамедореята е най-доброто растение за медитация и самопознание. Използвал се е и за храна.

Хамедорея грациозна

Hamedorea elegans принадлежи към семейство Палмови. Външно цветето прилича на храст, с прави тънки стъбла. Височината на растенията варира от 1,5 до 2 метра. Горната част на стъблата са метлици, състоящи се от няколко дълги черешови листа с красив зелен цвят.

Дръжките при този вид растат от листни розетки. Съцветията се състоят от малки топчета-цветя. Черните плодове се образуват веднага след опадането на цветята, всеки от тях съдържа семе.

Растителни плодове

Други често срещани сортове

Не е трудно да отглеждате хамедорея у дома; на първо място, трябва да вземете решение за вида цвете. Опитните цветари съветват следните доказани видове:

 • Хамедорея е висока. Ако се грижи правилно, храстът може да нарасне до 2 метра. Листата растат вертикално, обилен цъфтеж. Клоните са обсипани с ярко оранжеви цветя.
 • Аренберг. Сортът е представен от един ствол, върху който са разположени широки листа.
 • Ърнест Август. Най-грациозният представител на тази култура. Листата на дългите клони приличат на зелена шапка.

Лечебни свойства

Растението има полезни качества и лечебни свойства. Хамедорея овлажнява и пречиства въздуха в помещенията. Абсолютно безопасно за всякакви домашни любимци.

Внимание! Благодарение на приятния си аромат, той предизвиква забавление и събужда активност. Именно поради тези качества не се препоръчва да държите цветето в спалнята или детската стая.

Особености на грижата за хамедорея елеганс у дома

Грижата за растението включва спазване на прости правила. Спазването на температурния режим, стандартите за осветление, правилата за поливане ще доведе до отличен резултат и здраво растение.

Температура

През лятото хамедорея елеганс е взискателна към температурния режим. Необходимо е да се поддържа температурата в помещението +20 .. + 25 градуса.

През зимата цветето се пренарежда на хладно място, при което температурата не трябва да надвишава +15 градуса.

Внимание! Растението не понася натоварванията от вятъра - когато проветрявате стаята, трябва да се опитате да наблюдавате това.

Осветление

Палмата реагира спокойно на всяко осветление. Чувства се добре както на сянка, така и при максимално осветени условия.

Не се препоръчва да поставяте цветето под пряка слънчева светлина - върху листата могат да се появят изгаряния.

За равномерно формиране на храста е необходимо от време на време да обръщате растението към светлината.

Поливане

Цветето изисква обилно и систематично поливане. При повишени температури количеството вода, внесена в почвата, трябва да се увеличи.

Ако субстратът изсъхне, смъртта на растението е неизбежна.

Внимание! Овлажняването се извършва с вода със стайна температура, която трябва да се утаи в продължение на няколко дни.

Пръскане

Експертите препоръчват да се поръсва поне 2 пъти на ден. Можете да напръскате цветето с обикновена бутилка с пулверизатор, или можете да използвате душ глава.

Пръскането се извършва с възможно най-топла вода.

Цъфтящо растение

Влажност

Високата влажност е най-доброто местообитание за хамедорея.

Важно! Близостта на отоплителните устройства може да навреди на растението, листата започват да изсъхват.

Грижата за Chamedorea Graceful включва поставяне на цвете в непосредствена близост до овлажнител или изкуствен резервоар.

Грундиране

За засаждане се препоръчва да се използва специална почва, закупена от магазина. Тя трябва да бъде маркирана "за длан".

Когато се подготвяте, трябва да вземете:

 • копка земя (3 части);
 • широколистна почва (1 част);
 • речен груб пясък (1 част);
 • торф (част 1).

Когато въгленът се добави към почвата, неговите хранителни свойства се подобряват.

За дланта трябва да се направи дренаж в дъното на саксията. За тези цели са подходящи експандирана глина, чакъл, счупена тухла.

Подхранване

Торенето е важен аспект на здравословното развитие на всяко растение. От пролетта до есента подхранването се извършва на всеки 2 седмици. Течен тор, създаден специално за палмовото дърво, се е доказал отлично. Някои използват листни торове.

Важно! Когато се използват сложни превръзки, препоръчани за други видове, дозата трябва да се намали наполовина.

Градинарите са доказали безспорните ползи от азота за стайни растения.

Кога и как цъфти

Процесът на цъфтеж на тази култура започва само при възрастни растения, в продължение на 3-4 години. Височината на хамедореята вече ще достигне 30-40 см.

Цветята наподобяват мимоза и нямат декоративна стойност. Броят на цветята се различава от сорт до сорт. Външно всичко прилича на разклонена метличка, разположена на стъблото.

Формиране на цветя

Цветята са малки, кръгли, най-често боядисани в жълто. Други сортове хамедорея имат цветя с червен, оранжев оттенък.

Палмите могат да започнат да цъфтят по всяко време на годината. В този момент се образуват няколко метли.

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на активния цъфтеж е необходимо да се създадат условия за комфортен растеж на Chamedorea Elegance:

 • Температура +16 .. + 20 градуса.
 • Обилно поливане.
 • Висока влажност.
 • Извеждане на завода на улицата.

Внимание! На чист въздух е необходимо да се създадат такива условия, че пряката слънчева светлина да не пада върху цветето, а растението да е защитено от течения и силни пориви на вятъра.

Периодът на покой започва няколко седмици след края на цъфтежа. То трябва да бъде придружено от спад на температурата - +12 .. + 15 градуса. Важно е да не допускате по-ниски температури, това ще доведе до заболяване и може би дори до смърт на цветето.

Подрязване

За този вид изобщо не се препоръчва да се прибягва до резитба на листа. Hamedorea Graceful има една точка на растеж. При резитбата растежът на цветето спира и след кратък период той просто ще умре.

Как се възпроизвежда chamedorea elegans

Размножаването на цветя се извършва по най-стандартните начини: с помощта на семена, резници, въздушни слоеве.

 • Покълващи семена

Методът на семената включва използването на контейнер, в който могат да се създадат парникови условия. Семената се засяват повърхностно в предварително приготвен хранителен субстрат. Първите разсад ще се появят след 1-1,5 месеца.

Млади разсад

На бележка! Семето може да се излюпи от 1 до 6 месеца. Всичко зависи от качеството на семената и условията на отглеждане.

 • Вкореняване на резници

Размножаването чрез резници е отделянето на коренови издънки от възрастно растение. Силните корени на процесите са първият показател за трансплантацията. Внимателно отделеното растение се трансплантира в предварително подготвена саксия.

 • Въздушно наслояване

Най-бързият начин е разпространението по въздушни слоеве.

Важно! Необходимо е да се изчака образуването на силни корени върху въздушните слоеве.

 • Други възможности

Ако растение за възрастни е нараснало твърде много, тогава пресаждането чрез разделяне на храста е единственият изход. Хамедорея се изважда от саксията заедно със земна бучка. Кореновата система и листата са разделени на необходимия брой дивизии. Такова растение трябва да расте при същите условия като представител за възрастни.

Размножаване чрез разделяне на храста

Прехвърляне

Растенията на възраст под 3 години трябва да се трансплантират веднъж годишно.

Възрастен храст трябва да се трансплантира веднъж на 3 години и само след като кореновата система надраства съществуващия капацитет.

Присаждане на растение за възрастни

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Най-често растенията са обект на болести поради неспазване на правилата за грижи.

 • Капки пъпки и листа

Падащите цветя и листа се случват поради рязка промяна в стайната температура. Намаляването на температурата е вредно за този вид.

 • Листата пребледняват

Появата на светли петна по листните плочи се причинява от пряка слънчева светлина върху цветето. Хамедорея е непретенциозна към местообитанието, но разсеяната светлина е по-полезна за нея.

 • Върховете на листата изсъхват

Процесът на сушене на палмови листа започва при най-малкото намаляване на влажността на въздуха. Това се дължи на факта, че хамедореята е изключително влаголюбиво растение.

 • Долните листа падат

Най-често падането на долните листа е естествен процес. Също така, проливането на листа може да бъде причинено от температурни колебания.

 • Вредители

Има три вида вредители, които могат да атакуват този вид: акари, скални бръмбари, трипси.

Лечението е едно за всички. Ако се открият насекоми, е необходимо спешно да се третира цялото растение и земята с Actellik или друг инсектицид.

 • Други проблеми

Гниенето на кореновата система е причинено от нарушаване на нормите за поливане на растението. Първите признаци са характерни петна по стъблата и неприятна миризма, излъчваща се от почвата.

Внимание! За да се спаси от гниене на корените, е спешно да се трансплантира цветето и в бъдеще да се спазват правилата за влага.

Пожълтяването на цялата листна плоча най-често се причинява от хлороза. Болестта се появява с повишено ниво на калций в почвата. Пресаждането в универсален субстрат ще помогне да се спаси цветето от смърт.

Знаци и суеверия

Народните поличби съветват всяка домакиня да закупи или отгледа хамедорея. Благодарение на нейното присъствие в къщата, съдбата на човек значително ще се промени:

 • късмет в бизнеса;
 • микроклиматът в къщата ще стане спокоен и спокоен;
 • ароматът на това цвете плаши злите духове и защитава къщата.

Цвете Chamedorea

Има и друго суеверие, което буквално преследва този вид. Ако донесете в ръцете си растение за възрастни в ръцете си, неприятностите и неприятностите идват заедно с него.

Вярвате или не в поличби е работа на всеки. Основното е, че цветето ще украси абсолютно всяка стая и ще зарадва с външния си вид в продължение на много години.

Домашните грижи за hamedorea elegans са капка внимание и търпение. Ако следвате препоръките по-горе, можете да отгледате прекрасно стайно растение, което се вписва идеално в почти всеки интериор.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина