Chrysalidocarpus - домашни грижи

Хризалидокарпусът е придобил голяма популярност сред цветарите. Домашните грижи за тропическа палма изискват минимални. Трябва да се погрижите за достатъчно осветление, да осигурите редовно поливане. Цветето ще благодари за това с красив и здрав вид на големите си екзотични листа.

Как изглежда хризалидокарпусът, към кое семейство принадлежи

Хризалидокарпус е пренесен от далечен Мадагаскар, а Коморските острови се считат за негова родина. Принадлежи към семейство Arecaceae, от които има повече от 2,5 хиляди вида. Това палмово дърво е много влаголюбиво, освен това се опитва да извлича вода не само от почвата, но и от въздуха.

Areca chrysalidocarpus може да нарасне до 3 метра

Що се отнася до структурата, има растения, които външно приличат на храст, тъй като в основата има силно разклонение. Има и едноцевни представители.

В естествената си среда палмовото дърво може да достигне 10 метра височина, за една година расте само 30 см, но набира маса в ширина, поради появата на странични издънки.

Интересно е! Много собственици на тази тропическа култура твърдят, че хризалидокарпусът е способен да приема отрицателна енергия в къщата и да връща положителна енергия.

Основните видове хризалидокарпус

Има около 20 вида палма хризалидокарпус, но не всички сортове са подходящи за домашно отглеждане. В апартамент тропическата култура расте до 3 метра. Всеки сорт има своя собствена структура, има растения с един ствол, а има растения с няколко стъбла.

Хризалидокарпус жълтеникав (Chrysalidocarpus lutescens)

Този представител е известен още като хризалидокарпус дипсис, хризалидокарпус лутесценс. Палмата се откроява от останалата част на тропическата растителност със своите жълто-оранжеви стъбла, които се разклоняват много гъсто в основата. Листата са оцветени в същия цвят като издънките. Листата расте до 2 м дължина и една широка.

Хризалидокарпус жълтеникав

Тъмните люспи на дръжките изчезват, когато Тропиканът узрее. В естествената среда на палмово дърво от този сорт могат да се образуват жълтеникави плодове, но плодовете могат да се намерят изключително рядко в домашното цветарство.

За справка! Грижата за жълтеникавия хризалидокарпус у дома включва общи процедури: поливане, хранене и пресаждане. Тази палма не изисква никакви специални събития.

Chrysalidocarpus madagascariensis (Chrysalidocarpus madagascariensis)

Едностъблена вечнозелена палма, която достига около 30 см в диаметър. Пръстените са добре проследени по стъблото. Възрастно растение може да нарасне до 8 м височина.

Листната плоча на хризалидокарпуса е гладка, дължината й варира в рамките на 45 см, а ширината й е 2-3 см. Разклонените съцветия са разположени в пазвите на листата.

Що се отнася до условията на задържане, тропическата култура предпочита топъл климат, но студът може да повлияе отрицателно на растежа и развитието му.

Хризалидокарпус Мадагаскар

Особености на грижата за хризалидокарпуса у дома

Преди да започнете тропическо растение, трябва да разберете какъв вид грижа за хризалидокарпуса у дома изисква. Какво точно е необходимо на едно палмово дърво за нормален растеж и развитие?

Температура и осветление

Този представител на Arecs обича ярката светлина, затова се препоръчва да поставите саксия с палма на южния или югоизточния перваз на прозореца. Освен това на растението трябва да се осигури дълъг светъл ден, трябва да е поне 12 часа. През зимата ще трябва да инсталирате допълнително осветление.

За да се развие добре растителността на закрито и короната да бъде симетрична, е необходимо от време на време да обръщате саксията.

Също така е необходимо да се поддържа температурен режим, показателите трябва да бъдат както следва:

 • лято - 22-25 градуса;
 • зима - 18-22 градуса.

Освен това трябва периодично да проветрявате дома, но не трябва да има течение, това може да повлияе на здравето на дланта на стаята.

Поливане и влажност

Хризалидокарпусът обича влажен климат, това трябва да се има предвид при отглеждането. Бушът трябва да се пръска редовно, това е особено важно през лятото. Водата трябва да е добре утаена, мека и да не е много студена.

Внимание! Веднъж на всеки две седмици растението получава душ или избърсва листата с влажна кърпа.

Поливайте субстрата обилно, трябва да сте сигурни, че той винаги е влажен. В противен случай растението ще започне да изсъхва, а листата ще се извиват и окапват. През зимата към поливните дейности трябва да се подхожда внимателно, да не се допуска преливане, това може да навреди на корените.

Подготовка и подхранване на почвата

Хризалидокарпусът поставя специални изисквания към качеството на субстрата, растението се нуждае от плодородна и лека почва с неутрална реакция. Но алкалните почви не са подходящи за него. За трансплантация можете да закупите готови съединения, които са предназначени за палми. Можете също така да направите сместа сами, за това трябва да подготвите:

 • листна земя;
 • хумус;
 • едър пясък;
 • торф;
 • чимове.

Що се отнася до храненето, ареката се опложда през цялата година. През пролетта и лятото се прилагат специализирани комплекси или универсални минерални торове. Процедурата се провежда два пъти месечно. През зимата се хранят веднъж месечно.

Нюансите на грижа за растение през зимата, период на покой

Areca оставя за почивка, когато времето на дневната светлина намалява, така че можете изкуствено да го въведете в периода на почивка.

Що се отнася до грижите, е необходимо да се намали броят и обемът на напоителните процедури, да се откаже от пръскането и торенето.

Кога и как цъфти, периоди на цъфтеж

Палмата започва да цъфти в последните дни на май. В синуса на листа се появяват метличести съцветия с жълт оттенък. Въпреки че в условията на апартамент не можете да го изчакате.

Areca цъфти с малки жълти цветя

След като пъпките повяхнат, на тяхно място се образуват плодове и от тях се извличат семена за по-нататъшно размножаване.

Внимание! Трябва да бъдете изключително внимателни с плодовете на палмата арека, тъй като те са много отровни. Най-добре е да използвате ръкавици, ако се планира контакт с плодове.

Как се размножава палмата

Areca се възпроизвежда добре, така че можете да направите процедурата сами. Най-често се използват коренови смукатели, те се вкореняват по-бързо. С помощта на семена можете да получите и млада палма, но трябва да отделите време и усилия.

Размножаване със семена

Най-често производителите се опитват да отглеждат хризалидокарпус лутесценс от семена. Вярно е, че това е дълъг процес и не винаги е оправдан, тъй като кълняемостта на посадъчния материал е средна. Кацането се извършва на няколко етапа, а именно:

 • накиснете семена в топла вода;
 • положен върху повърхността на хранителния субстрат, който е предварително навлажнен;
 • покрийте контейнера с найлоново фолио;
 • напръскайте и проветрете преди поникване.

Пресаждането на разсад в отделна саксия се извършва, след като върху разсада се образуват два възрастни листа.

Внимание! При отглеждане на семена на палмово дърво си струва да се сеят няколко семена наведнъж, това значително ще увеличи шансовете за получаване на ново растение.

Размножаване чрез базални процеси

Ако се използва вегетативен метод, той се извършва в началото на пролетта. Децата могат да бъдат получени само от възрастно цвете; процесите трябва да бъдат отрязани с остър нож, като се направи наклонен разрез. След това трябва да поръсите раната с въглища.

Полученият издънка се поставя в предварително подготвена почва, навлажнява се и се събира на полусянка. Допълнително покрита с пластмасова чаша, тя ще създаде парников ефект. Също така трябва да следите температурата, индикаторът не трябва да се повишава над 29 градуса и да пада под 26.

Интересно! Цветето хризалидокарпус има особеност - женските пъпки цъфтят в дъното на растението, а мъжките пъпки се образуват в самия връх.

Най-лесният начин за размножаване на хризалидокарпуса е чрез базални процеси.

Трансплантация на растения при покупка или засаждане

Areca chryse е изключително трудно да понася трансплантация, така че процедурата се извършва само в екстремни случаи. Не безпокойте растението още веднъж.

Възрастен храст се трансплантира не повече от веднъж на 4 години, като по това време саксията се сменя. Те премахват палмата по трансборден начин, правят го със специално внимание, за да не повредят корените.

За големи палми, растящи във вани, горният слой на почвата се обновява ежегодно. Това ще е достатъчно. Новопридобитото растение също не изисква трансплантация, то вече ще изпитва силен стрес поради промяна в местоположението, няма нужда да усложнява ситуацията.

Възможни нарастващи проблеми

Хризалидокарпус рядко се разболява, ако се грижи правилно. Също така е важно да се осигури на цветето условия, близки до естественото му местообитание.

Върховете на листата могат да изсъхнат поради недостатъчна влага

Листата са сухи

Този проблем може да възникне поради твърде сух въздух в стаята, където стои саксията. По-често проветрявайте стаята, напръскайте листата.

Също така, върховете могат да изсъхнат поради недостатъчна влага или, обратно, излишък от нея. Струва си да се следи състоянието на почвата.

Често зеленината изсъхва и потъмнява поради неспазване на температурните изисквания.

Внимание! През зимата е необходимо да извадите саксията от отоплителните радиатори. Ако това не е възможно, тогава до него се поставя кофа с вода.

Вредители и болести

Що се отнася до болестите, палмата арека най-често страда от гъбички. Мократа почва провокира гниене на кореновата система. Този проблем може да бъде идентифициран по петна и некроза на листната плоча. След което те започват да пожълтяват, избледняват. Пръскането с фунгициден разтвор ще помогне да се коригира ситуацията.

Хризалидокарпусът ще се впише идеално в интериора и ще се превърне в неговия акцент

От вредителите, атакуващи арека палма хризалидокарпус, можете да намерите:

 • брашнест;
 • паяк;

Изхвърлят се с инсектициди. Лекарствата могат да бъдат закупени в местния магазин за хардуер или градинарство.

Това са основните правила за грижа за палмово дърво. Простите насоки ще ви помогнат да отгледате красиво и здраво растение. Тропическо цвете ще се впише идеално в интериора на апартамент, офис и ще създаде специален комфорт в стаята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина