Цвете Chamedorea - домашни грижи

Съдържание:

Тропическата палма хамедорея е доста къса в сравнение с други видове, което я прави добра покупка за декориране на офис и домашен интериор. Грижата за растението не е трудна, може да се препоръча за начинаещи в цветарството на закрито.

Как изглежда хамедорея, към кое семейство принадлежи

Дървесно двудомно растение коренище принадлежи към семейство Палмови (латински Arecaceae).

Големите циррусови зелени листа наподобяват финикова палма веела, но е невъзможно да се объркат двете растения - датата е по-голяма и листата й са по-твърди, докато хамедореята има храстовидна корона (направена от няколко стъбла).

Hamedorea е идеалната офис палма.

Родината на вида е Южна и Централна Америка, където представители на хамедорея могат да бъдат намерени почти навсякъде в тропическата зона. Местните го отглеждат като красива закрита палма, а съцветията се използват в готвенето.

За справка! В дивата природа палмата лесно се размножава чрез семена, които узряват в кръгли черни плодове, не по-големи от грахово зърно.

Млади разсад на хамедорея

Често срещани сортове

В градските апартаменти и дачи се отглеждат няколко вида хамедорея и хибриди. Най-популярните от тях са следните.

Хамедорея грациозна (лат. Chamaedorea elegans)

Той има само 1 ствол, висок около 2 м. Короната завършва с корона от 6-7 големи цирусови листа. Листната пластина е оформена от 8-15 "пера" с тъмен изумруден тон.

Съцветието е метлица от червено-оранжеви кочани.

Chamaedorea elegans

Хамедорея Ернест-Август (лат. Chamaedorea Ernesti-Августи)

Характеризира се със своята твърда листна периферия, раздвоена в края. Подобно на останалите видове, този сорт има изключително бавен темп на растеж. Стъблото е едно.

Цветята - алени, като топчета и образуват големи разпръснати съцветия.

Chamaedorea Ernesti-Augusti

Хамедорея висока (лат. Chamaedorea Elatior)

По външен вид много подобен на бамбука с тънките си прави стъбла. Стъблото се образува, когато старите листа падат, оставяйки леки пръстеновидни белези. Обикновено короната носи 4-6 изумрудено-зелени пера с остри върхове.

Малките цветя са групирани в оранжево оцветени метли.

Chamaedorea elatior

Хамедорея едноцветна (лат. Chamaedorea Concolor)

Много неизискващо палмово дърво, високо почти 1 м. Храстът е образуван от тънки издънки, завършващи със светлозелени листа, като другите видове - перисто разчленени.

Паникулатни съцветия - лимонов оттенък.

Chamaedorea concolor

Хамедорея метална (лат. Chamaedorea Metallica)

Палмово дърво, което обича сянка, което не расте над 2 м. Името му е дадено от цвета на листата, напомнящ на метален прилив.

Листът е широк, твърд, раздвоен в края. При старите растения стволът става дървесен.

Chamaedorea Metallica

Hamedorea Bridble (лат. Chamaedorea Breedbladig)

Хибриден сорт, получен от грациозен. За хамедорея Bridble домашните грижи нямат основни разлики от другите сортове.

Акцентът на хибрида е в буен, красив цъфтеж, приятна миризма на цветя, както и в скромни размери - обикновено височината достига само 1,5 м.

Лечебни свойства

За лечебните свойства не се знае нищо, но цветето хамедорея има ценно свойство да пречиства въздуха в помещението от вредни за здравето изпарения: формалдехид, амоняк, бензен. Листата изпаряват лечебни фитонциди.

Хамедорея - домашни грижи

Поддържането на тази палма у дома не е трудно. Много бавният годишен растеж (максимум 2 листа годишно) го прави идеална покупка за тези, които предпочитат да отделят минимум време в грижи за стайни растения.

Температура

От април до септември оптималната температура на съдържанието е в диапазона от +20 .. + 26 ° С.

През зимата и есента температурата на въздуха трябва да бъде понижена до +16 .. + 18 ° С. Максимално допустима минимална температура: +12 ° С.

Забележка! Палмите се нуждаят от редовен приток на чист въздух през цялата година.

Осветление

Няма търсене на светлина, растението хамедорея се чувства чудесно дори в стая със северни прозорци.

Най-добре е да поставите ваната до прозорците с източно или западно изложение. Невъзможно е да оставите палмово дърво под парещото слънце през лятото, тъй като това ще доведе до пожълтяване и падане на листата.

Поливане

През пролетта и лятото поливането се извършва толкова често, колкото е необходимо, като се фокусира върху скоростта на изсъхване на горния слой на почвата във ваната. Растението не понася пресушаване на корените.

През зимата водата е по-рядко, но само с топла вода, загрята до +30 ° C.

Пръскане

Всеки ден през летните месеци листата трябва да се напръскват с топла вода от спрей. Два пъти месечно листата се къпят под душа или се избърсват с влажна гъба. Пръскането не се изисква през зимата, но прахът от листа също трябва да се изтрие.

Пръскането е силно желана процедура през лятото.

Влажност

Палмата расте добре с влажност на въздуха над 50%.

В закрити условия това е особено важно през зимата по време на отоплителния сезон. По това време е препоръчително да поставите отворен съд с чиста вода до ваната.

Грундиране

Субстратът за засаждане се приготвя от тревна почва (3/4), а друга четвърт от обема се запълва с пясък и торф. Резултатът трябва да бъде рохкава плодородна почва с киселинност от рН = 5-6,5.

Забележка! Готова почва може да бъде закупена в градински магазин, като изберете опаковка с надпис "за палми". С него трябва да се смеси малко пясък и веднага можете да засадите хамедорея.

Подхранване

Торовете се внасят само през лятото. Достатъчно 1-2 превръзки на месец. Подходящи са специализирани сложни торове за палми, например, Агрикола.

Особености на грижите през зимата, период на покой на хамедорея

През зимните месеци поливането трябва да бъде значително намалено, тъй като поради намаляването на дневните часове метаболитните процеси в палмата се забавят и нуждата от вода намалява.

Също така, не се прави допълнителна превръзка през зимата.

Кога и как цъфти

В дивата природа хамедореята цъфти през 3-тата година от живота през топлия сезон. В закрити условия цъфтежът може да настъпи по-късно или изобщо да не се дължи на липсата на осветление.

Забележка! Хибридите, отглеждани от животновъди от диви форми на палми, са по-склонни да цъфтят у дома.

Видове цветя

Цветята се образуват от мъжки и женски. Поради това собствениците на едно растение няма да могат да получат семена у дома.

Цветни форми

Множество червени, жълти или оранжеви мъжки цветя обикновено са групирани в метличести или подобни на класове (уховидни) съцветия. Женските цветя са единични, цъфтят на дръжка, имат цвят, подобен на мъжки, и именно те имат ярък аромат.

Период на цъфтеж

Времето на цъфтеж може да варира значително в зависимост от сорта и възрастта на растението. Пъпки трябва да се очакват от втората половина на пролетта до септември.

Промени в грижите по време на цъфтежа

При растение през третата година от живота му пъпките трябва да бъдат премахнати, за да му позволят да расте силни корени и листа. През следващите години, преди и след цъфтежа, се прилагат торове и почвата се поддържа леко влажна през цялото време.

Подрязване

Не се изисква образуването на короната на домашната палма хамедорея. Тъй като старите листа увяхват (продължителност на живота на всеки 2 години или повече), те се отстраняват внимателно, за да се запази привлекателният външен вид на растението.

Как се възпроизвежда хамедорея

Има няколко възможности за размножаване на тази палма. Сам по себе си този факт показва висока вероятност за успех във всеки отделен случай.

Покълващи семена

Размножаването на хамедорея със семена обикновено се извършва, когато има свободно достъпно възрастно плододаващо дърво (по-точно няколко дървета, тъй като видът е двудомно). Семената губят кълняемостта си много бързо, буквално всеки месец (максималният срок на годност е 10 месеца), така че те се засяват веднага след събирането.

Семе от кълнове Chamedorea

Преди сеитбата семената се накисват във вода за 5-6 дни, след скарифициране (всяко семе се запълва леко с мелница). Трябва да засадите в чаши с вместимост 100 g, пълни със смес от торф и пясък. Не е необходимо да погребвате семето, но трябва да се полива и да се покрие с капачка отгоре, за да се създаде парников ефект.

Оптимална температура за покълване: +22 .. + 25 ° С. Най-пресните семена ще поникнат след 2 месеца, а тези, които са на ръба на срока на годност, ще поникнат едва след 6-8 месеца. Кълновете трябва да бъдат трансплантирани в нов контейнер, когато листът му порасне на дължина от 4 cm.

Вкореняване на резници

Тази техника е подходяща само за онези видове хамедорея, при които короната е оформена под формата на храст от няколко ствола. Всяко от кореновите смукатели в възрастна (над 3 години) палма може да бъде внимателно отделено и незабавно засадено в смес от торф и пясък.

Вкореняване на няколко резници наведнъж

Въздушно наслояване

При храст от няколко ствола, един от издънките се огъва до саксия с пръст, стояща до него. От долната страна се прави малък прорез и се намазва с паста Kornevin или цитокин. Мястото на прореза се потапя в почвата и се закрепва с фиби.

Ако всичко върви добре, корените на издънката ще се появят в рамките на 2-3 месеца, след което издънката може да бъде отрязана от майчиното растение.

Други възможности

Обикновено хамедореята се разделя по време на трансплантацията. Корените се измиват от почвата под течаща вода и внимателно се разделят на части. След това всяка част трябва да бъде трансплантирана в саксия, пълна с прясна почва.

Няколко разсада в резултат на разделяне на храст

Прехвърляне

Младите палми се пресаждат ежегодно през юни. От 5-та година тази процедура се прави по-рядко - на всеки 3 години, като постепенно постепенно се увеличава капацитетът на саксиите. Веднага след като започнат да се държат във вани с обем от 10 литра или повече, трансплантациите се извършват много по-рядко: на всеки 5 години.

Забележка! Възрастните палми не е необходимо да се пресаждат ежегодно, но през лятото те заместват част от почвата отгоре с прясна почва във ваната.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Не често, но се случва появата на растение да сигнализира за поява на болест или атака от вредители. Мерките трябва да се вземат незабавно.

Капки пъпки и листа

Типичен симптом на хипотермия, запушване на корените или липса на хранителни вещества.

Необходимо е да се регулира температурата на съдържанието, както и режимът на напояване - само след като горният слой на земята изсъхне. Трябва да оплодите дланта от май до септември два пъти месечно.

Листата пребледняват

Този знак предполага, че растението е получило слънчево изгаряне или се полива с твърде твърда вода. Необходимо е да пренаредите ваната далеч от прозореца и да поливате само с преварена вода.

Върховете на листата изсъхват

Това се случва, когато въздухът в стаята е твърде сух. Необходимо е да се пръска растението всеки ден.

Долните листа падат

Това е естествен процес. Трябва да се притеснявате само когато няколко листа падат едновременно. Това е признак на гниене на корените.Трябва да извадите палмата от саксията, да изплакнете корените, напълно да промените почвата. След това се излива върху разтвора на фунгицида.

Вредители

Белезникав хлабав цъфтеж върху листата често показва, че се е появил вредител - брашнеста гъба. Червенокосите петна и петна са симптом на заразяване с паяк. На обратната страна на листа можете да видите зелени или червени туберкули - люспи. Срещу тези вредители стайните растения се третират с Fitoverm или Aktara.

Прилича на мащабно насекомо по листата

Други проблеми

Закърнелият външен вид и бавната зеленина са често срещани при дланите, които нямат светлина. Въпреки че хамедореята е една от устойчивите на сянка, все още е невъзможно да се държи на тъмно. Първото нещо, което трябва да направите, когато тургорът на листата се влоши, е да преместите ваната по-близо до светлината.

Знаци и суеверия

Популярният слух твърди, че хамедорея подобрява вътрешния климат и създава благоприятна атмосфера за работа или почивка.

Интересно! Смята се, че това палмово дърво има способността да натрупва положителна енергия в себе си и да я разсейва наоколо.

Знаейки как да се грижите за хамедорея, е трудно да си откажете удоволствието да заселите това красиво растение в собствения си дом или офис. Редовното поливане, много редки трансплантации и от време на време подхранване са всичко, от което се нуждае, за да се чувства добре.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина